Eb 2020: Dánia önbizalommal telve várja a rajtot

JESPER ENGMANN (Jyllands-Posten)JESPER ENGMANN (Jyllands-Posten)
Vágólapra másolva!
2021.06.01. 18:22
null
A belgák ellen készülő Yussuf Poulsennek (balra) gólerősebben kell futballoznia a kontinenstornán (Fotó: Imago Images)
Kasper Hjulmand kapitány szerint csapatának többet kell nyújtania, ha a legerősebb ellenfelekkel is fel akarja venni a versenyt. Labdarúgó Európa-bajnoki csapatbemutató sorozatunk mostani részének főszereplője: Dánia.

 

A dánok önbizalommal telve várják az Európa-bajnokságot, ám a csapatnál azzal is tisztában vannak, hogy a tornán eggyel magasabb fokozatba kell kapcsolniuk, ha az igazán erős válogatottakat is meg akarják szorongatni.

Dánia rendkívül ígéretesen kezdte tavasszal a világbajnoki selejtezőket, első három mérkőzését megnyerte, miközben tizennégy gólt szerzett Izrael (2–0), Moldova (8–0) és Ausztria (4–0) ellen, Kasper Hjulmand szövetségi kapitány mégsem teljesen elégedett.

„Mostanában jó eredményeket értünk el, de amikor tavaly a belgákkal játszottunk, mindkét meccsen éreztük a szintkülönbséget. Ezt pedig nem szabad elfelejtenünk. Úgy véltük, mindkét Nemzetek Ligája-találkozónkon jól futballoztunk, mégis két vereséget szenvedtünk. Ha a legjobbak ellen játszunk, többet kell nyújtanunk” – mondta. A kapitány nem véletlenül említette éppen a belgák elleni találkozókat, hiszen a két csapat egy csoportba került az Európa-bajnokságon.

A tavaly Age Hareidét váltó Hjulmand kinevezése egyébiránt jó döntésnek bizonyult. A norvég szakember négy év után búcsúzott, a tervek szerint az Európa-bajnokság után köszönt volna el, de a járványhelyzet átírta a terveket. Hjulmand kinevezése óta arra törekszik, hogy a csapat többet birtokolja a labdát és a szélső védők legyenek aktívabbak a támadásoknál. A szakember eközben nem volt rest új játékosokat kipróbálni, több fiatalnak, így Mikkel Damsgaardnak és Andreas Skov Olsennek is lehetőséget adott, miközben akkor sem esik kétségbe, ha mérkőzés közben kell változtatnia a formáción. Eddig a három- és négytagú védősor között váltogatott, az utóbbiról úgy érzi, több lehetőséget ad a csapatnak támadásban.

„Nekem a meccsek hajrája kimondottan fontos”    – mondta arról Hjulmand, hogy a mérkőzések végén a dánok képesek gyorsan formációt és taktikát változtatni.

A négyvédős rendszerben nagyjából mindenkinek biztos a helye: Daniel Wass (Valencia), Simon Kjaer (Milan), Andreas Christensen (Chelsea), Joakim Maehle (Atalanta) mögött a kapuban Kasper Schmeichel (Leicester City) áll. A középpálya közepén két keményen dolgozó futballista van a dortmundi Thomas Delaney és a Tottenhamet erősítő Pierre-Emile Höj­bjerg személyében, nekik köszönhető, hogy Christian Eriksen (Inter) szabadabban játszhat.

A csatársor ellenben problémás lehet, miután Martin Braith­waite-nek (Barcelona) és Yussuf Poulsennek (RB Leipzig) is voltak gondjai a gólszerzéssel a most záruló idényben, ezért az FC Köbenhavnt erősítő fia­tal Jonas Windre nagyobb teher hárulhat. A legtöbb dán játékos egyébként viszonylag jó klubidényt zárt, és már alig várja, hogy hazai pályán, Koppenhágában léphessen pályára a csoportkörben.

 

A KAPITÁNY: Kasper Hjulmand
A szakember összetett személyiség, a politika, a művészet és az irodalom is foglalkoztatja, huszonhat évesen kezdett edzősködni, miután súlyos térd­sérülést szenvedett. Neki fontos, hogy egy csapatnak jellegzetes stílusa legyen, ezért egy évig tanulmányozta a Liverpool és a német válogatott játékát. „Nekem számít, hogy a dán emberek önmagukat is lássák visszatükröződni a válogatottban – mondta a Berlingske nevű lapnak. – Ahhoz, hogy kis országként jó eredményeket érjünk el, meg kell értenünk, kik is vagyunk.”

Kasper Hjulmand (Fotó: AFP)
Kasper Hjulmand (Fotó: AFP)
ERIKSEN • RE-SEPP-TEN
EMBLEMATIKUS JÁTÉKOS: Christian Eriksen. A dánoknak van egy nem hivatalos tízparancsolata, amelynek Janteloven a neve. Az első pontja: „Ne hidd, hogy mindenkinél jobb vagy!” A dánok nem szeretik az elbizakodott embereket, ezért is rajong a többség Christian Eriksenért.   Visszafogott ember, akit látszólag nem érdekel semmi, ami a hírnévvel jár.
A HALASZTÁS NYERTESE. Itt is Eriksent kell kiemelni. Tavaly februárban a Tottenhamtől az Internazionaléhoz igazolt, de első fél idényében nagyon szenvedett, sőt idén januárban még a távozása is szóba került. Azonban nem adta fel, jól teljesített, és sokan méltatták a milánóiak bajnoki címében játszott pozitív szerepéért.
A VÁLOGATOTT DALA. A „Re-Sepp-ten” című nótát az 1986-os vb-n kezdték énekelni. A címben az akkori kapitány, Sepp Piontek neve is benne van, és nagyjából azt jelenti, hogy recept (a személye a sikerre). Ez a dal még mindig felcsendül, ha a válogatott jól teljesít. Ha pedig nem, akkor se lepődjünk meg, ha egy-egy szurkoló egy kihagyott ziccernél azt kiabálja: „Den kunne min bedstemor ogsa have scoret pa – ezt még a nagyanyám is berúgta volna.”
Christian Eriksen (Fotó: AFP)
Christian Eriksen (Fotó: AFP)
A B-CSOPORT PROGRAMJA
Június 12., szombat, 18.00
Koppenhága
Dánia–Finnország
Június 12., szombat, 21.00
Szentpétervár
Belgium–Oroszország
Június 16., szerda, 15.00
Szentpétervár
Finnország–Oroszország
Június 17., csütörtök, 18.00
Koppenhága
Dánia–Belgium
Június 21., hétfő, 21.00
Koppenhága
Oroszország–Dánia
Június 21., hétfő, 21.00
Szentpétervár
Finnország–Belgium

FELVEZETŐ SOROZATUNKRÓL
Az angol Guardian napilap európai újságokat összefogó kezdeményezésének a Nemzeti Sport is tagja, ennek köszönhetően az Európa-bajnokságon szereplő válogatottakat az adott ország egyik neves szakírója mutatja be lapunkban. Az eddig megjelent bemutatók:
AZ A-CSOPORT CSAPATAI
Svájc többet szeretne idén a nyolcaddöntőnél
Wales új fejezetet nyitna a legutóbbi, elődöntős szereplése után
A huszonhat meccse veretlen Olaszországot hívogatja a Wembley
Nagy dobásra készülnek a törökök – megnyernék csoportjukat
A B-CSOPORT CSAPATAI
Hazard a legjobbját hozza – ígéri a belga kapitány
Generációváltás előtt az orosz válogatott

(Fordította: Szeli Mátyás)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik