Eb 2020: kevés gyenge pontjuk van a döntősöknek

BODNÁR ZALÁN, TÓTH ÁDÁMBODNÁR ZALÁN, TÓTH ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2021.07.11. 08:40
null
A csapategység az olasz válogatott egyik legnagyobb erőssége, de ez nem jelenti azt, hogy ne lennének kiváló futballisták az együttesben, amely taktilailag sokoldalú, és rendkívül nehéz megtörni (Fotó: Reuters)
Egymás hagyományos erényeiben is tündököl az Európa-bajnoki döntő két résztvevője: az olaszok is jól támadnak, az angolok is kiválóan védekeznek.

 

Nem érdemtelenül jutott döntőbe Olaszország és Anglia az idei Európa-bajnokságon, vasárnap este a londoni Wembley Stadionban a második legtöbb (12) gólt szerző olaszok csapnak össze a legkevesebb (1) gólt kapó angolokkal a trófeáért. Csapatrészekre osztva igyekszünk összehasonlítani a finálé két résztvevőjét – ez alapján nagyon szoros csata várható.

KAPUSOK

OLASZORSZÁG: A Milan saját nevelésű, még mindig csak 22 éves kapusa, Gianlugi Donnarumma épp az Eb előtt szította fel a kedélyeket a kijelentésével, hogy nem hosszabbít Milánóban, még az olasz szurkolók is papírpénzek bedobásával provokálták a torna első meccse előtt. Aztán ahogy egyre több nagyszerű védést mutatott be, úgy csitultak a kritikus hangok. Egyetlen gólt sem kapott a három csoportmeccsen (az utolsó, Wales elleni találkozón a 89. percben átadta a helyét Salvatore Sirigunak), és a főszereplője volt annak, hogy megdőlt az olasz góltalansági rekord: az Ausztria elleni nyolcaddöntő hosszabbításában 1168 játékperc után vették be az olasz kaput (az addigi rekord 1143 perc volt, igaz, azt Dino Zoff védte végig, ebben a sorozatban pedig Donnarumma mellett pályára lépett korábban Sirigu, Alessio Cragno és Alex Meret is). A belgák ellen is volt néhány óriási védése, de a legjobb formáját a spanyolok elleni elődöntőben hozta, amikor a rendes játékidőben is remekelt, majd Álvaro Morata tizenegyesét védte a párbajban. Ikonikus a kép, hogy ennél a jelenetnél a bal keze már földön volt, de a jobb keze ujjaival még ki tudta ütni a labdát.

ANGLIA: Az angol szurkolók régóta várnak olyan kapusra, mint Jordan Pickford. Az Everton labdarúgója szakított a „nagy elődök” bosszantó hagyományával, nem fűződik a nevéhez potya gól a tornán, és ami szintén fontos tényező Gareth Southgate-nél, lábbal talán ő az egyik legjobb kapus, ami a támadásépítéseket tekintve is fontos tényező. A Dánia elleni elődöntőig megúszta kapott gól nélkül, nem mintha Mikkel Damsgaard remek szabadrúgásgólját követően bárki is hibáztatta volna Pickfordot (azért néhányan megtették...). Korábban egyébként kapott hideget-meleget, főleg amikor Virgil van Dijk (Liverpool) ellen szabálytalankodott 2020 októberében, a peches mozdulatsor a holland védő keresztszalag-szakadásához vezetett. Az Everton futballistája a támadások kereszttüzébe került – a családját is érték fenyegetések –, ám sportpszichológus segítségével feldolgozta a történteket.

NS-SZAKÉRTŐK VÁRAKOZÁSAI

Buzsáky Ákos, korábbi 20-szoros válogatott játékos: – Érdekes meccs lesz, szinte kiszámíthatatlanok az esélyek, nem lehet tudni, mi dönthet. A torna eddigi mérkőzései alapján nem érzem érdemtelennek, hogy az angol és az olasz válogatott készülhet a fináléra, mindkettő megdolgozott érte. Persze voltak jobb és rosszabb teljesítmények, de két nagyon erős csapat találkozik. Az angolok esélyeit növelte, hogy az Ukrajna elleni találkozó kivételével otthon léptek pályára, a Wembleyben lélektani előnyben lesznek vasárnap este. Az is igaz persze, hogy dörzsölt, rutinos olasz csapat érkezik, amely akkor is tud nyerni, ha az ellenfele jobb, ez bizonyította a spanyolok ellen – jól futballozni és győzni tudni nem mindig ugyanaz. A legerősebb riválissal most találkoznak az angolok, a németek messze voltak a csúcsformától, és azért nem baj, ha a spanyol, a francia, a belga, a holland válogatottat elkerülöd az Eb-n, simább volt az angolok útja idáig, mint az olaszoké. Beszéltem több korábbi játékostársammal, ott élő ismerőssel, szerintük Anglia „másnapos” – ez esetünkben azt jelenti, hogy az ország a csapat mögött van, szeretik a válogatottat, elfogadják a hibáival együtt, látják, hogy Gareth Southgate irányításával jó irányba indultak el, a vb-elődöntő után itt az Eb-döntő, óriási a csapat támogatottsága, és ez sokat számít. Érezni, hogy az angol öltöző felszabadult, vidám hely, nincsenek sértődések, klikkek, balhék, összetartó a közösség, ez is előny lehet a fináléban.

Giovanni Costantino, az MTK Budapest olasz vezetőedzője: – Nagyon jó mérkőzésre számítok, két kiváló válogatott csap össze. Olaszország új útra lépett Roberto Mancini irányításával. Nála nem annyira lényeges, hogy négy vagy három védővel küldi-e pályára csapatát, mert ha a játék megköveteli, mérkőzés közben vált szerkezetet. Ez eddig nagyszerűen működött, s úgy gondolom, Anglia ellen is hatásos lesz. Nagy kihívás, az együttes hogyan birkózik meg az angolok feltehetően nagy nyomásával, a szigetországiak technikásak, erősek és gyors tempót diktálnak, ráadásul kevés területet hagynak a kibontakozásra. Az erőnléti állapot nem nyom olyan sokat a latban, mint a kieséses szakasz korábbi meccsein. A tét a maximumot hozza ki mindenkiből, hihetetlen energiák szabadulnak fel a játékosokban. Igaz, az angolok szinte az összes meccsüket otthon játszhatták, míg az olaszok a csoportkör után sokat utaztak, de ennek nem lesz jelentősége. A nyomás inkább a házigazda vállát nyomja, hiszen öt és fél évtized elteltével jutott el nagy torna fináléjáig. Olasz szemszögből nézve a Spanyolország elleni mérkőzés keményebb dió volt annál, mint amilyen a vasárnapi összecsapás lesz. Azon a találkozón nem volt annyit a labda az olaszoknál, mint korábban. Ez nehézséget jelentett, mert az olasz csapat is labdabirtoklásra törekszik, de így is túljutott az elődöntőn. Kiegyensúlyozott találkozót várok, ötvenegy százalék esélyt adok hazám válogatottjának győzelmére. Az MTK-nál az összes játékos az olaszoknak szurkol, kivéve az angol James Weirt, de neki már tudtára adtam, ha nem Olaszországé lesz az arany, azon nyomban csomagolhat, s a Heathrow felé veheti az irányt! Természetesen abban bízom, hogy Rómába kerül a trófea, ám ha nem az azzurri nyer, akkor is a torna egyik meglepetéscsapata lesz Dánia mellett, túlteljesítette az elvárást.

VÉDŐK

OLASZORSZÁG: Visszatérő jelenség, hogy az olaszok a nagy tornákon idő előtt elveszítik az egyik belső védőjüket, úgy tűnt, ezúttal is folytatódik ez a tendencia, hiszen a csapatkapitány, Giorgio Chiellini megsérült a második meccsen, Svájc ellen. A negyeddöntőre azonban visszatért – igaz, a „hagyomány” abból a szempontból folytatódott, hogy most a két szélső védő dőlt ki a torna során. A jobbhátvéd Alessandro Florenzi már az első meccsen megsérült, a balbekk, Leonardo Spinazzola pedig a belgák elleni negyeddöntőben. Előbbit jól pótolja a nápolyi Giovanni Di Lorenzo, sok panasz nem lehet a játékára, egyedül talán az, hogy nem bírt a szélvészgyors belga balszélsővel, Jérémy Dokuval, de Fabio Capello is azt fejtegette, hogy jobb vele a csapat, mint Florenzivel volt. Spinazzola helyettesítése jóval nehezebb feladat, a Roma balhátvédje kétszer a meccs embere volt az UEFA-nál, nem csupán az olasz együttes, hanem az egész torna egyik legjobb játékosának számított, míg el nem szakadt az Achilles-ina. A friss BL-győztes Chelsea-játékos, Emerson Palmieri igyekezett helyettesíteni őt a spanyolok ellen, nem vallott kudarcot, de a támadásokból kevésbé tudta kivenni a részét. Bármilyen támadó szellemű is Roberto Mancini csapata, az olasz együttes lelke ezúttal is a hátvédsor (amely hat találkozón csak három gólt kapott, a csoportmeccseken pedig összesen két kapura lövést engedélyezett az ellenfeleknek), a védelem lelke a régóta együtt játszó Leonardo Bonucci, Giorgio Chiellini páros, együttesen 219 válogatottsággal. Bonucci a védőjátéka mellett a támadásépítésből is kiveszi a részét mértani pontosságú mélységi indításaival, Chiellininél pedig nincs nagyobb mester a lélektani hadviselésben, ahogy ezt Jordi Alba is megtapasztalta az elődöntő tizenegyespárbaja előtt.

ANGLIA: Bárhogy is álljon fel Olaszország ellen Anglia, Gareth Southgate számíthat a védelemre. A hátsó alakzat tengelyében Harry Maguire és John Stones kettőse megingathatatlan, erős kősziklaként állják az ostromot. Ne feledjük, a szigetországi válogatott még nem kapott akciógólt az Európa-bajnokságon! Kérdéses, hogy a szövetségi kapitány a háromvédős felállást alkalmazza-e a vasárnapi fináléban, mint a Németország elleni nyolcaddöntőben (2–0), vagy marad a jól bevált 4–2–3–1-es hadrendnél. Southgate alighanem utóbbi mellett dönt, így kamatoztathatja például Luke Shaw felfutásait a bal oldalon. A Manchester United védője a németek ellen mindkét gólban segédkezett, míg az ukránok kiütéséből (4–0) két gólpasszal vette ki a részét. Érdekesség, hogy az angolok védelmét a manchesteri egyesületek adják: Harry Maguire és Luke Shaw a Manchester United, John Stones valamint Kyle Walker a Manchester City futballistája. Korábban gyakran felvetődő kritika volt a válogatottal szemben, hogy a sztárklubok labdarúgói elkülönülnek az öltözőben, ám a jelenlegi keretben erről szó sincsen, a városi riválisok játékosai vállvetve harcolnak a közös sikerért.

KÖZÉPPÁLYÁSOK

OLASZORSZÁG: Marco Verratti, a PSG sztárja évek óta a középpálya kulcsfigurája, de mivel sérült volt az Eb rajtján, a nyitó meccsen Manuel Locatelli, a Sassuolo játékosa helyettesítette, akiről kis túlzással az átlagos olasz szurkolók sem tudtak semmit. Locatelli azonban mindenkit meglepett, nagyszerűen játszott már Törökország ellen is, de igazán a második, Svájc elleni meccsen volt elemében, két gólt is szerzett, és a meccs embere lett. Verratti aztán felépült a harmadik meccsre, és már csak azért is ő játszott, mert a biztos továbbjutás tudatában Roberto Mancini lényegében a másodvonalat küldte hadba Wales ellen. A sors fintora, ha nem is villogott Verratti, gólpasszt adott egy másik tartalék középpályásnak, Matteo Pessinának, így aztán főhetett a feje a kapitánynak, melyikük legyen a kedvezményezett a nyolcaddöntőben Ausztria ellen. A legrangosabb olasz sportlap, a La Gazzetta dello Sport a címlapján olyan karikatúrával jelent meg, amelyen a tükörbe néző Verrattira Locatelli néz vissza – Mancini mégis úgy döntött, hogy a PSG sztárja lesz a kezdő. Hogy aztán az osztrákok elleni hosszabbításban a csereként beálló Pessina szerezze meg a győztes gólt... A középpálya ezen az egy posztján volt tehát variálás bőven, de felépülése óta Verratti a stabil kezdő, míg a másik két pozícióban nem volt semmi kérdés, a Chelsea-vel május végén Bajnokok Ligája-győztes Jorginho gyűjti be a labdát, a támadókkal a legközelebbi kapcsolatban pedig Nicolo Barella van, akivel a pályán még sohasem veszített a squadra azzurra – így biztosra vehető, hogy ott lesz az angolok elleni kezdőcsapatban is.

ANGLIA: Az angol válogatottal kapcsolatban a szurkolóknak minden bizonnyal Harry Kane, Raheem Sterling vagy Jordan Henderson neve ugrik be elsőként. A középpályássorban kulcsszerep hárul Kalvin Phillips és Declan Rice párosára. A Leeds United és a West Ham elszánt védekező középpályása csendben ellátja a feladatát, de ne legyen kétségünk afelől, hogy nélkülük nem működne eredményesen Southgate csapata. Kalvin Phillips eddig 14-szer lépett pályára a címeres mezben: 11 győzelem mellett 2 döntetlen és csupán egy vereség a mérlege. Tíz alkalommal gólt sem kapott a gárda, amikor játszott a Leeds United odaadó futballistája, a három kapott gólból mindössze egy született akcióból. Fáradhatatlanul robotol a pályán, míg Declan Rice többször lép vissza a védelembe kisegíteni a társait. Megnyugvást jelenthet a szövetségi kapitánynak, hogy a középpályássor dinamikus duója hosszú évekig játszhat még egymás mellett: Kalvin Phillips 25 esztendős, a West Ham kiválósága 23. életévét tapossa. Miként az is elégedettséggel töltheti el a drukkereket, hogy karanténkötelezettsége lejártával Mason Mount egyre több szerephez jut. A Chelsea támadó középpályása (aki védekezésbe is besegít) arra készül vasárnap este, hogy a Bajnokok Ligája-győzelem után a válogatottjával is a csúcsra érjen.

Harry Kane (alul) a kieséses szakaszra indult be igazán, angol részről ő döntheti el a vasárnapi finálét (Fotó: AFP)
Harry Kane (alul) a kieséses szakaszra indult be igazán, angol részről ő döntheti el a vasárnapi finálét (Fotó: AFP)

CSATÁROK

OLASZORSZÁG: Emberemlékezet óta nem játszott három csatárral az olasz válogatott, igaz, nem is nagyon volt olyan szövetségi kapitánya, aki játékosként maga is a góllövésben jeleskedett, így nem meglepő, hogy a Mancini-csapat ezzel a szemlélettel futballozik. A legbiztosabb pontja az egységnek Lorenzo Insigne, a Napoli rendkívül technikás jobblábas balszélsője csak az utolsó csoportmeccset hagyta ki, amikor pihentették. Két remek góllal járult hozzá a meneteléshez, a törökök és a belgák kapujába is betalált, utóbbi meccsen ő lett a mérkőzés játékosa is. A túloldalon menet közben váltás történt, az első mérkőzéseken még az ugyancsak tükörszélső Domenico Berardi kezdett, és bár nagyon jól játszott gólpasszokat adva, Federico Chiesa még jobb volt nála. A Juventus futballistája a nyolcaddöntő hosszabbításában még csereként beállva szerzett győztes gólt az osztrákok ellen, így a belgák és a spanyolok ellen már kezdő volt, és az elődöntőben is betalált, ő lett a meccs embere a spanyolok ellen. Olyan jó teljesítményt nyújt, hogy sokak szerint ő lesz a torna játékosa, ha az olaszok nyerik meg az Eb-t. Középütt pedig az európai aranycipős Ciro Immobile szerepel, de vélhetően már csak azért, mert a helyettese, Andrea Belotti nem sok vizet zavart, amikor lehetőséget kapott. Immobile ugyan az első két meccsen betalált, azóta nem az igazi, a belgák ellen is csak nevetséges szimulálásával hívta fel magára a figyelmet, a spanyolok ellen is le kellett cserélni. A döntőben is biztosan ő kezd, de ideje összekapnia magát.

ANGLIA: Kétségtelen, hogy kellemes gondokkal küzd Gareth Southgate a támadósor kijelölésekor. Noha az angol közvélemény rendre a kezdőcsapatba követeli Jack Grealisht, a szövetségi kapitány általában Bukayo Sakának és Raheem Sterlingnek szavazott bizalmat a széleken, míg elöl Harry Kane bizonyíthatott. A torna egyik legjobb játékosa a Manchester City villámléptű szélsője, Raheem Sterling góljai győzelmet értek az Európa-bajnokságon, ráadásul a dánok ellen sorsdöntő (és vitatott) tizenegyest harcolt ki az elődöntő hosszabbításában. Húzóembere a válogatottjának, legutóbbi 22 mérkőzésén 22 gólban (15 gól és 7 gólpassz) vállalt szerepet. Bizakodásra adhat okot a drukkereknek, hogy Harry Kane is magára talált a kiesés szakaszban: a németek ellen biztossá tette a győzelmet, a negyeddöntőben duplázott az ukránok ellen, Dánia ellen ugyan kihagyta a tizenegyest, de a kipattanó labdát már nem hibázta el. A csapatkapitány higgadtságára vasárnap este is szükség lehet, valamint a megbízható cserejátékosokra is, akik adott esetben változást hozhatnak, itt pedig rengeteg opció van, elég csak Grealisht vagy Jadon Sanchót említeni.

EURÓPA-BAJNOKSÁG
DÖNTŐ, LONDON
21.00:
Olaszország–Anglia (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

EURÓPA-BAJNOKSÁG, AZ EGYENES KIESÉSES SZAKASZ
NYOLCADDÖNTŐ
Június 26., szombat, 18.00
Amszterdam
Wales–Dánia 0–4
Június 26., szombat, 21.00
London
Olaszország–Ausztria 2–1 – h. u.
Június 27., vasárnap, 18.00
Budapest
Hollandia–Csehország 0–2
Június 27., vasárnap, 21.00
Sevilla
Belgium–Portugália 1–0
Június 28., hétfő, 18.00
Koppenhága
Horvátország–Spanyolország 3–5 – h. u.
Június 28., hétfő, 21.00
Bukarest
Franciaország–Svájc 3–3 – 11-esekkel: 4–5
Június 29., kedd, 18.00
London
Anglia–Németország 2–0
Június 29., kedd, 21.00
Glasgow
Svédország–Ukrajna 1–2 – h. u.
NEGYEDDÖNTŐ
Július 2., péntek, 18.00
Szentpétervár
Svájc–Spanyolország 1–1 – 11-esekkel: 1–3
Július 2., péntek, 21.00
München
Belgium–Olaszország 1–2
Július 3., szombat, 18.00
Baki
Csehország–Dánia 1–2
Július 3., szombat, 21.00
Róma
Ukrajna–Anglia 0–4
ELŐDÖNTŐ
Július 6., kedd, 21.00
London
Olaszország–Spanyolország 1–1 – 11-esekkel: 4–2
Július 7., szerda, 21.00
London
Anglia–Dánia 2–1 – h. u.
DÖNTŐ
Július 11., vasárnap, 21.00
London
Olaszország–Anglia
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik