Csak a Formula–E-ben jött össze a Mercedesnek a dupla siker – 2021 az autósportban

Börzöli BernadettBörzöli Bernadett
Vágólapra másolva!
2021.12.30. 21:02
null
Őrült végjátékot hozott az F1-es idényzáró 2021-ben (Fotó: AFP)
Bár a koronavírus-járvány 2021-ben is hatalmas hatással volt a sport világára, idén többé-kevésbé zökkenőmentesen le tudták bonyolítani a versenyeket az autósport kiemelt nemzetközi sorozataiban. A Formula–1 minden idők egyik legizgalmasabb szezonját hozta, amely végén Max Verstappen megszakította a Mercedes sikersorozatát. A Formula–E-ben legalább sikerült az egyéni és a konstruktőri bajnoki címet is elhódítani a német márkának, míg a WTCR-ben idén kissé több babér termett a magyar érdekeltségeket tekintve, mint egy évvel korábban. Íme, a 2021-es idény legfontosabb történései a Nemzeti Sport által kiemelt nemzetközi szériákban!

 

HÉT ÉV UTÁN VÉGET ÉRT HAMILTONÉK URALMA?

Annak tudatában kezdődött meg a Formula–1 72. idénye, hogy mindenképp egy különleges év lesz a 2021-es, ugyanis a következő kiírásban már a mostaniaknál jóval eltérőbb autókkal csap össze a királykategória mezőnye. Az eredetileg 2021-re tervezett nagy szabályváltoztatásokat a koronavírus-járvány miatt elhalasztották 2022-re, de legalább a rövidebbre sikerült 2020-as idény után idén ismét 20-nál több versenyt tudtak rendezni az F1-ben.

Ebben a kissé eltérő szezonban is a Mercedes és persze Lewis Hamilton tűnt a legesélyesebbnek a világbajnoki címek elhódítására, de igen hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a nyolcadik vb-diadalára hajtó brit versenyző és csapata a korábbiaknál jóval nagyobb ellenfélre talált a Red Bull és különösen Max Verstappen személyében.

AZ F1 2021-ES IDÉNYÉNEK VÉGEREDMÉNYE
1.Max Verstappen
395.5 pont
2.Lewis Hamilton
387.5
3.Valtteri Bottas
226
4.Sergio Pérez
190
5.Carlos Sainz Jr.164.5

A két vb-rivális a legelső versenytől kezdve kemény csatát vívott a bajnoki címért, de az idény első felében inkább a Red Bull tűnt esélyesebbnek a végső győzelemre. Az idény vége felé, főleg a brazíliai futamtól kezdve aztán Hamilton olyan győzelmi sorozatba kezdett, amivel Verstappen és a Red Bull már kevésbé tudta tartani a lépést, és ez egy igazán egyedülálló helyzethez vezetett az idényzáró előtt.

Az utolsó futamnak ugyanis Verstappen és Hamilton pontazonossággal vághatott neki, majd néhány nem várt tényező – késői biztonsági autós fázis, vitatható döntések az FIA részéről stb. – hatására a legutolsó kör döntött a világbajnoki cím sorsáról. Vertappen megelőzve Hamiltont az élen látta meg a kockás zászlót, így 2013 után először fordult elő, hogy nem Mercedes-versenyző nyerte meg az egyéni vb-címet.

Max Verstappen törte meg a Mercedes 2014 óta íródó sikersorozatát (Fotó: AFP)
Max Verstappen törte meg a Mercedes 2014 óta íródó sikersorozatát (Fotó: AFP)

 

Hollandia első Formula–1-es világbajnoka 10 győzelemmel zárta az idényt, amely végén összesen 20 ilyen diadallal rendelkezik. Érdekesség, hogyha a végső győzelem Hamiltoné (vagy természetesen bárki másé) lett volna, Verstappen vált volna a sorozat legsikeresebb, de vb-címmel nem rendelkező versenyzőjévé. Ezt a rekordot így továbbra is Stirling Moss tartja, aki bár 16 futamgyőzelemig jutott a királykategóriában, vb-címet nem sikerült szereznie.

2008 után fordult elő egyébként ismét az, hogy nem az egyéni világbajnok csapata hódította el a konstruktőri vb-címet. Akkor bár Hamilton az első bajnoki diadalát aratta, az istállók között a Ferrari zárta az idényt a legtöbb ponttal. 2021-ben a Mercedes zsinórban a nyolcadik alkalommal bizonyult a legjobbnak a konstruktőrök között – ezzel természetesen továbbra is a német istálló a legsikeresebb az egymást követő vb-címek tekintetében.

Bár a 2021-es szezonzáró nagy port kavart, és talán még mindig nem csillapodtak le teljes mértékben a kedélyek, némi pihenő után egy újabb izgalmas időszak veszi kezdetét a „száguldó cirkuszban”. Hamarosan ugyanis igazán megkezdik a csapatok a felkészülést a következő idényre, amellyel egy új korszak veszi kezdetét a Formula–1-ben.

AZ ELSŐ CÍMVÉDÉS A WTCR-BEN

Yann Ehrlacher és a Lynk & Co ott folytatta 2021-ben, ahol az előző évben abbahagyta, aminek köszönhetően a francia pilóta idén sem talált legyőzőre a túraautó-világkupában. Bár Ehrlacher számára az első versenyhétvége gyengébben alakult, a másodikon máris sikerült győznie, s bár ezután csak egyszer sikerült ismét a legjobbnak bizonyulnia egy versenyen, az idényzáróig akkora előnyre tett szert a pontversenyben, amelyet nehéz lett volna az ellenfeleknek ledolgozniuk. Ez végül nem is sikerült, így 2020 után idén is Ehrlacher lett a WTCR bajnoka.

Ami a mezőny magyar tagjait illeti, Michelisz Norbert természetesen idén is ott volt a WTCR rajtrácsán, ráadásul Tassi Attila indulása sem volt igazán kérdéses. A Hyundai versenyzője a nyeretlenül zárt 2020-as szezon után idén mindenképp nagyobb reményekkel várta a folytatást, míg Tassi már a negyedik szezonját kezdhette meg a Hondával. Magyar csapatból sem volt hiány idén a WTCR-ben. A Zengő Motorsport ráadásul a Cupra egyetlen partnereként négy autóval vehetett részt a teljes idényben – az egyiket 2020 után ismét Boldizs Bence vezethette.

Michelisz Norbert idén ismét futamgyőzelmet aratott a WTCR-ben (Fotó: fiawtcr.com)
Michelisz Norbert idén ismét futamgyőzelmet aratott a WTCR-ben (Fotó: fiawtcr.com)

 

Ami a magyar sikereket illeti, Michelisz először tudott nyerni azóta, hogy a 2019-es idényzáró – amelyen végül elhódította a bajnoki címet – első versenyén az élen szelte át a célvonalat. A Hyundai-pilóta a csehországi forduló második futamának a végén ünnepelhetett a dobogó legfelső fokán, ám nem ez volt az egyetlen győzelem, ami magyar versenyző nevéhez fűződik az idén. A portugáliai első futamon ugyanis Tassi ért célba az elsőként.

A Zengő Motorsportnál sem maradtak el a sikerek – Mikel Azcona és Rob Huff révén három pole pozíciót és egy győzelmet szereztek 2021-ben.

A WTCR 2021-ES IDÉNYÉNEK VÉGEREDMÉNYE
A vk végeredménye: 1. Yann Ehrlacher (francia, Lynk & Co) 223 pont, 2. Frédéric Vervisch (belga, Audi) 195, 3. Jean-Karl Vernay (francia, Hyundai) 177, 4. Yvan Muller (francia, Lynk & Co) 169, 5. Santiago Urrutia (uruguayi, Lynk & Co) 167, 6. Esteban Guerrieri (argentin, Honda) 164, 7. Mikel Azcona (spanyol, Zengő Motorsport) 158, 8. Michelisz Norbert (magyar, Hyundai) 146 ... 14. Tassi Attila (magyar, Honda) 96 ... 20. Boldizs Bence (magyar, Zengő Motorsport Driver's Academy) 9

 

MERCEDES-GYŐZELEM A KISZÁLLÁS ELŐTT

Februárban gond nélkül el tudott rajtolni a Formula–E 2021-es idénye is, ami előtt a sorozat megkapta a világbajnoki státuszt, így a versenyzők úgy vághattak neki a hetedik szezonnak, hogy a végső győztes majd világbajnoknak mondhatja magát. A lebonyolítást illetően mellesleg maradtak a 2020-ban, kissé kényszerhelyzetben bevezetett rendszer mellett, vagyis a monacói versenyhétvégét leszámítva minden helyszínen két fordulót rendeztek.

Bár Nyck de Vries és a Mercedes teljesítménye hullámzó volt a szezon során, az utolsó két futam előtt a holland pilóta vezette a pontversenyt, ám az előnye csak hat egység volt, ráadásul matematikailag még 18 versenyző hódíthatta el a vb-címet. De Vries nem kezdte jól az utolsó versenyhétvégét, ugyanis az első futamon egyáltalán nem szerzett pontot, az utolsó összecsapáson azonban a nyolcadik hely is elég volt neki ahhoz, hogy világbajnokká váljon.

Nyck de Vries és a Mercedes nyerte mindkét vb-címet a Formula–E-ben (Fotó: DPPI)
Nyck de Vries és a Mercedes nyerte mindkét vb-címet a Formula–E-ben (Fotó: DPPI)

 

A berlini idényzárón búcsúzott egyébként a Formula–E-től az Audi és a BMW, de már akkor sejteni lehetett, hogy hamarosan a Mercedes részéről is jöhet a bejelentés a kiszállással kapcsolatban. Végül hiába hódították el az egyéni és a csapat vb-címet is, néhány nappal később biztossá vált, hogy a stuttgarti márkát 2022-ben láthatjuk utoljára a Formula–E-ben.

A FORMULA E 2021-ES IDÉNYÉNEK VÉGEREDMÉNYE
A bajnokság végeredménye: 1. Nyck de Vries (holland, Mercedes) 99 pont, 2. Edoardo Mortara (svájci, Venturi) 92, 3. Jake Dennis (brit, BMW Andretti) 91, 4. Mitch Evans (új-zélandi, Jaguar) 90, 5. Robin Frijns (holland, Virgin) 89, 6. Sam Bird (brit, Jaguar) 87

 

MAGYAR INDULÓ ÉS AZ ÚJ GENERÁCIÓ KOPOGTATÁSA A BETÉTSOROZATBAN

Nagy izgalmakat hozott a Formula–1 betétsorozatainak, azaz a Formula–2-nek és a Formula–3-nak is a 2021-es idénye is. Ami az alacsonyabb szériát illeti, idén gyakorlatilag berobbant Dennis Hauger, aki végül a sprintfutamokon aratott diadalait is beleszámítva összesen 11 futamgyőzelemig jutott, és már az idényzáró első sprintversenyén bebiztosította a bajnoki címet. Bár egyelőre nem sokat lehet tudni arról, hogyan alakul Red Bull-junior jövője, vélhetően Hauger is folytathatja a ranglétrán való feljebb lépést.

Ez sajnos egyelőre biztosan nem valósul meg a friss Formula–2-es bajnok, Oscar Piastri esetében, aki számára egyelőre tényleg csak a kopogtatás marad az F1-gyel kapcsolatban. Az ausztrál versenyző újoncként vágott neki az F2 2021-es szezonjának, de roppant magabiztos és kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtva győzte le a rutinosabb ellenfeleit is, és vált bajnokká a Formula–1 előszobájának emlegetett sorozatban. Sajnos azonban ez sem volt elég ahhoz, hogy Piastri helyet kapjon a királykategóriában. Bár a bajnokot leigazolta az Alpine a tesztversenyzőjének, így jövőre akár láthatjuk is F1-es autóban egy-egy szabadedzésen, több szerephez egyelőre nem jut a Formula–1-ben.

Annak azonban örülhettünk az idén, hogy volt egy magyar versenyző mint az F1-es versenyhétvégék állandó tagja. Tóth László ugyanis a Campos Racing színeiben teljesíthette a teljes F3-as idényt, amely során hasznos tudással gazdagodhatott. Tóth a legjobb eredményét Hollandiában érte el, amikor is a 17. helyen látta meg a kockás zászlót a második sprintfutamon.

A 2021-ES IDÉNY BAJNOKAI A KIEMELT NEMZETKÖZI AUTÓSPORT-SZÉRIÁKBAN:

FORMULA–1: Max Verstappen
FORMULA–2: Oscar Piastri
FORMULA–3: Dennis Hauger
WTCR: Yann Ehrlacher
PURE ETCR: Mattias Ekström
FORMULA E: Nyck de Vries
DTM: Maximilian Götz
INDYCAR: Álex Palou
NASCAR: Kyle Larson
SUPER FORMULA: Nodzsiri Tomoki
RALI-VB: Sébastien Ogier
RALIKROSSZ-VB: Johan Kristoffersson
WEC: Mike Conway, Kobajasi Kamui, José María López
ETRC: Kiss Norbert

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik