Formula E: hullottak az esélyesek; De Vries és a Mercedes a világbajnok!

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2021.08.15. 16:54
null
De Vries lett a sorozat történetének első világbajnoka (Fotó: DPPI)
Norman Nato aratott győzelmet a Formula E berlini versenyhétvégéjének második futamán, mögötte Oliver Rowland és Stoffel Vandoorne szelte át a célvonalat. A végső győztes azonban nem közülük került ki: a sorozat első világbajnoka a nyolcadik pozícióban befutó Nyck de Vries lett, míg a konstruktőrök között a Mercedes ünnepelhetett.

 

Stoffel Vandoorne szerezte meg a pole pozíciót a berlini finálé második időmérőjén, amely előtt matematikailag még tizenhárom pilóta volt esélyes a végső sikerre. A Mercedes belgája mellől Oliver Rowland rugaszkodhatott el, míg a második sorban a legnagyobb esélyesek közül a legelőkelőbb rajthelyet megszerző Mitch Evans, valamint Alexander Sims indulhatott.

A vb-éllovas Nyck de Vries eközben a 13. pozícióba parkolhatta le a Mercedesét, a második Edoardo Mortara a 11., míg a harmadik Jake Dennis a kilencedik helyről vághatott neki a végső küzdelemnek, amely arról volt hivatott dönteni, hogy ki lesz a sorozat történetének első világbajnoka.

 

Vandoorne jól rajtolt el, mint ahogyan Rowland is meg tudta tartani a második helyét, az egyik nagy favoritnak számító Evans azonban állva maradt a rajtrácson, ami órási balesetet idézett elő, hiszen az ugyancsak esélyes Mortara nem tudta elkerülni a jaguarost, és hátulról beleszaladt. A két versenyző szerencsére épségben kiszállt az autóból, míg az eset következményeként először pályára küldték a biztonsági autót, majd piros zászlóval megszakították a versenyt.

 

Az ütközés után Vandoorne vezetett, mögötte Rowland, Sims, Norman Nato és Tom Blomqvist sorakozott fel az első ötösben. A fő esélyesek közül eközben Dennis a nyolcadik, De Vries a tizenkettedik, Robin Frijns a tizenkilencedik, Lucas di Grassi pedig a tizenhatodik helyen állt.

Bő húszperces szünetet követően biztonsági autó mögött folytatódott a futam, igaz, egyetlen kört kellett csak várni az újraindításra, ami újabb drámai pillanatokat hozott. Noha Vandoorne jól jött el, hátrébb az egyik esélyes Dennis elfékezte magát, és a falat is eltalálta a BMW Andrettivel, ami véget vetett a futamának. Ezután teljes pályás sárga zászlós figyelmeztetés lépett érvénybe, míg Dennis kiesésével a vb-éllovas De Vries került a legjobb helyzetbe, egy előzést is bemutatva feljött az utolsó pontszerző helyre.

 

Vandoorne az újabb zöld jelzést követően is megtartotta a vezetést, sűrűn kellett azonban a visszapillantó tükrét néznie, hiszen Rowland szorosan tapadt rá, miközben a sportfelügyelők jelentették, hogy Pascal Wehrleint vizsgálják.

Az élmenők közül Vandoorne sokáig halogatta az első támadó mód felvételét, aminek eredményeként Nato, Sims és Rowland is el tudott menni mellette, míg De Vries egészen a hetedik helyig lépett előre. A holland az újabb támadó módok felvétele után aztán még feljebb kúszott, s már a negyedik helyen haladt bő negyedórával a vége előtt.

Nem sokkal később Di Grassi és Da Costa összeütközött egymással, előbbi áthajtásos büntetést kapott, utóbbi pedig azonnal kiszállt a versenyből. Az eset után újra pályára kellett küldeni a biztonsági autót, amely mögött Nato, Rowland, Sims, De Vries és Lotterer sorrendben haladt az első ötös, Vandoorne a hatodik helyre esett vissza.

 

Az újraindítást követően nagy csata zajlott az első helyeken, és nem sokon múlott, hogy De Vries is bajba kerüljön, hiszen volt néhány nagyon meleg pillanata a Lotterer elleni csatában. A fanboostok felvétele után Nato, Rowland, Vandoorne, Sims és Lotterer haladt a top 5-ben, míg De Vries a hetedik pozícióba kényszerült.

Az utolsó percekben még Sims és Lotterer feszült egymásnak, de szerencsére el tudták kerülni az ütközést, ezt követően azonban De Vries pozícióvesztését leszámítva nem változott a sorrend: Nato pályafutása során először aratott győzelmet, megelőzve Rowlandot és Vandoornét.

Ami azonban ennél is fontosabb: De Vries lett a sorozat történetének első világbajnoka, a konstruktőrök között pedig a Mercedes diadalmaskodott!

 

Folytatás január 28-án Szaúd-Arábiában.

A világbajnokság végeredménye: 1. Nyck de Vries (holland, Mercedes) 99 pont, 2. Edoardo Mortara (svájci, Venturi) 92, 3. Jake Dennis (brit, BMW Andretti) 91, 4. Mitch Evans (új-zélandi, Jaguar) 90, 5. Robin Frijns (holland, Virgin) 89, 6. Sam Bird (brit, Jaguar) 87

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik