Liverpool–Real Madrid: még a BL-döntőben is van visszavágó

Vágólapra másolva!
2022.05.06. 09:09
null
Titánok harca: Mohamed Szalah és Karim Benzema hamarosan ismét összecsap a legrangosabb európai kupáért (Fotó: Getty Images)
Több szempontból is érdekesnek ígérkezik a Real Madrid és a Liverpool május 28-i döntője, a négy évvel ezelőtti finálét a spanyolok nyerték meg, de az angolok azóta erősödtek.

 

A Liverpool izgalmas, a Real Madrid drámai, felejthetetlen mérkőzésen jutott be a Bajnokok Ligája május 28-i döntőjébe. A Stade de France-ban rendezendő összecsapás már most rengeteg beszédtémát és érdekességet szolgáltat, és persze nyilvánvalóan mindenkinek eszébe jut a két csapat négy évvel ezelőtti, emlékezetes összecsapása. Sőt van, akinek máig törlesztenivalója akad a kijevi találkozón történtek miatt.

MOHAMED SZALAH RENDEZETLEN SZÁMLÁJA

Leginkább Mohamed Szalahnak. A Liverpool egyiptomi csatára a Villarreal kiejtése után azt mondta, a Real Madrid ellen szeretné játszani a döntőt, majd szerda este, a spanyolok bravúros továbbjutása után azt írta az Instagramjára: „Van egy számla, amelyet rendeznünk kell”. Természetesen a 2018-as BL-döntőre gondolt (a két csapat tavaly a negyeddöntőben is összecsapott, akkor a Real Madrid 3–1-re nyert összesítésben a foghíjas védelmű Liverpoollal szemben). Azon a meccsen a Real Madrid 3–1-re győzött Kijevben, megszerezve a klubtörténet 13. BEK/BL-serlegét. Az a mérkőzés Loris Karius bődületesen nagy hibái és a duplázó Gareth Bale ollózós gólja mellett Mohamed Szalah sérülése miatt maradt emlékezetes. A Liverpool csatára sírva hagyta el a pályát, miután Sergio Ramos satuba fogta a karját és a földre teremtette. Sérülése miatt később a világbajnokság első meccsét is kihagyta, a Marcának pedig nem sokkal a döntő után azt mondta, hogy az akkori volt karrierje legfájdalmasabb pillanata. Sergio Ramos azóta a PSG-ben futballozik, így ők ezúttal biztosan nem találkoznak az idei döntőben. A királyiak kerete egyébként is sokkal többet változott az elmúlt négy évben. A 2018-as döntőben pályára lépő kezdőcsapatból Sergio Ramos mellett már Keylor Navas, Raphaël Varane és Cristiano Ronaldo sem a Real Madrid játékosa, Marcelo és Isco abszolút perememberré vált (akárcsak a 2018-ban csereként beálló és duplázó Gareth Bale), Karim Benzema pedig vezérré lépett elő. Az angoloktól az akkori kezdőből Dejan Lovren és Georginio Wijnaldum távozott, Loris Karius még a klub kötelékébe tartozik, de azon finálé óta többször kölcsönben volt, és egy percet sem játszott a Liverpoolban. A Szalah, Roberto Firmino, Sadio Mané hármas azonban még mindig Európa egyik rettegett támadótriója, amely Luis Díazzal és Diogo Jotával vált még erősebbé.

A REAL MADRID KERETE ÉS JÁTÉKA IS TÖBBET VÁLTOZOTT

Ha azt nézzük, mi változott a négy évvel ezelőtti összecsapáshoz képest, szembetűnő, hogy a Real Madrid jóval többet költött új futballistákra, 549.25 millió euróért szerződtetett labdarúgókat, igaz, David Alaba például ingyen érkezett. Az osztrák védő mellett Thibaut Courtois kapus, Éder Militao, Ferland Mendy és Vinícius Júnior is alapemberré vált, a hátsó alakzat – a kapusposztot is beleszámítva – és a támadósor jóformán teljesen átalakult. És persze már nem Zinédine Zidane, hanem Carlo Ancelotti irányítja a csapatot, ennek megfelelően a spanyolok játéka is változott. Miután a Casemiro, Toni Kroos, Luka Modric középpálya egyik tagja sem fiatal, a cél, hogy nekik kevesebbet kelljen futniuk, miközben a két szélső támadó kamatoztatni tudja a gyorsaságát. Ennek megfelelően mélyebben védekezik a Real, és mintha mentálisan is erősebbek lennének a futballistái. Ez elsősorban az élete legjobb idényét futó Viníciuson érződik, miközben Marcelo, Gareth Bale, Isco, Eden Hazard vagy Luka Jovics alig kap lehetőséget. Emiatt sokan kritizálták az idény során Carlo Ancelottit, ám az eredmények eddig őt igazolják. Az is tény, hogy az olasz edző néha próbált változtatni a jól bevált 4–3–3-as felálláson, ám ez szinte mindig rosszul sült el – az FC Barcelona elleni el Clásicón 4–0-s vereség lett a kísérletezés vége. Azon lehet vitatkozni, mennyire kontracsapat a madridi, ám az biztos, hogy az egyenes kieséses szakasz mindegyik meccsén kevesebbet birtokolta a labdát, és egyik párharcban sem játszott mezőnyfölényben – sőt egyetlen ellenfelét sem mosta le a pályáról. Az is egyedülálló, hogy úgy jutott el a döntőig, hogy a nyolcaddöntőben, a negyeddöntőben és az elődöntőben is vesztett egy-egy találkozót. Az viszont látszott, hogy amikor nagyon kell, akkor rövidebb ideig ugyan, de bárkit képes nyomás alatt tartani, és a kapuja elé szegezni.

A Liverpool stílusa és direkt támadófutballja alapvetően nem változott sokat, ám a 360.25 millióért igazolt futballisták közül többen is meghatározó emberekké váltak, és 2018-hoz képest erősödött az együttes. Alisson Becker kapus aligha hibázik akkorákat döntőben, mint 2018-ban Karius, de Fabinho mellett Ibrahima Konaté is fontos láncszeme a csapatnak, s a párizsi fináléban Luis Díaz is főszereplő lehet.

Carlo Ancelotti (jobbra) eddig háromszor, Jürgen Klopp egyszer tapasztalhatta meg, milyen érzés magasba emelni a BL-trófeát (Fotó: Getty Images)
Carlo Ancelotti (jobbra) eddig háromszor, Jürgen Klopp egyszer tapasztalhatta meg, milyen érzés magasba emelni a BL-trófeát (Fotó: Getty Images)

SZTÁREDZŐK PÁRBAJA

A futballisták mellett a két edző miatt is érdemes lesz figyelni a döntőt. Carlo Ancelotti és Jürgen Klopp egyaránt szakmája kiemelkedő alakja, és az utóbbi évtized(ek) meghatározó szakvezetője. A német edző a negyedik, az olasz az ötödik BL-döntőjére készül, utóbbi egyébként rekord. A 62 éves olasz edzőnek eddig egy vesztes fináléja van, pedig sokáig úgy tűnt, hogy 2005-ben is ünnepelhet. Ám hiába vezetett Isztambulban a szünetben 3–0-ra a Milan a Liverpool ellen, az angolok a második játékrészben egyenlítettek, majd a tizenegyespárbajban győztek is.

Jürgen Klopp a már említett 2018-as döntő mellett 2013-ban a Dortmunddal is elbukta a Bayern München ellen 2–1-re elvesztett német házidöntőt. Az eddigi egyetlen sikeres fináléja a 2019-es, amikor a Tottenham ellen Mohamed Szalah és Divock Origi góljával 2–0-ra nyert a Liverpool.

Érdekesség, hogy a német és az angol bajnoki címet mindkét szakember elhódította, Carlo Ancelotti azonban emellett a spanyol, az olasz és a francia bajnokságban is aranyérmes, és őt lett a világon az első, aki mind az öt topligában a csúcsra ért. Ha pedig nyer májusban, az egyetlen négyszeres BEK/BL-győztes edző lesz, megelőzve Zinédine Zidane-t és Bob Paisley-t. Ugyanakkor arról se feledkezzünk meg, hogy a Liverpoolnak még mindig van rá esélye, hogy a klub történetében először négy trófeával (Ligakupa, FA-kupa, BL, bajnoki cím) zárja az idényt.

Eddig egyébként edzőként tízszer találkoztak egymással, négyszer Carlo Ancelotti örülhetett, háromszor Jürgen Klopp, három alkalommal döntetlen lett az összecsapás vége.

NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

BAJNOKOK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓK
VILLARREAL (spanyol)–LIVERPOOL (angol) 2–3 (2–0)
Villarreal,Estadio de la Cerámica, 21 872 néző. Vezette: Makkelie (holland)
VILLARREAL: Rulli – Foyth, Albiol (Aurier, 78.), Pau Torres, Estupinán (Trigueros, 78.) – Lo Celso, Parejo, Capoue, Coquelin (Pedraza, 68.) – Gerard Moreno (Chukwueze, 68.), Dia (Alcácer, 78.). Vezetőedző: Unai Emery
LIVERPOOL: Alisson – Alexander-Arnold, Konaté, Van Dijk, Robertson (Cimikasz, 79.) – N. Keita (Henderson, 79.), Fabinho (Milner, 83.), Thiago Alcantara (C. Jones, 79.) – Szalah, Mané, Diogo Jota (Luis Díaz, a szünetben). Menedzser: Jürgen Klopp
Gólszerző:
Dia (3.), Coquelin (41.), ill. Fabinho (62.), Luis Díaz (67.), Mané (74.)
Továbbjutott: a Liverpool, 5–2-es összesítéssel, kettős győzelemmel

REAL MADRID (spanyol)–MANCHESTER CITY (angol) 3–1 (0–0, 2–1, 3–1) – hosszabbítás után
Madrid, Santiago Bernabéu Stadion, 61 416 néző. Vezette: Orsato (olasz)
REAL MADRID: Courtois – Carvajal, Militao (Vallejo, 115.), Nacho, F. Mendy – T. Kroos (Rodrygo, 68.), Casemiro (Camavinga, 75.), Modric (Asensio, 75.) – F. Valverde, Benzema (Ceballos, 104.), Vinícius Júnior (Lucas Vázquez, 115.). Vezetőedző: Carlo Ancelotti
MANCHESTER CITY: Ederson – Walker (Zincsenko, 72.), Rúben Dias, Laporte, Cancelo – De Bruyne (Gündogan, 72.), Rodri (Sterling, 99.), Bernardo Silva – Mahrez (Fernandinho, 85.), Gabriel Jesus (Grealish, 78.), Foden. Menedzser: Josep Guardiola
Gólszerző: Rodrygo (90., 90+1., Benzema 95. – 11-esből), ill. Mahrez (73.)
Továbbjutott:
a Real Madrid, 6–5-ös összesítéssel

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik