A diadal kapujában – Szeli Mátyás jegyzete

SZELI MÁTYÁSSZELI MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2022.05.04. 23:20

Ne szépítsük, a Liverpool amerikai tulajdonosai szakmai és PR-szempontból is hoztak néhány rossz döntést, amióta átvették a klubot, ám Jürgen Klopp 2015-ös kinevezésével az új sikerkorszak alapjait tették le. No meg azzal is nagyot húztak, hogy kitartottak a német szakember mellett, aki a negyedik idényében nyerte első trófeáját az együttessel. Bár a csapat láthatóan fejlődött a keze alatt, könnyen elképzelhető, hogy másik klubnál nem lettek volna vele ilyen türelmesek. A mostani idényben pedig történelmi lehetőség előtt áll az együttes, amely első angol csapatként egy idényen belül megnyerheti a már elhódított Ligakupa mellett az FA-kupát, az angol bajnokságot és a Bajnokok Ligáját is.

Ehhez persze a kiváló szakmai munka és a jó egyéni teljesítmények mellett egyéb „apróságok” is kellettek. Klopp talán még egyszer sem dolgozhatott ilyen bő kerettel liverpooli pályafutása során – a csapat még azt is elbírta, hogy Mohamed Szalah és Sadio Mané az Afrika-kupán szerepelt –, Luis Díaz január végére előre hozott szerződtetése is jól sült el, és a tavalyihoz hasonló, már-már bénító sérüléshullámmal sem kellett megküzdenie.

A Liverpool eddig 57 tétmérkőzést játszott a 2021–2022-es évadban, az ezeken elért eredményekkel „ágyazott meg” annak, hogy a hátralévő hat találkozón kiharcolhassa a további három címet. Viszont hiába érthetünk egyet azzal, hogy Európa legjobb formában lévő klubcsapatáról van szó, amely az idény kilencven százalékát nagyon kevés hibával teljesítette, előfordulhat, hogy az utolsó lépcsőfoknál botlik és „csak” a Ligakupa-trófeát hódítja el az idényben (bár ezt kétlem), ha pedig így lesz, néhány év elteltével az eredménysort elnézve sokan mondhatják, nem tűnt kimagasló évadnak a mostani.

Miközben már az a tény, hogy májusban is arról beszélünk, még van esély három további cím megnyerésére, jól érzékelteti a csapat parádés teljesítményét.

Azt se feledjük, hogy Jürgen Klopp nemrég 2026-ig hosszabbított a klubbal, így ha minden összejön, csaknem tizenegy évet tölthet a kispadon – méltán beszélhetünk Klopp-korszakról, amelynek a mostani idény csak egy állomása.

Legkésőbb május 28-án Párizsban kiderül, hogy mennyire eredményes.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik