Két góllal nyert a Liverpool, csalódást okozott most a Villarreal

KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2022.04.27. 20:50
null
Henderson beadása után megtört a jég (Fotó: AFP)
A Liverpool 2–0-ra megverte odahaza a Villarrealt a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

BAJNOKOK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
Liverpool FC (angol)–Villarreal (spanyol) 2–0 (0–0)
Liverpool, Anfield, 51 586 néző. Vezette: Marciniak (lengyel)
Liverpool:
Alisson – Alexander-Arnold (Joe Gomez, 80.), Konaté, Van Dijk, Robertson – J. Henderson (N. Keita, 72.), Fabinho, Thiago Alcantara – Szalah, Mané (Diogo Jota, 72.), Luis Díaz (Origi, 80.). Menedzser: Jürgen Klopp
Villarreal: Rulli – Foyth, Albiol, Pau Torres, Estupinán (Trigeros, 72.) – Chukwueze (Dia, 72.), Parejo (Aurier, 72.), Capoue, Coquelin (Pedraza, 57.) – Lo Celso, Danjuma (Alcácer, 86.). Vezetőedző: Unai Emery
Gólszerző: Estupinán (53. – öngól), Mané (55.)

ÖSSZEFOGLALÓ

A Manchester City és a Real Madrid előző esti „randevúja” igen magasra tette a lécet, és hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a Liverpool és a Villarreal elődöntője egy dologban biztosan elmarad majd a keddi meccstől: nem született gól az első két percben. Sőt, az első helyzetre is egészen a 7. percig kellett várnunk: Andrew Robertson szöglete után a Manchester Uniteddel összeboronált Pau Torres mentett Sadio Mané elől. Nem sokkal később ismét Mané előtt adódott lehetőség, ám Mohamed Szalah beadása után nem találta el a kaput a szenegáli.

A Villarreal 4–4–2-ben, sokszor mélyen visszahúzódva, kettős láncban védve a területet igyekezett kihúzni a Liverpool méregfogát, az üres területekbe rendkívül jó érzékkel beinduló Szalah, Mané, Luis Díaz hármas lendületbejövetelét. Mindez arra késztette az angolokat, hogy már-már a Manchester Cityt idéző labdajáratásba kezdjenek a spanyolok tizenhatosa körül. A vendégek helyzetét azonban egyáltalán nem könnyítette meg, hogy a Liverpool az elmúlt két évben sokkal magasabb szinten űzi ezt a játékot, mint űzte akkor, amikor Unai Emery még az Arsenalt irányította a szigetországban.

A középső középpályássor, a Jordan Henderson, Fabinho, Thiago hármas is arra utalt, Jürgen Klopp is úgy számolt, nem sok területe lesz a csapatának, így a sebesség helyett a párharcokban erősebb, labdabiztos embereit jelölte a kezdőbe. Harminc perc elteltével, jóval 60 százalék fölötti liverpooli labdabirtoklás mellett egyre érezhetőbb volt, „fogy a levegő” Pau Torresék körül: Trent Alexander-Arnold ígéretes helyről elvégzett szabadrúgása a sorfalról vágódott le; a tizenhatos bal csücskétől eleresztett Robertson-lövés után már Geronimo Rulli védett bravúrral; Mané 14 méterről, félfordulatból eleresztett lövése pedig centikkel pattant el a jobb kapufa mellett.

A spanyolok csak másodpercekre tudták megtartani a labdát, amikor ennél tovább volt vendéglábon, akkor jó eséllyel Rulli lába volt az, aki egy-egy kirúgásnál, a tizenhatos környékéről megítélt (kevés) szabadrúgásnál igyekezett 15-20 másodpercet elcsenni az időből minden egyes lehetőségnél. Tény, nem nézett ki jól, de tette, amit kellett – mind az argentin kapus, mind a Villarreal. A Pool 64 százalékos labdabirtoklással, 41 veszélyes akcióval (szemben a sárga mezeseknek csak nyolc volt), 13 gólszerzési kísérlettel, de csak három kaput eltaláló próbálkozással – no meg egy döngő kapufával: a 42. percben Thiago suhintotta rá a labdát jó 30 méterről, de a jobb oldali alumínium megmentette Rullit – zárta az első félidőt. Az Opta Twitter-oldala sem ment el szó nélkül a dolog mellett: a 2003–2004-ben indult adatgyűjtés során egyszer sem volt arra példa, hogy a BL-ben egy angol csapat ennyi helyzetet alakítson ki a szünetig anélkül, hogy abból legalább egy gólt elérjen...

A Villarreal 1/0-ról kezdte a második félidőt (gólszerzési kísérlet/kaput eltaláló próbálkozás). S Pau Torres esetlen mozdulata után csakhamar veszélyesebbé vált a saját kapujára, mint a teljes első félidőben a Liverpooléra volt. Ám a 17-szeres spanyol válogatott bekk megúszta az öngólt. Az 50. percben Fabinho alig öt méterről a kapuba talált ugyan, de mivel az előtte lesről visszalépő Virgil van Dijk fejelte elé a labdát, a találat nem ért. Különösebb VAR-vizsgálatra sem volt szükség, a brazil bármiféle reklamálást mellőzve kocogott vissza a kezdőkör irányába.

Az 53. percben már sem a kapufa, sem a partjelző nem tudta kisegíteni a spanyol csapatot. Sőt, az addigi esetleges szerencséje egy csapásra fordult visszájára, amikor Jordan Henderson jobbról érkező beadása Estupinán lábán pont úgy pattant fel, hogy Rulli már ne tudja kipaskolni a gólvonal elől a labdát (1–0). Az addig befektetett munka ha nem is egy, de két csapásra vált kámforrá: mindössze 132 másodperccel az első gól után Mané is bevette a vendégkaput – Szalah kiugratása után 7 méterről, spiccel pöckölte el a kimozduló kapus mellett a labdát (2–0).

A GÓLOKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!

Léket kapott a „sárga tengeralattjáró”, a léken át pedig nem tengervíz, hanem féltucatnyi Liverpool-helyzet zúdult Rulli kapujára alig tíz perc leforgása alatt. A Torres által megtaszajtott Szalah tizenegyesgyanús esete, Robertson lesgólja, Mané fejese, Van Dijk bombaerős átlövése és Díaz megpattanó, bal alsó felé tartó tekerése egyaránt a teljes megfeneklés rémével fenyegette Emery legénységét.

A Villarreal azonban valahogy kihúzta ezeket a perceket, majd a meccs hajráját is újabb kapott gól nélkül.

Visszavágó jövő kedden, a kérdés pedig addig is adott: ki lehet-e pumpálni annyi vizet ebből a tengeralattjáróból, hogy reális esélye legyen eljutni Párizsig, a Bajnokok Ligája 2022-es döntőjébe? Egyvalami biztos, a liverpooli dokkmunkások (és kedvenceik) nem kecsegtetnek segítséggel hozzá.

PERCRŐL PERCRE

Passzkirály...



Csak a szokásos, gól az elődöntőben


90+3. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+2. perc Fabinho ajándékoz egy szabadrúgást a Villarrealnak a jobb szélen, Lo Celso beadását kifejeli Konaté.

9089. perc Csak két perc a ráadás.

87. perc Torres emel Dia elé, aki jobbal 14-ről, picit jobbról kapura lő, Alisson jobbra vetődve fogja a labdát, de les.

86. perc Paco Alcácer be, Danjuma le. A láthatatlan ember helyett a titkos fegyver.

84. perc Mezőnyharc, percek óta.

A Pool (143 meccs a sorozatban, 250 góllal) legjobb góllövői a BL-ben:
33 Szalah
23 Mané
21 Gerrard
20 Firmino
10 Luis García

2009 óta Emery 37 kieséses párharcából 31-et megnyert, ennél sikeresebben csak Zinédine Zidane (14/16) dolgozott az európai kupákban.

80. perc Divock Origi és Joe Gomez be, Díaz és Arnold le. Az előbb Manénak, most Arnoldnak nem tetszett igazán, hogy le kell mennie a pályáról.

78. perc Jota passzol Díazhoz, aki ballal az ötös bal sarkáról csúnyán ellő keresztbe a kapu előtt.

9/11: csak a Benfica (7/8) és a Milan (10/12) jutott tovább ennél jobb arányban a BL/El/UEFA-kupa elődöntőiből.

72. perc Parejo, Chukwueze és Estupinán le, Serge Aurier, Manuel Trigerous és Boulaye Dia be a vendégeknél, Diogo Jota Manét, Hendersont Naby Keita váltja a hazai oldalon.


70. perc Estupinán szereli Szalahot az ötös jobb sarkán.

68. perc Van Dijk 24 méteres, kőkemény lövését kitolja a jobbra eldőlő Rulli, Fabinho beadását Díaz 12-ről a bal alsó mellé tolja ballal. De szöglet. Arnold beadását Albiol kifejeli Konaté elől.

A Liverpool ezzel együtt előző három BL-elődöntőjén 11 gólt szerzett (ötöt a Roma ellen 2018-ban, négyet a Barcelona ellen 2019-ben).

65. perc Arnold jobb oldali beadását Robertson ötről ballal a jobb sarokba rúgja kapásból, az ötös bal sarkáról... és lesről.

62. perc Giovani Lo Celso kap sárga lapot Robertson ellökéséért.

61. perc Pedraza bal oldali lapos beadását Danjuma jobbal 12-ről kapura lőné, de odalép elé Konaté.

Ennyi belefér a VAR szerint is.

60. perc Szalah elesik három védő között az ötös jobb sarkán, Torres lökte is, de tovább...

57. perc Alfonso Pedraza be, Coquelinnek nem ment ma. Középső középpályás helyett balbekk a spanyol középpálya bal szélén.


A VAR szerint nem volt les. Szoros volt...

55. PERC ITT A MÁSODIK, Szalah ütempasszát SADIO MANÉ jobbal a bal alsó sarokba pöcköli, hét méterről, középről. 2–0!



53. PERC EZ MEG MÁR GÓL, JORDAN HENDERSON Szalah passza után jobbról, 16 méterről középre ad, PERVIS ESTUPINÁN bal lábán megpattan a labda, a kétségbeesetten vetődő Rulli is belekap még a labdába, de az a jobb, azaz a túlsó felső sarokban landol. 1–0!

52. perc Helyzetecske, Mané passza után Arnold középre ad, Díaz a két középső védő közül 14-ről a kapushoz fejeli a labdát.

51. perc Lo Celso feje fáj, Arnold közelről rárúgra a labdát a földön fekvő argentinra. Nem, Arnold csak reklamált, Díaz volt az.

50. perc Rossz szabadrúgás, majd jó szöglet, a végén Fabinho öt méterről a kapuba lő, de Mané fejese után Van Dijk lesről adta a gólpasszt. Fejjel.

47. perc Pervis Estupinán lerántja Szalahot Arnold indítása után a 16-os jobb sarka mellett. Sárga lap is.

46. perc Öngólhelyzettel, Szalah jobb oldali beadását kissé jobbról, hat méterről a kapusa ölébe fejeli Torres!

46. PERC FOLYTATJUK!

REMEK EMERY-PORTRÉ ITT!

Fotó: AFP
Fotó: AFP


Ómen. A Villarreal a BL-ben 12-szer játszott angol csapattal, 6-szor nyert, 6-szor kikapott.


Rulllit a hetedik alkalommal mentette meg a kapufa a BL-ben a góltól, idényrekord.

A Liverpool ebben a szezonban 54 meccset játszott, és csak 4-en nem szerzett gólt. A Villarreal ebben a szezonban 47 meccset játszott, és 17-szer nem kapott gólt.

Nem rajta múlott. Mindenes.


2003 óta nem történt ilyen európai kupa elődöntőjében: 12 kapura lövés gól nélkül. Pool.

Forrás: Weltfussball



45+2. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

És események nélküli...

44. perc Két perc lesz a ráadás.


42. perc Thiago jobbal majdnem a jobb felsőbe lő 18-ról, de a labda a kapufán csattan. Rulli hiába repült...

41. perc Mané indítja a bal szélen Díazt, akit szerel a 16-oson belül Foyth, testtel... tovább!

40. perc Közben ügyesen lopja az időt a Villarreal.

Unai Emery ötször meccselt a Pool ellen, átlagosan 5.2 gólt hoztak ezek az alkalmak. 2016-ban az El-döntőben verte meg Emery Sevillája a Poolt. Három egyre.

A Liverpool a 12. alkalommal van a BL/EL/UEFA-kupa elődöntőjében, angol rekord, a Manchester Uniteddel karöltve. De a Pool a hazai Ligakupa, a BL- és az FA-kupa elődöntőjét most először érte el egy idényen belül!

36. perc Mellé, 11-ről jobbal a bal sarok mellé lő méterekről, bevetődve Lo Celso, akiről mindenki elfeledkezett Parejo a saját térfeléről elvégzett szabadrúgása után.

35. perc Szép, Robertson Arnoldot indítja a felezőtől, ő jobbal kapásból középre játszik, onnan Szalah kapásból ballal 13-ról a léc fölé lő.

35. perc Szalah ballábas, 15 méteres lövésébe Lo Celso dobja bele magát. A támadó...

34. perc Capoue elveszített labdáját Mané jobbal 19-ről, középről a jobb alsó mellé rúgja, korner, mert Albiol blokkolt.


32. perc Virgil van Dijk
kap sárga lapot Chukwueze lerántásáért.


31. perc Díaz 22 méteres, ballábas lövését középre üti Rulli, de társai kisegítik, Torres ment nem sokra rá az ötösön Szalah elől, Díaz beadása után.

29. perc Torres a földön, fejjel mentett, oldalról meg megfejelte őt Estupinán. Ápolás.

28. perc Coquelin odarúg Arnoldnak, szabadrúgás picit jobbról, 26 méterről. A sértett jobbal a sorfalba lő.

Emerynek ez a 6. elődöntője az UEFA-kupában/El-ben. Az elsőt elbukta, a Valenciával, a többit nem.

26. perc FÖLÉ, Mané visszapaszát Szalah ballal nem sokkal pörgeti a jobb felső sarok fölé kissé jobbról, 17 méterről.

Szalah 43, Mané 22, Lo Celso 3, Danjuma 20 kanadai pontnál tart az idényben. Diffi...


21. perc MELLÉ, Thiago keresztpasszát elméri a jobb oldalon Estupinán, Henderson jobbal nem sokkal lő 13-ról a rövid sarok mellé, éles szögből. Beadni akart alighanem, Rulli biztosított, bele is ért a labdába az alapvonalon kívül. Az UEFA szerint egyenesen KAPUFA VOLT!

Az biztos, hogy a Villarreal ebben a BL-kiírásban még nem találkozott olyan erős ellenféllel, mint a Liverpool, de mivel korábban a Bayern Münchent és a Juventust is kiütötte a sorozatból, nagy hiba lenne lebecsülni a spanyol együttest.


16. perc A veterán védőé a korner is, majd a jobb sarokba lőne jobbal 22-ről Thiago, félmagasan, Rulli nagyot vetődve ment, Van Dijk lesen volt aztán, már a kipattanó labdás helyzetet követően.

14. perc Chukwueze jobb oldali beadása Fabinhóé, Albiol elfejeli jobbra az ötös előteréből Robertson beadását, Szalah elől.

14. perc Díaz bal oldali, ballábas beadását eltolja Rulli Mané fejéről a kapu előtt.

10. perc MELLÉ, Mané jobbra dobja a labdát Szalahnak, aki visszafelé cselez, ballal ad be, Mané meg az ötösről a bal alsó mellé fejel. Vagyis inkább nyakkal érte el a labdát az ék.

8. perc A jobb oldalról Arnold adja be, jobbal, az ötös rövid sarka elől a kapu rövid felső sarka fölé fejeli, Danuma elől.

7. perc Torres az utolsó pillanatban rúgja el a labdát az ötösön Mané elől, Robertson ballábas szöglete után.

3. perc Albiol felszabadításába bátran beleugrik a balszellő Díaz.

2. perc Robertson bal oldali beadása nem az igazi, Rulli fél percet vacakol a kirúgással.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak tiszta vörösben, a vendégek tiszta sárgában.

Háromezer vendégszurkoló a stadionban (Fotó: AFP)
Háromezer vendégszurkoló a stadionban (Fotó: AFP)

Egy kis örökmérleg: 2 találkozó, 1-1 sikerrel, 3 angol és egy spanyol góllal.

JÖTTEK-MENTEK!
A Liverpooltól a Villarrealhoz:

2019, Alberto Moreno, ingyen
2005, Josemi, i.
A Villarrealtól a Liverpoolhoz:
2014, Madger Gomes
Zentrales Mittelfeld
2005, Jan Kromkamp, i.
2005, Pepe Reina, 9 800 000

Eltiltott nincs.

A hazaiaktól Firmino sérült, a vendégektől a középcsatár Gerard Moreno combizomgond miatt hagyta el a pályát a Getafe elleni bajnokin, ma sem játszik, a balbekk Alberto Moreno márciusi keresztszalag-szakadása után lábadozik.


„Klopp játékosai sohasem állnak le, folyamatosan letámadnak, s mindig gólt akarnak szerezni. Ki akarják ütni a vendégcsapatot. Nem érdekli őket, ki az ellenfél, egyszerűen mindenkit kivégeznének legszívesebben” – folytatta a francia középpályás.

„Az Anfield maga a pokol, ezt ki kell mondani. Messze a legkeményebb terep Angliában. Nem tudom, hogy az atmoszféra vagy az, ahogyan a Liverpool játszik, de kilencven percig a pokolban élsz, ha az ellenfél játékosa vagy” – mondta Étienne Capoue az AFP-nek.

NEM PANASZKODHATNAK A FORMÁRA a Liverpoolnál és a Villarrealnál a két csapat egymás elleni szerdai Bajnokok Ligája-mérkőzése előtt. A „vörösök” tíz tétmeccs óta nem találtak legyőzőre, vasárnap a városi rivális Evertont múlták felül 2–0-ra, míg a „sárga tengeralattjáró” legutóbbi öt találkozóján veretlen, a múlt héten a Valenciát győzte le 2–0-ra.

„Nem szabad meghallanunk azokat a hangokat, miszerint mi vagyunk a favoritok – idézi a spanyol EFE hírügynökség a Liverpool holland belső védőjét. – Ugyanúgy kell játszanunk, mint minden meccsen. Nagyon nehéz dolgunk lesz, mint a Villarreal rendkívül erős csapat, figyeltem a Bayern München ellen, milyen remekül védekezett. A játékosai keményen dolgoznak, megfelelő tapasztalatra tettek már szert és mindenekelőtt nagyon erős náluk a csapatszellem. Jó eredményt kell elérnünk otthon, mert a spanyolországi visszavágó igazán kemény lesz.”


Míg Jürgen Klopp számíthat a legjobbjaira, spanyol kollégája, Unai Emery kénytelen lesz nélkülözni egyik kulcsjátékosát, az idényben 26 tétmeccsen 13 gólig és hat gólpasszig jutó Gerard Morenót, aki vélhetően csak a jövő heti visszavágóra épül fel. Ennek ellenére Virgil van Dijk nem számít könnyű meccsre még hazai pályán sem.

„Kicsit lebecsültek minket és ez motiválta a csapatot, talán kissé hiányzott belőlük az alázat – idézte a labdarúgót a The Guardian. – A Liverpool a legjobban letámadó együttes. Nem is nagyon tudom, mi a gyengéje. Európa legjobb csapata, de futballistaként azt szeretnéd, hogy beutazhasd a kontinenst és a legerősebb klubok ellen játszhass. Nehéz dolgunk lesz, de van egy álmunk és nem csak nézelődni megyünk az Anfieldre.”


Hasonlóan látja a helyzetet a Villarreal francia védekező középpályása, Francis Coquelin is, aki – néhány kölcsönadást nem számítva – tíz évet húzott le az Arsenalnál, így jól ismeri az ellenfelet.

„Egyértelműen a liverpooliak a favoritok, kirobbanó formában vannak – ismerte el a Villarreal helyi születésű játékosa, Pau Torres a madridi Marcában. – Olykor sokáig szinte észrevétlenül teszik a dolgukat, majd kíméletlenül lecsapnak az első hibára. De ilyen csapat volt a Juventus és a Bayern München is, úgyhogy tudjuk, mi vár ránk. Mi is elértünk már valamit a sorozatban, ezért biztosan alaposan felkészülnek ellenünk, és nem becsülnek le minket annyira, mint a Bayern futballistái.”

A spanyol együttes tagjai viszont szeretnék élvezni, hogy történetük során másodszor lehetnek ott Európa négy legjobb csapata között. Korábban 2006-ban szerepeltek az elődöntőben, akkor egy másik angol klub, az Arsenal ellen (0–1, 0–0) maradtak alul.


Azt gondolhatnánk, hogy amelyik csapat kiejti a Bajnokok Ligája kieséses szakaszában egymás után a Juventust és a Bayern Münchent, annak nincs mitől félnie. Félnie persze ezúttal sem kell a Villarrealnak, de tartania azért erősen ajánlott következő ellenfelétől, hiszen a szerdai elődöntőben a világ talán legjobb formában lévő csapatával, a Liverpoollal mérkőzik meg az Anfielden. A „vörösök” legutóbbi három tétmeccsükön legyőzték az FA-kupában a Manchester Cityt (3–2), majd 4–0-s verést mértek a Manchester Unitedre, a hétvégén pedig a városi rivális Evertont múlták felül (2–0).

A Juventus és a Bayern München kiejtése után angol ellenfél vár a Villarrealra, mint története eddigi egyetlen BL-elődöntőjében. Ami tizenhat éve az Arsenal ellen nem sikerült Manuel Pellegrini vezetőedzővel, most a Liverpool ellen összejöhet Unai Emeryvel.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A LIVERPOOL–VILLARREAL MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik