Csak a szokásos? Vert helyzetből csodát tett és BL-döntős a Real Madrid!

Vágólapra másolva!
2022.05.04. 20:50
null
Micsoda mérkőzés, micsoda jelenet! – Rodrygo a második madridi gólt fejeli (Fotó: AFP)
A Real Madrid hosszabbítást követően 3–1-re legyőzte a Manchester Cityt a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének szerdai visszavágóján, és a párharcot kétgólos összesített hátrányból megfordítva bejutott a döntőbe. Miközben Thibaut Courtois-nak, a meccs emberének megválasztott madridi kapusnak többször is akadt védeni valója, a Real játékosai a 90. percig egyszer sem találták el Ederson kapuját. Na de onnantól… Rodrygo nemcsak egyenlített, hanem a hosszabbítást érő vezető gólt is befejelte a fél lábbal már a döntőben lévő City hálójába, majd a ráadásban Karim Benzema belőtte a saját maga által kiharcolt tizenegyest, beállítva a 3–1-es végeredményt. A Real Madrid és a Liverpool május 28-án Párizs elővárosában, Saint-Denis-ben, a Stade de France-ban vívja a döntőt. A két klub harmadik alkalommal találkozik az első számú európai klubsorozat fináléjában; 1981-ben a Liverpool, 2018-ban a Real Madrid nyert.

 

BAJNOKOK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ, 2. MÉRKŐZÉS
REAL MADRID (spanyol)–MANCHESTER CITY (angol) 3–1 (0–0, 2–1, 3–1) – hosszabbítás után

Madrid, Santiago Bernabéu Stadion, 61 416 néző. Vezette: Orsato (olasz)
REAL MADRID: Courtois – Carvajal, Militao (Vallejo, 115.), Nacho, F. Mendy – T. Kroos (Rodrygo, 68.), Casemiro (Camavinga, 75.), Modric (Asensio, 75.) – F. Valverde, Benzema (Ceballos, 104.), Vinícius Júnior (Lucas Vázquez, 115.). Vezetőedző: Carlo Ancelotti
MANCHESTER CITY: Ederson – Walker (Zincsenko, 72.), Rúben Dias, Laporte, Cancelo – De Bruyne (Gündogan, 72.), Rodri (Sterling, 99.), Bernardo Silva – Mahrez (Fernandinho, 85.), Gabriel Jesus (Grealish, 78.), Foden. Menedzser: Josep Guardiola
Gólszerző: Rodrygo (90., 90+1., Benzema 95. – 11-esből), ill. Mahrez (73.)

Továbbjutott: a Real Madrid, 6–5-ös összesítéssel

A MÁSIK ÁGON
Első mérkőzés
Liverpool (angol)–Villarreal (spanyol) 2–0
Visszavágó
Villarreal (spanyol)–Liverpool (angol) 2–3

A Liverpool kettős győzelemmel, 5–2-es összesítéssel jutott be a döntőbe.

Döntő
Május 28., Saint-Denis (Párizs), Stade de France

ÖSSZEFOGLALÓ

Hosszú estére számítottunk, az is lett. Ha az első mérkőzés hétgólos álmának másodszori átélésében reménykedni telhetetlenség lett is volna, a hosszúra nyúlt, több mint hetvenperces felvezetést követően tulajdonképpen megint elsőrangú előadásnak lehettünk részesei – láttunk négy gólt és az idei BL-tavaszt beragyogó Real Madrid-feltámadások legújabbikát.

Az első percek nyilvánvalóvá tették, hogy természetesen Carlo Ancelotti is, Josep Guardiola is sokat beszélhetett játékosainak a védekezés fontosságáról az elmúlt napokban. Nyilván a hidegvér megőrzéséről is, amit – leszámítva egy sárga lapokkal lecsillapított Modric–Laporte konfliktust a 8. percben – meg is fogadtak a futballisták.

A kezdőrúgástól érvényes fokozott hátsó összpontosításra elsősorban a madridi oldalon volt időszerű felhívni a figyelmet, hiszen az első meccs 11. percében már 2–0-ra vezetett a City... Nos, a Nachóval kiegészült hazai védelem (a Manchesterben gyengén teljesítő David Alaba kimaradt), valamint a sérüléséből visszatérő Casemiróval megerősített madridi középpálya jó darabig csak távoli lövéseket engedélyezett az angol listavezetőnek, abból sem sokat.

Az első húsz perc két-három gyors Real-támadásában több veszély bujkált, csakhogy a lövési kísérletek már illúziórombolók voltak – nem győzzük hangsúlyozni, az egy héttel korábban történtek nyomán magasra került a léc.

A City ezúttal sem hagyta az öltözőben kedves taktikai fegyverét, a letámadást, és a 20. percben egy tizenhatos közeli labdaszerzésből már gólhelyzet épült – Bernardo Silva közeli lövését Thibaut Courtois vetődve védte.

Thibaut Courtois első nagy védése (Fotó: AFP)
Thibaut Courtois első nagy védése (Fotó: AFP)

 

A jelenet megtette hatását, a higgadtan és pontosan adogató City percekig nem engedte ki az elbizonytalanodó, a labdát rövid ideig eredménytelenül üldöző Realt a saját térfeléről, de az erőkoncentráció nem hozott gólt. Ekkor már nem először figyelhettünk fel arra, hogy Kevin De Bruyne ezen az estén hajlamos el-elmélázni, többször is elcsenték tőle a labdát a madridiak – talán ezért sem hagyta őt fent Guardiola a hajrára, de ne szaladjunk ennyire előre.

Ha gól nem is született a szünetig, a végjátékban egy távolról eleresztett, Courtois-nak megint munkát adó Phil Foden-bomba, a robbanékony Vinícius meglódulásai, valamint Kyle Walker büntetőterületen belüli gyönyörű, tiszta becsúszó szerelése emlékeztetett bennünket a remek szereposztásra. A madridiak alighanem más jelzőt aggattak Daniele Orsato játékvezetőre, akin két támadásuk megállításának körülményeit is számon kérték – nem teljesen alaptalanul…

Kyle Walker remek szerelése (Fotó: AFP)
Kyle Walker remek szerelése (Fotó: AFP)

 

Szépen megkomponált, villámgyors Real-támadással indult a második félidő, Dani Carvajal jobb oldali beadását Vinícius a kapu mellé lőtte – mindez belefért tíz másodpercbe… S bár válaszul Gabriel Jesus éles szögből megtornásztatta Courtois-t, a második félidő eleje egyértelműen a madridiaké volt. Vinícius lendülete látszott a fő veszélyforrásnak, ám a brazil néha önmagának is túl gyors volt, a labdaátvételeibe mindig belepiszkált egy angol védő – amikor pedig nála minden oké volt, és például pontosan gurított vissza Modricnak, a horvát jó helyzetből egy blokkoló védőbe bombázta a labdát.

Szóval hiába játszott fölényben a Real Madrid, a kaput eltaláló lövés/fejes továbbra is fájóan hiányzott a statisztikai lapjáról. Ancelotti egyet, Guardiola kettőt cserélt, és az utóbbi új emberei, Ilkay Gündogan és Olekszandr Zincsenko olyan villámgyorsan beilleszkedtek, hogy beállásuk után egy perccel benne voltak a vezető gólt hozó akcióban: a 73. percben az ő adogatásuk után Bernardo Silva lódult meg középen, jobbra passzolt Rijad Mahreznek, aki kilenc méterről félmagasan a rövid sarokba lőtt. 0–1

A GÓL ITT!

Rijad Mahrez nem alaptalanul remélte, hogy gólja döntőt ér (Fotó: AFP)
Rijad Mahrez nem alaptalanul remélte, hogy gólja döntőt ér (Fotó: AFP)

 

Ismerős állás volt ez a Realnak, a PSG és a Chelsea elleni tavaszi párharca egyaránt állt nagyon rosszul a visszavágó végéhez közeledve. Sikerül-e harmadszor is a talpra állás? A nagyon rövidnek ígérkező hátralévő időben a cserepadról érkező Jack Grealish mindenesetre megtette azt a szívességet, hogy egy percen belül két ziccert is kihagyott – az első közeli gurítását Ferland Mendy vágta ki az üres kapu tokából, a másodikat Courtois lábbal simította szögletre.

Már ez a két mentés is felért egy-egy csodával, de hol voltak attól, ami a következő néhány szédítő percben történt…! A 90. percben – emlékeztetünk: a meccsen első alkalommal – eltalálta a kaput a Real Madrid: Benzema balról, bravúros mozdulattal középre tett labdáját Rodrygo a kapust megelőzve perdítette a hálóba. 1–1

Eltelt további egy perc, és miközben még kerestük a szavakat az előző gól leírásához, Carvajal jobb oldali beadásából Ancelotti 68. percben csatába küldött nyerőembere, Rodrygo a vezető gólt is befejelte! 2–1

RODRYGO KÉT GÓLJA ITT!

A madridiak ezzel kiharcolták a hosszabbítást – bár éppenséggel dönthettek volna a rendes játékidő ráadásában is, de Ederson védte Rodrygo lövését –, és abból is csak három percnek kellett leperegnie, hogy már továbbjutásra álljon a hazai csapat: a 93. percben Karim Benzema lőtt a bal alsóba abból a tizenegyesből, amelyet ő maga harcolt ki Rúben Diassal szemben. 3–1

BENZEMA TIZENEGYESE ITT!

Karim Benzema továbbjutást érő tizenegyese (Fotó: AFP)
Karim Benzema továbbjutást érő tizenegyese (Fotó: AFP)

 

Ebben a BL-kiírásban ilyen fordulat után nem szokás kiénekelni a sajtot a madridiak szájából, és ünneprontásra ezúttal sem került sor. Noha egy hatalmas lehetőség éppen adódott rá: a 106. percben Courtois megint védett egy óriásit, de Foden fejese után a labda játékban maradt, Fernandinho megpróbálta az üres kapuba pofozni – estében, éles szögben ez nem jött össze neki.

A sorozatban rekordbajnok Real Madrid 17. alkalommal jutott be a BEK/BL-döntőbe: 13 alkalommal nyert – legutóbbi sikeres fináléját a Liverpool ellen vívta (3–1, 2018) –, háromszor veszített. Az eddigi utolsó legyőzője, ki nem találják, a Liverpool volt 1981-ben (0–1).

A harmadik felvonás május 28-án következik a saint-denis-i Stade de France-ban.

PERCRŐL PERCRE



A legtöbb gól a BEK és a BL elődöntőiben:
13 Cristiano Ronaldo (10 a Real Madrid színeiben)
11 Alfredo Di Stéfano
8 Benzema

Három alkalommal még nem találkozott egymással ugyanaz a két csapat a BEK és a BL döntőiben.


Jöhet Ancelotti ötödik BL-döntője!

120+3. PERC EZZEL VÉGET IS ÉRT A MÉRKŐZÉS!

120+2. perc Fernandinho elől elfejeli a labdát Carvajal, Silva beadása sem jó, Ederson is elöl, Courtois elkap egy beadást a bal sarok és Fernandinho előtt.

120. perc Grealish kiharcol egy szögletet, három perc a ráadás. A szöglet nem az igazi, Fernandinho indítása sem az. Kirúgás.

118. perc Sterling elfut a bal szélen, szereli őt Carvajal.

116. perc Zincsenko megtapsolja Orsatót Grealish lökése után. Megússza.

115. perc Lucas Vázquez be, Vinícius le. Szép lassan, nyilván. Jesús Vallejo meg Militaót váltja.

113. perc Olekszandr Zincsenko felrúgja Rodrygót, sárga lap. Militao is a földön. Besétál, de szó szerint, a hordágyas különítmény.

110. perc Csere lesz. Nem, Vallejo visszaöltözik, Kroosék közben magyaráznak az oldalvonal mellett álló Militaónak.

107. perc Militao a földön, a bal combja fáj! Vallejo azonnal öltözik, és mosolyog is. Főszereplő lesz végre a fiatal spanyol?

106. perc Foden odarúg Militaónak, ketyeg a VAR... de nincs piros lap. Sem.

106. PERC FOLYTATJUK!

RodryGO! (Fotó: AFP)
RodryGO! (Fotó: AFP)

 

A Real Madrid a mostani egyenes kieséses szakaszban ötből három mérkőzést elvesztett. A Bajnokok Ligája történetében még egyetlen csapat sem játszott döntőt három, az egyenes kieséses szakaszban elszenvedett vereség után. A BL elődjében, a BEK-ben csak az FK Partizannak (1966-ban, 3 vereséggel) és az FC Bruges-nek (1978-ban, 3 vereséggel) sikerült, ám a fináléban mindkettő kikapott.

105+3. PERC VÉGET ÉRT A HOSSZABBÍTÁS ELSŐ FÉLIDEJE!

105+2. perc MELLÉ,
Cancelo jobbról középre ad, Foden öt méterről a jobb alsóba fejelne, de hatalmasat véd Courtois, az érkező Fernandinho ballal egy méterről a jobb, azaz a rövid alsó mellé lő.

105. perc Nacho zseniális becsúszással szereli Sterlinget a 16-oson, előtte Asensio fejese a másik 16-oson belül Cancelo jobb kezére pattant... de nincs 11-es, jelzi a VAR.

104. perc Dani Ceballos be, Benzema elfáradt. Középcsatár helyett középső középpályás.

103. perc Gündogan beadását leveszi az ötösön Carvajal, aztán elrúgja gyorsan a játékszert Sterling elől.

101. perc Raheem Sterling odarúg becsúszva Rodrygónak, sárga lap.

99. perc Raheem Sterling a pályán a ma szürkén játszó Rodri helyett.

97. perc Dias rosszul találja el fejjel az ötös bal sarka előtt Silva jobb oldali szögletét. Gündogan beadását kifejeli Camavinga, Fernanrinho távoli lövése nagyon rossz.

A BL örök-góllövőlistájának élmezőnye:
1. Cristiano Ronaldo (140 gól)
2. Lionel Messi (125)
3. Robert Lewandowski (86)
4. Karim Benzema (86)
5. Raúl González (71)
6. Ruud van Nistelrooy (56)
7. Thomas Müller (52)
8. Thierry Henry (50)

Benzema: 43 meccs az idényben, 43 góllal és 13 gólpasszal. 43 gól volt Hugo Sánchez és Alfredo Di Stéfano egyéni idényrekordja Madridban!

95. PERC KARIM BENZEMA jobbal a bal alsóba lő, Ederson jobbra el. 3–1!

93. perc MÁRIS TIZENEGYES, Camavinga mesteri labdafelhozatalát követően Rodrygo jobbról jobbal középre ad, Benzemát felrúgja az ötös jobb sarka előtt Dias.

92. perc Vinícius jobbról középre ad. Benzema jobbal 17-ről kapura lő, Ederson kezéből kiperdült a labda, de azután javít.

91. perc Egy fura fazon a pályán. Benzemát választotta.

91. PERC FOLYTATJUK!

 


90+7. PERC VÉGET ÉRT A MÁSODIK FÉLIDŐ!

90+6. perc Federico Valverdének
sárga lap Fernandinho felrúgásáért.

90+5. perc Foden ballal a léc fölé lő 16-ról, középről, Fernandinho villámgyorsan elvégzett szabadrúgása után.

90+3. perc EDERSON! Rodrygo jobbal kapura lő kissé jobbról, hat méterről, de véd jobb kézzel a kapus! Elkapodta ezt a brazil szellő, Benzema újabb csodás passzát követően.


90+1. PERC ÚJABB REAL-GÓL!!! Carvajal ad be jobbról, Asensio az ötösről fejjel a mellette felugró RODRYGO fejére fejeli a labdát, a brazil meg a léc alá továbbítja azt, öt méterről. 2–1!

Hat perc a ráadás!

90. PERC ÉL A REMÉNY A REALNAK, RODRYGO a jobb felső sarokba lő jobbal Benzema balról érkező beadása után, három lépésről. 1–1!

88. perc Ugyanonnan ballal lő a Gündogan indította Grealish, Courtois bal lábbal hatalmasat véd!


87. perc NAGY MENTÉS, Gündogan passzol Zincsenkóhoz, aki kapura tör, ballal hétről, kissé balról lő, ment a gólvonalon a visszafutó Mendy!

85. perc Fernandinho be, Mahrez le, szűrő be, szélső le.

84. perc Éder Militaónak sárga lap.

83. perc Silva remek csellel hozza el a labdát Vinícius és Camavinga közül.

79. perc Benzema ballal a jobb alsóba lőbe tízről, Mendy ívelését követően, de vetődve véd Ederson. Ám les.

Eldőlt? Nem! (Fotó: AFP)
Eldőlt? Nem! (Fotó: AFP)

 


Aggasztó madridi mérleg. A Real Madrid előző hat elődöntőjét tekintve négyszer továbbjutott, az már kevésbé biztató, hogy a klub BEK/BL történetében nyolcszor fordult elő, hogy a mostani párharchoz hasonlóan vereséggel kezdett a négy között, s a visszavágón egyszer sem tudott fordítani. Még azt sem lehet mondani, hogy a spanyolok mindig reménytelen helyzetben várták a párharcok második mérkőzését, ötször (csakúgy, mint most) egygólos hátrányt kellett volna ledolgozniuk, egyszer kétgólos, kétszer pedig háromgólos vereséget szenvedtek az odavágón.

A Manchester City ebben az idényben 33 tétmérkőzésen vezetett 1–0-ra, ebből 32-szer győzött, egyszer ikszelt. Az egyetlen döntetlen április 10-én volt, a Liverpool elleni rangadón (2–2) a Premier League-ben.

Gabriel Jesusnak ez volt a negyedik meccse a Real Madrid ellen, az előző hármon egy-egy gólt szerzett, csapata (a Manchester City) pedig mind a háromszor egygólos győzelmet aratott. A 25 éves brazil csatár 38 BL-találkozón összesen hússzor talált be.

Nem lett hős (Fotó: AFP)
Nem lett hős (Fotó: AFP)


78. perc Jack Grealish be, Jesus le, ék helyett középpályás.

75. perc Marco Asensio és Eduardo Camavinga be, Casemiro és Modric le.

Mahrez: 44 meccs az idényben, 24 góllal és 9 gólpasszal. Házi gólkirály.

73. PERC RIJAD MAHREZ ELDÖNTI? Silva passzol jobbra a 16-os elől, az ötös sarkáról a szélső ballal irgalmatlan nagy erővel lő a bal, azaz a rövid felső sarokba. Jó kilenc méterről, Courtois elment jobbra, majd nem ért vissza balra. 0–1!

72. perc Olekszandr Zincsenko be, Walker le, De Bruyne is elfáradt, Ilkay Gündogan váltja.

70. perc Walker rúgta meg a szélsőt, majd elterült a földön, a bokáját fájlalva. Hordágy. Amely mellett lebiceg Walker, mert így mégiscsak lassabb.

70. perc Nacho és Carvajal szereli a balon Fodent közös erővel, kontra, Vinícius és Walker összefut, ápolás.

68. perc Kissé meglepő, Kroosnak nem ment ma, és Rodrygo váltja. Karmester helyett szélső.

65. perc Dani Carvajalnak sárga lap De Bruyne megrúgásáért.

A Real csak a United ellen játszott a BL-ben odahaza nulla nullát.

Csak a szokásos...


64. perc Walker visszatér, Mendy ráfejel okosan egy távoli ívelést Mahrezre.

62. perc Walker a földön ül, ápolást kér. Olekszandr Zincsenko máris öltözik.

60. perc Vinícius ismét az ötös bal sarkán, tisztára játssza magát Walker mellett, de rosszul ad be.

58. perc Foden passzol szépen De Bruyne elé, aki otthagyja Militaónak a labdát a 16-oson. Idegesek a játékosok.

56. perc Benzema finoman passzol Vinícius elé, de a brazil megbotlik az ötös bal sarka előtt...

Az első jó csele volt a 46. percben


55. perc
Vinícius hős lehetne, de az ötösön képtelen levenni Casemiro passzát, közbelép azonnal Walker.

52. perc Casemiro tanári labdaszerzése és passza után Vinícius meghúzza a bal szélt, ballal Modric elé gurít vissza, dadog a levétel, majd a horvát ballal 16-ről Diasba lő. Laporte zavarja a kapust, de megússza, Walkert közbelép, Vinícius nem jut a lecsorgóhoz.

50. perc Silva nagyot lök Modricon, szabadrúgás.

50. perc Jesus lő ballal a kapushoz, három védő mellől, kissé balról, öt méterről.

Még nem klasszis a brazil csatár, sőt.

46. perc Vinícius... Remek középkezdés, Carvajal elfut a figura után a jobb szélen, jobbal középre ad, Vinícius meg ballal öt méterről a jobb, azaz a rövid sarok mellé lő. Picit jobbról.

46. PERC FOLYTATJUK!

49 százalékban volt a hazaiaknál ma a labda, 6 lövésükből egy sem ment a kapu felületére. A másik oldalon ez az arány 6/4!


A Manchester City a Real Madrid elleni legutóbbi három BL-meccsét egyaránt megnyerte. Az előtte lévő négyen egyszer sem győzött. Az angol klubok közül (a Cityt nem számítva) a BL-ben csak a Chelsea és a Liverpool tudta egynél többször legyőzni a királyi gárdát (két-két alkalommal).

Pep Guardiola vezetőedzőként 12-edszer vezette győzelemre aktuális csapatát a Real Madrid ellen. Ennél többször csak az Arsenal (17) és a Burnley (14) ellen ünnepelhetett győzelmet. Guardiola az Arsenallal csapott össze a legtöbbször vezetőedzőként (24-szer), a rangsorban a londoniakat a Manchester United és a Real Madrid követi (egyaránt 22 alkalommal). A spanyol tréner a Chelsea ellen 21-szer, a Liverpool ellen 17-szer „meccselt”.

Guardiola és Carlo Ancelotti nyolcadszor találkozik egymással vezetőedzőként. Az első két mérkőzést Ancelotti csapata, a Real Madrid nyerte meg: a 2014-es elődöntőben a fővárosi együttes 1–0-ra és 4–0-ra győzött a Guardiola-féle Bayern München ellen a BL-elődöntőben. A legutóbbi öt összecsapásból viszont Guardiola jött ki győztesen: Ancelotti az Evertonnal négyszer kikapott a Manchester Citytől (a Premier League-ben), a múlt kedden pedig a Reallal is vereséget szenvedett.

Ancelotti: 17 meccs a Real élén odahaza a BL-ben, egy iksz és három vereség a győzelmek mellett. A Schalke, Sheriff, Chelsea trió nyert itt.

Forrás: Weltfussball


E párharc legjobb góllövői:
Karim Benzema 5
Gabriel Jesus 3
Kevin De Bruyne 2

45+3. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45+2. perc Foden bal oldali kornerét kifejeli Casemiro, De Bruyne beadását Benzema szögetre fejeli az ötösről. Fölöslegesen, majd összemosolyog Casemiróval. Foden beadása sem különb aztán.

Két perc a ráadás!

45. perc
Casemiro ballal hatról Cancelóba lő Vinícius bal oldali beadása után!

A XXI. században a vezetőedzők közül Guardiolának van a legtöbb győztes tétmeccse a Real Madrid ellen (12). Ernesto Valverde és Diego Simeone is 9 alkalommal nyert a királyi gárda ellen.

Benzema a BL-idényben 14 gólnál tart, ezzel vezeti a rangsort. Íme, az egy kiírásban legalább 14-szer betaláló játékosok listája:
– 2013–2014: Cristiano Ronaldo, 17 gól (Real Madrid)
– 2015–2016: Cristiano Ronaldo, 16 (Real Madrid)
– 2017–2018: Cristiano Ronaldo, 15 (Real Madrid)
– 2019–2020: Robert Lewandowski, 15 (Bayern München)
– 2011–2012: Lionel Messi, 14 (FC Barcelona)
– 2021–2022: Karim Benzema, 14 (Real Madrid)


42. perc
A Kroos indította Benzema jobbal a léc fölé lő a 16-os bal sarka elől. Helyzet ez is. Nem volt az, mert les.


39. perc Angol helyzet,
Foden lő a jobb sarok felé a 18-ról, középről, jobbal, Courtois vetődve véd. Szépen. Kontra, Walker szereli merész becsúszással Viníciust a 16-os bal sarka előtt. Kroos beadását kifejeli a nagyon magasra emelkedő Laporte.

Karim Benzema összesen kilenc gólt szerzett az idei egyenes kieséses szakaszban. Csak a Paris Saint-Germain elleni nyolcaddöntő első meccsén nem talált be. Egy idényben ennél többször csak Cristiano Ronaldónak sikerült több „tavaszi” BL-gólt lőnie. A 2016–2017-es évadban a portugál támadó tízszer talált be, akkor csapata, a Real Madrid megnyerte a sorozatot.

36. perc Casemiro jobban van, felbukkan a 16-os előtt, Vinícius elé passzolna, azonban közbelép Dias.

35. perc Modric emel Vinícius elé, aki a 16-os előterében összefut Walkerrel, elesik, tovább.

32. perc Casemiro lesérült, majd Benzema a férfiasságával kezel le egy labdát. Egy nagyobb és egy kisebb ápolás.

31. perc Modric jobbról középre ad, Benzemát megelőzi Dias.


Guardiola 7-szer nyert itt edzőként, egyszer a Cityvel is.

28. perc Kroos beadását kifejeli Walker, Militao elől, majd elterül. Ápolás. Pedig a brazil kapott egy könyököst az angoltól.


27. perc Kroos kissé balról, 22-ről nem sokkal emel a jobb felső sarok fölé, a sorfalban felugró Mahrez beleért picit. A VAR szerint sem kézzel.

26. perc Vinícius felbőrözi Rodrit a 16-os előtt, szabadrúgás.

A legtöbb BEK-/BL-meccs a Realt vezetve:
71 Munoz
60 Del Bosque
53 Zidane
37 Ancelotti
36 Mourinho

23. perc Jesus jobbal nem sokkal lő a bal felső sarok mellé Mahrez ívelése és De Bruyne körömpassza után. Középről, 16 méterről, Courtois biztosított.

Benzema triplázott a Chelsea otthonában Londonban, és kedden duplázott a City vendégeként Manchesterben. A BL tavaszi, egyenes kieséses szakaszában még senki sem tudott idegenben legalább ötször betalálni azonos nemzetiségű klubok ellen egy idényen belül.

20. perc COURTOIS! Silva jobbal félmagasan a bal sarokba lőne Casemiro mellől, de a belga kapus hatalmas vetődéssel odaér a labdára!

18. perc Vinícius ballal az égbe lövi a labdát az ötös bal sarkáról, Mendy ívelése után Laporte középről rossz helyre mentett, Benzema elől. Ederson ismét húzza az időt.

15. perc Vinícius kap jó passzt a balon Valverdétől, középen Benzemát keresi a passzal, de közbelép a 16-oson Laporte.

Benzema minden sorozatot figyelembe véve 42 gólt szerzett a mostani idényben a Real Madridban. Cristiano Ronaldo óta ő az első, aki egy évadban legalább 40-szer betalált a királyi gárdában. A portugál klasszis az utolsó, 2017–2018-as madridi idényében 44 gólig jutott. Benzema adott most 13 gólpasszt is...

12. perc Fölé, Vázquez ad be jobbról laposan, Benzema 14-ről jobbal a léc fölé lő, jócskán.

10. perc Mahrez jobb oldali beadása Courtois-é.

8. perc Luka Modric ellöki durván Aymeric Laporte-ot magától egy kis dulakodás után. Sárga lap ide és oda is.

7. perc Vinícius elől Ederson elrúgja a labdát a kapu előtt... milliméterekkel!

Majd csak varázsol ma is valamit... (Fotó: AFP)
Majd csak varázsol ma is valamit... (Fotó: AFP)



5. perc HELYZET, Carvajal jobb oldali beadását az ötösről a léc fölé fejeli Benzema!

4. perc Foden szögletét középre fejelik, Dias elől ment fejjel azonban Militao.

3. perc Cancelo beadása Militaóról pattan szögletre.

3. perc Militao ment a jobb oldalon bedobásra, kvázi saját maga elől, egy rossz levételt követően.

2. perc Kroos beadása rossz.

1. perc
Vinícius kiharcol egy szabadrúgást a balon, Mahrez lökött. A brazil máris vezényli a közönséget, nagyobb támogatást kér.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak tiszta fehérben, a vendégek tiszta sötétkékben.


Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke: A bajnoki cím megvan, a cél, hogy a Bajnokok Ligája-trófeát is begyűjtsük, amihez első lépésként le kell győznünk a Manchester Cityt. Mindenesetre bármi lesz, az Aranylabdát már senki sem veheti el Karim Benzemától.

Ilkay Gündogan, a Manchester City középpályása: Nehéz meccs vár ránk a világ egyik legjobb csapatának otthonában, de magabiztosan, elszántan készülünk. Sorozatban a második alkalommal jutottunk el az elődöntőig, de szeretnénk túlszárnyalni az előző idénybeli teljesítményünket, és végre megnyerni a sorozatot.

(Fotó: AFP)
(Fotó: AFP)


Jerzy Dudek teljes szakvéleménye itt!

A mostani ellenfél ráadásul erősebb, mint a negyeddöntőben búcsúztatott Chelsea. Okosabban futballozik, erősebb a kerete, Josep Guardiola pedig nagyon intelligens. Biztos vagyok benne, hogy csapata nem követi el ugyanazokat a hibákat, mint a párizsi és a londoni klub, ráadásul pontosan tudja, melyik csapatrészt kell támadnia. A City vélhetően próbálja nyomás alá helyezni a mostani idényben elég sokat hibázó Real-védőket, és nem engedi, hogy a madridiak hátulról, lapos passzokkal építsék a támadásaikat. Rákényszeríti a belga kapust, hogy ívelje előre a labdát, amelyet aztán az angolok a középpályán megszereznek, és ezzel irányítás alatt tartják a mérkőzést. Nem engedik, hogy a hazai játékosok esetleg lendületbe jöjjenek és önbizalmat szerezzenek, és megpróbálják kihasználni, hogy nyomás alatt a Real nemigen tudja hátulról felépíteni a támadásokat – ezt a korábbi meccseken is láttuk.

A spanyoloknak extra löketet adhat a bajnoki cím, a Bernabéu-stadion atmoszférája ráadásul külön történet. A helyszínen néztem végig a PSG elleni nyolcaddöntős fordítást, és néhány nappal korábban a Real Sociedad elleni bajnokit is. Amikor a szurkolók csöndben ücsörögnek, a csapat is tompa, aztán elég egyetlen látványos megoldás, egyetlen szikra, és a drukkerek azonnal olyan hangulatot teremtenek, aminek köszönhetően a határ a csillagos ég. A PSG ellen ugyanez történt: a Real Madrid még a visszavágó hatvanadik percében is teljesen tanácstalannak tűnt, aztán elég volt egyetlen gól, és minden megváltozott. A stadion semmihez sem fogható varázsa a Manchester City ellen is előnyt jelenthet, a játékosok ráadásul kellően türelmesek. Képesek kilencven vagy akár százhúsz percig szenvedni, és várni arra az egyetlen momentumra, ami a győzelmet jelentheti. Szerdán is kivárhatják a megfelelő pillanatot, a gond csak az, hogy a Madridnak a védekezés a gyenge pontja, és ez nem olyan probléma, amelyet egy-két nap alatt meg lehet oldani. Nem véletlen, hogy többnyire ugyanaz a recept: Thibaut Courtois életben tartja a csapatot, Karim Benzema pedig elöl lezárja a meccset. Szinte minden ezen a két játékoson múlik, de a nagy kérdés, ennyi elég lehet-e három egymást követő párharcban a kieséses szakaszban?


Egy kis örökmérleg!
8 mérkőzés, 2 spanyol és 4 angol sikerrel, 11, ill. 15 rúgott góllal.


JÖTTEK-MENTEK!
A Manchester Citytől a Real Madridhoz:

2018, Brahim Díaz, 17 000 000 euró
2010, Emmanuel Adebayor, kölcsönbe, 4 000 000
A Real Madridtól a Manchester Cityhez:
2017, Danilo, 30 000 000
2012, Iker Pozo
2011, José Pozo, 2 800 000
2008, Robinho, 43 000 000
2003, Steve McManaman, ingyen


A hazaiaktól Gareth Bale, David Alaba és Eden Hazard sérült, a vendégektől John Stones maródi.

Carlo Ancelotti vezetőedző nem könnyű feladata, hogy a megfelelő taktikával küldje pályára csapatát, amely kizárólag győzelemmel vívhatja ki helyét a május 28-i döntőben, amelyet a Stade de France-ban játszanak. „A hátsó sorunknak jobban kell teljesítenie, mint Manchesterben, jól kell kezelnie a nyomást, és meg kell akadályoznia az ellenfél passzait, hatékony átmeneteit – jelentette ki sajtótájékoztatóján az olasz szakember, hozzátéve, hogy valószínűleg a Real Madrid lesz edzői pályafutása utolsó állomása, ám ha a klub további tíz évig számít rá, addig marad. – Ami biztos, hogy nem tervezünk mélyen védekezni, ám a meccs bizonyos szakaszaiban elképzelhető, hogy visszahúzódunk. Nehéz helyzetben vagyunk, de ígéretes lehetőség előtt állunk, hiszen bejuthatunk a döntőbe.”

Ami a másik oldalt illeti: David Alaba sérülés miatt biztosan kihagyja a szerdai összecsapást, ott lehet azonban a pályán a már százszázalékos állapotban lévő Casemiro. Hiányát megérezte a Real Madrid az Etihadban, hiányzott a középpálya tengelyéből egy olyan nagy teherbírású, kemény játékos, mint a brazil. „Kétségtelenül sokat jelent a visszatérése, segít kijavítani az elkövetett hibákat – nyilatkozta sajtótájékoztatóján csapattársáról Luka Modric, majd kitért arra is, mit gondol arról, hogy szerencsével jutott a négy közé a Real. – Igazságtalannak tartom a vélekedést, hogy mázlival vergődtünk az elődöntőbe, megnevettetnek minket az ilyen kijelentések, de elengedjük őket a fülünk mellett. Tisztában vagyunk vele, hogy a játék minden elemében jobban kell teljesítenünk, mint a múlt héten, igaz, így is szereztünk három gólt. Örömteli visszaemlékezni arra, hogy négy BL-t nyertünk, s néhányunknak jó esélye van ötödször is a döntőbe kerülni, de négy éve immár, hogy legutóbb elhódítottuk a trófeát. Bízunk benne, hogy megfordítjuk a párharcot, ám ehhez meg kell mutatnunk, hogy mi vagyunk a világ legjobb csapata.”


Már „csak” meg kellene nyernie... „A Real Madrid kiejtéséhez nem elég az első találkozót megnyerni, két jó meccset kell játszanunk, s valószínűleg javulnunk kell a hazai mérkőzésünkhöz képest – nyilatkozta hivatalos sajtótájékoztatóján Josep Guardiola, a Manchester City menedzsere, aki az első olyan edző lehet, aki egymást követő három idegenbeli BL-meccsen győzi le a királyi gárdát. – Jelentős próbatétel a Bernabéuban pályára lépni, ugyanakkor szerencsésnek érezzük magunkat, mert a sorozat elődöntőjében vagyunk. Sokszor voltunk hasonló helyzetben, van tapasztalatunk, s tudjuk, miként kell kezelni az ilyen mérkőzéseket, ám nincs garancia arra, hogy jól is játszunk. Sok múlik azon, hogyan ébrednek a srácok, milyen lesz a hangulatuk. Lesznek pillanatok, amikor mi irányítunk, s olyanok is, amikor az átmenetekben kell jeleskednünk. Elképesztően jól kell játszanunk, meg akarjuk nyerni a mérkőzést. Ami a keretet illeti, Kyle Walker a csapattal edzett, a meccsnapon eldől, bevetjük-e, míg John Stones el sem jött velünk.”

A párharc kimenetelét megjósolni a City egygólos előnye ellenére is merész vállalkozás, az előjelek alapján azonban Josep Guardiola csapatának lehetnek vérmesebb reményei. A manchesteriek legutóbbi három mérkőzésüket megnyerték a királyi gárda ellen, s ha szerdán is legyőzik, azon szűk – az Ajax és a Bayern München alkotta – elit tagjává válnának, amely egymást követő négy meccsen múlta felül a madridiakat tétmérkőzésen. A vendégek abból a szempontból derűlátóan várhatják a visszavágót, hogy az utóbbi tíz BL-párharcukból kilencszer továbbjutottak, ha a visszavágót előnyből várták – ne legyenek kétségeink afelől, hogy a Real Madrid a 2016–2017-es évad Monacójának példáját követve mindent megtesz azért, hogy hátrányból felállva kiejtse riválisát. Mindenesetre ha a City döntőbe jut, az angol labdarúgás negyedik olyan csapata lesz a Nottingham Forest, a Liverpool és a Manchester United után, amely egymást követő két idényben a legrangosabb európai kupasorozat fináléjában játszik.

TŰKÖN ÜLVE VÁRJA a világ futballkedvelőinek döntő hányada a Real Madrid és a Manchester City szerda esti Bajnokok Ligája elődöntőjének második felvonását azok után, milyen fergeteges találkozó kerekedett ki a két csapat múlt keddi ütközetéből, amelyet az angolok nyertek meg 4–3-ra. Nagyszerű gólok, látványos hibák és szenzációs megoldások jellemezték az összecsapást, amelynek egyetlen „hibája” az volt, hogy csak kétszer negyvenöt percig tartott. Néhanapján fordul elő ugyanis, hogy egy BL-elődöntőben egy mérkőzésen hét gól szülessen, ilyenre a sorozat 1992-es létrejötte óta korábban kétszer volt példa, 1995. április 19-én az Ajax–Bayern (5–2) és 2018. április 24-én a Liverpool–Roma elődöntőn (5–2).


ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A REAL MADRID–MAN. CITY MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik