BL: pályakezdőként hagyta el Madridot, most MU-legendaként tér vissza

BALÁZS DÁVIDBALÁZS DÁVID
Vágólapra másolva!
2022.02.23. 16:54
null
De Gea az elmúlt tíz év legjobb Manchester United-játékosa (Fotó: Getty Images)
David de Gea több mint tíz évvel ezelőtt hagyta el nevelőegyesületét és szerződött a Manchester Unitedhez. Ugyan a 31 éves spanyol válogatott kapus járt már azóta Madridban Bajnokok Ligája-mérkőzésen (Sir Alex Ferguson szavai miatt meghatározó is volt számára), de az Atlético Madrid ellen most először lép pályára.

Peter Schmeichelt a Manchester United legendás kapusának tartják – ezzel aligha lehet vitatkozni. David de Gea kapcsán szinte egyáltalán nem hallani ezt a jelzőt, pedig szép lassan ő is kiérdemli vagy már talán ki is érdemelte.

A spanyol kapus a Brighton & Hove Albion elleni mérkőzésen (szenzációs védésekkel) beállította Schmeichel rekordját a kapott gól nélküli bajnokik tekintetében az MU színeiben (128), mi több, összességében ezzel a top tíz Premier League-kapus közé repítette magát.


A spanyol kapuvédő 2011 nyarán, 20 évesen került Sir Alex Ferguson kezei alá, és az a feladat hárult rá, hogy hosszú távon neki kell Edwin van der Sar örökébe lépnie. De Gea több mint 22 millió fontért érkezett, ez akkoriban nagy összegnek számított, pláne egy kapusért. Nem is indult jól az angliai karrierje, mindjárt az első bajnokiján hibázott.

Ugyan Ferguson megadta neki a bizalmat, a meccsek múlásával egyre több kritikát fogalmaztak meg vele kapcsolatban (volt egy kellemetlen fánkos sztorija is), főként a fizikai adottságairól. Szép lassan Anders Lindegaard átvette a helyét, de megsérült, De Gea pedig élt a lehetőséggel. 2012 február elején a Chelsea elleni nagy védése jelentette a fordulópontot.

HONFITÁRSA, AZ AKKOR MÉG A CHELSEA-BEN JÁTSZÓ MATA LÖVÉSÉT SZEDTE KI BRAVÚRRAL

SZUPERLASSÍTÁSBAN

„Talán ez a pillanat határozta meg a unitedes karrieremet. Innentől kezdve egyre jobb és jobb lett – olvashatók a therepublikofmancunia.com honlapon De Gea szavai. – A második nagy pillanat a második idényem felénél volt. A Spurs elleni egyik meccs után nyomás alatt voltam, Gary Neville kritizált engem. A hajrában hibáztam, viszont sok nagy védésem volt.”

„Nem sokkal később a Real Madriddal játszottunk a Bernabéuban. Ferguson a meccs előtt engem vitt magával a sajtótájékoztatóra, s mindenkinek elmondta, hogy mekkora tehetség vagyok. Pontosan emlékszem, mit mondott. Egy kisgyerekhez hasonlított, aki a járást tanulja. A végén pedig azt mondta: »A fiú most már megtanult járni.« Ott ült mellettem és világgá kürtölte, hogy mennyire hisz bennem. Ez erőt adott nekem, felbátorított. Nagyon türelmes volt velem. Soha nem kiabált és nem volt durva. Tudta, hogy csak időre és bizalomra van szükségem.”

Igaza lett.

Nehezen indult De Gea karrierje Manchesterben, de aztán… (Fotó: Getty Images – archív, 2011)
Nehezen indult De Gea karrierje Manchesterben, de aztán… (Fotó: Getty Images – archív, 2011)

De Geát a harmadik idényének végén (a Ferguson utáni éra első szezonjában) a szurkolók megválasztották a csapat legjobbjának. Ő lett az első kapus, aki Sir Matt Busby-díjat nyert. Mi több, a következő két idényben is ő lett a díjazott (erre korábban nem volt példa). A 2016–2017-es kiírás után Ander Herrera lett a jutalmazott, de ennek inkább olyan üzenete volt, hogy most már az MU kijött a gödörből és ezért mezőnyjátékosnak is adható a díj. De ha szigorúan nézzük, ebben az évben is De Gea érdemelte volna ki. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy a következő idényben is a spanyol kapust látták a legjobbnak, így öt éven belül már negyedszer, ami szintén rekord.

A 2018-as világbajnokság után (amely előtt is már rossz formában volt), sok kritikát kapott, és ez az egész idényére rossz hatással lett. A hatalmas bravúrokat így is szállította, de sok hibával dolgozott. 2020-ban aztán Dean Hendersont megkapta a nyakába, és úgy tűnt, De Gea napjai megvannak számlálva Manchesterben. A saját nevelésű angol kapus szép lassan előrelépett. A spanyol játékosnak tavaly márciusban megszületett a kislánya,s a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedések értelmében nem állhatott a csapat rendelkezésére. Ez újabb esély volt Hendersonnak.

A Villarreal elleni Európa-liga-döntőben aztán De Gea kapott lehetőséget, s ő hibázott a tiezenegyespárbajban. Ekkor aligha gondolhattuk, hogy a következő idényben is az MU-ban fogjuk látni őt. De maradt, és talán nem korai kijelenteni, hogy ötödször is meg fogja megkapni a Sir Matt Busby-díjat.

Nem tudjuk, hogy kislánya születése hozta-e el neki a fordulatot a pályán, de a 31 éves spanyol kapus ismét csúcsformában véd. Teljesítményét az angol bajnokságban is elismerték, hiszen januárban őt választották meg a hónap legjobb játékosának (hat év után lett ismét egy kapus a díjazott). A gyengélkedő MU-nál tehát újfent ő a legjobb, így nagy önbizalommal léphet pályára Madridban a Bajnokok Ligájában.

TAVALY NOVEMBERBEN ÚJABB REKORDOT ÁLLÍTOTT BE, MAJD DÖNTÖTT MEG

„Természetesen ez érdekes és különleges meccs lesz az Atlético Madrid ellen – idézte De Gea nyilatkozatát a manutdfanatics.hu, amelyet az Inside Unitednek, a klub hivatalos magazinjának adott. – Ez az első alkalom, hogy visszatérek és az Atlético ellen játszom.”

„Más lesz egy kicsit, mert új stadionba költöztek és sok év telt el azóta, hogy eljöttem, sok minden megváltozott – fogalmazott De Gea. – De az biztos, hogy különleges alkalom lesz, mivel visszatérek ahhoz a klubhoz, amelynél számomra minden elkezdődött.”

Hozzátette, hogy sok barátja van a madridiaknál, és nagyon várja már a találkozást velük, ugyanakkor nyerni akar. De Gea az első BL-meccsét még 2009-ben, az ATM színeiben játszotta az FC Porto ellen.

„A padon ültem és megsérült a csapattársam, ezért nagyon gyorsan be kellett állnom. Fel sem fogtam igazán, hogy mi is történik. Emlékszem, hogy elveszítettük a mérkőzést, s bár nem nyújtottam hibátlan teljesítményt, igyekeztem tisztességesen helytállni. Azt hiszem, hogy egy Bajnokok Ligája-debütálásnak nagyszerű módja volt az a Porto elleni találkozó” – emlékezett vissza a spanyol kapus, majd rátért a Manchester United céljaira.

„Nyerni akarunk. Nem azon van a fő hangsúly, hogy megnyerjük ezt a két összecsapást, hanem azon, hogy megpróbáljuk megnyerni a Bajnokok Ligáját.”

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ
ELSŐ MÉRKŐZÉSEK

21.00: Benfica (portugál)–Ajax (holland) (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
21.00: Atlético Madrid (spanyol)–Manchester United (angol) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik