A hajrá a Realé volt: kikapott Madridban az RB Leipzig

Vágólapra másolva!
2022.09.14. 20:50
null
A hajrára éledt fel a Real (Fotó: AFP)
A labdarúgó Bajnokok Ligája F-csoportjában a Real Madrid 2–0-ra legyőzte odahaza az RB Leipziget.

 

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
2. FORDULÓ
F-CSOPORT
Real Madrid (spanyol)–RB Leipzig (német) 2–0 (0–0)
Madrid,
Bernabéu Stadion. Vezette: Mariani (olasz)
Real Madrid:
Courtois – Carvajal, Alaba (F. Mendy, 81.), Rüdiger, Nacho – Modric (T. Kroos, 81.), Tchouaméni, Camavinga (Asensio, 64.) – F. Valverde, Rodrygo (Mariano Díaz, 85.), Vinícius Júnior (Ceballos, 85.). Vezetőedző: Carlo Ancelotti
RB Leipzig: Gulácsi – Simakan (Henrichs, 75.), Orbán, Abdou Diallo, Raum – Haidara (Kampl, 75.), Schlager – Szoboszlai, Forsberg (Poulsen, 81.), Nkunku – Werner (André Silva, 81.). Vezetőedző: Marco Rose
Gólszerző: F. Valverde (80.), Asensio (90+1.)

ÖSSZEFOGLALÓ

A Lipcse mindhárom magyar játékosa kezdett a Real Madrid otthonában. Az első félidőben Gulácsi Péternek nem sok dolga volt, a spanyolok konkrétan nem is találták el a kapu felületét, ami nem sokszor fordult elő velük a sorozatban (amióta mérik, ez volt a harmadik ilyen eset).

Willi Orbán remekül semlegesítette a sérült Karim Benzemát helyettesítő Rodrygót, bár nem volt nehéz dolga a formán kívül játszó brazillal, Szoboszlai Dominik pedig hatalmas mezőnymunkát végzett. Helyzetet nem tudott teremteni, nem úgy a néha kissé visszavontan játszó Timo Werner, aki középről vagy szélről többször is parádésan passzolt Christopher Nkunku elé, a szélső azonban egyszer sem tudott túljárni Thibaut Courtois eszén.

Emil Forsberg és Luka Modric is veszélyeztette egy-egy 16-os környéki lövéssel az ellen kapuját, de nem kellett közbeavatkoznia Courtois-nak, illetve Gulácsinak. A második félidőben a 100. BL-győzelmére hajtó Carlo Ancelotti a pályára küldte Marco Asensiót, aki pár napja látványosan kiakadt, amikor kiderült, hogy a Mallorca elleni mérkőzésen nem léphet csereként sem pályára.

Gólöröm (Fotó: AFP)

 

A hajrá felé közeledve Gulácsi kivédte Vinícius Júnior közeli lövését, a másik oldalon a bevetődő Asensio mentett David Raum 13 méteres próbálkozásakor – a mérkőzés a hajrában dőlt el, amikor Vinícius Júnior beadásából Federico Valverde védhetetlenül lőtt a jobb alsó sarokba 13 méterről.

A ráadásban a csereként beálló Toni Kroos okos passzából Marco Asensio még nagyobb gólt szerzett: döntött a jobb helyzetkihasználás és a jobb játékoskeret.

GÓLVIDEÓK ITT!

Ancelotti csak megszerezte a 100. sikerét a BL-ben, és minden bizonnyal még az ősszel rekorder lesz, hiszen Sir Alex Ferguson csak két győzelemmel előzi meg.

A csoport másik mérkőzésén
Sahtar Doneck (ukrán)–Celtic (skót) 1–1
(Mudrik 29., ill. Bondarenko 10. – öngól)

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Real Madrid225–0+56
2. Sahtar Doneck2115–2+34
3. Celtic2111–4–31
4. RB Leipzig221–6–50

 

PERCRŐL PERCRE

A Real mérlege az idényben az első félidőkben: 6–0. A másodikban: 15–0. Erőnlét, persze... Ezt megelőzően 1968-ban indult 8 győzelemmel a Real!

Bombaforma: 9 meccsen 6 kanadai pont, annyi, mint az előző 87 realos meccsen



90+5. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+4. perc Nacho kirúgja a kapu és Nkunku elől Kampl jobb oldali beadását.


90+1. PERC ELDŐLT, Kroos bal oldali, lapos szögletét MARCO ASENSIO ballal a bal felsőbe varázsolja kissé balról, 16 méterről. 2–0! Védhetetlen, a kapufa is beleért.

90+1. perc Xavier Schlager felborítja a bal szélen Mendyt, sárga lap.

Négy perc a ráadás.

88. perc Nkunku 16-ról a jobb alsó mellé lő. Jobbal. Nkunku balról a bal alsó elé íveli a labdát, de kissé magasan Orbánnak.

85. perc Dani Ceballos fut be Vinícius helyére, Mariano Díaz meg Rodrygót váltja.

84. perc Szoboszlai lő kapura balról 23-ról, nagyon gyengén.

84. perc Dani Carvajal kap sárga lapot Nkunku lerántásáért.

83. perc Sárga lap a Rodrygót ellökő Christopher Nkunkunak.

81. perc Luka Modricot Toni Kroos váltja, Alabát meg Ferland Mendy. Youssuf Poulsen Forsberget, André Silva Wernert váltja.


80. PERC ITT A GÓL, a Henrichst megbolondító Vinícius balról középre ad, laposan, FEDERICO VALVERDE a jobb alsóba lő egy csel után ballal, 13 méterről, Diallo mellől. 1–0!

77. perc Szoboszlai jobb oldali beadását az utolsó pillanatban halássza el az ötösön Nacho, majd Asensio vetődik bele Raum 14 méteres, ballábas, kissé balról jövő lövésébe.

75. perc Rüdiger szereli becsúszva a 16-oson Wernert.

75. perc Haidara és Simakan le, Kevin Kampl és Benjamin Henrichs be, cserék posztokra.

74. perc Modric bal oldali beadását a bal sarok mellé fejeli tízről Rüdiger.

73. perc Amadou Haidara odacsap Viníciusnak, sárga lap.

VIDEÓ ITT!

72. perc Hazai helyzet, Forsberg nem figyel, kontra, Valverde az ötösön rosszul ér a labdához, de így jó Rodrygo jobb oldali beadása Viníciusnak, aki ballal kissé balról, hét méterről kapura lő, de kivetődve véd Gulácsi.

56 százalékban a Realé a labda, 7 lövéséből 0 ment a kapu felületére, a másik oldalon ez az arány 6/3.

Az RB Leipzignek még soha nem volt gól nélküli döntetlenje a BL-ben, ez 31 meccset jelent: REKORD!

65. perc
Haidara feje fáj, ápolás. Összefutott Tchouaménivel. Rüdiger és Werner veszekszik egy kiadósat, hiába, a közös nyelv!

Carlo Ancelotti a 100. meccsét nyerheti meg a BL-ben, a rekorder Sir Alex Ferguson 102-vel.

64. perc Marco Asensio be, Camavingának nem ment ma.

62. perc ... a sértett jobbal jócskán a léc fölé lő, 18-ról, kissé balról.

61. perc Rodrygót ellöki a 16-os előtt Simakan, szabadrúgás. Népes a sorfal...

55. perc Alaba odarúg Szoboszlainak, ennek örömére összekap Simakan és Rodrygo.

49. perc Werner sokadik jó passza Nkunkunak, a francia az ötös bal sarkáról a kivetődő kapusba lő, de les.

46. PERC FOLYTATJUK!

A Real Madrid csak egyszer nem lőtt gólt előző 40 hazai BL-csoportmeccsén. A Lipcse csak egyszer nem kapott gólt előző 14 BL-mecsén.

Amióta mérik, most harmadszor nem lőtt a kapu felületére egy BL-meccsen a Real


A Real Madrid a legutóbbi 11 meccsén veretlen a német csapatok ellen a BL-ben, és mindig legalább két gólt szerzett (összesen 27-et). Az utolsó német csapat, amelyik legyőzte őket, a Wolfsburg volt, 2016 áprilisában (0–2 Wolfsburgban), de a Real megnyerte a visszavágót, és az elődöntőbe jutott.

„Az RB Leipzig nem is jöhetett volna ki jobban az edzőváltásból, de a Real Madrid teljesen más szintet képvisel a Dortmundhoz képest. Ha nem lenne címvédő, akkor is a mérkőzés esélyesének számítana, különösen mert továbbra is nagyon éhes a sikerre. Toni Kroos játékát külön szeretem nézni. Az évek óta stabilan hozott magas nívó Európa egyik legjobb csapatában, a magabiztos játéka és a hozzáállása egyszerűen példamutató” – mondta Christian Karembeu, a Real Madrid korábbi játékosa.



45+2. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ.


42. perc Büntető? Schlager ellöki az ötös bal sarka előtt Modricot, Carvajal jobb oldali beadása után. Nem, a VAR nem is vizsgálódik, pedig véleményes eset volt.

Az RB Leipzig eddigi három meccsén veretlen a spanyol csapatok ellen (két győzelem, egy iksz).

40. perc Modric kicselezi Haidarát, és ballal 19-ról, kissé jobbról a bal alsó mellé lő. Gulácsi vetődve biztosított.

Az RB Leipzig a 14. német csapat, amellyel a Real Madrid találkozik.

 

 

37. perc Valverde jobb oldali beadását nagyon rosszul találja el az ötösön fejjel Rüdiger, oda a ziccer. Előtte az uruguayi majdnem kapott egy saller Raumtól, aki mérgében nagyot csapott a szélső felé.

34. perc Szép német támadás, Forsberg passzolt Wernerhez, aki balról ballal szépen ad középre, a kapu elé bevetődő Nkunku milliméterekkel marad csak le a labdáról!

31. perc Rodrygo megindul, aztán a 16-oson belül találkozik Orbánnal.

30. perc Werner ballal a jobb alsóba lőne 14-ről, Nacho mellől, Courtois vetődve fogja a labdát.

28. perc Nincs bent, Werner passzol nagyon szépen Nkunku elé, Tchouaméni nem ér oda, de Courtois bátran kivetődik, a szélsőre tolja a labdát. Kirúgás, és ápolni kell a kapust.

26. perc Fölé,
Alaba szép, lapos, balról jövő passzát Camavinga középről, 12 méterről ballal a léc fölé vágja. Csizmaszárral.

Brazilok a Realban:
546 mérkőzés: Marcelo
527 Roberto Carlos
336 Casemiro
334 Pepe
178 Vinícius Júnior
177 Ronaldo


21. perc HELYZET,
Werner jobbról a felfutó Forsberg elé passzol, aki jobbal 17-ről nem sokkal lő a bal felső sarok mellé!

19. perc Vinícius nagyot esik Raum mellett... kirúgás. Szoboszlai beadása Nachóé.

18. perc Valverde 18 méteres lövését blokkolja Schlager.

15. perc Modric passzát az ötös jobb sarka elől a rövid alsó mellé vágja Rodrygo.

15. perc Modric jobb oldali szögletét kifejeli az ötösről Orbán.

Nagyon laza...


10. perc Werner indításával Nkunku szép csellel indul meg Nacho mellett, elkotorja Alaba végül a labdát előle az ötösön, nagy csatában.

6. perc Szoboszlai szögletét Modric Simakan elé tolja, aki jobbal 16-ról kapura lő, közbelépnek. Haidara lő 12-ről Szoboszlai ismétlése után, Rodrygo lép közbe.

5. perc Forsberg indítja Nkunkut, Rüdiger nem ér oda, a szélső kissé jobbról, 11-ről jobbal a jobb, azaz a túlsó alsóba lőne, de odaér vetődve Courtois.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak tiszta fehérben, a vendégek tiszta feketében.

 


 

A korrekorder nyomában...

 

Egy kis örökmérleg: még nem találkoztak a felek.

JÖTTEK-MENTEK! Nincsenek ilyenek.

Eltiltott nincs.

A hazaiaktól Éder Militao, Lucas Vázquez, Karim Benzema sérült, a vendégektől Lukas Klostermann, Dani Olmo, Konrad Laimer és Dani Olmo maródi.

 

Marco Rose, az RB Leipzig vezetőedzője: Nagyon kemény mérkőzés vár ránk és lesznek nehézségeink, de kiváló csapatunk van. A taktika nagyon fontos lesz, de az ellenfelünk nem változtatja meg azt, ahogyan játszunk. A Real Madrid tudja, milyen a győzelem és így is játszik. Tudják, hogy az utolsó pillanatig képesek megfordítani az eredményt és ez egy nagyon jó tulajdonságuk.

Fotó: AFP
Fotó: AFP

 

„Vinícius túltette magát a történteken, és a lehető legjobb formában várja a mérkőzést– mondta Carlo Ancelotti. – Ami Marco Asensiót illeti, ilyenkor két dolgot tehet egy futballista. Tovább duzzog, és megsértődve kiírja magát a csapatból, vagy dühét a hasznára fordítja. Ő szerencsére az utóbbit választotta. Régen teljesített már annyira jól az edzéseken, mint az elmúlt napokban, jó az esélye, hogy a Leipzig ellen lehetőséget adjak neki.”

 



A spanyol sajtó a héten nagy figyelmet szentelt Marco Asensio és Vinícius Júnior ügyének. Asensio látványosan kiakadt, amikor kiderült, hogy a Mallorca elleni mérkőzésen nem léphet csereként pályára, Vinícius pedig érthető módon zokon vette, hogy az ellenfél edzője arra biztatta játékosait, szabálytalankodjanak vele szemben. A brazil cseleivel, trükkjeivel vívta ki az ellenfél dühét, még csapattársa, Antonio Rüdiger is elismerte, hogy amikor ellene játszott tavasszal a Chelsea színeiben, szívesen okozott volna fájdalmat neki, annyira próbára tette az idegeit a futballjával.

 

„Karim Benzemát csak akkor küldöm pályára, ha teljesen felépült” – szögezte le a Real Madrid olasz vezetőedzője, Carlo Ancelotti csapata mérkőzés előtti sajtótájékoztatóján. „Szerencsére jól halad a rehabilitációval, és amíg nem lesz újra bevethető, Eden Hazard és Rodrygo is képes a pótlására. Korai még arról beszélni, hogy mit érhetünk el a Bajnokok Ligájában, most csak a következő csoportmérkőzésünkkel foglalkozunk. A Leipzig támadósora nagyon veszélyes, Timo Werner, Christopher Nkunku, Szoboszlai Dominik és Emil Forsberg mind olyan futballista, akire figyelni kell. Ezen a találkozón fontos lesz, hogy magas szinten teljesítsünk védekezésben is.”

Ami azt illeti, sérülés a BL-címvédő dolgát is nehezíti. Laimerhez hasonlóan a hétvégi bajnoki tett be Lucas Vázqueznek, aki a Mallorca 4–1-es legyőzése óta küzd kisebb izomproblémával. Éder Militao combfájdalmak miatt azt a találkozót kihagyta, és bár a kedd délelőtti edzésen együtt gyakorolt társaival, pályára lépése Álvaro Odriozo­lával együtt bizonytalan. Ha a felsorolt játékosok hiánya nem is hatalmas érvágás a Real Madridnak, Karim Benzema térd­sérülés miatti kiesése mindenképpen az. Az Aranylabda fő várományosának tartott francia csatárt a Celtic múlt heti leiskolázásakor (3–0) kellett lecserélni az első félidőben, és Carlo Ancelotti nem szeretné siettetni a visszatérését. Az elsődleges cél, hogy ismét százszázalékos állapotba kerüljön, hiszen a válogatott szünet után nem sokkal, október 16-án az FC Barcelona vár a bajnokságban a madridiakra.

 


 

A címvédő otthonában kell helytállnia az RB Leipzignek szerda este a Bajnokok Ligájában, de talán nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, a lipcseiek a tisztes helytállásnál lényegesen többre, pontszerzésre számítanak. Ha a csoportkör 1. fordulójában találkozik a két együttes, kevés esélyt adtunk volna nekik, Marco Rose vezetőedzői kinevezése és a Dortmund hétvégi 3–0-s legyőzése viszont kellő önbizalommal vértezhette fel őket. Még úgy is, hogy a középpályán kulcsszerepet betöltő, védekezésben és támadásban kiemelkedő teljesítményre képes Konrad Laimer a szombati mérkőzésen elszenvedett bokasérülése miatt biztosan nem léphet pályára, hetekre kidőlt.

„A Dortmund elleni mérkőzés után nagyon jó volt a hangulat a csapatnál” – tekintett vissza a hétvégi sikerre Szoboszlai Dominik, aki saját gólja mellett gólpasszt adott Willi Orbánnak az RB Leipzig BVB elleni 3–0-s legyőzése során. – Azt hiszem, sokan álmodoztak arról, hogy a Bajnokok Ligájában játszanak a Real Madrid ellen a Bernabéuban, szóval ennél jobbat nem igazán tudok elképzelni. Gyermekkoromban Real-szurkoló voltam, de most már nem lehetek, viszont most játszhatunk velük, szóval mindent megteszünk” – fogalmazott a lipcsei csapat Youtube-csatornáján.

Szoboszlai Dominik, a német RB Leipzig magyar válogatott középpályása szerint sokan álmodoznak arról, hogy a Santiago Bernabéu Stadionban lépjenek pályára a Real Madrid ellen a Bajnokok Ligájában. A Kickernél a forduló legjobbjának választott Szoboszlai szerdán Carlo Ancelottiék vendégeként léphet pályára a lipcseiekkel.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A REAL MADRID–LIPCSE MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik