Orbán és Szoboszlai is betalált, a Leipzig legyőzte a Dortmundot

DOMONKOS SÁNDOR BÁLINTDOMONKOS SÁNDOR BÁLINT
Vágólapra másolva!
2022.09.10. 15:17
null
Szoboszlai Dominik és Willi Orbán is betalált a Dortmund elleni rangadón! (Fotó: AFP)
Mindhárom magyar válogatott légióst a kezdőbe nevezte Marco Rose, az RB Leipzig frissen kinevezett vezetőedzője korábbi csapata, a Dortmund elleni rangadón, amelyet a hazaiak Willi Orbán és Szoboszlai Dominik gólja mellett Amadou Haidara hajrában szerzett találatával nyertek meg 3–0-ra.

 

NÉMET BUNDESLIGA
6. FORDULÓ
RB Leipzig–Borussia Dortmund 3–0 (2–0)

Lipcse, Red Bull Aréna. Vezette: Jablonski
RB LEIPZIG: Gulácsi – Simakan (Henrichs, 67.), Orbán, Abdou Diallo (Gvardiol, 77.), Raum – Laimer (Kampl, 85.), Schlager – Szoboszlai, Forsberg (Haidara, 77.), Nkunku – Werner (André Silva, 85.). Vezetőedző: Marco Rose
DORTMUND: Meyer – Meunier, Süle, Schlotterbeck, R. Guerreiro – Wolf (Reyna, 58.), Bellingham, Özcan (Njinmah, 69.), Reus, Brandt (Moukoko, 58.) – Modeste (Emre Can, 87.). Vezetőedző: Edin Terzic
Gólszerző:
Orbán (6.), Szoboszlai (45.), Haidara (84.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Bár az első percekben a Dortmund próbált meg inkább veszélyeztetni, de a Lipcse első lehetőségét gólra váltotta, amikor Szoboszlai Dominik jobb oldali szögletét a tökéletes ütemben érkező honfitársa, Willi Orbán 12 méterről fejelte a rövidbe a hatodik percben. 1–0

Ez pedig megadta a mérkőzés alaphangját, s a hazaiaktól Timo Werner és Christophe Nkunku is sok borsot tört a vendégvédők orra alá. Bár Szoboszlainak is akadtak még kimaradt helyzetei, a játékrész hajrájában Orbán után ő is betalált, amikor egy dortmundi térfélen szerzett labdát 25 méterről, középről bombázott a kapuba! 2–0


A fordulás után mindkét csapat megfontoltabban játszott, s egyre kiegyenlítettebbé vált a mérkőzés. A Dortmund, bár próbálkozott támadásokkal, Gulácsi Péter kapujára nem okozott veszélyt, ellenben a túloldalon Werner mellett Abdou Diallo lövésénél is résen kellett lenniük a Ruhr-vidéki védőknek.

Amíg a Dortmund hiába próbálkozott akcióból és pontrúgásból, addig a hajrában a Lipcse végleg eldöntötte a három pont sorsát, amikor Werner ezúttal is jól lépett ki a védők tengelyéből a tizenhatoson belül, s lövés helyett jól tálalt az üresen érkező csereként beálló Amadou Haidara elé, aki közelről az üres kapuba pofozva állította be a végeredményt. 3–0

TOVÁBBI EREDMÉNYEK
Bayern München–VfB Stuttgart 2–2 (Tel 36., Musiala 60., ill. Führich 57., Guirassy 90+2. – 11-esből)
Eintracht Frankfurt–Wolfsburg 0–1 (Lacroix 60.)
Hertha BSC–Bayer Leverkusen 2–2 (Serdar 56., Richter 74., ill. Demirbay 49., Schick 80.)
Hoffenheim–Mainz 4–1 (Kramaric 53., Promel 69., Dabur 80., Kaderabek 90+2., ill. Kohr 83.)
Kiállítva: Hack (41., Mainz)

Később

Schalke 04–Bochum 3–1 (Drexler 38., Masovics 73. – öngól, ill. Zoller 51.)

Az állás
1. Bayern München63319–5+1412
2. Hoffenheim64212–7+512
3. Freiburg54110–5+512
4. Borussia Dortmund6428–7+112
5. Union Berlin53212–4+811
6. Mainz63126–9–310
7. 1. FC Köln52310–6+49
8. Mönchengladbach52217–5+28
9. Werder Bremen622212–11+18
10. RB Leipzig62229–90 8
11. Eintracht Frankfurt622211–12–18
12. Schalke61328–13–56
13. Augsburg6244–9–56
14. VfB Stuttgart6516–7–15
15. Hertha61235–8–35
16. Wolfsburg61235–10–55
17. Bayer Leverkusen61148–11–34
18. Bochum664–18–140

 

PERCRŐL PERCRE

Véget ért a mérkőzés! A játékvezető csupán fél percet hosszabbított. A RB Leipzig Willi Orbán, Szoboszlai Dominik és Amadou Haidara góljaival győzte le a Dortmundot Marco Rose debütálásán a lipcsei kispadon.

MÁSODIK FÉLIDŐ

90. perc: Reyna jobb oldali szabadrúgását könnyedén mentették a hazaiak ezúttal is.

89. perc: Raum kapott sárga lapot, miközben a nyolcadik dortmundi sarokrúgás sem okozott veszélyt.

88. perc: szöglettel felérő bal oldali szabadrúgást végezhetett el a Dortmund, de Gulácsiék kapujára ez sem volt veszélyes.

87. perc: újabb dortmundi csere, Modeste helyén Emre Can.

85. perc: újabb két csere a hazaiaknál, Laimert Kampl, Wernert pedig André Silva váltotta.

84. perc: GÓÓÓL! Haidara! Nkunku ugratta ki remekül Wernert, aki lövés helyett ezúttal okosan tálalt az üresen érkező Haidara elé, aki közelről az üres kapuba lőtt!

81. perc: Raum bal oldali beadását Werner elől mentették a vendégek, de a labda Henrichs elé került, aki viszont túl sokat várt a lövéssel és a dortmundiak ezt is blokkolták.

78. perc: Henrichs lövését Reus fejjel mentette szögletre. Szoboszlai beadása jól találta meg a hosszún a társat, de a kapáslövést blokkolták a vendégek.

77. perc: kettős csere az RB Leipzignál, Abdou Diallót Josko Gvardiol, Emil Forsberget pedig Amadou Haidara váltotta.

75. perc: Laimer akadályozta meg, hogy Reus gyorsan elvégezhessen egy szabadrúgást, s ezért sárga lapot kapott a lipcsei középpályás.

73. perc: aligha ilyen becserélésre vágyott Benjamin Henrichs, aki szinte első megmozdulásába belesérült, úgy néz ki, le is kell cserélni.

72. perc: Werner megint ígéretes labdát kapott, s bár Nkunku jól érkezett a túloldalon, a német támadó az oldalhálóba lőtt a passz helyett.

71. perc: Laimer beadása levágódott, de épp Nkunku elé, aki nem talált kaput, keresztbe ellőtte a labdát, amire nem érkezett társ.

69. perc: újabb dortmundi változtatás: Salih Özcan helyén Njinmah a pályán.

67. perc: kényszerű csere az RB Leipzignél, Simakant Benjamin Henrichs váltotta.

66. perc: úgy fest, Mohamed Simakan megsérült, ápolásra szorul a lipcseiek jobbhátvédje.

63. perc: a csereként beálló Giovanni Reyna bal oldali beadását a középen érkező Modeste kapásból küldte kapura, de nem találta el azt.

61. perc: ezúttal Werner került nagy helyzetbe, 12 méterről leadott lövése azonban épp Meyer felé ment, aki oldalra ütötte a labdát.

60. perc: Diallo kiszorított helyzetben, Meunier szorításában nem tudja bevenni a dortmundi kaput.

59. perc: kettős csere a Dortmundnál, Wolf helyett Reyna, Brandt helyett pedig Moukoko a pályán.

58. perc: Meunier nagyon csúnyán felrúgta David Raumot, amiért sárga lapot kapott a vendégek védője.

56. perc: ezúttal Simakan mentett bal oldali szögletre, de Brandt beadása ezúttal sem okoz gondot a Lipcsének, pláne, hogy a kipattanót Reus csúnyán fölévágta.

55. perc: jobb oldali dortmundi bedobást mentett fejjel szögletre Laimer, Barndt beadása Sülét találta meg, de ő nem tudott kapura fejelni.

54. perc: Nkunku kapott jó bal oldali beadást Raumtól, de a francia nem tudta jól átvenni, így oda lett a hazai ziccer.

52. perc: Reus kapott labdát a lipcsei tizenhatoson belül, de Diallo szorításában nem tudott pontosan beadni, a labda pedig Gulácsi kezében végezte.

50. perc: Bellingham ugratta volna ki Modeste-et, de Gulácsi megint jól mozdult ki kapujából és könnyedén felszedte a labdát.

47. perc: David Raum és Forsberg kényszerítője után előbbit buktatták a vendégek. A bal oldali, távoli szabadrúgást viszont kicsiben végezték el Szoboszlai Dominikék, így nincs újabb lipcsei helyzet.

Folytatódott a mérkőzés! Egyelőre Marco Rose nem változtatott a kezdő tizenegyen, ahogy Edin Terzic sem.

ELSŐ FÉLIDŐ

Véget ért az első félidő! Az RB Leipzig a magyarok vezérletével, megérdemelten vezet a szünetben 2–0-ra. Szoboszlai előbb gólpasszt adott Orbánnak, majd a játékrész hajrájában megszerezte csapata második gólját!

 


 


 

45. perc: GÓÓÓÓL!! SZOBOSZLAI DOMINIK! A magyar válogatott támadó egy labdaszerzést követően 25 méterről, középről bombázott a dortmundi kapuba! 2–0

44. perc: Wolfot keresték a társak a tizenhatoson egy szabadrúgás után, de Orbán szorításában a dortmundi támadó kezére pattan a labda. Az ellentámadásból Werner megint jól lépett ki a leshatáron, de nem sokkal mellélőtt.

43. perc: bal oldali szögletet adhattak be a vendégek, de Schlotterbeck csúsztatása nem talált kaput.

41. perc: az elmúlt percekben kissé állóháborúvá vált a mérkőzés, egyik csapat sem tud eljutni a másik kapujáig.

Timo Werner idényrekordot döntött klubjánál, 35.47 km/h-val sprintelt egy labdára a Dortmund ellen.

37. perc: gyönyörű hazai összjáték Forsberg és Nkunku között, de utóbbi már nem tudta ziccerbe hozni előbbit.

36. perc: Szoboszlai ezúttal kicsiben végezte el a szögletet, ami után David Raum próbálkozott távolról de társa, Abdou Diallo rosszul fejelt a labdába, ami így elkerülte a vendégek kapuját.

35. perc: Wernert megint jól találták meg a társak, de ő már nem tudott Nkunkunak továbbítani, mert a védők szögletre mentettek.

33. perc: Werner kapott nagy labdát, a félpályáról indulva egészen a tizenhatosig vezette és bár jól vette észre a középen érkező Szoboszlait, de a visszazáró Wolf menteni tudott a magyar válogatott labdarúgó elől.

 


 

32. perc: bő fél óra elteltével hiába birtokolja többet a labdát a Dortmund, egyelőre nincs kapura lövése.

30. perc: Julian Brandt kereste Anthony Modeste-et a bal szélen, de a visszazáró David Raum szögletre mentett, Brandt beadását pedig a hosszún Schlager tisztázta.

28. perc: a jobb oldalon, a lipcsei kaputól 35-40 méterre végezhetett el szabadrúgást a Dortmund, de Raphael Guerreiro beadását simán mentették a hazaiak.

26. perc: Nkunku gyönyörűen forgatta meg védőjét, Schlotterbecket, de a jól kilépő Meyer miatt nem tudott kapura lőni.

25. perc: Szoboszlai jól vette észre a bal szélen érkező társat, David Raumot, aki beadás helyett a kaput vette célba, de fölélőtt.

23. perc: Timo Wernert indították volna a társak, de a hazai támadó egy méteres lesen volt.

22. perc: Konrad Laimer szorul ápolásra, nem biztos, hogy tudja folytatni a lipcsei középpályás, aki Nico Schlotterbeck lövését blokkolta, amikor a dortmundi védő talppal térden találta.

21. perc: Timo Werner esett el a dortmundi tizenhatoson belül, de Sven Jablonski játékvezető sípja néma maradt. Salih Özcan ugyan lökött egyet a német támadón, de ez nem ért büntetőt.

18. perc: Marius Wolf a jobbszélről cselezte be magát a lipcsei tizenhatoson belülre, de nem talált társakat, a szöglet pedig nem okozott gondot a hazaiaknak.

15. perc: röviden hazafejelt labdánál kellett kilépnie a tizenhatoson kívülre Gulácsi Péternek, de ő rutinosan oldalra fejelte a labdát

14. perc: az elmúlt percekben kevésbé alakult ki folyamatos játék, így helyzet sem akadt.

8. perc: Nkunku kapott jó indítást, majd a jobb oldalon jól vette észre a túloldalon üresen érkező Szoboszlait, aki kapásból Meyer kezébe lőtt.

 

pic.twitter.com/nawNBEEPSi
5. perc: GÓÓÓL!Christophe Nkunku indította remekül Timo Wernert, aki a védő szorításában harcot ki szögletet. SZOBOSZLAI DOMINIK jobb oldali beadását pedig klub és válogatottbeli társa WILLI ORBÁN 12 méterről fejelte a rövidbe! 1–0

2. perc: Abdou Diallo lábára pöccintik rá a vendégek a labdát, szögletet kiharcolva ezzel, de a jobb oldali beadást könnyedén mentették a hazai védők.

Elkezdődött a mérkőzés! A házigazda lipcseiek teljes piros szerelésükben, a vendég dortmudiak fekete mezbe, sárga nadrágban játszanak.

ELŐZMÉNYEK

 


Nincs kifejezetten jó formában a három magyart, Gulácsi Pétert, Willi Orbánt és Szoboszlai Dominikot is foglalkoztató RB Leipzig, hiszen a lipcseiek legutóbbi bajnoki mérkőzésükön 4–0-s vereséget szenvedtek az Eintracht Frankfurt vendégeként, majd meglepetésre hazai környezetben 4–1-re maradtak alul az ukrán Sahtar Doneck ellen a Bajnokok Ligája F-csoportjának első fordulójában.

A két fiaskó után pedig a klub megköszönte a tavaly decemberben kinevezett 36 éves Domenico Tedesco munkáját , az irányítást pedig a 45 éves, lipcsei születésű Marco Rose vette át, aki legutóbb épp a Borussia Dortmundot irányította, mellyel bár ezüstérmes lett a Bundesligában, de a nemzetközi porondon nem tudott maradandót alkotni, s az idény végeztével távozott a sárga-feketéktől.

Marco Rose edzői karrierjét a Mainz segédedzőjeként kezdte, majd hazatért, hogy a Lokomotiv Leipzignél vállaljon vezetőedzői állást. Ezt követően a Red Bull Salzburg utánpótlásában lépkedett folyamatosan előre – az első csapatot 2017 nyarán vette át. Az ő irányítása alatt mutatkozott be Salzburgban a magyar válogatott Szoboszlai Dominik 2018 januárjában. Rose salzburgi munkájával felhívta magára a figyelmet, s lecsapott rá a német Bundesligában szereplő Mönchengladbach, amellyel a klub története során először bejutott a Bajnokok Ligájába.

A Dortmund a lipcseiekkel ellentétben viszont jól kezdte az új idényt, hiszen öt bajnokijából négyet is megnyert és csak a Werder Brementől kapott ki hazai környezetben, drámai hajrában, úgy, hogy a 88. percben még 2–0-ra vezetett!

A Bajnokok Ligájában pedig a dán FC Köbenhavn sem jelentett akadályt Marco Reuséknak, akik 3–0-s sikerrel kezdtek a legrangosabb európai sorozatban.

Amíg Marco Rose Yussuf Poulsenre, Dani Olmóra és Lukas Klostermannra sem számíthat, addig a Ruhr-vidékiek horvát szakvezetője, Edin Terzic csapatában Thorgan Hazard, Donyell Malen, Karim Adeyemi, Gregor Kobel, Mahmoud Dahoud, Mateu Morey Bauza és Jamie Bynoe-Gittens sem bevethető Sébastien Haller mellett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik