Vizes Eb: Rasovszky Kristóf ötödik 10 kilométeren

Vágólapra másolva!
2021.05.13. 16:44
null
Rasovszky Kristóf 10 kilométeren az ötödik helyen zárta az Európa-bajnokságot (Fotó: Derencsényi István)
Legjobb magyarként Rasovszky Kristóf ötödik helyen végzett a nyílt vízi úszók 10 kilométeres versenyében csütörtökön a budapesti vizes Európa-bajnokságon – írja az MTI.


Az olimpiai számot nagy fölénnyel nyerte az olasz Gregorio Paltrinieri, aki szerdán öt kilométeren sem talált legyőzőre. A második helyen, akárcsak a rövidebb távon, a francia Marc-Antoine Olivier ért célba, míg a harmadik a világbajnoki címvédő német Florian Wellbrock lett.

A szám másik két magyar indulója, Székelyi Dániel 11., Gálicz Péter pedig 17. helyen végzett.

A 2018-as, glasgow-i Eb-n ebben a számban az aranyról éppen csak lemaradó, a 2019-es világbajnokságon negyedik, ezáltal olimpiai induló Rasovszky Kristóf ezúttal is sokáig haladt a mezőny elején, amelyet a táv négyötödéig Wellbrock vezetett. Ezer méterrel a cél előtt azonban a riói olimpián nagymedencében 1500 méteren aranyérmes Paltrinieri állt a mezőny élére és olyan iramot kezdett diktálni, amelyre a többiek képtelenek voltak reagálni.

Az olasz klasszis sikerét így senki sem veszélyeztette, Rasovszkytól az utolsó kétszáz méteren szakadtak el a dobogósok, így a magyar versenyző végül ötödikként csapott célba.

Rasovszky szerdán 5 kilométeren negyedik volt.

VIZES EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUDAPEST
NYÍLT VÍZI ÚSZÁS, 10 KILOMÉTER

1. Gregorio Paltrinieri (Olaszország) 1:51:30.6 óra
2. Marc-Antoine Olivier (Franciaország) 11.1 másodperc hátrány
3. Florian Wellbrock (Németország) 11.4 mp h.
...5. Rasovszky Kristóf 14.4 mp h.
...11. Székelyi Dániel 34.1 mp h.
...17. Gálicz Péter 52.7 mp h.

Értékelések

Férfi 10km
Rasovszky Kristóf (5. hely)

„Alapvetően ez is egy jó verseny volt, akárcsak a tegnapi, és nem is vagyok különösebben csalódott, mert jól ment az úszás, csak megint azokból a helyezkedésekből, amelyekből korábban rendre jól jöttem ki, most rendre alulmaradtam, és ahelyett, hogy nyertem volna egy-két pozíciót, rendre veszítettem ugyanennyit mondta a Magyar Úszőszövetségnek Rasovszky Kristóf. Így kerültem olyan helyzetbe, hogy már csak kapaszkodni lehetett, az éremért már nem tudtam csatázni. Közben többször úgy éreztem, hogy Floriannal el tudtunk volna menni a többiektől, ő viszont rendre pont akkor lassított és várta be a többieket, amikor meglódulhattunk volna, azaz hibáztam én is, ő is, ezt az edzője is megmondta, mert sokkal könnyebb versenyt csinálhattunk volna magunkat, ha kicsit bevállalósabban megyünk, mert sokkal nehezebb dolga lett volna Paltrinierinek, meg mindenki másnak. Az is érezhető, hogy az olaszok nagyon komolyan készültek a ruhás úszásra, mi ezt nem tartottuk olyan fontosnak, ez mindenképp tanulság – ez a ruha ugyanis azokat is jobban fenntartja a vizen, akik máskor az ötödik körben már kapkodják a levegőt, így jóval sűrűbb mezőnyben kellett nekivágni a hajrának. Ez most így sikerült, egy nyári világversenyen talán jóval csalódottabb lennék, de most nem vagyok az – májusban még több a hiba, még nem áll minden össze, ez korábban a világkupákon is így volt, a lényeg úgyis az, hogy az olimpián stimmeljen minden.”

Székelyi Dániel (11. hely)
„Amikor beugrottam, még az járt fejemben, hogy na ebből mi lesz – mert elég nehéz volt motivációt találni. Nem állítom, hogy a verseny kezdetére sikerült meglelni száz százalékosan, de miután az iram nem volt olyan nagy, és ez nekem kedvezett, belelkesültem. Éreztem, hogy be lehet állni az elejére, és akkor talán kikerülhető a verekedés, a végén pedig lesz, ami lesz. Azt persze jelen állapotomban, a betegség után nem gondoltam, hogy ott is tudok maradni az élbolyban, tudtam, hogy az olaszok, franciák még tartogatják a csúcssebességüket, de azért próbáltam rájuk tapadni – ennyire sikerült. A tegnap történtek után azt kell mondanom, hogy elégedett vagyok, bár ötön még így is többet vártam magamtól, de a mai szerintem rendben volt.”

Gálicz Péter (17. hely)
„Jó versenyzés volt, én személy szerint a helyezésemmel is elégedett vagyok életem első felnőtt világversenyén. A végén még hajrázni is tudtam, ami pozitívum. Az tény, most kábé úgy érzem magam, mint akin átment a lajosmizsei gyors, mert a felnőtt mezőny nagyon kemény – alapvetően működött, hogy menjek a bolyban, aztán hajrázzal, de azért közben durván ment a daráló is, azaz sokat kell még gyakorolni, hogy akár már a júniusi világkupán is sokkal jobban menjen minden.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik