La Liga: a csodák, a meglepetések vagy a sallerek éve volt 2021?

Vágólapra másolva!
2021.12.27. 17:21
null
Az év egyik legfontosabb képe (Fotó: AFP)
Idén is visszatekintünk röviden az év végén a futball topligáinak 2021-es történéseire, itt-ott szubjektíven. A La Liga vezeti a sort, amelyben idén elképesztő, korábban elképzelhetetlen eseményeknek lehettünk tanúi.


Se Lionel Messi, se Sergio Ramos, indul a „La Liga light” – harangoztuk be a 2021 nyarán kezdődő új bajnokságot. Amely, ezt előre lehetett tudni, történelmi lesz: Cristiano Ronaldo után távozott Lionel Messi és Sergio Ramos is, ez néhány évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna. És micsoda sikereket, micsoda csapatokat és micsoda költségvetést hagytak maguk után a legnagyobb csillagok…

Sergio Ramos ügye egyszerűbb volt, a szokásos megyek-maradok transzferpóker végén az ilyenkor szokásos összeborulás helyett Florentino Pérez könnyes szemmel, de megkönnyebbülten intett búcsút a Realban 671 mérkőzésen 101 gólt és 40 gólpasszt jegyző, ötszörös bajnok és négyszeres Bajnokok Ligája-győztes védőnek, és főleg az ő évi 24-25 millió eurós bruttó bérének. Hogy aztán az „ingyen” odaigazoló David Alaba és pereputtya ennél is többet legomboljon a Realtól aláírási pénz és egyebek címén, majd ősszel Gareth Bale a bruttó 29-30 millió eurós fizetéséért cserébe összesen 193 percet futballozzon… Szeptember végére egy volt elnöke szerint a Real adóssága 602 millió euróra nőtt, de ezen kevesen csodálkoztak, ők is főleg azért, mert többre számoltak a tavalyi 541 millió után.

Nem meglepő az sem, hogy Zinédine Zidane nem élte túl a kispadon a bajnoki ezüstérmet és a BL-elődöntőbeli bukást a Chelsea ellen. Utóda Carlo Ancelotti lett, aki minden bizonnyal edzői karrierje utolsó nagy dobására készül. Alaba mellett csak Eduardo Camavinga érkezett a nyáron, miközben eladták Raphaël Varane-t és Martin Ödegaard-t, és kiárusítást tartott volna Pérez a kispadról, de mivel a többi európai klub is hasonló cipőben jár, mint a Real, és ugyebár kiesett a kínai piac, nem járt sikerrel (egyébként sem mondott volna le mondjuk a 21.5 millió euróért megvett Mariano Díaz az évi négymillió eurós béréről). Pérez 2020-ban senkit sem igazolt, de eladott tíz játékost, előtte ellenben bőven 300 millió euró fölött költött az Eden Hazard (115 millió euróért vették, és legalább harmadennyi aláírási és ügynöki költségért), Luka Jovics (63), Éder Militao (50), Ferland Mendy (48), Rodrygo (45) sorra, majd a télen 30 millió euróért megvette Reiniert.

Ancelotti minden hájjal megkent edző, ezt most is bizonyította, nemcsak a Don Camillóban Terence Hill ellen, sok más gonddal is küszködve simán továbbmentek a BL-ben, a bajnokságot per pillanat nyolcpontos előnnyel vezetik, egy mérkőzéssel többet játszva. Furcsa éve volt a Realnak is, és jövő tavasszal izzik majd Pérez keze alatt a telefon, lévén négy játékos szerződése is lejár, és többen távozni akarnak; a jelenlegi keretből tizenhárman lesznek 30 év fölöttiek, hatan 32 évesek vagy annál idősebbek. Mindenképpen új szelek fognak fújni Madridban…

Az előző idény csapata a Whoscored osztályzatai alapján
Az előző idény csapata a Whoscored osztályzatai alapján


Kevés figyelmet kap, de emeljük ki Ancelotti az erőnlétért felelős jobbkezét, Antonio Pintust, aki remek formába hozta a madridiakat, gyakorlatilag 17 játékossal vitte végig a félidényt a Real, és a 36 esztendős Luka Modric teljesítménye, állóképessége előtt leborulnak a szurkolók és a szakemberek is. Motivált, hajtós csapat lett a Real, amely szenvedve is képes nyerni, ez Ancelottit dicséri, miként Karim Benzema, Vinícius Júnior, Marco Asensio és Thibaut Courtois csúcsformája, no és a védelem ráncbaszedése (25 találkozón 19 kapott gól).

A mai világban a nullszaldó…


Új szelek fújnak az Atlético Madridnál is, ahol Diego Simeone elhozta uralkodása második bajnoki címét, ügyesen kihasználva a nagy riválisok tavaszi botladozásait. Simeone tíz éve dolgozik a csapaton és a csapatnál, zseniális igazolásokkal az Atleti keretének az értéke éppen akkora, mint a Realé, de a Manchester City, PSG, Chelsea, Manchester United, Liverpool, Bayern München hatossal érdemben most nem rivalizálhat, lásd a BL-eredményeket... A gárda az előző idényben a BL-csoportjában jócskán lemaradt a Bayerntől, majd két vereséget szenvedett a Chelsea-től; idén a kvartettjükben nagy csatában előzték meg a Portót és a Milant, miközben a Liverpool 11 ponttal többet gyűjtött náluk a hat mérkőzés alatt!

Simeonéék hét lőtt és nyolc kapott góllal fejezték be a csoportbeli küzdelmeket, noha a nyáron a fölöttük is lesben álló anyagi csőd ellenére közel 80 millió euróért igazolták le a Rodrigo De Paul, Matheus Cunha, Antoine Griezmann sort. Természetesen utóbbitól várták a legtöbbet, érte feláldozták Saúl Níguez játékjogát is, éppen a Chelsea oltárán, és Griezmann a BL-ben húzóember volt a maga öt kanadai pontjával, de a La Ligában nem villogott. De Paul és Cunha sem, Koke néha bántóan magára maradt a karmesteri pálcával, de a legnagyobb baj az, hogy a napok múlva a 35. évébe lépő Luis Suárez az előző hat bajnokiján gólképtelen maradt, és ahogyan az ilyenkor lenni szokott, összekapott picit mesterével. A bajnoki címben főszerepet vállalt az FC Barcelonától eltanácsolt uruguayi, 24 kanadai pontjából hármat az utolsó három fordulóban szerzett, körönként egyet-egyet, és csapata mindannyiszor 2–1-re nyert!

„Mi vagyunk az Atlético, ha nem szenvedünk, nem is vagyunk önmagunk” – értékelte a nyögvenyelős utolsó, bajnoki aranyat érő győzelmet Koke.


Simeonét aligha rúgják ki Madridból: ugyan sokan várták, hogy egy nagyobb csapat élére kerül, de maradt ott, ahol a legjobban megbecsülik. Anyagilag is, a Covid előtti időkben gigászi, 44 millió eurós bruttó bérével a világ legjobban megfizetett edzője volt. A mester januárban 2024-ig hosszabbított (nem sokkal a járvány kirobbanása után az Atléticónál hetven százalékkal visszanyesték a fizetéseket), jóval kevesebb bérért. A klubtól már távoztak a kínai tulajdonosok, ám utódaik nem képesek eltüntetni a már 2020 végére 999 millió euróra rúgó adósságot.

Bevételek: viszonyok, arányok, folyamatok

Az Európai Szuperliga bukása a halványan pislákoló reményt is hamar elfújta, és nem tudni még, mi lesz a hosszútávú hatása annak, hogy az első és másodosztályú klubokat tömörítő liga (LFP) eladta 50 évre a CVC Capital Partnersnek 2.1 milliárd euróért az audiovizuális jogok 8.2 százalékát. Az első, 400 millió eurós részletet még az idén megkapják a klubok, a szerződés ellen csak a Real Madrid, az FC Barcelona, az Athletic Bilbao és az Ibiza tiltakozott, kérdés, lesz-e még folytatás a CVC részéről.

Hozta a tőle elvárhatót a Sevilla és a Villarreal: előbbi közvetlenül a nagyok mögött végzett, a nyáron jó 25 millió euróért remekül erősítve (Rafa Mir, Gonzalo Montiel, Thomas Delaney, Ludwig Augustinsson, Marko Dmitrovics, Erik Lamela) most a Real elsőszámú üldözője. Az európai Szuperkupában Budapesten megszorongatta a Bayern Münchent, de a BL-ben a legjobb 16 között kiesett a Dortmund ellen, most a BL-csoportkörben nagy meglepetésre a Lille és az RB Salzburg mögé szorult.

A legújabb divat az elemzők körében (The Analyst)
A legújabb divat az elemzők körében (The Analyst)

Az El-ben tavaly a Villarreal vitézkedett, a döntőben a világ egyik leggazdagabb klubját, a Manchester Unitedet megverve, most Unai Emery legénysége a BL-csoportkörben maga mögé utasította az Atalantát! Erre nagyjából rá is ment az őszi idényük, noha előtte jó 70 millió eurót áldoztak az Arnaut Danjuma, Juan Foyth, Boulaye Dia, Manu Morlanes, Aissza Mandi, Serge Aurier hatos megszerzésre.

Itt álljunk is meg egy picit, mert mindent elmond a mai futball kínjairól és kihívásairól, hogy e nem éppen világverő hatos tagjai közül Danjuma 23.5, Foyth 15, Dia 12, Morlanes 4 millió euróba került, és számuljunk alsó hangon csak 15 százalékos ügynöki díjjal és aláírási pénzzel. És ennyi nyári pluszkiadással jár a La Liga kilencedik helyén a „Sárga tengeralattjáró”... Februárban majd a Juventusszal találkozik.

Megszokásból nem lépünk a címerre…

A Real Sociedad keretének értéke éppen a két fenti csapaté között helyezkedik el, ami az utánpótlás vezetőit, munkatársait, illetve a megfigyelőket dicséri, mert az utóbbi tíz évben nullszaldósan oldották meg a nyári erősítéseket. Griezmann, Inigo Martínez, Asier Illarramendi, Álvaro Odriozola, Diego Llorente és Yuri Berchiche mai utódai Mikel Oyarzabal, Mikel Merino, Alexander Isak, Robin Le Normand, Portu, Álex Remiro, Igor Zubeldia és Aritz Elustondo, hogy csak a 18 millió eurónál többre értékelt spílereket említsük. E nyolcas játékjogainak összértéke 273 millió euró, a klub összesen 37 milliót költött a megvételükre. Így is lehet…

Miként az Athletic Bilbaónál, ahol továbbra is csak baszk vagy baszk származású játékosokra építenek (így játszhatott ott Cristian Ganea vagy Kenan Kodro is). A saját és a baszkföldi utánpótlásból a lehető legolcsóbban összeszedett csapat erőn felül teljesít, és rendre 40 ezernél is többen kíváncsiak rájuk a San Mamésben. A sportigazgató Aitor Karanka, az egykori kiváló bekk és a megfigyelői hálózatot mozgató (szintén egykori élvonalbeli bekk) Andoni Ayarza elvitte a klubot a falig: a bajnokságban a 10. lett a gárda, és most is éppen ott áll, a Király-kupa döntőjét elbukták a Barca ellen, de a Szuperkupában revánsot vettek.

Amely után megmutatták, hogy az Athletic az Athletic

A Betis eljutott az El-be, ahol megverte a Ferencvárost kétszer is, a veterán chilei vezetőedző, Manuel Pellegrini az új idényre tovább erősítette a csapatát egy komplett védelemmel (Rui Silva – Héctor Bellerín, Germán Pezzella, Edgar González, Juan Miranda/Youssouf Sabaly), megszerezte a továbbra is alulértékelt támadót, Willian Josét, aki 15 bajnokin 10 kanadai pontot termelt – mindez elég a dobogó jelenlegi harmadik helyéhez, de Leverkusenben 4–0-ra kaptak ki. A nyáron 3.5 millió eurót költött vásárlásokra a klub, igaz, Willian José opciósan érkezett kölcsönbe, nyolcmilliós kötelezettséggel. Ám máris adna érte 25+5 milliót az Atlético!

Nem jött be a távol-keleti hatalom a Valenciánál, Peter Lim pénze kevés ahhoz, hogy kitörjenek a középszerűségből, sőt sikernek számít minden olyan hónap, amikor ki tudják fizetni az összes játékost.

A vezetőbosszantás világbajnokai a Valencia drukkerei. Stílus, ember, tudják


A szurkolók számára szerethető a spanyol élvonal, még akkor is, ha nem tolonganak sztárok a kisebb csapatokban, és a színvonal sem mindig verdesi mindig az eget.

A Getafében a Mauro Arambarri, Djené, Nemanja Makszimovics, Carles Alena tengely, a Celtában az Iago Aspas, Santi Mina csatárkettős, az Espanyolból Raúl de Tomás villanásai, a Levantében Enisz Bardi, az Osasuna csapatmunkája és Chimy Ávila góljai, a Granada és a Cádiz óriásbosszantásai, az Alavésben Joselu remeklése, a Rayo Vallecanónál Óscar Trejo pontos passzai, az Elche Darío Benedetto, Lucas Boyé, Lucas Pérez, Guido Carrillo csatárnégyese – a szurkolók minden egyes mérkőzésben, minden egyes párharcban találhatnak valamilyen kapaszkodót, ami miatt érdemes szemmel követni a kisebb csapatokat is. Nagy kár, hogy kiesett Ronaldo csapata, a Real Valladolid, az idei bajnokságból egyébként a Levante lóg „lefelé”.

Az egyik legnagyobb kérdés per pillanat az a La Ligában, hogy mi lesz az FC Barcelonával? Az adósság, a fizetési kötelezettség és a hitelállomány meghaladta az 1.35 milliárd eurót, amely csak az elmúlt idényben 481 millió euróval növekedett. A Forbes összesítése szerint a hitelállomány 720 millió euró, 389 millióval tartoznak a játékosoknak és a játékosokért, 40 millióval a pártoló tagoknak, a stadion tervezett felújítása elvitt 56 millió eurót egy kapavágás nélkül, és búcsúként Josep Maria Bartomeu és elnöksége előre elkért 79 millió eurót az idei közvetítési jogdíjakból. Griezmann, Pjanic, Ousmane Dembélé és Coutinho megvételén százmilliókat buktak, egyes játékosok ma is húszmillió eurós bruttó fizetésért üldögélnek vidáman a kispadon vagy a lelátón. Lionel Messi maga 555 millió eurót kapott 2017 és 2021 nyara között, a szerződésének minimális szinten történő megújítása a hűségbónusz és a spanyol szabályok miatt egy évre is 135.5 millió euró lett volna…

Az elnökválasztási hercehurca és az előző idény pocsék szereplése (3. hely a bajnokságban, korai búcsú a PSG ellen a BL-ben) után Ronald Koeman csak szőrementén erősíthetett: Yusuf Demir, Memphis Depay, Sergio Agüero, Eric García és Luuk de Jong érkezett, de szegény Agüerónak máris vissza kellett vonulnia. Luuk de Jong nem a jövő embere, Depay egyelőre kiegyensúlyozatlan, a sérüléshullám azonban lehetőség adott a Barca fiataljainak, és bizony a Gavi, Pedri, Ansu Fati, Nico González négyesre fel lehet építeni a jövő nagycsapatát.

BL-pénzek és a La Liga

Xavi kispadra ültetésével nagyot húzott a vezetőség, és nagyot kockáztatott Xavi, mert pár vereséggel a legnagyobb kedvencből sokaknak pária lehet, ugyanakkor ha valakinek hosszabb ideig (de nem örökké) eltűrik a gyengébb eredményeket, az ő. Nyilván nagy jövés-menés lesz a télen, de csak akkor, ha a mellőzött Barca-játékosok hajlandóak lesznek kevesebb pénzt keresni új csapataikban. Ferran Torres lehet Xavi első csodaigazolása, mert kész csoda, hogy a klub be mer vállalni jelen helyzetében egy 60-70 millió eurós transzfert…

Kétség nem fér hozzá, nagyon hiányzik Messi a Barcelonából: ahogyan Cristiano Ronaldo nélkül sem ugyanaz a Real, az argentin zseni nélkül a Barca sokszor félkarú óriás, most látszik csak, mit jelentett az ő néhány villanása a legnagyobb szükség idején. Páran kritizálták őt utolsó ottani idényében, de a legfontosabb mutatókban Messi a liga legjobbja lett, 48 mérkőzésen 38 gólt lőtt, és kiosztott 18 gólpasszt… Összességében 794 fellépésen 678 találat és 306 assziszt fűződik a nevéhez, egy kisebb garzont kellett megvennie a katalánokkal szerzett díjai tárolására. Ha van pótolhatatlan játékos a mai futballban, akkor Messi a Barcának az.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik