Se Lionel Messi, se Sergio Ramos, indul a „La Liga light”

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2021.08.13. 14:42
null
Távoztak (Fotó: AFP)
Elindulnak a küzdelmek a spanyolországi élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban, a La Ligában, ahol a korábbi felelőtlen gazdálkodást egyébként is megsínylő klubokra a koronavírus miatti kényszerintézkedések és a gazdasági válság most már tényleg ráborította a megszorításokat. Ennek hatásait a játékosok zsebe mellett immár a szurkolók szíve-lelke is megérezte: Cristiano Ronaldo távozása nagy mértékben csökkentette a liga értékét a rajongók és a marketinges szakemberek, üzletemberek szemében, most meg Lionel Messi és Sergio Ramos távozása miatt mindkét gigásznál nagy a hümmögés, miközben az Atlético Madrid már azzal is erősödött, hogy szinten tartotta a keretét – de az igazat megvallva talán nem is az a nagy gond a La Ligában, hogy távozott a három, bizony már nem fiatal titán, hanem az, hogy nincsenek újak.

Panta Rhei

 

A BARCELONA gazdasági ügyeit már keresztbe-hosszába megvilágítottuk, mi azt a tényt emelnénk ki, hogy nem is az a tragédia, hogy nem tudták megtartani Lionel Messit, hanem az, hogy 1.2 milliárd eurós adóssághegy mellett a jelenlegi bevételek a többi játékos bérére sem elegendőek. Igaz, lásd fentebb: nem volt kötelező százmilliókat bukni Ousmane Dembélé és Philippe Coutinho megvételén, nem volt kötelező évi húszmillió euró közeli fizetést adni olyan futballistáknak, akik aztán ilyen-olyan okokból nem férnek be a kezdőcsapatba, sőt olykor a mérkőzésre nevezett keretbe sem. Ronald Koeman igyekezett menteni a menthetőt, rejtélyes módon megszerezték Emerson Royal játékjogának másik felét is, míg Eric García, Sergio Agüero és Memphis Depay ingyen érkezett. García topligás szinten fillérekért fog futballozni, az „osztrák Messi”, az eredetileg a tartalékok közé kölcsönvett Yusuf Demir pedig a Juventus ellen igazolta a becenév jogosságát, no és Pedriben ott a következő világklasszis. A mostani gondok mellett kevés figyelmet kap az a tény, hogy az idény végére Gerard Piqué 35, Agüero és Sergio Busquets 34, Jordi Alba 33, Miralem Pjanic 32, Martin Braithwaite 31, Sergi Roberto és Coutinho 30 éves lesz... A keret fele eladó gyakorlatilag, leghamarabb Samuel Umtiti és Pjanic távozhat, ha engednek a mostani bérükből. A fogadóirodák szerint a Barcelona volt a bajnoki cím nagy esélyese, egészen addig, amíg Messi alá nem írt a PSG-hez, azóta a harmadik helyre zuhantak az „oddslistán”. Hatalmas örömöt okozott, hogy Umtitiért tízmillió eurót ajánlott a Benfica, a liga a nyári jövevények közül pedig hajlandó volt megadni a játékengedélyt legalább Emerson Royalnak. Messi távozása akkora sokkot okozott, hogy a 83 ezer bérletesből csak 15 820-an kértek jegyet az első hazai meccsre a Real Sociedad ellen, miközben 29 803 néző lehet a stadionban!

A legértékesebb kezdőcsapat: Ter Stegen – Dest, R. Araújo, Lenglet, Alba – F. de Jong, Busquets – Pedri, Griezmann, Depay – Fati. Értéke: 504 millió euró

Mellékhatás: Messire épült a marketing...

 

A REAL MADRID sem a legfényesebb napjait éli, és Carlo Ancelotti személye sem segít azon, hogy nincs méltó párja, helyettese a 33 és fél esztendős Karim Benzemának, a védelemből távozott Sergio Ramos és Raphaël Varane (ezt már bejelentették, de még nem hivatalos), és csupán David Alaba érkezett, aki az „ingyen” aláírásával is legombolt 30 millió eurót a Realról, mert a futball már csak ilyen (ilyenné vált, ilyenné tették). Sejtésünk szerint nem is azért lett a minden hájjal megkent talján (emlékezzünk csak a Terence Hill-féle Don Camillóra!) Zinédine Zidane utóda, hogy új „galaktikus” korszak kezdődjön, hanem azért, mert ő jól ismeri Gareth Bale-t, Nachót, Iscót és Marco Asensiót, s ha valaki, ő képes végre olyan színvonalú futballt kipréselni a Vinícius Júnior, Rodrygo kettősből, amennyi pénzt fizettek értük. De ha Eden Hazard-ral is megteszi ugyanezt, akkor minden idők egyik legnagyobb edzőjeként vonulhat nyugdíjba... Florentino Pérez pár játékoson kívül mindenkit kész eladni a nagy célpontért, Kylian Mbappéért, ám még ez is visszaüthet egy sérüléshullám esetén, lásd a most a maródiak között lévő Toni Kroos, Hazard, Daniel Carvajal, Ferland Mendy, Dani Ceballos sort, és bizony Luka Modric már 35 esztendős. Mbappéért az első ajánlatot megtette a Real: 120 millió euró. A támadó szerződése jövőre lejár.

A legértékesebb kezdőcsapat: Courtois – Carvajal, Militao, Alaba, F. Mendy – Vinícius Júnior, Casemiro, F. Valverde, E. Hazard – Benzema, Rodrygo. Értéke: 510 millió euró

Addig jött-ment, míg már csak az 50-es mezszám jutott neki


Mindeközben az ATLÉTICO MADRID arra készül, hogy hosszú-hosszú évek (71) után ismét megvédje a bajnoki címét, ezzel is hivatalossá téve az új aranykorszakát. Amely talán már el is kezdődött a tavasszal, ezt a Bajnokok Ligájában és az új La Liga-idényben meglátjuk, mindenesetre ezen a nyáron az a tény, hogy szép csendben dolgozik, készülget a csapat, a méretes, spanyol lapok szerint milliárdos nagyságrendű adósság ellenére is nyugalomban, hatalmas előny, még Diego Simeone szerződését is meghosszabbította az elnök. A nyáron sikerült leigazolni a Serie A legalulértékeltebb csillagát, az argentin középpályás mindenest, Rodrigo De Pault, viszont Luis Suárez mögé kell még egy középcsatár, a legújabb kiszemeltek Rafa Mir, Duván Zapata és Dusan Vlahovics (előbbiért 15 milliót ígértek a Wolverhamptonnak, tízmilliós bónuszokkal). Kieran Trippier és Saúl Níguez nélkül is bombaerős a keret, Joao Félix egyenesen a liga szupersztárjává léphet elő, de Marcos Llorente, Jan Oblak, Koke és José Giménez játékjoga is 60 millió euró fölötti. A védelem nem gyengült, a sok kritikát kapó kreatív részleg sokat fejlődött De Paullal, a nyáron igazolt portugál szélsővel, Marcos Paulóval és Thomas Lemar magára találásával. A gyenge pont itt Luis Suárez kora, az uruguayi zseni a télen betölti a 35-öt, ha ő kiesik, pláne az előző idényben remeklő Llorentével együtt, akkor középcsapattá süllyed az Atleti.
A legértékesebb kezdőcsapat: Oblak – Trippier, Giménez, Hermoso, Lodi – Koke, M. Llorente, De Paul – Á. Correa, Luis Suárez, Joao Félix. Értéke: 525 millió euró

 

Sokak szerint a SEVILLA surranópályán minimum a dobogóra odaférhet, a nagyon optimisták szerint egyenesen a bajnoki címre törhet egy kis szerencsével. A nagyok ellen már bizonyított, most a kicsik ellen kellene magabiztosan és megbízhatóan hoznia a három pontokat, de hétről hétre, a Bajnokok Ligája kihívásai mellett. A csapat nyaráról bővebben ITT olvashat!

A legértékesebb kezdőcsapat: Bono – Jesús Navas, Koundé, Diogo Carlos, M. Acuna – Óliver Torres, Jordán – Suso, Lamela, Ocampos – en-Nesziri. Értéke: 300 millió euró

A VILLARREAL a Chelsea ellen frissiben megmutatta, hogy mire képes egy spanyol középcsapat: az Európa-liga győztese nagy csatára kényszerítette a BL-aranyérmest, pedig a játékoskeretének az értéke messze-messze elmarad a topgárdáéktól. Az együttes igazi erőssége Unai Emery és az, hogy rendre motivált játékosokat igazolnak, a gyengesége, hogy néha a spanyol kiscsapatoktól is kikap. A nyáron közel 30 millió euróért erősítettek, még Denis Bouanga és Diego Godín befuthat, a BL-csoportkör ugyanis anyagi biztonságot jelent.
A legértékesebb kezdőcsapat: Asenjo – Mandi, Foyth, Pau Torres, Pedraza – Chukwueze, Parejo, Trigueros, Pino – Gerard Moreno, Alcácer. Értéke: 218 millió euró

A REAL SOCIEDAD az előző idényben nagy meglepetésre befutott az ötödik helyre, ez Európa-ligát jelent, és ugyan kevesen ismerik el őket, ám a keretben Mikel Oyarzabal, Mikel Merino, Alexander Isak, Robin Le Normand, Portu, Álex Remiro, Igor Zubeldia, Martín Zubimendi és Willian José is legalább húszmillió eurót ér, s ugyebár ott játszik Adnan Januzaj, Asier Illarramendi és David Silva is. Sokat elmond a San Sebastián-iak szurkolóiról, hogy ezekben a bizonytalan időkben közel 36 000 bérletet vettek meg, ez a stadion kapacitásának a 90 százalékát lefedi! (A baszk kormány rendelkezései szerint csak a kapacitás 20 százalékára engedhetők be nézők.)

A REAL BETIS is megmártózik az El-ben, de a korábbi évek költekezései után csak ingyen igazolt, igaz, ésszel, lásd a védelembe érkező Juan Miranda, Youssouf Sabaly, Rui Silva triót, edzőjük pedig a minden hájjal megkent Manuel Pellegrini. A Nabil Fekir, Guido Rodríguez, Sergio Canales, William Carvalho, Borja Iglesias ötösre lehet építeni, és talán a mexikói szélső, Diego Lainez befut végre. Jöhet még a nyáron Marseille-ből az argentin középcsatár, Darío Benedetto.

Az ATHLETIC BILBAO a saját és a Sociedad B-ből erősített, de most sem engedett el alapembert, pedig a baszkok a legnagyobb vesztesei a lezárásoknak, lásd csodálatos stadionjukat és annak bevételeit. Itt Inaki Williams, Inigo Martínez, Yeray Álvarez, Unai Simón és Unai Núnez ér legalább húszmilliót, azonban nagy kapkodás nincs értük, sőt visszatérhet a héten a 32-t betöltő Ander Herrera, akiért 12 millió eurót kér a PSG. A Bilbao legutóbb alaposan lemaradt az El-es helyekről, a kupában sem nyert, a feladat adott tehát.

Sokat erősödött a Granada a Carlos Bacca, Monchu, Luis Abram trióval, bár távozott a veterán Roberto Soldado is, a nagy veszteség a portugál válogatott kapus, Rui Silva eligazolása. Elköltött pár milliót a Celta Vigo és az Osasuna, cél az El, a Cádiz igazolt egy fél csapatot, jött három dél-amerikai spíler, a cél a biztos bennmaradás. Tovább vegetál az Espanyol, noha most négy játékosért is fizetni tudott, és minden bizonnyal ez lesz a 39 éves kapus, Diego López utolsó idénye.

A Valenciaelveszítette a nyáron Kévin Gameirót, Eliaquim Mangalát, Christian Olivát, Ferrót és Patrick Cutronét, sovány vigasz, hogy kölcsönkapta Berlinből a paraguayi bekket, Omar Alderetét. Peter Lim nem fektet már százmilliókat a klubba, sőt a tulajdonos eladhatja Daniel Wasst (bár a Marseille aligha ad érte hatmillió eurót), Li Kang Int, Goncalo Guedest, Jasont, Carlos Solert, José Gayát és Maxi Gómezt is.

Ügyesen tett-vett, főleg vett a Getafe, Carles Alená, Sztefan Mitrovics, Sandro Ramírez, Vitolo mellett a nagy fogás a mexikói középcsatár, José Macías lehet, az Alavés képes volt 2.5 millióért eladni a horvát gólkirályt, Ramón Miérezt, de négymilliót adott Florian Lejeune-ért. Jó hétmillióért végleg megvett az Elche egy argentin szűrőt és egy argentin éket, ám Iván Marcone és Lucas Boyé is kevés lehet a kiesés elkerüléséhez. Ismét a Mallorca kapta kölcsön Kubo Takefuszát, viszont elveszítette a jó nevű Stoichkovot, eközben befektetett pár milliót a szintén újonc Rayo Vallecano is, de az egész keret alig ér többet, mint harmincmillió euró.

Az elmúlt 5 év játékosvásárlásai, a jobb szélen és legalul az összesítés (transfermarkt.de)
Az elmúlt 5 év játékosvásárlásai, a jobb szélen és legalul az összesítés (transfermarkt.de)

A LA LIGA ÁTIGAZOLÁSAI, 2021 NYARA

ALAVÉS
Érkezett: Hara Taicsi (Istra, ingyen), Florian Lejeune (Newcastle United, 4 000 000 euró), Mamadou Sylla (Girona, 1 150 000 euró)
Kölcsönbe:
Manu García (Gijón), José Luis Rodríguez (Lugo), Javi Munoz (Mirandés), Saúl García (Gijón), Iván Martín (Villarreal), Mamadou Loum (Porto), Facundo Pellistri (Manchester United), Matt Miazga (Chelsea)
Távozott: Ramón Miérez (Eszék, kölcsön után végleg, 2 500 000 euró), Olivier Verdon (Ludogorec, kölcsön után végleg, 1 000 000 euró), Javi Munoz (Eibar, ingyen), Manu García (Arisz Limassol, i.), Jota Peleteiro (szl.), Burgui (szl.), Lucas Pérez (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: José Luis Rodríguez (Gijón), Borja Sainz (Zaragoza)
Kölcsönből vissza:
Rodrigo Battaglia (Sporting CP), Florian Lejeune (Newcastle United), Facundo Pellistri (Manchester United), Inigo Córdoba (Bilbao)

ATHLETIC BILBAO
Érkezett: Álex Petxa (Sociedad B, ingyen)
Kölcsönből vissza: Dani Vivian (Mirandés), Kenan Kodro (Valladolid), Inigo Córdoba (Alavés)
Távozott: Iago Herrerín (szerződése lejárt), Ibai Gómez (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: Inigo Vicente (Mirandés)

ATLÉTICO MADRID
Érkezett: Marcos Paulo (Fluminense, ingyen), Rodrigo de Paul (Udinese, 35 000 000 euró)
Kölcsönbe: Benjamin Lecomte (Monaco)
Kölcsönből vissza: Axel Werner (San Luis), Nicolás Ibánez (San Luis), Francisco Montero (Besiktas), Santiago Arias (Leverkusen), Nehuén Pérez (Granada), Ivan Saponjics (Cádiz), Víctor Mollejo (Mallorca), Rodrigo Riquelme (Bournemouth), Manu Sánchez (Osasuna)
Távozott: Nicolás Ibánez (Pachuca, 3 000 000 euró), Axel Werner (szl.)
Kölcsönbe: Vitolo (Getafe), Ivo Grbic (Lille), Manu Sánchez (Osasuna)
Kölcsönből vissza: Lucas Torreira (Arsenal), Moussa Dembélé (Lyon)

BARCELONA
Érkezett: Emerson Royal (Betis, 9 000 000 euró), Memphis Depay (Lyon, ingyen), Sergio Agüero (Manchester City, i.), Eric García (Manchester City, i.), Rey Manaj (Barcelona B)
Kölcsönbe: Yusuf Demir (Rapid Wien, 500 000)
Kölcsönből vissza: Monchu (Girona)
Távozott: Júnior Firpo (Leeds United, 15 000 000), Jean-Clair Todibo (Nice, kölcsön után végleg, 8 500 000), Juan Miranda (Betis, kölcsön után végleg, i.), Matheus Fernandes (Palmeiras, i.), Lionel Messi (PSG, i.), Sergio Akieme (Almería, 3 500 000), Konrad de la Fuente (Marseille, 3 000 000), Carles Alená (Getafe, kölcsön után végleg, 5 000 000), Monchu (Granada, i.)
Kölcsönbe: Trincao (Wolverhampton)

BETIS
Érkezett: Juan Miranda (Barcelona, kölcsön után végleg, i.), Youssouf Sabaly (Bordeaux, i.), Rui Silva (Granada, i.), Germán Pezzella (Fiorentina, 3 500 000)
Kölcsönből vissza: Rober González (Las Palmas), Édgar González (Oviedo)
Távozott: Emerson Royal (Barcelona, 9 000 000), Aissza Mandi (Villarreal, i.)
Kölcsönbe: Dani Martín (Málaga)

CÁDIZ
Érkezett: Santiago Arzamendia (Cerro Porteno, 2 100 000), Tomás Alarcón (O'Higgins, 2 000 000), Jeremías Ledesma (Rosario, kölcsön után végleg, 1 800 000), Varazdat Harojan (Asztana, i.), Álvaro Jiménez (Albacete, 500 000)
Kölcsönbe:
Víctor Chust (Real Madrid B)
Kölcsönből vissza: David Mayoral (Hermannstadt), José Matos (Málaga), Sergio González (Tenerife), Nano Mesa (Logronés), Álvaro Giménez (Mallorca)
Távozott: Dani Sotres (Leonesa, i.), Augusto Fernández (visszavonult), José Matos (Burgos, i.), Pedro Alcalá (Cartagena, i.)
Kölcsönbe: David Mayoral (Lugo), Álvaro Giménez (Real Zaragoza)
Kölcsönből vissza: Ivan Saponjics (Atlético Madrid), Rubén Sobrino (Valencia), Jairo Izquierdo (Girona)

CELTA VIGO
Érkezett: Franco Cervi (Benfica, 4 00 000), Jose Fontán (Celta Vigo B), Javi Galán (Huesca, 4 000 000)
Kölcsönbe: Matías Dituro (Universidad Católica)
Kölcsönből vissza: Gabriel Fernández (Zaragoza), Okay Yokuslu (West Bromwich)
Távozott: Álvaro Vadillo (Espanyol, kölcsön után végleg, 1 800 000), Jozabed Sánchez (Málaga, kölcsön után végleg, i.), Juan Hernández (Alcorcón , i.), Sergio Álvarez (visszavonult), David Junca (szl.), Facundo Ferreyra (szl.), David Costas (Oviedo, i.)
Kölcsönbe: Sergio Carreira (Mirandés), Gabriel Fernández (Juárez), Iván Villar (Leganés)
Kölcsönből vissza: Jeison Murillo (Sampdoria), Jorge Sáenz (Valencia), Aarón Martín (Mainz)

ELCHE
Érkezett:
Iván Marcone (Boca Juniors, kölcsönből vissza, 4 000 000), Lucas Boyé (Torino, kölcsönből vissza, 2 000 000), Enzo Roco (Karagümrük, i.), Pedro Bigas (Eibar), Johan Mojica (Girona, 1 200 000)
Kölcsönbe: Kiko Casilla (Leeds United), Darío Benedetto (Marseille)
Távozott: Nino (visszavonult), Dani Calvo (Oviedo, i.), Antonio Barragán (szl.), Víctor Rodríguez (szl.), Omenuke Mfulu (Las Palmas, i.), Miguel Cifuentes (Ibiza, i.), Luismi (Oviedo, i.)
Kölcsönből vissza: Johan Mojica (Girona), Paulo Gazzaniga (Tottenham)

ESPANYOL
Érkezett: Landry Dimata (Anderlecht, kölcsön után végleg, 2 200 000), Álvaro Vadillo (Celta Vigo, kölcsön után végleg, 1 800 000), Miguelón (Villarreal, kölcsön után végleg, 500 0
00), Sergi Gómez (Sevilla, 1 000 000), Aleix Vidal (Sevilla, i.), Lluís López (Real Zaragoza, i.)
Kölcsönbe:
Manu Morlanes (Villarreal), Víctor Gómez (Málaga)
Kölcsönből vissza: Mohamed Ezzarfani (Mirandés), Víctor Gómez (Mirandés)
Távozott:

GETAFE
Érkezett: Sztefan Mitrovics (Strasbourg, 1 000 000), Carles Alená (Barcelona, kölcsön után végleg, 5 000 000), Jakub Jankto (Sampdoria, 6 000 000)
Kölcsönbe: Vitolo (Atlético Madrid), José Macías (Deportivo Guadalajara), Sandro Ramírez (Huesca)
Kölcsönből vissza: Hugo Duro (Real Madrid B), Ignasi Miquel (Leganés), Jack Harper (Villarreal B)
Távozott: Amath Ndiaye (Mallorca, kölcsön után végleg, 4 000 000), Ángel Rodríguez (Mallorca, i.), Francisco Portillo (szl.), Xabi Etxeita (Eibar, i.)
Kölcsönbe: Jack Harper (Santander)
Kölcsönből vissza: Cucho Hernández (Watford), Kubo Takefusza (Real Madrid), Szofian Sakla (Villarreal)

GRANADA
Érkezett: Luis Abram (Vélez Sarsfield, i.), Luís Maximiano (Sporting CP, 4 500 000), Rubén Rochina (Levante, i.)
Kölcsönből vissza: Antonín (Rayo Vallecano), Ramon Azeez (Cartagena)
Távozott: Roberto Soldado (Levante, 500 000), Rui Silva (Betis, i.), Fede Vico (Leganés, i.)
Kölcsönbe: Antonín (Málaga)
Kölcsönből vissza: Jesús Vallejo (Real Madrid), Yangel Herrera (Manchester City), Kenedy (Chelsea), Nehuén Pérez (Atlético Madrid), Domingos Quina (Watford)

LEVANTE
Érkezett: Enric Franquesa (Villarreal, 750 000), Roberto Soldado (Granada, 500 000)
Kölcsönből vissza: Pepelu (Guimaraes), Pablo Martínez (Mirandés), Hernani (al-Vahda), Koke (Mallorca)
Távozott: Cheick Doukouré (Leganés, i.), Rubén Rochina (Granada, i.), Tono García (Eibar, i.)

MALLORCA
Érkezett: Amath Ndiaye (Getafe, kölcsön után végleg, 4 000 000), Dominik Greif (Slovan, 2 500 000), Ángel Rodríguez (Getafe, i.), Jaume Costa (Villarreal, i.)
Kölcsönbe: Pablo Maffeo (Stuttgart, 500 000), Rodrigo Battaglia (Sporting CP), Kubo Takefusza (Real Madrid), Fer Nino (Villarreal)
Kölcsönből vissza: Pablo Valcarce (Ponferradina), Igor Zlatanovic (Castellón), Stoichkov (Sabadell), Alex Alegría (Zaragoza)
Távozott: Ante Budimir (Osasuna, kölcsön után végleg, 8 000 000), Miquel Parera (Santander, i.), Igor Zlatanovic (Maccabi Netanya, i.), Fran Gámez (Real Zaragoza, i.), Pablo Valcarce (Burgos, i.)
Kölcsönbe: Braian Cufré (Málaga), Álex Alegría (Burgos)
Kölcsönből vissza: Murilo de Souza (Braga), Marc Cardona (Osasuna), Álvaro Giménez (Cádiz), Víctor Mollejo (Atlético Madrid), Koke Vegas (Levante)

OSASUNA
É
rkezett: Ante Budimir (Mallorca, kölcsönből vissza, 8 000 000), Jonás Ramalho (Girona, kölcsönből vissza, 700 000), Kike García (Eibar, i.), José Ángel (Eibar, i.), Javi Martínez Calvo (Osasuna B)
Kölcsönbe: Manu Sánchez (Osasuna)
Kölcsönből vissza: Jaume Grau (Tondela), Rober Ibánez (Leganés), Marc Cardona (Mallorca), Brandon (Leganés)
Távozott: Rubén Martínez (AEK Larnaca, i.), Adrián López (szl.), Facundo Roncaglia (szl.), Brandon Thomas (Málaga, i.), Enric Gallego (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: Marc Cardona (Go Ahead Eagles)
Kölcsönből vissza: Jonathan Calleri (Maldonado), Jony (Lazio), Manu Sánchez (Atlético de Madrid)

REAL MADRID
Érkezett: David Alaba (Bayern München, i.)
Kölcsönből vissza: Jesús Vallejo (Granada), Brahim Díaz (Milan), Dani Ceballos (Arsenal), Gareth Bale (Tottenham), Kubo Takefusza (Getafe), Luka Jovics (Frankfurt), Martin Ödegaard (Arsenal)
Távozott: Sergio Ramos (PSG, i.), Martin Ödegaard (Arsenal, 35 000 000), Raphaël Varane (Manchester United, 40 000 000), Martin Ödegaard (Arsenal, 35 000 000)
Kölcsönbe: Brahim Díaz (Milan, 3 000 000), Kubo Takefusza (Mallorca)

REAL SOCIEDAD
Érkezett: Peter Pokorny (RB Salzburg, 2 000 000), Mathew Ryan (Brighton, i.), Diego Rico (Bournemouth, 500 000)
Kölcsönbe: Kévin Rodrigues (Eibar)
Kölcsönből vissza: Willian José (Wolverhampton)
Távozott: Miguel Ángel Moyá (szl.)
Kölcsönbe: Martín Merquelanz (Rayo Vallecano), Kévin Rodrigues (Rayo Vallecano)

SEVILLA
É
rkezett: Marko Dmitrovics (Eibar, i.), Ludwig Augustinsson (Werder Bremen, 5 500 000), Gonzalo Montiel (River Plate, 11 000 000), Rafa Mir (Wolverhampton, 16 000 000)
Kölcsönből vissza: Rony Lopes (Nice), Juan Berrocal (Mirandés), José Alonso Lara (Deportivo La Coruna), Juan Soriano (Málaga), Alejandro Pozo (Eibar), Bryan Gil (Eibar), Ibrahim Amadou (Angers), Oussama Idrissi (Ajax), Erik Lamela (Tottenham)
Távozott: Guilherme Arana (Atlético Mineiro, kölcsön után végleg, 2 500 000), Franco Vázquez (Parma, i.), Juan Soriano (Tenerife, i.), Tomas Vaclík (szl.), Sergio Escudero (szl.), José Alonso Lara (Betis B, i.), Aleix Vidal (Espanyol, i.), Sergi Gómez (Espanyol, 1 000 000), Bryan Gil (Tottenham, 25 000 000 és Erik Lamela játékjoga)
Kölcsönbe: Juan Berrocal (Gijón), Rony Lopes (Olympiakosz)

VALENCIA
Érkezett:
Kölcsönbe:
Giorgi Mamardasvili (Dinamo Tbiliszi, 200 000), Omar Alderete (Hertha)
Kölcsönből vissza: Jorge Sáenz (Celta Vigo), Rubén Sobrino (Cádiz)
Távozott: Eliaquim Mangala (szl.), Kévin Gameiro (Strasbourg, i.)
Kölcsönből vissza: Patrick Cutrone (Wolverhampton), Ferro (Benfica), Christian Oliva (Cagliari)

VILLARREAL
Érkezett: Juan Foyth (Tottenham, kölcsön után végleg, 15 000 000), Manu Morlanes (Almería, 4 000 000), Aissza Mandi (Betis, i.), Boulaye Dia (Reims, 12 000 000), Arnaut Danjuma (Bournemouth, 23 500 000)
Kölcsönből vissza: Iván Martín (Mirandés), Xavi Quintilla (Norwich City), Enric Franquesa (Girona), Mario González (Tondela), Jorge Cuenca (Almería), Javi Ontiveros (Huesca), Szofian Sakla (Getafe)
Távozott: Manu Morlanes (Almería, kölcsön után végleg, 3 000 000), Mario González (Braga, 1 500 000), Enric Franquesa (Levante, 750 000), Miguelón (Espanyol, kölcsön után végleg, 500 000), Jaume Costa (Mallorca, i.), Carlos Bacca (szl.)
Kölcsönbe: Xavi Quintilla (Leganés), Iván Martín (Alavés), Álex Baena (Girona), Fer Nino (Mallorca), Manu Morlanes (Espanyol)

RAYO VALLECANO
Érkezett: Fran García (Real Madrid B, kölcsönből után végleg, 2 000 000), Iván Balliu (Almería, i.), Randy Nteka (Fuenlabrada, 1 300 000), Pathé Ciss (Fuenlabrada, 1 000 000)
Kölcsönbe: Martín Merquelanz (Real Sociedad), Kévin Rodrigues (Real Sociedad)
Távozott: Alberto García (visszavonult), Antonín (Granada), Miguel Ángel Guerrero (Ibiza, i.), Luis Advíncula (Boca Juniors, 2 000 000)

Lezárva kedden, vastaggal az elmúlt másfél hét átigazolásai.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik