Peyton Manningék kiütve, a Seattle nyerte meg a Super Bowlt

SOMLÓVÁRI DÁVID, BORBÉLY LÁSZLÓ, KŐFALVI DÁNIELSOMLÓVÁRI DÁVID, BORBÉLY LÁSZLÓ, KŐFALVI DÁNIEL
Vágólapra másolva!
2014.02.02. 19:28
null
A siker utáni édes pillanatok (Fotó: Reuters)<br />
A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2013–2014-es szezonját a Nemzeti főcsoport bajnoka, a Seattle Seahawks nyerte meg, miután a 48. Super Bowlban 43–8-ra kiütötte a Denver Broncost. A liga legjobb védelme teljesen leradírozta a pontrekordot felállító Peyton Manningéket, így a Seattle története első bajnoki címét szerezte meg.

ÖSSZEFOGLALÓ

STATISZTIKA-FELHŐ
A Seattle első bajnoki címét nyerte meg, ezzel a 19. franchise-ként ült fel a trónra.
Seattle városa a SuperSonics 1979-es NBA-bajnoki címe óta várt majorsport-trófeára
A Seahawks az 1985-ös Bears óta a legfiatalabb átlagéletkorú csapat, amely Super Bowlt nyert. A Chicago akkor szintén kiütéssel, 36 ponttal nyert a New England ellen.
Malcolm Smith személyében Dexter Jackson (Tampa Bay) 11 évvel ezelőtti MVP-címe után először kapta meg védőjátékos a döntő legértékesebb játékosának járó díjat (az előző linebacker-győztes Ray Lewis volt).
Peyton Manning ismét rekordokat döntött: korábban még senkinek nem volt 34 sikeres passza egy Super Bowlon, illetve ez már a 12. veresége volt a rájátszásban, amivel beérte Brett Favre-ot a nem túl előkelő ranglista élén.
Az alapszakasz legjobbjaként (MVP) Super Bowlba jutó irányító sorozatban a hatodik alkalommal bukott el a döntőben.
Russell Wilson a negyedik kezdő irányító lett, aki második idényében bajnok lett. Ez korábban ez Kurt Warnernek, Tom Bradynek és Ben Roethlisbergernek sikerült.
Ez volt a (holtversenyben) harmadik legnagyobb különbségű Super Bowl-siker. A rekorder a San Francisco Denver elleni 55–10-es győzelme volt, a második helyen a Chicago New England elleni 46–10-es sikere áll.
Ez volt az első döntő, amelyen az egyik csapat legalább 40 pontot szerzett, míg a másik a 10-et sem érte el.
A 62 éves Pete Carroll a 3. legidősebb főedző lett, aki Super Bowlt nyer. A Seahawks mestere emellett a 3. vezetőedző lett, aki az egyetemi bajnokság (NCAA) nagydöntője után a Super Bowlban is diadalmaskodott Barry Switzer és Jimmy Johnson után.
Demaryius Thomas 13 elkapással zárt, ezzel új rekordot állított fel, a korábbit 11-gyel Wes Welker, Deion Branch, Jerry Rice és Dan Ross tartotta.

Az a jó az NFL-ben, hogy kiszámítható – előre meg lehet jósolni a végeredményeket. És valóban, megjósolni meglehet, de semmi értelme. Peyton Manning rutinjának, a Denver támadógépezetének köszönhetően előzetesen valamivel esélyesebbnek tartották a Broncost még a Seattle félelmetes védősorával szemben is. Ehhez képest...

Ehhez képest a Denver nem tudott first downt csinálni az első negyedben. A mérkőzés első támadásában ellenben egy rossz snap következtében egyből safetyt ért el a Seattle, amely ezután két mezőnygóllal hamar 8–0-s előnyre tett szert. Látszott, hogy a Broncost nagyon megfogta az első támadásvezetésükben (már ha azt egyáltalán lehet így nevezni...) elkövetett hatalmas baki. Manning például egyszer jócskán túldobta elkapóját, aminek egy Kam Chancellor-interception lett a következménye.

Igazából a Seahawks támadóalakzatának csak meg kellett becsülnie a labdát, szépen, biztosan előrehaladnia, majd ha pedig ha úgy alakult, kihasználni a lehetőséget. Erre volt példa Marshawn Lynch egyyardos TD-futása, ami „természetesen" egy denveri szabálytalan védekezés alapozott meg a TD-zónában. A seattle-i védelem pedig ezalatt hatalmasat játszott, levegőt sem hagyott a Denvernek, amelynek már az első pillanatoktól az eredmény után kellett futnia. Ez pedig újabb hibákat szült...

A második negyedben például még rosszabbul végződött egy denveri labdaeladás, mint Manning első interceptionje. Miután odaértek a Broncos irányítójához és megütötték a karját, Malcolm Smith kapta el a labdát, amivel visszafutott TD-re. 22–0 volt a nagyszünetben az állás – hihettük, jókor jött a szünet Manningéknek.

John Fox a szünetben nyilván azt mondhatta övéinek, hogy hamar szerezzék vissza a labdát, amit a tanítványok lelkesen meg is fogadtak. Apró szépséghiba, hogy ezt úgy sikerült elérniük, hogy Percy Harvin visszavitte TD-re a kickoffot. És így már támadhatott is a Denver – igaz, még hét ponttal nagyobb hátrányban. Talán ennél nagyobb blama akkor sem lett volna denveri részről, ha szünetben inkább Bruno Marsot és vokálját, a Red Hot Chili Pepperst hallgatták volna az edzőbá tanácsai helyett.

A totális összeomlásra jellemző, hogy az újabb seattle-i touchdownnál négy szelíd ló szerelhette volna Jermaine Kearse-t, de csak misstackle-kre voltak képesek. Ez a TD egyben a térképre rakta Russel Wilson irányítót is, akinek így a vegytiszta játéka mellett már egy touchdownpassza is volt. Ergo, megérkezett a döntő MVP-címéért folytatott harcba. Amikor pedig később szintén az irányító passza után Doug Baldwin úgy cikázott a védők között a TD-zónába, mintha hetedikes általános iskolások között tette volna, Wilson már komoly esélyesnek számított a legértékesebb játékos címre.

Manning gratulálhatott: Wilsonnak már ugyanannyi Super Bowl-győzelme van, mint neki (Fotó: Reuters)
Manning gratulálhatott: Wilsonnak már ugyanannyi Super Bowl-győzelme van, mint neki (Fotó: Reuters)
A SUPER BOWL GYŐZTESEI
6 – Pittsburgh Steelers
5 – Dallas Cowboys, San Francisco 49ers
4 – Green Bay Packers, New York Giants
3 – New England Patriots, Washington Redskins, Los Angeles/Oakland Raiders,
2 – Denver Broncos, Miami Dolphins, Baltimore/Indianapolis Colts, Baltimore Ravens
1 – St. Louis Rams, Kansas City Chiefs, Chicago Bears, New York Jets, Tampa Bay Buccaneers, New Orleans Saints, Seattle Seahawks

A két Wilson TD-passz között azért a Denver megmutatta, hogy nem a totális betlire mentek ezen a mérkőzésen – még ha nagyon közel is álltak hozzá. Manning legalább egyszer odavarázsolta úgy a labdát Demaryius Thomasnak, hogy touchdown lett belőle. A denveri elkapó egyébként statisztikai megközelítésből remek meccset tudhat maga mögött – 13 elkapása (108 yard) még egy wide receivernek sem volt Super Bowlon. Igaz, kevés elkapó is élt át ekkora zakót.

Merthogy nagy zakó lett belőle, illetve seattle-i szempontból óriási győzelem. A Seahawks ezzel második nagydöntőjén megszerezte az első Super Bowl-győzelmét. Teljesen megérdemelten.

Pete Carroll a 3. vezetőedző lett, aki az egyetemi bajnokság (NCAA) nagydöntője után a Super Bowlban is diadalmaskodott Barry Switzer és Jimmy Johnson után.

A mérkőzés legértékesebb játékosának az interception utáni TD-t szerző, emellett egy fumble-t is összegyűjtő Malcolm Smith-t választották meg.

SUPER BOWL XLVIII
Denver Broncos–Seattle Seahawks 8–43 (0–8, 0–14, 8–14, 0–7)
A döntő legértékesebb játékosa (MVP): Malcolm Smith (Seattle) 9 szerelés, egy interceptiont utáni 69 yardos visszahordott touchdown és egy visszaszerzett fumble

Malcolm Smith lett a döntő legértékesebb játékosa (Fotó: Reuters)
Malcolm Smith lett a döntő legértékesebb játékosa (Fotó: Reuters)

4. negyed

VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

Pete Carroll és a megérdemelt fürdő (Fotó: Reuters)
Pete Carroll és a megérdemelt fürdő (Fotó: Reuters)

21. drive – Denver Broncos–Seattle Seahawks 8–43

3.54
Pete Carroll megkapta a nyakába a megérdemelt Gatorade-zuhanyt.

20. drive – Denver Broncos–Seattle Seahawks 8–43


3.51 Ez is tökéletesen leírja a meccset, pályán Tarvaris Jackson a Seahawksban. Sherman mankókkal, sínbe rakott lábbal áll a pálya szélén. A Seattle újabb 4. kísérletet rontott el, de ez már senkit nem érdekel. Már nincs hátra két perc sem.

19. drive – Denver Broncos–Seattle Seahawks 8–43

3.48 Hát ez jól összefoglalta a döntőt, két rossz futás, egy rossz passz, egy fumble, Bennett harcolta ki Manning ellen, és még ezt is megszerzi a Seahawks. FUMBLE

18. drive – Denver Broncos–Seattle Seahawks 8–43

3.44
Nagyszerűen ölte az időt a Seahawks, 4 és fél perc alatt ugyan csak 23 yardot haladtak előre, és a 4. és 1-re hívott passz sem volt jó a denveri 30 yardoson, de így is már csak alig több mint 5 perce maradt a Broncosnak.

3.36
Három negyed és 6 perc alatt még nem volt sack a döntőn!

Peyton Manning újabb rekordja, 33 sikeres passz egy Super Bowlon. Ennek mondjuk nagyon aligha fog örülni.

17. drive – Denver Broncos–Seattle Seahawks 8–43

3.35
A Broncos támadása pedig megint megakadt. A rövid visszahordás után két sikertelen passzt követően egy szabálytalanság miatt meglett az első kísérlet joga, majd Demaryius Thomas 17 yardos játékával a félpálya közelébe ért a Denver. Itt azonban 4. és 2-re sem tudta megcsinálni Manning és Ball a játékot, így megint elveszítette a labdát a Broncos.

3.28
Sherman ismét lent maradt.

16.
drive – Denver Broncos–Seattle Seahawks 8–43


3.23 És itt az újabb TOUCHDOWN. Bár Turbin nagy futását egy holding miatt visszafújták, Wilson megcsinálta Baldwin segítségével a 3. kísérletet, majd Kearse-nek adott 24 yardos passzt, végül pedig Baldwin oldotta meg tíz yardról. 8–43



3.16 Onside kickkel próbálkozott a Denver, sikertelenül.

Demaryius Thomas 12. elkapása volt ez már, ez SB-rekord. Ebből 101 yard és egy TD a mérlege, de volt egy elvesztett fumble-je is.

3. negyed

15. drive – Denver Broncos–Seattle Seahawks 8–36

3.11 Egy holdinggal indult az újabb támadás, de egy védelmi szabálytalanság után folytatódhatott az offenzíva és Welker nagy játéka után Demaryius Thomas 14 yardos elkapásával szépített a Broncos. Sőt, a kétpontos is sikerült a játékrész zárszavaként. TOUCHDOWN+KÉTPONTOS 8–36



Seahawks a 2. csapat az SB-k történetében passzolt, futott, interception utáni és kezdőrúgás utáni visszahordott TD-vel. A Ravensnek sikerült ez korábban a 35. nagydöntőben.

14. drive – Denver Broncos–Seattle Seahawks 0–36

Kearse-ről a fél védelem lepattant a TD-je előtt (Fotó: Reuters)
Kearse-ről a fél védelem lepattant a TD-je előtt (Fotó: Reuters)


3.03
Nem igaz... A Seattle játékosainak minden összejön ezen a meccsen. Előbb Wilson és Willson megoldotta a 3. és 7-et, majd az irányító Lockette-nek adott parádés 19 yardos passzt, mielőtt Kearse-ről konkrétan a fél védelem lepattant, és 23 yardról befutott a célterületre. Megvan az első passzolt TOUCHDOWN a döntőben. 0–36

Bruno Marsnak „vokálozott” a Red Hot Chili Peppers

A főszerepben egyértelműen a hawaii srác volt, aki most is odatette magát (Fotó: Reuters)
A főszerepben egyértelműen a hawaii srác volt, aki most is odatette magát (Fotó: Reuters)


Először egy csapat kis srác kíséretében a kétszeres Grammy-díjas Bruno Mars pattant a színpadra. Rövid dobszóló, aztán robbant a bomba. A hawaii srác most sem viccelt, a hatalmas sikoltozással és a gyenge hangosítással küzdve is hatalmas show-t nyomott le.

2.57
Malcolm Smith az első játékos az SB-k történetében, aki interception utáni TD-t szerzett és fumble-t is megkaparintott.

Malcolm Smith még egy fumble-t is összegyűjtött (Fotó: Reuters)
Malcolm Smith még egy fumble-t is összegyűjtött (Fotó: Reuters)


13.
drive – Denver Broncos–Seattle Seahawks 0–29


2.56 Ez hihetetlen... Szépen halad a Broncos, de Demaryius Thomas kezéből a Seahawks 21 yardosán Byron Maxwell kiverte a labdát, Malcolm Smith pedig megszerezte és elindult vissza vele, sőt még egy denveri szabálytalanság is jött. FUMBLE!

2.55 A 2002-es szezon wild card köre óta ez az első alkalom, hogy Peyton Manning csapata legalább 29 pontos hátrányban legyen egy meccsen. Akkor a Jets 41–0-ra nyert.

12. drive – Denver Broncos–Seattle Seahawks 0–29

2.52 Első alkalommal puntolt a Seahawks! Pedig Lynch 17 yardos futása után Wilson is szépen megiramodott, de egy holding miatt tízyardos büntetést kapott a csapata, ezt követően pedig nem jött össze a first down.

11. drive – Denver Broncos–Seattle Seahawks 0–29

2.39
Megsérült Richard Sherman?! Decker első elkapása után maradt lent a kitűnő cornerback. Közben Peyton Manning megelőzte Tom Bradyt a rájátszásmeccsek során passzolt yardok rekordját illetően. Sherman is visszatért Kancellor után. Szépen kezdett a Broncos, de a Seahawks a 40-esen megálljt parancsolt az AFC bajnokának.

Megdőlt az egy csapat által sorozatban szerzett pontok rekordja a Super Bowlok történetében. Az eddigi rekord a Redskins 24 pontja (24–0) volt a Dolphins ellen.

A Manningeknek ebben a szezonban nem megy New Yorkban a Seahawks ellen... (Fotó: Twitter/ESPN)
A Manningeknek ebben a szezonban nem megy New Yorkban a Seahawks ellen... (Fotó: Twitter/ESPN)





2.33
Peyton Manning első Super Bowlja Devin Hester visszahordott TD-jével indult. A legutóbbi második félideje egy sikeres Saints-onside kickkel...

10. drive – Denver Broncos–Seattle Seahawks 0–29

2.30
Ez hihetetlen! Egy pattogó kezdőrúgás után Percy Harvin 87 yardos TD-t szerzett! 0–29



1.28 Eddig egy csapat sem nyert Super Bowlt legalább 10 pontos hátrányból.

Beckham is feltűnt, Manning egyre morcosabb – képgaléria!

Broncos 11 összyarddal zárta az első negyedet, ez a legkevesebb a denveriek részéről a nyitó 15 percben, és a második legkevesebb bármelyik negyedet tekintve.

Lynch szerezte a mérkőzés első touchdownját (Fotó: Reuters)
Lynch szerezte a mérkőzés első touchdownját (Fotó: Reuters)


6. drive – Denver Broncos–Seattle Seahawks 0–15

1.22
A támadás folytatásában Lynch előbb megszerezte az első kísérletet, majd 3. és 4-nél egy védőszabálytalanság után az egyyardosról jöhetett a Seahawks. Lynch másodikra begyötörte, itt az első TOUCHDOWN. 0–15



1.19 Az első negyed után legalább nyolcpontos hátrányban lévő csapatok mérlege 3–8 a Super Bowlban. Legutóbb a Saints fordított ilyen mérkőzésen, a Manning vezette Colts ellen.

1. negyed

6. drive – Denver Broncos–Seattle Seahawks 0–8

Percy Harvin újabb támadófal mögötti keresztbe futásával 15 yardot hozva már a denveri 22-esig jutott a Seahawks, majd Luke Willson 5 yardos elkapásával zárult a negyed.

5.
drive – Denver Broncos–Seattle Seahawks 0–8


1.13 Újabb rövid denveri támadás! Bár a fumble után még visszaszerezte a Broncos a labdát, 3. és 7-re Peyton Manning rossz passzát Chancellor kaparintotta meg – INTERCEPTION.



4.
drive – Denver Broncos–Seattle Seahawks 0–8

1.08
Russell Wilson sikertelen passza után Marshawn Lynchet 3 yardon megtartották a denveriek, így hosszú játékra kényszerültek a Halászsasok, Tate parádés elkapásával viszont ezt is megoldották. Lélekölő sorozat volt ez a Seahawkstól, ugyanis a következő két alkalommal is harmadik kísérletre oldotta meg Wilson Doug Baldwin segítségével, másodikkal 37 yardot szerezve a 6-osig jutott az együttes. Egy támadószabálytalanság és egy rövid futás után 2. és 14 következett, Wilson passzát pedig elejtette Harvin. John Fox megnézette az esetet, hogy nem hátrafelé szállt a labda az átadás során. A Denver is elvesztett egy időkérést, Kearse kezében pedig ott volt már a TD, de Irving parádés védekezése után nem tudta megtartani a labdát. MEZŐNYGÓL0–8

Champ Bailey csak megállította Baldwint (Fotó: Reuters)
Champ Bailey csak megállította Baldwint (Fotó: Reuters)



3.
drive – Denver Broncos–Seattle Seahawks 0–5

0.53
Gyorsan véget ért az újabb denveri támadás is. Bár egy szükségtelen keménység miatt a 35-ösről jöhetett a Broncos, a Seahawks kemény védelme ellen három kísérletből csak 8 yardig jutott, így puntra kényszerült. Britton Colquitt 29 yardra rúgta csak el, a saját 28-asáról jöhet a Seahawks.

0.49
Ez az első alkalom, amikor a Super Bowlban egy csapat pontosan öt szerzett ponttal áll – legalábbis az ESPN statisztikái szerint.

2. drive – Denver Broncos–Seattle Seahawks 0–5


0.46 Egyből jöhetett a denveri punt, Golden Tate visszahordása után saját 36-osáról startolhatott a Seahawks. Percy Harvin nagyszerűen mutatkozott be, miután gyakorlatilag az egész idényt kihagyta sérülés miatt, egy 30 yardos futással kezdett, egyből mezőnygólhelyzetbe hozva csapatát. Jermaine Kearse elkapásaival jött előre a Seattle ugyan, de 3. és 6-ra Wilson egy kevéssel elmaradt az első kísérlet megszerzési jogától. Pete Carroll vezetőedző megnézette a vitatott ítéletet, de a visszanézés után is maradt a pályán született verdikt, így csak Steven Hauschka közeli mezőnygóljával növelte előnyét a Nemzeti Főcsoport győztese. MEZŐNYGÓL0–5

Nem sokon múlt a first down (Fotó: Reuters)
Nem sokon múlt a first down (Fotó: Reuters)





1. drive – Denver Broncos–Seattle Seahawks 0–2


0.34. Micsoda kezdés! Trindon Holliday a 14-esig vitte vissza a labdát, innen indulhatott a Denver, de rossz volt a snap, és a labda kigurult a célzónán keresztül, az első játékból egyből egy SAFETY! 0–2



Namath erősen kezdett... (Fotó: Reuters)
Namath erősen kezdett... (Fotó: Reuters)

0.29: Joe Namath erősen kezdett, előbb dobta fel a pénzérmét, minthogy bárki választott volna. Na mindegy, a Broncos kezd.

Akik nem kerültek be a meccskeretbe: Ronnie Hillman, Zac Dysert, Quentin Jammer, Joel Dreessen, Vinston Painter, Chris Kuper, és Sione Fua a Denver részéről, Christine Michael, Bryan Walters, Michael Bowie, Caylin Hauptmann, Benson Mayowa és Jordan Hill a Seahawks részéről.

0.26: NINCS OLCSÓSÁG. Mindössze ötezer forint egy forró csoki, háromezer egy sör a Super Bowlon. Szemezgessen az árlistáról!

0.24: A Metropolitan Opera négyszeres Grammy-díjas sztárja, Renée Fleming már el is énekelte az amerikai himnuszt. Mit mondjunk, ő sem bukna ell az X-faktor első selejtezőjében. Nagyon szépen énekelte, Manning meg már majd egy perccel az előadás előtt a szíve fölé helyezte a kezét.

Íme, az előadás

00.17: Bevonult a Seahawks a pályára, nem sokkal később pedig Kurt Russel mondja el nagyon keményen, hogy a Denver nem kegyelmez majd a Seattlenek. A felvezető után pedig a pályán a Broncos is. Rendkívül eredeti módon egy fehér ló vezeti fel őket – persze nem Horthy Miklóssal, hanem egy csinos szőke lánnyal.

00.10: ÉNEKSZÓ – VÉGRE! Lassan elindul a giccsparádé – amit megjegyzem, mi nagyon szeretünk. Queen Latifah éppen az „Itt vagyunk, amerikaiak vagyunk, de jó nekünk” című számot énekli.

EGÉSZ HETI FELVEZETÉSÜNK A SUPER BOWLRÓL ITT!

00.00: És akkor jöjjön a félidei fellépők közül a másik. Az amelyik nem Bruno Mars, és még apám is ismeri őket. A Red Hot Chili Peppers:

23.45: A KÉT IRÁNYÍTÓ KÖZÖTTI KÜLÖNBSÉG DÖNTHET? Érdekes statisztika, hogy Wilson pályafutása első két idényében ugyanannyi, 52 TD-passzt adott, mint Peyton Manning. Érdekes statisztikákat olvashat itt!

23.26 CSAK ÚGY! VV Laci már otthon nézheti a Super Bowl-t. Meg vagy két hét után végre a női nemhez is közelebb kerülhet. Egy kis segítség: csodálatos képgaléria a két csapat játékosainak oldalbordáiról.

A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

23.21: EGY KIS UNALOMŰZŐ! Bár az utolsó (és legfontosabb) mérkőzés következik a bajnokságból, szerencsére a 2013-as alapszakasz sem nélkülözte a szemkápráztató megoldásokat. A liga hivatalos honlapja ezúttal is összegyűjtötte az általa 20 legjobbnak tartott jelenetet a Super Bowl felvezetéseként. Azóta az is kiderült, hogy Aaron Rodgers TD-passza a szezon legszebb játéka. TEKINTSE MEG A JELENETEKET!

23.11: HOMER TUDJA! A Simpson család készítői imádnak jósolni, most épp egy olyan képet kapartak elő a népszerű amerikai animációs sorozatból, amely tanulsága szerint Homerék 2005 már megtippelték, hogy melyik csapat nyeri a Super Bowlt. Ha kíváncsi a végeredményre, kattintson ide!

22.59: ŐRÜLTEK, JÓKEDVŰEK, IZGATOTTAK, RÉSZEGEK? Gyülekeznek a szurkolók, a játékosok, a celebek a Super Bowl helyszínén. Kiváló alkalom ez arra, hogy bedurrantsuk folyamatosan frissülő képgalériánkat. Kattintson a képre!

A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

22.50: KI NYER MA? Játék és muzsika négy órában. Ön szerint melyik csapat győzelmét könyvelhetjük el úgy hajnali négykor? Vagy később.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri a Super Bowlt?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

22.36: Tim Tebow jetit kerget, Morpheus autót árul, Schwarzenegger pedig pingpongozik, mit is lehetne ezek után mondani? Talán csak azt, hogy bármennyire is hihetően hangzanak ezek az állítások, mindezek csak a fantázia szüleményei. Egészen pontosan ezekről szólnak az eddig kiszivárgott Super Bowl-reklámok. Személyes kedvenc a bizonyos kutyás, lovas, sörös... Na, nemhiába, megvettek kilóra. Meg persze az otthon maradó menyasszonyomnak is jeleznem kell, hogy mennyire érzékeny is vagyok. KATTINTSON IDE A REKLÁMOKÉRT!

Manning újabb hódításra készül
Manning újabb hódításra készül

22.19: PEYTON MEGÉRKEZETT! A legnagyobb sztár ő lesz a mai mérkőzésen. Ez persze egyáltalán nem azt jelenti, hogy ő lesz a legjobb is a mérkőzésen.

22.09: BRUNO MARS! Na ő lesz az, aki fellép a félidei szünetben. Addig egy kis ráhangolódó, Bruno barátunk lassan klasszikussá váló nótája. (Az RHCP-rajongók ne lázadjanak, tőlük is beteszünk majd egy számot. Egy kicsit később, kávé helyett.)

22.00: „Remélem, Peyton visszavonul a döntő után, még mielőtt megdönti a rekordjaimat” – természetesen ez nem a mi véleményünk, hanem a legendás Brett Favre-é, aki hozzávetőlegesen 200 rekordot tart. Köztük például a legtöbb passzolt touchdownt (508) és a legtöbb passzolt yardot (71 838).

21.50: Pár érdekes statisztika! A Seahawks az első olyan csapat a Super Bowlban az 1990-es Bills óta, amelynek keretében nincs SB-tapasztalattal rendelkező játékos. A Denver irányítója, Peyton Manning lehet a 12. irányító, akinek egynél több Super Bowl-győzelme lesz.

21.45: No, akkor jó estét kívánunk mindenkinek, aki velünk együtt követi a XLVIII. Super Bowlt. Majdnem három órával a kezdőrúgás előtt elkezdjük a felvezetést – folyamatosan frissülő cikkünkben próbálunk kedvet csinálni a világ egyik legnagyobb sporteseményéhez. Klasszikus párharc lesz ez: a legjobb védelem a legjobb támadók ellen.

PERCRŐL PERCRE TUDÓSÍTÁSUNKAT 21.30-KOR KEZDJÜK – TARTSANAK VELÜNK!

DE MI IS EZ AZ EGÉSZ? SZABÁLYISMERTETŐ!

Leült a tévé elé, de elveszettnek érzi magát? Nincs (még) tisztában a szabályokat, de élvezni akarja a Super Bowlt? Segítünk, itt a szabályismertető!

A NEMZETI SPORT ONLINE AJÁNLJA

A Denver vagy a Seattle nyeri a legek csatáját a Super Bowlban?


Már nincs sok hátra... (Fotó: Action Images)
Már nincs sok hátra... (Fotó: Action Images)

A SPORTSZELEP AJÁNLJA

Cheerleader-Bowl – csattannak a pomponok, harcolnak a lányok is

Cheerleader-Bowl – csattannak a pomponok, harcolnak a lányok is (Fotó: nfl.com) A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Cheerleader-Bowl – csattannak a pomponok, harcolnak a lányok is (Fotó: nfl.com) A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

A SPORT TV AJÁNLJA

„Magyar vagy? Beszélgessünk!" – Super Bowl, a kommentátor szemével

FAGYPONT – LEGYŐZI-E MANNINGÉKET AZ IDŐJÁRÁS?

A BOWL.HU AJÁNLJA

7. rész – előzetes

Peyton Manning mindent vitt, de a Carolina Panthers is besöpört két díjat

A papírformának megfelelően a Denver Broncost irányító Peyton Manninget választották meg a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2013-as alapszakaszának legértékesebb játékosának (MVP). Bővebben a díjkiosztóról itt!

EGÉSZ HETI FELVEZETÉSÜNK A SUPER BOWLRÓL ITT!

NFL 2013, RÁJÁTSZÁS
SUPER BOWL XLVIII
Denver Broncos (15–3)–Seattle Seahawks (15–3) 8–43
A KONFERENCIADÖNTŐK LEGJEI
A legtöbb passzolt yard: Peyton Manning (Denver) –New England 400
A legtöbb futott yard: Colin Kaepernick (San Francisco) –Seattle 130
A legtöbb elkapott yard: Demaryius Thomas (Denver) –New England 134
A KATEGÓRIÁK RÁJÁTSZÁSBELI LEGJOBBJAI
A legtöbb passzolt yard: 774 Andrew Luck (Indianapolis)
A legtöbb futott yard: 249 Marshawn Lynch (Seattle)
A legtöbb elkapott yard: 327 T. Y. Hilton (Indianapolis)
A legtöbb szerelés: 35 NaVorro Bowman (San Francisco)
A legtöbb sack: 4.5 Ahmad Brooks (San Francisco)
A legtöbb interception: 2 Husain Abdullah (Kansas City), Alfonzo Dennard (New England)
NFL 2013, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD-MÉRKŐZÉSEK (2014. 01. 04.–01. 05.)
AFC
Cincinnati Bengals (3.)–San Diego Chargers (6.)10–27
Indianapolis Colts (4.)–Kansas City Chiefs (5.) 45–44
NFC
Philadelphia Eagles (3.)–New Orleans Saints (6.)24–26
Green Bay Packers (4.)–San Francisco 49ers (5.) 20–23
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2014. 01. 11.–01. 12.)
AFC
Denver Broncos (1.)–San Diego Chargers (6.)24–17
New England Patriots (2.)–Indianapolis Colts (4.)43–22
NFC
Seattle Seahawks (1.)–New Orleans Saints (6.)23–15
Carolina Panthers (2.)–San Francisco 49ers (5.)
10–23
KONFERENCIADÖNTŐK (2014. 01. 19.–01. 20.)
AFC
Denver Broncos (1.)–New England Patriots (2.)26–16
NFC
Seattle Seahawks (1.)–San Francisco 49ers (5.)23–17
SUPER BOWL XLVIII (2014. 02. 03.)

Seattle Seahawks–Denver Broncos

43–8
*MetLife Stadium (New Jersey)

A Broadway Super Bowl Boulevarddá változott (Fotó: Reuters)
A Broadway Super Bowl Boulevarddá változott (Fotó: Reuters)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik