Super Bowl 2014: Denver Broncos-Seattle Seahawks - felvezetés

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.01.28. 10:50
Magyar idő szerint február 3-án, hétfő hajnali 0.30-kor kezdetét veszi az Amerikai Egyesült Államok legjobban várt idei sporteseménye, a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2013–2014-es szezonjának nagydöntője, a 48. Super Bowl. Folyamatosan frissülő cikkünk segítségével az alapszabályoktól kezdve ismertetőkön és érdekességeken keresztül a nagyobb lélegzetű beharangozó anyagainkig mindent nyomon követhet!


Cikkünk mindennap többször is frissül! A szabályokat, ismertetőket a cikkünk alján találhatja, a friss anyagok mindig legfelülre kerülnek majd.

VASÁRNAP

VASÁRNAP

A SPORT TV AJÁNLJA

Még hogy nincs hatással az idő a Super Bowlra?!

Havazásra sajnos (?) nincs sok esély ma este (Fotó: Action Images)
Havazásra sajnos (?) nincs sok esély ma este (Fotó: Action Images)


HOLLAI OLIVÉR

Másfél héttel a várva várt metropolisz – mások szerint: mocsárbeli – Super Bowl előtt elkezdtek váratlan és még inkább példátlan módon zuhanni a nagy meccsre szóló jegyárak. Mekkora szégyen! A végén még New York és New Jersey is letagadja, hogy itt volt – hol is volt? – az NFL döntője.

Még hogy nincs hatással a hideg idő az idei Super Bowlra?! Na persze...

Titokban foghatja is a fejét Peyton Manning, hogy miért most jött ki neki a lépés, miért nem például tavaly, amikor nem elég, hogy szülővárosában, New Orleansban szállhatott volna ringbe élete második aranygyűrűjéért, hanem egyben a helyi Superdome biztonságot nyújtó fedele alatt is, az öreg csontjai, na és nem is olyan rég műtött nyaki idegei számára ideális környezetben.

Most viszont jöhet a miénkhez egyébként igen hasonló keleti parti téli klíma – írom ezt azért, mert ezekben a napokban mi is pontosan bele tudjuk képzelni magunkat abba a fogvacogtató cidribe, ami vár a csapatokra, és ami kifejezetten nem szokott jót tenni a korszakos zseni egyébként páratlan passzjátékának. Nem elég baj, hogy éppen a liga legerősebb passz elleni védelme jön szemben a sokakat a tengerentúlon is megosztó Richard Sherman és társai személyében, de még ez is...

Pedig a helyi média nagyon szeretné ilyen alapon felépíteni a meccset, és az előttünk álló napokban a végletekig ki is fogja facsarni ezt a megközelítést, nem is alaptalanul: a Denver támadásban idén minden idők második legtöbb yardját átlagolta, köszönhetően természetesen elsősorban Manningnek és a rendelkezésére álló szenzációs elkapó flottának. A Seattle védelme pedig hallatlanul keveset engedett az ellenfeleknek, majdnem 30 yarddal kevesebbet, mint a lista második helyezettje.

Kérdés, hogy ki húzza a rövidebbet. Ahogy Sherman fogalmazott (nem akkor, hanem egy szerényebb momentumában): „Peyton fejébe nem szabad bemászni. Ha bemászol, eltévedsz." Már-már félelemre utaló szavak a fiatal klasszistól, aki egyébként éppen abból él, hogy akkurátusan kiismeri az aktuális ellenfél irányítóját; mégis azt gondolom, hogy az idő a Seahawks oldalán áll. Ahogy az alapszakasz legnagyobb meccsének második félidejében (New England–Denver) a Sport TV képernyőjén is láthattuk: amikor igazán lehűl a levegő, Manningnek nem igazán megy. Itt valami másra lenne szükség, hogy nyerni tudjon a Broncos, és akkor ezen a ponton kanyarodjunk is vissza a meccs helyszínéhez: a New Jersey mocsárvidékhez kellene alkalmazkodni (nem én találtam ki, a helyiek nevezik így, amolyan önmagát beteljesítő kisebbségi komplexusként a meccs helyszínéül szolgáló, a Times Square-től egyébként alig több mint tíz kilométerre fekvő, East Rutherfordot és környékét), nevezetesen a sárdagasztáshoz és a széllöketekhez.

Van olyan futójátéka John Fox csapatának, amivel meg tudja lepni Pete Carrollékat? A rájátszás során láthattunk már hatékony futásokat a Denvertől, na de akkor egyébként szinte csak passzoltak – úgy könnyebb meglepni az ellenfelet. Ráadásul a kérdést meg is lehet fordítani: a Broncos képes lesz megállítani a liga egyik legerősebb futóját, Marshawn Lynchet? Vagy a futójátékban is kiváló irányítót, Russell Wilsont?

Ismerve a helyi időjárásbeli viszonyokat, alighanem ezek lesznek a legnagyobb kérdések, más szóval: irreális lenne akkora meccset várni Peyton Manningtől, mint amekkorát például az előző körben, láthattunk tőle. Sokkal inkább egy brusztolós döntőt várok, és ennél fogva Seahawks bajnoki címet. Nem titok: előre hozott nagydöntőnek tekintettem a Seattle–San Francisco NFC-döntőt, de remélem, hogy tévedek. Na, nem azért, mert denveri győzelemért szorítanék, hanem azért, mert akkor látványosabb, az esemény rangjához is méltóbb döntőt láthatunk.

A SPORT TV AJÁNLJA

ILYEN A DENVER

Julius Thomas fontos láncszemévé vált a denveri offenzívának (Fotó: Action Images)
Julius Thomas fontos láncszemévé vált a denveri offenzívának (Fotó: Action Images)


BENCSICS MÁRK


Peyton Manning NFL-karrierje feltehetőleg már a záró szakaszában jár, a 37 éves kiválóság játékán azonban cseppet sem látszik az idő múlása. Gyengülő válla ide, csúnyácskán szálló labdái oda, a 13-szoros Pro Bowl-résztvevő irányító élete legnagyobb formájában van, és már csak egy lépés választja el attól, hogy beérje testvérét, Eli Manninget, és megszerezze a második Super Bowl-gyűrűjét.
A Denver Broncos ugyanis félelmetes támadógépezetté vált Peyton Manning megszerzésével. Az idényben megállíthatatlanok voltak, az alapszakaszban több mint 40 yarddal termeltek többet mérkőzésenként az ebben a kategóriában második Philadelphia Eaglesnél. Igazi erejük azonban a rájátszásban mutatkozott meg, hiszen ezt a formát át tudták menteni, és 435 yardot tettek meg átlagosan, ami a liga egész történetében ritkaság. BENCSICS MÁRK BŐVEBB ÍRÁSÁT A NEMZETI SPORT VASÁRNAPI MELLÉKLETÉBEN OLVASHATJA EL!

A SPORT TV AJÁNLJA

ILYEN A SEAHAWKS

A Bumm-légió egyik főszereplője, Kam Chancellor (Fotó: Action Images)
A Bumm-légió egyik főszereplője, Kam Chancellor (Fotó: Action Images)


KOVÁCS SÁNDOR


Ha a Seattle Seahawks esélyeit latolgatjuk, szinte mindenki a bombaerős védelmet említi elsőként – joggal: az NFL egyik legjobb (ha nem egyenesen a legjobb) védőegységéről beszélünk. A legkevesebb kapott pont, az ellenfeleknek engedélyezett legkevesebb yard, a legtöbb interception mind-mind Pete Carroll fiainak nevéhez fűződik. Három Pro Bowl-szereplő játékosa a védelem hátsó feléből Earl Thomas, Kam Chancellor és a „mindig beszédes”, a San Francisco elleni főcsoportdöntő utáni nyilatkozatával remek balhét kirobbantó Richard Sherman, avagy más néven és találóan ők hárman a „Legion of Boom”, a „Bumm-légió”: nagyokat ütnek, gyorsak, agresszívek és iszonyatosan kemények, vagyis passzolni nem fog ellenük egykönnyen a Denver. KOVÁCS SÁNDOR BŐVEBB ÍRÁSÁT A NEMZETI SPORT VASÁRNAPI MELLÉKLETÉBEN OLVASHATJA EL!

A SPORTSZELEP AJÁNLJA

Cheerleader-Bowl – csattannak a pomponok, harcolnak a lányok is

Cheerleader-Bowl – csattannak a pomponok, harcolnak a lányok is (Fotó: nfl.com) A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Cheerleader-Bowl – csattannak a pomponok, harcolnak a lányok is (Fotó: nfl.com) A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!



A NEMZETI SPORT ONLINE AJÁNLJA

A Denver vagy a Seattle nyeri a legek csatáját a Super Bowlban?


Alapinformációk, a csapatok útja a döntőig, statisztikák, érdekességek, tippek, jóslatok, díjátadó egy helyen!

Már nincs sok hátra... (Fotó: Action Images)
Már nincs sok hátra... (Fotó: Action Images)

A BOWL.HU AJÁNLJA

7. rész – előzetes


Peyton Manning mindent vitt, de a Carolina Panthers is besöpört két díjat

Peyton Manning lett a legértékesebb játékos és az év támadója is (Fotó: Action Images)
Peyton Manning lett a legértékesebb játékos és az év támadója is (Fotó: Action Images)


A papírformának megfelelően a Denver Broncost irányító Peyton Manninget választották meg a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2013-as alapszakaszának legértékesebb játékosának (MVP). Bővebben a díjkiosztóról itt!

SZOMBAT

Hogyan hozta vissza a sírból a karrierjét Richard Sherman?

Mi történt volna, ha 2008-ban nem sérül meg az NFL-sztár Richard Sherman? Erre a kérdésre soha nem fogjuk tudni a választ, de valószínűleg a Seattle Seahawks most nem játszana a Super Bowlban. Sherman ugyanis az egyetem első két évében elkapóként játszott a Stanford Cardinal csapatában és e szezonokban vezette is a csapatot elkapott yardok terén. A harmadik szezonjában azonban 4 találkozó után megsérült, és ahogy mondani szokták, ami ezután jött az már történelem. Sherman első cornerback edzőjével, Clayton White-tal beszélgettem a Super Bowl előtt. Az interjút ide kattintva olvashatja el!

Valaki egy kis Skittlest esetleg?

Beast-mode örömére (Fotó: Twitter)
Beast-mode örömére (Fotó: Twitter)


A SPORTSZELEP AJÁNLJA

WAG-háború a Super Bowl előtt – Seahawks vagy Broncos? Szavazzon!

Vajon Eric Decker párja a legszebb?
Vajon Eric Decker párja a legszebb?
Divatszurkolóknak tökéletes (Fotó: nflmemes)
Divatszurkolóknak tökéletes (Fotó: nflmemes)


A SPORTSZELEP AJÁNLJA

Tebow jetit kerget, Morpheus autót árul - SB-reklám-zuhatag

A videók megnézése után pedig azt is elolvashatják, hogy Tőrös Balázs, a Sport TV szakkommentátora mit gondol a Super Bowl ezen területéről.



A SPORT TV AJÁNLJA


Tévé és titok

SZANISZLÓ CSABA

Egy Wall Street Journal-tanulmány szerint egy átlagos NFL-mérkőzés 185 perces tévéközvetítéséből mindössze 11 perc maga az élő játék. Mégis az a helyzet, hogy Amerikában az amerikai futball verhetetlen tévés termék, és mi, európaiak is egyre jobban beleszeretünk.

A mi szívünkhöz közelebb állna a folyamatos játék, de az NFL szaggatottsága ellenére is működik. Miért? Miért nézünk 67 percen keresztül álldogáló játékosokat és további majdnem egy órán keresztül összevissza felvételeket és NFL-logót az amerikai reklámszünetek alatt? Biztosan nem azért, mert az amerikai rendező cheerleaderek mutogatásával ragaszt minket a képernyő elé, hiszen abból meccsenként mindössze 3 másodperc jut. De akkor mi a magyarázat?

Talán az, hogy megértettük, ez a játék nem méterekről vagy centikről, hanem milliméterekről szól, itt nem percek vagy másodpercek, hanem századmásodpercek döntenek, és ahogy Kovács Sanyi próbálta beleverni a sisak súlya alatt ingadozó fejünkbe a Trash Talk amerikaifutball-edzésén: „Itt nem gondolkodunk, hanem cselekszünk!"

Az NFL titka a drámaiság. A játékosok a szemünk előtt utaznak egymás bőrére. Elég egyetlen pillanat, amikor nem tűéles a koncentráció, és máris gazdát cserél a labda, fenekestül felfordul a meccs, vagy éppen szakad a térdszalag. Egyszerű játék ez, amely arra a kérdésre keresi a választ, melyik csapat találja ki előbb a másik gondolatait és melyik a tökéletesebben működő gépezet.

Ahhoz, hogy nézőként megszeressük az NFL-t, gondolkodunk kell. Vennünk kell a fáradságot, hogy megértsük az alapvető pozíciókat, szabályokat, taktikai elemeket és szabálytalanságokat, és persze megismerjük a játék legnagyobb királyait és bunkóit, hogy állandó nézővé váljunk. A legjobb időszak erre minden évben a Super Bowl, hiszen ekkortájt már a magyar sportoldalak is ontják magukból a híreket, pletykákat, statisztikákat, előzeteseket.

Idén a sportág történetének egyik legtiszteletreméltóbb játékosa, Peyton Manning is eljutott a Super Bowlba. Aki most dönt úgy, hogy megnézi élete első NFL-nagydöntőjét, nem fog csalódni, hiszen egy kiváló meccs mellett az ő történetét is megismerheti. Milyen volt felnőni egy gazdag futballcsaládban? Hogyan nyert nála jóval kevésbé tehetséges öccse kétszer is Super Bowlt, míg neki csak egyszer sikerült? Hogyan szenvedett nyaksérülést, amely kis híján pályafutása végét jelentette, és hogyan tért vissza műtétek sora után, hogy végül visszamásszon csúcsközelbe, és harcba induljon pályafutása második győzelméért?

Aki most csatlakozik, tévénézők százmillióival együtt tudhatja meg, lesz-e happy end...

Snoopyék kellemes Super Bowlt kívánnak



A NEMZETI SPORT ONLINE AJÁNLJA

Feje tetejére állt a világ? Több clevelandi, mint denveri az év csapatában!Itt az NSO szubjektív álomcsapata. Egyetért velünk?

Josh Gordon mellett még két játékos is bekerült Clevelandből az év csapatába (Fotó: Action Images)
Josh Gordon mellett még két játékos is bekerült Clevelandből az év csapatába (Fotó: Action Images)


A BOWL.HU AJÁNLJA

6. rész – irányítók és futók

Sztárvendégek is kíváncsiak a mérkőzésre – Elmo a Seahawks sikeréért szorít (Fotó: Action Images)
Sztárvendégek is kíváncsiak a mérkőzésre – Elmo a Seahawks sikeréért szorít (Fotó: Action Images)


PÉNTEK

A NEMZETI SPORT ONLINE AJÁNLJA

Mi a közös a csapatát Super Bowlba juttató Pete Carrollban és John Foxban? – INTERJÚ!


A Seattle és a Denver főedzője összesen 75 év edzői tapasztalattal rendelkezik, de csak egy közös állomás volt.

Johh Fox és Pete Carroll az Iowa State-en (Fotó: cyclones.com)
Johh Fox és Pete Carroll az Iowa State-en (Fotó: cyclones.com)


Mik vannak! Kiderült, hogy minden idők egyik legjobb labdarúgóját, Pelét anno vitte volna a New York Giantst
BŐVEBBEN IDE KATTINTVA OLVASHAT!



A Sport Tv 6.5 órás közvetítéssel jelentkezik a Super Bowlról

A Sport2 HD 6.5 órásra tervezett monstre közvetítése vasárnap este 10 órakor kezdődik a Trash Talk Extrával, amelyben Szaniszló Csaba vendégei Bencsics Márk, Kovács Sándor és Tőrös Balázs lesznek, míg éjféltől Faragó Richardé és Hollai Olivéré a szó. A zenekedvelőknek is van miért a Sport2 HD képernyőjére tapadniuk, mivel a Halftime Showban fellép Bruno Mars és a Red Hot Chili Peppers.

Jó hír, hogy 2014-ben is rengeteg néző követte az NFL rájátszásának küzdelmeit és a Pro Bowlt a Sport2 HD-n. Az érdeklődés nyomására pedig több kábelszolgáltató is előrehozta a Sport 2 HD csomagba illesztését a saját rendszerében, biztosítva ezzel, hogy előfizetőik HD-minőségben élvezhessék a Sport2 idei egyik legnagyobb dobását, a Super Bowlt.

Trash Talk Extra, a Super Bowl elé, február 2., vasárnap, 22.00, Sport2 HD, Műsorvezető: Szaniszló Csaba, szakértők: Bencsics Márk, Kovács Sándor és Tőrös Balázs

Super Bowl XLVIII, Denver Broncos – Seattle Seahawks, február 3., hétfő, 0.00, Sport2 HD (élő), Helyszíni kommentátor: Faragó Richard, szakértő: Hollai Olivér

C'mon man! – New York-i kiadás



És az Amerika Kapitány is feltűnik majd az SB-n

(Fotó: Twitter)
(Fotó: Twitter)


Mondd, te kit választanál?

(Fotó: Twitter)
(Fotó: Twitter)


A Csodálatos Pókember 2. része is bemutatkozik a Super Bowlon



A SPORTSZELEP AJÁNLJA

A Super Bowl történetének 47 bajnoki gyűrűje egy helyen

Super Bowl XLVII–XXXIX (Forrás: nfl.com)
Super Bowl XLVII–XXXIX (Forrás: nfl.com)


SeaHulk és a denveri kobold

Igencsak változatos figurák szoktak megjelenni a mérkőzéseken, a döntő előtt már most megcsodálhattuk a Seattle szurkoló Hulkot, vagy éppen a denveri szerencsét meghozó (?) koboldot.

Vajon ki nyerné a csatájukat? (Fotók: Action Images)
Vajon ki nyerné a csatájukat? (Fotók: Action Images)

SZAVAZÁS

Nézi a vasárnapi Super Bowlt?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!


Az amerikaiak negyven százaléka félti gyerekét az amerikai futballtól

A sportág közkedveltségének ismeretében különösen erőteljesnek ható elutasítás hátterében az a valós félelem húzódik meg, hogy az amerikai futballban elkerülhetetlen ütközéseknek, a belőlük fakadó sérüléseknek – mindenekelőtt az agyrázkódásoknak – súlyos, olykor végzetes következményei vannak. Bővebben itt!

Simpsonék már ezt is megcsinálták

A 2005-ben lejátszott évadból (Fotó: Facebook)
A 2005-ben lejátszott évadból (Fotó: Facebook)


A NEMZETI SPORT ONLINE AJÁNLJA

Nálunk (is) Peyton Manning vitte el a pálmát, J. J. Watt megvédte címét

Peyton Manning MVP-címéhez aligha férhet kétség – emellett ezúttal a rájátszásban sem lassított (Fotó: Action Images)
Peyton Manning MVP-címéhez aligha férhet kétség – emellett ezúttal a rájátszásban sem lassított (Fotó: Action Images)


A BOWL.HU AJÁNLJA


5. rész – az elkapók

CSÜTÖRTÖK

A SPORTSZELEP AJÁNLJA

Szexis szőke riporternő jelentkezik be a Super Bowlon – képgaléria

GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!
GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!


A SPORTSZELEP AJÁNLJA

A Madden már megmondta a frankót - megvan a Super Bowl győztese?

Drámai csatában dől el a Super Bowl? (Fotó: polygon.com)
Drámai csatában dől el a Super Bowl? (Fotó: polygon.com)


A SPORTSZELEP AJÁNLJA

Korábban már beszámoltunk róla, hogy Mayweather összesen 13 millió dollárt tett a Broncosra, íme a kép az esetről!

Mayweather nem kispályás (Fotó: Twitter)
Mayweather nem kispályás (Fotó: Twitter)


A SPORTSZELEP AJÁNLJA

Lamantin, sárkányok és egy halott teve - jósolnak az állatok a Super Bowlra

Buffet döntött, szerinte a Denver nyer (Fotó: syracuse.com)
Buffet döntött, szerinte a Denver nyer (Fotó: syracuse.com)


Bruno Mars már az 1990-es Aloha Bowlon is fellépett!


Már csak három nap... (Fotó: Twitter)
Már csak három nap... (Fotó: Twitter)



Peyton Manningnek nem jó ómen a yardok és TD-k termelése

Peyton Manning a negyedik irányító az NFL történetében, aki úgy jutott be a Super Bowlba csapatával, hogy az alapszakasz során a legtöbb passzolt yardot és a legtöbb passzolt TD-t is ő szerezte. Ez korábban csak Dan Marinónak, Kurt Warnernek és Tom Bradynek sikerült az 1984-es, a 2001-es és a 2007-es idényben. MINDHÁRMAN VERESÉGET SZENVEDTEK csapattukkal, összesen 75–47-re kaptak ki csapataik..

Az első Super Bowl szünetében – A Kansas City Chiefs irányítója, Len Dawson rágyújtott egy cigire. Három évvel később 
visszatért a Super Bowlba, megnyerte együttesével, ő pedig a legértékesebb játékos lett (Fotó: Twitter)
Az első Super Bowl szünetében – A Kansas City Chiefs irányítója, Len Dawson rágyújtott egy cigire. Három évvel később visszatért a Super Bowlba, megnyerte együttesével, ő pedig a legértékesebb játékos lett (Fotó: Twitter)



Variációk egy témára – avagy Colorado és Washington az a két állam, amelyben legalizálták a marihuánát, és ez a kettő adja a két döntőst

(Fotó: Twitter)
(Fotó: Twitter)
(Fotó: Twitter)
(Fotó: Twitter)
(Fotó: Twitter)
(Fotó: Twitter)
(Fotó: Twitter)
(Fotó: Twitter)
(Fotó: Twitter)
(Fotó: Twitter)




Omaha! (Fotó: Twitter)
Omaha! (Fotó: Twitter)


Super Bowl-burger? (Fotó: Twitter)
Super Bowl-burger? (Fotó: Twitter)
(Fotó: Action Images)
(Fotó: Action Images)



A BOWL.HU AJÁNLJA


4. rész – a támadófalak

A NEMZETI SPORT ONLINE AJÁNLJA

Az NFL 2013-as alapszakaszának legjobb jelenetei – videók

Visszahordott TD-k, egykezes elkapások, megállíthatatlan futók, óriási menekülés. Melyik a legjobb? Most ön dönt!

Calvin Johnson három védő között megszerzett TD-je volt az alapszakasz legszebb jelenete? (Fotó: Action Images)
Calvin Johnson három védő között megszerzett TD-je volt az alapszakasz legszebb jelenete? (Fotó: Action Images)



A SPORTSZELEP AJÁNLJA

A Broncos szusipartival lazított a Super Bowl előtt, de Manning nélkül

Bővebben ide kattintva olvashat a vacsoráról!

Szabálymagyarázat másképp

Nézné a döntőt, de fogalma sincs, mi az a fumble, az interception, vagy a safety, és azt sem érti, hogy mit keres a pályán az a sok sárga zászló? Íme, egy kis segítség a nagy meccshez: szabálymagyarázat másképp.


SZERDA

Vajon a pályán is „találkozhatnak” hóval a játékosok?

Knowshon Morenóék egyelőre csak a pálya szélén láthatnak havat – vajon a meccsen esni fog? (Fotó: Action Images)
Knowshon Morenóék egyelőre csak a pálya szélén láthatnak havat – vajon a meccsen esni fog? (Fotó: Action Images)


A SPORTSZELEP AJÁNLJA

11 észbontó sportfogadás a Super Bowlra

Milyen hosszan énekli majd Renée Felming az amerikai himnuszt? Belebakizik az operasztár? Sír majd ezalatt Knowshon Moreno? Hányszor „omaházik” Peyton Manning? Tekintse meg az észbontó fogadási ajánlatokról szóló anyagunkat!

Super Bowl sugárút – a manhattani Broadwayen a 34. és 47. utca között

(Fotó: Action Images)
(Fotó: Action Images)
(Fotó: Action Images)
(Fotó: Action Images)



Seattle-ben a cupcake-készítők is készülnek a Super Bowlra – a Queen Anne Cannabis Club Seahawks-ihlette (marihuánás) sütije

(Fotó: Action Images)
(Fotó: Action Images)



Bár Bradyt nem érdekli a Super Bowl, a játékosok többsége így is rá szavaz

Két perc van hátra, TD-t kell szerezni, a Super Bowl megnyeréséhez. Kit szeretnél irányítóként látni csapatodban ebben a helyzetben, hogy győztes drive-ot vezessen?

Tom Bradyt? Peyton Manninget? Drew Breest? Ben Roethlisbergert? Vagy esetleg Eli Manninget?

A 320 játékos vett részt az NFL Nation szavazáson. A megkérdezettek jelentős többsége, 40 százaléka a New England Patriots irányítóját, Bradyt választották volna, aki 5 Super Bowlba vezette csapatát, ebből pedig hármat meg is nyert együttesével. A Denverrel nagydöntőző Peyton Manning közel 26.9 százalékkal zárt a második helyen – annyira nem meglepő módon a két korszakos irányító vitte el hát itt a voksok többségét, alighanem egyik védelem sem szeretne ellenük pályára lépni ilyen körülmények között.

Az első hatban Brady, Peyton Manning, Aaron Rodgers, Drew Brees, Roethlisberger és Eli Manning zárt, mindegyikük nyert már Super Bowlt.

Íme képen is (Fotó: Twitter/SportCenter)
Íme képen is (Fotó: Twitter/SportCenter)


A legek csatája (Fotó: Twitter)
A legek csatája (Fotó: Twitter)


Tündéri Super Bowl-reklám a barátságról
(na meg a sörről persze)



Az 1976. március 24-én született Peyton Manning és az 1988. november 29-én világra jövő Russell Wilson új Super Bowl-rekordot döntött, a kettejük között lévő 12 év és 250 nap a legnagyobb korkülönbség a két kezdő irányító között. Az eddigi rekordot a 43. Super Bowl tartotta, Kurt Warner és Ben Roethlisberger születésnapja között 10 év és 253 nap telt el.

A SPORTSZELEP AJÁNLJA

Bradyt nem foglalkoztatja a Super Bowl, persze kit érdekelne, ha lehet menni Gisele-lel nyaralni egyet– na jó, azért valószínűleg még így is elég sokakat.

Jó ez a tengerpart, ugye, Tom? (forrás: tmz.com)
Jó ez a tengerpart, ugye, Tom? (forrás: tmz.com)
Szusiparti Broncos-módra New Yorkban – Peyton Manning nélkül (Fotó: TMZ)
Szusiparti Broncos-módra New Yorkban – Peyton Manning nélkül (Fotó: TMZ)


Cicaharcra fel (Fotó: TMZ)
Cicaharcra fel (Fotó: TMZ)

A NEMZETI SPORT ONLINE AJÁNLJA

Lesz-e fagyos szent Manning, az öreg Róka a Ló évében bízik, de vajon a madár az ász? – statisztikák, érdekességek!

Az egyik visszavonul, egy másik hazasétál, ha megnyeri a Super Bowlt – a legek csatája következik!

Felvezető írássorozatunk második részeként az alapszakasz során ismert red zone anyagunkkal jelentkezünk, tartsanak velünk, mert mi a 20 yardos vonaltól elindulva biztosan eljutunk a célvonalig, majd egy merész tippel bevetődünk a touchdownért cserébe!

Az elmúlt 11 év AFC-győztes irányítói
Az elmúlt 11 év AFC-győztes irányítói


A BOWL.HU AJÁNLJA

3. rész – védőfal és linebackersor

KEDD

A SPORTSZELEP AJÁNLJA

Mayweather 13 millió dollárt tett fel a Super Bowlra! De kire fogadott?

A Super Bowl előtt feltérképezték, a több mint 1300 játékos milyen sérüléseket szenvedett (Fotó: Twitter/Wall Street Journal)
A Super Bowl előtt feltérképezték, a több mint 1300 játékos milyen sérüléseket szenvedett (Fotó: Twitter/Wall Street Journal)

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2013-as szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!


1990-ben ezen a napon játszották a nagydöntőt, a San Francisco 49ers 55–10-re kiütötte a Denver Broncost (nem sokon múlt, hogy ez a párharc megismétlődjön). Ez az 55 pont rekord a Super Bowlok történetében.

Újabb esélyes a nap képére, a döntő helyszíne, kajákból (Fotó: Twitter)
Újabb esélyes a nap képére, a döntő helyszíne, kajákból (Fotó: Twitter)



A gyönyörű Kate Upton is készül a Super Bowlra – ha már a Giants (és a Jets) pályáján rendezik, akkor stílusosan egy Victor Cruz TD-tánccal



A SPORTSZELEP AJÁNLJA

Így készül a 48. Super Bowl hivatalos meccslabdája – képgaléria!

Gondos kezek állították össze a Super Bowl labdáját (forrás: nfl.com) A KÉPGALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Gondos kezek állították össze a Super Bowl labdáját (forrás: nfl.com) A KÉPGALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

A nap képe gyanús... (Fotó: Twitter)
A nap képe gyanús... (Fotó: Twitter)



A SPORTSZELEP AJÁNLJA

Super Bowl: Scarlett Johannson reklámját már betiltották, a többi egyelőre mehet - videók


Vajon lesz hó a döntőn is? (Fotó: nfl.si.com)
Vajon lesz hó a döntőn is? (Fotó: nfl.si.com)
Ezzel játsszák a csapatok a Super Bowlt (Fotó: Twitter/NFL)
Ezzel játsszák a csapatok a Super Bowlt (Fotó: Twitter/NFL)



A BOWL.HU AJÁNLJA

2. rész – a speciális csapatok és a hátvédsorok


A NEMZETI SPORT ONLINE AJÁNLJA

Már a szezon előtt lefutott volt? Így meneteltek a favoritok a Super Bowlig!

A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) nagydöntője előtti felvezető írássorozatunk első részeként a két döntős, az Amerikai Konferenciát megnyerő Denver Broncos és a Nemzeti Főcsoport trónjára felülő Seattle Seahawks Super Bowlig tartó útját elevenítjük fel.

Demaryius Thomasék a Super Bowlon is megállíthatatlanok lesznek? (Fotó: Action Images)
Demaryius Thomasék a Super Bowlon is megállíthatatlanok lesznek? (Fotó: Action Images)

Hosszú, változatos idény végéhez közeledünk, ugyanakkor már régen tűnt ennyire egyértelműnek a végkifejlet. A történet ugyanis már szeptemberben, az első hét előtt úgy nézett ki szinte mindegyik szakértőnél (még a mi erősorrendünkben is – lásd itt!), hogy vajon Denver–Seattle vagy Denver–San Francisco Super Bowl lesz. Aztán a Konferenciadöntők utolsó másodperceiben pontosan ugyanez volt a kérdés…

De hogyan is érkeztünk el a mindenki által papírformának vélt mérkőzéshez? A CSAPATOK ÚTJAIT A SUPER BOWLIG IDE KATTINTVA ÉRHETI EL!


A BOWL.HU AJÁNLJA


1. rész: az edzői csapatok

A SPORTSZELEP AJÁNLJA

A Metropolitan Opera sztárja énekli a himnuszt a Super Bowlon a szünetben fellép Bruno Mars és a Red Hot Chili Peppers is

A világhírű szoprán, Renée Fleming fogja énekelni az amerikai himnuszt a profi amerikaifutball-liga (NFL) nagydöntőjén, a Super Bowlon.

Renée Fleming 2011-ben a Magyar Állami Operaházban is adott koncertet (Fotó: reneefleming.com)
Renée Fleming 2011-ben a Magyar Állami Operaházban is adott koncertet (Fotó: reneefleming.com)
Bruno Mars a februári Super Bowlon több százmillió néző előtt bizonyíthat (Fotó: ryanseacrest.com)
Bruno Mars a februári Super Bowlon több százmillió néző előtt bizonyíthat (Fotó: ryanseacrest.com)
Nem szép dolog kigúnyolni a törékeny kisembert
Nem szép dolog kigúnyolni a törékeny kisembert



AZ ELŐZŐ RÉSZEK TARTALMÁBÓL – ÖVEKET BEKÖTNI, SUPER BOWL EMLÉKTÚRA!

Hogy röpül az idő… Mintha tegnap lett volna, pedig már négy éve, hogy bemutattuk az Egyesült Államok kedvenc sportjának fináléját, amely évről évre a legnézettebb műsornak számít. A Super Bowlok történetét firtató bővebb írásunk óta a nagy sikerű M*A*S*H. sorozat záró epizódját is sikerült letaszítani az örökranglista első helyéről, a Green Bay Packers–Pittsburgh Steelers mérkőzésbe 111 millióan kapcsoltak be csak az Egyesült Államokban…

Azóta megkoronázták a Drew Brees irányította New Orleans Saintset, a Pittsburgh Steelerst felülmúló Green Bay Packerst, a New England Patriotsot ismét legyőző New York Giantset és legutóbbi a Ray Lewis visszavonulása miatt extra emocionális töltettel küzdő Baltimore Ravenst. Kíváncsi a teljes listára? Katt ide (a linkre kattintva elérhetők a korábbi tudósítások)!

KORÁBBAN TÖRTÉNT – A 2013–2014-ES SZEZON RÁJÁTSZÁSÁNAK MÉRKŐZÉSEI

Az alapszakasz befejeztével még egy speciális erősorrenddel jelentkeztünk, amelyben akkor a Broncost és a Seahawkst tartottuk legesélyesebbnek a döntőre. A két együttes végül is igazolta papírforma tippünket, és valóban eljutott a Super Bowlba, lássuk a rájátszás eredményeit (a találkozókról szóló cikkeinket az eredményre kattintva olvashatják el)!

KEZDJÜK AZ ALAPOKTÓL: DE MI IS AZ AZ AMERIKAI FUTBALL?

Mekkora a játéktér? Hányan játsszák? Mi a játék célja? Hogyan lehet pontot szerezni? Mennyi a játékidő? Mi a játék menete? A bowl.hu amerikai futball szabályairól szóló korábbi cikkét ide kattintva érheti!

Lássuk ezt mozgóképen is a Sport Tv 2004-es felvezető műsorának köszönhetően!






Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik