„Magyar vagy? Beszélgessünk!” - Super Bowl, a kommentátor szemével

FARAGÓ RICHARDFARAGÓ RICHARD
Vágólapra másolva!
2014.02.02. 18:00
null
A Colts elleni Super Bowl hőséhez, Tracy Porterhez nem sokan mentek oda a meccs előtt interjút készíteni <br />(Fotók: Action Images)
Hogy tojáslabda, félidei show-műsor és a Vince Lombardi-trófea nélkül nincs Super Bowl, az természetes, de immár nyolcadik éve Faragó Richard nélkül sem végzik el a kezdőrúgást: a Sport Televízió kommentátora 2007 óta ott van mindegyik nagydöntőn, és természetesen ott lesz vasárnap a MetLife Stadionban is.

Minden nap folyamatosan frissülő felvezetőcikkünket ide kattintva érheti el!

„Természetesen az első alkalom előtt izgultam a legjobban, az újdonság varázsa azért már elmúlt – mondja Faragó Richard. – De azért most is van mire figyelni, hiszen ezúttal először hidegben, szabadtéren közvetítünk. Állítólag minket egy fokkal védettebb helyre ültetnek, mint a nézőket, de azért izgalmas lesz, ráadásul ha leesik a hó New Yorkban, akkor már a stadionba eljutni sem lesz egyszerű. Márpedig azért illene ott lenni… Az is mindig izgalmas kihívás, hogy miután egy egész szezont a tévéről közvetítettünk otthon, élőben egészen más minden. Nekem van már húszéves rutinom ebben, de a szakkommentátoroknak nem egyszerű megszokni, mikor nézzék a pályát, mikor a monitort, hiszen rengeteg inger éri őket. Ez ugyanis nekünk elsősorban munka: tudjuk, hogy hány százezren cserélnének velünk csak Magyarországról, de nem azért vagyunk kint, hogy élvezzük a meccset, hanem hogy a lehető legjobban közvetítsük.”

Így aztán Ricsinek kedvenc mérkőzése sincs – legalábbis nem futballszempontból választ.

„A New Orleans 2009-es győzelme az Indianapolis ellen – az a kedvencem – mondja. – Ott sikerült a legjobban a közvetítés. De az Arizona és a Pittsburgh csatája vagy a Giants utolsó perces fordítása a New England ellen is nagyon emlékezetes. Sőt valamiért szinte mindegyik meccs az: az NFL varázsát éppen az adja, hogy szinte nincs unalmas meccs, ráadásul itt a tét nemhogy agyonnyomná a játékosokat, inkább arra inspirálja őket, hogy a legtöbbet hozzák ki magukból.”

A Super Bowl-látogatások sava-borsa a konkrét mérkőzés mellett az interjúk lehetősége: az egész világból özönlenek a tévések, hogy csak egyetlen kérdést feltehessenek a szupersztároknak. Faragó Richard alapállása viszont kicsit más.

„A legnagyobb sztárokhoz nem olyan egyszerű közel kerülni, hiszen ott a legnagyobb a tülekedés: előfordulhatna, hogy fél órát állunk sorba a harmincöt perces interjúidőből Peyton Manning előtt, hogy feltegyünk neki egyetlen kérdést, és mehetnénk is a dolgunkra – jegyzi meg. – Ehelyett inkább a kevésbé híres játékosokat keressük, egyrészt ők beszédesebbek is, nemcsak a betanult sablonszöveget mondják fel, másrészt pedig előfordulhat, hogy aztán ők lesznek a meccs kulcsemberei. A 2009-es nagydöntő előtt például kedélyesen csevegtünk tíz percet a New Orleans Saints védőjátékosával, Tracy Porterrel, akihez senki sem ment oda rajtunk kívül, a meccsen pedig ő szerezte meg és vitte vissza touchdownra a meccslabdát.”

A döntőn három mezőnygólt is értékesítő
Garrett Hartley járt már Magyarországon is
A döntőn három mezőnygólt is értékesítő Garrett Hartley járt már Magyarországon is

Ráadásul az interjúdömpingbe belefáradó NFL-játékosok is értékelik, hogy végre nem a szokásos hazai médiaverklit kell tekerniük, hanem távolról érkezett, érdekes emberek érdekes kérdéseket tesznek fel nekik. A magyar stáb például örömteli egzotikumot jelent egy NFL-öltözőben, és ezt a maga hasznára is tudja fordítani.

„Olykor sokat segít, hogy magyarok vagyunk. Garrett Hartleynak, a New Orleans akkori rúgójának például felcsillant a szeme, mikor meghallotta, hogy honnan jöttünk, és örömmel mesélte, hogy már járt is Magyarországon – tudjuk meg Faragó Richardtól. – Az újságírókkal alapesetben elég morózus New England-edző, a legendás Bill Belichick is kimondottan kedves volt – vagy azért, mert már minden amerikai kolléga kihúzta nála a gyufát valamivel, velünk viszont még nem volt konfliktusa, vagy a horvát származása miatt kicsit az őseire emlékeztettük. Azért amikor a Baltimore kegyetlen védőjével, a legendás Ray Lewisszal – akinek én tehettem fel aktív pályafutása utolsó kérdését – beszélgettem, eszembe jutott közben, hogy kicsoda is valójában, aki itt áll fél méterre tőlem, a Pittsburgh kőkemény játékosáról, James Harrisonról meg csak annyit, hogy Kovács Sanyi barátom nem egy ijedős gyerek, de tőle azért ő is tartott kicsit…”

Beharangozónkat ide kattintva olvashatja el! A 48. Super Bowlról élő tudósítással jelentkezünk!

FAGYPONT – LEGYŐZI-E MANNINGÉKET AZ IDŐJÁRÁS?

NFL 2013, RÁJÁTSZÁS
SUPER BOWL XLVIII
Denver Broncos (15–3)–Seattle Seahawks (15–3) 2014. 02. 03., 0.30
A KONFERENCIADÖNTŐK LEGJEI
A legtöbb passzolt yard: Peyton Manning (Denver) –New England 400
A legtöbb futott yard: Colin Kaepernick (San Francisco) –Seattle 130
A legtöbb elkapott yard: Demaryius Thomas (Denver) –New England 134
A KATEGÓRIÁK RÁJÁTSZÁSBELI LEGJOBBJAI
A legtöbb passzolt yard: 774 Andrew Luck (Indianapolis)
A legtöbb futott yard: 249 Marshawn Lynch (Seattle)
A legtöbb elkapott yard: 327 T. Y. Hilton (Indianapolis)
A legtöbb szerelés: 35 NaVorro Bowman (San Francisco)
A legtöbb sack: 4.5 Ahmad Brooks (San Francisco)
A legtöbb interception: 2 Husain Abdullah (Kansas City), Alfonzo Dennard (New England)
NFL 2013, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD-MÉRKŐZÉSEK (2014. 01. 04.–01. 05.)
AFC
Cincinnati Bengals(3.)–San Diego Chargers(6.)10–27
Indianapolis Colts(4.)–Kansas City Chiefs(5.)45–44
NFC
Philadelphia Eagles(3.)–New Orleans Saints(6.)24–26
Green Bay Packers(4.)–San Francisco 49ers(5.)20–23
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2014. 01. 11.–01. 12.)
AFC
Denver Broncos(1.)–San Diego Chargers(6.)24–17
New England Patriots(2.)–Indianapolis Colts(4.)43–22
NFC
Seattle Seahawks(1.)–New Orleans Saints(6.)23–15
Carolina Panthers(2.)–San Francisco 49ers(5.)
10–23
KONFERENCIADÖNTŐK (2014. 01. 19.–01. 20.)
AFC
Denver Broncos(1.)–New England Patriots(2.)26–16
NFC
Seattle Seahawks(1.)–San Francisco 49ers(5.)23–17
SUPER BOWL XLVIII (2014. 02. 03.)

Denver BroncosSeattle Seahawks

2014. 02. 03., 0.30 (Tv: Sport2)
*MetLife Stadium (New Jersey)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik