A Denver vagy a Seattle nyeri a legek csatáját a Super Bowlban?

B. L.B. L.
Vágólapra másolva!
2014.02.02. 08:48
null
Már nincs sok hátra... (Fotó: Action Images)
Végre eljött a várva várt nap! Magyar idő szerint vasárnapról hétfőre virradóra fél egykor megrendezik az Amerikai Egyesült Államok legjobban várt 2014-es sporteseményét, a 48. Super Bowlt. A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) nagydöntőjében a Nemzeti konferencia bajnoka, a Seattle Seahawks és az Amerikai főcsoport elsője, a Denver Broncos csap össze. Az egyik oldalon a liga legjobb védelme, a másikon a pontrekorder támadósor. Vajon melyikük nyeri a finálét?

Alapinformációk

Mintha csak tegnap lett volna, hogy szeptember 6-ára virradóra a címvédő Baltimore Ravens denveri vendégjátékával megkezdődött az idény, és máris elérkeztünk a nagy naphoz.

A találkozót magyar idő szerint 2014. február 3-án 0.30-kor kezdik, Magyarországról ezúttal is a Sport Tv jelentkezik élő közvetítéssel, sőt, a csatorna már 22 órakor bejelentkezik, hat és fél órás műsorral készül. A helyszíni közvetítésben ezúttal is Faragó Richard tudósít játékról játékra a mérkőzésekről, mellette szakértőként Hollai Olivér működik majd közre.

A 48. finálénak a New York Jets és New York Giants otthonául szolgáló, New Jerseyben található, 2010-ben átadott, több mint 80 ezer (egész pontosan 82 566) néző befogadására alkalmas MetLife Stadion ad otthont. Ez lesz a Super Bowlok történetének első olyan mérkőzése, amelyet hűvösebb éghajlaton, de nem fedett stadionban játszanak, így megvolt az esélye annak is, hogy hóesésben kerül sor a döntőre. A legfrissebb előrejelzések szerint azonban fagypont alá csak éjszaka süllyedhet a levegő, csapadékra pedig minimális az esély.

Az amerikaiak jó szokásuknak megfelelően óriási show-t építenek a találkozó köré, a mérkőzés előtt a nemzeti himnusz eléneklése a Metropolitan Opera világhírű szopránja, Renée Fleming kiváltsága – és felelőssége – lesz.

A másik kiemelt esemény a félidei műsor, amelyben az előző évek női előadói (Madonna, Beyoncé) után idén Bruno Mars és a Red Hot Chili Peppers szórakoztatja a közönséget.

Ki kell még térni az ilyenkor szintén nagy teret kapó reklámokra is, a Super Bowlon egy félperces spotért 4 millió dollár körüli összeget kér el a Fox Sports. Az eddig kiszivárogtatott legjobb reklámokat, valamint Tőrös Balázs reklámszakértő véleményét itt érheti el!

A találkozó főbírája Terry McAulay lesz, aki harmadszor bíráskodik a nagydöntőben (2005 februárjában: New England–Philadelphia 24–21, 2009 februárjában: Pittsburgh–Arizona 27–23).


Út a Super Bowlig

A Denver Broncos kitűnő támadósorának köszönhetően 606 szerzett ponttal rekordot döntött, és 13–3-as mérleggel zárta az alapszakaszt, amivel egyrészt megnyerte az AFC Nyugati divízióját, másrészt az egész amerikai főcsoport legjobb mutatóját felmutatva az első kiemelést is megszerezte, amelynek köszönhetően a rájátszás első körében pihenhetett, a további találkozókat pedig hazai pályán játszhatta.

A Musztángok a konferencia elődöntőjében az életüket az alapszakasz során kétszer is megkeserítő Chargersszel találkoztak, és ezúttal sem jutottak el 30 pontig, mondjuk a 24 pont is elég volt ahhoz, hogy megnyerjék a meccset – bár a végén a San Diegónak volt még egy lehetősége (24–17).

A konferenciadöntőben jöhetett a 15. Manning–Brady párharc, az addigi 4–10-es mérleg azonban semmit nem ért a vendégeknek, a Denver irányítója gyakorlatilag nyomás nélkül szétszedte a megtizedelt Hazafiakat, és végül 400 yarddal és 2 TD-passzal zárta a teljesen sima meccset (26–16).

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2013-as szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A Seattle Seahawks szintén 13–3-mal végzett, ezzel pedig a Broncoshoz hasonlóan csoportja (NFC Nyugati divízió) mellett a konferenciát is első helyen zárta. A denveriekkel ellentétben itt nem a támadósor volt kiemelkedő, hanem a védelem, amely az egész alapszakasz legkevesebb pontját (231) engedte az ellenfeleknek.

A Halászsasok szintén két olyan csapattal találkoztak a kieséses szakaszban, amellyel már az alapszakaszban is összefutottak, a New Orleans Saints három negyednyi szenvedés után ugyanúgy nem tudott a végén élni a sikeres onside kick után az egyenlítési esélyével, mint a San Diego a Denver ellen, majd jött a San Francisco elleni idénybeli harmadik összecsapás.

Bár a 49ers erősen kezdte a meccset, 10–0-s vezetése Lynch 40 yardos evickélése után eltűnt (10–10), és bár Anquan Boldin TD-jével 17–10-re ismét a vendégek vezettek, egy mezőnygól után a Seahawks 4. és 7-re bevállalós játékot hívott, amelyből 35 yardos TD-t szerzett megfordítva a meccset (20–17). A hajrában a kétszer is jó helyzetbe kerülő hazaiak még egy field goalt szereztek, de egy TD-vel így is fordíthatott volna a 49ers, ha Colin Kaepernick passzát Sherman nem vadássza le társa kezébe Michael Crabtree elől (23–17).

A CSAPATOK SUPER BOWLIG TARTÓ ÚTJÁRÓL BŐVEBBEN IDE KATTINTVA OLVASHAT!

Statisztikák, érdekességek

A Super Bowl történetében ötödik alkalommal fordul elő, hogy az alapszakasz legtöbb pontját (ezúttal ugye pontrekordot) szerző csapat a legkevesebbet kapó ellen vívja a finálét, az 1990-es Bills–Giants óta pedig ez az első eset.

Az sem gyakran fordul elő, hogy az alapszakaszban a két konferencia legjobb mérleggel záró együttese, a két első kiemelt csapjon össze, az 1994-es Bills–Cowboys óta ez csupán a második, érdekesség, hogy az előzőn is érdekelt volt Peyton Manning, amikor az Indianapolis Colts kikapott a New Orleanstól 2010-ben.

Keresse vasárnap az újságosoknál!
Keresse vasárnap az újságosoknál!
Az már csak pici adalék, hogy a pontok mellett a yardokat tekintve is a denveri támadók (457.3 yard/meccs) és a Seattle-védők (273.6) voltak a legjobbak az idényben. A passzjáték során is ez a két egység a toronymagasan a legjobb (340.2, illetve 172.0). Innentől kezdve nehéz lenne azt állítani, hogy nem ez a két csapat volt a legjobb ebben az idényben. A döntő győztese a 2003-as Patriots óta az első lesz, amely az alapszakasz legjobb mérlegét elérve megnyeri a bajnoki címet.

TOVÁBBI ÉRDEKESSÉGEKET IDE KATTINTVA OLVASHAT!

Tippek, jóslatok

Egy ilyen horderejű meccs előtt mindenki szeret hangot adni tippjeinek, valamint megjósoltatni mindenféle állattal, vajon ki nyeri a finálét.

A 2014-es Miss USA, Nina Davuluri a Denver Broncosra adta le voksát, ugyanígy tett Lise Leslie, korábbi WNBA-játékos és olimpiai aranyérmes kosaras, a korábbi ökölvívó világbajnok Bernard Hopkins, vagy éppen Chad Ochocinco, a Seahawksot összességében jóval kevesebben várják a csúcsra, de például a Minnesota Vikings tight endje, Kyle Rudolph, a New York Rangers hokisa, Marc Staal, vagy éppen a Maffiózók című sorozat szereplője, a Men in Black 3-ban is feltűnő Joe Gannascoli is így tett.


Buffet a egy igazi profi. A floridai vizekben nevelkedett lamantin hat éve nem hibázott, mindig eltalálja a nyertest. Persze Buffet nem volt egyedül, legjobb barátja, Hugh – természetesen szintén egy lamantin – is meghozta a nagy döntést.

A vélemények megoszlottak, azaz sajnos nem sokat tudtunk meg, ugyanis míg Buffet Peyton Manningéket preferálta, addig az „omaházást” kimondottan utáló Hugh a Seahawksra tette az arcát. Ha esetleg valakinek akad egy lamantin ismerőse, írjon a kommentekhez, hátha akkor még időben el tudjuk dönteni ezt a vitát.

TOVÁBBI ÁLLATI TIPPEKRŐL IDE KATTINTVA TÁJÉKOZÓDHAT

A vegasi fogadóirodáknál 2.5 pontos favorit a Denver, a mérkőzés pontszámát tekintve pedig 48 pont fölé vagy alá kell tippelni – így nagyjából ennyi pontot várnak a szakik.

2004 óta az EA Games minden évben leszimulálja a Super Bowlt a Madden NFL-játék legutóbbi kiadásával, és közzé teszi annak az eredményét. Eddig a program elég pontosan megjósolta a győztes kilétét…

A tíz évből ugyanis nyolcszor eltalálta a végső győztes, és csak a 2008-as és a 2011-es döntő kimenetelében tévedett, akkor a wild card körből induló csapatok diadalmaskodtak a jóslattal szemben.

A korábbi évek pontos tippjeit, illetve beválási hatékonyságát ide kattintva tekintheti meg!

A Madden soha ilyen szoros döntőre nem számított még, érzése szerint a történelem első hosszabbításos Super Bowlját láthatjuk, amelyet 31–28-ra a Broncos nyer meg. Hogy lesz-e 11/9 a program mérlege? Már csak órák kérdése, és megtudjuk a választ…

Díjátadó

A papírformának megfelelően a Denver Broncost irányító Peyton Manninget választották meg a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2013-as alapszakaszának legértékesebb játékosának (MVP).

A Denver irányítóján nem látszik a kor. Tavaly a nyakműtétje után pazar formában tért vissza a pályára, és új csapatát egyből a liga egyik legjobbjává varázsolta. A 2013-as idényben még rátett egy lapáttal, és minden idők legeredményesebb támadósorát vezényelte a rekordot jelentő 606 alapszakaszban szerzett pontig. Emellett „egyéniben" is tündökölt, 55 TD-passzával Tom Brady (50 – 2007), 5477 yardjával Drew Brees (5476 – 2011) rekordját is átadta a múltnak, gyakorlatilag egyesélyessé téve a liga legértékesebb játékosának járó MVP-trófeáért folytatott versenyt.

Az AP 50 újságírója közül 49-en választották meg Manninget a legjobbnak, aki így rekordot jelentő 5. alkalommal lett az alapszakasz MVP-je, az egyetlen megmaradt szavazatot a New Englandet az összes fegyvere nélkül is 12 sikerig vezető Tom Brady kapta meg.

AZ NSO DÍJAZOTTJAI
Legértékesebb játékos (MVP): Peyton Manning (Denver)
Az év legjobb támadója: Drew Brees (New Orleans)
Az év legjobb védője: J. J. Watt (Houston)
Az év legjobb újonc támadója: Eddie Lacy (Green Bay)
Az év legjobb újonc védője: Sheldon Richardson (NY Jets)
Az év visszatérő játékosa: Alex Smith (Kansas City)
Az év legjobb edzője: Andy Reid (Kansas City)

Manning ráadásul az év támadója díjat is besöpörte, 33 voksával jócskán megelőzve a legtöbb yardot futó LeSean McCoyt (10) és a Kansas City Chiefs egyszemélyes támadósorát, Jamaal Charlest (4).

Az év védőjének
a Carolina Panthers linebackerét,Luke Kuechlyt választották meg, aki fantasztikus számokat hozott (156 szerelés, 2 sack, 11 levédekezett passz, 4 interception), emellett pedig igazi vezére volt a liga egyik legjobb védelmének.Segédletével a Panthers ellen szerezték átlagban a második legkevesebb yardot (301.2) és a második legkevesebb pontot (241, átlagban 15.1). Kuechly 13 vokssal zárt az élen megelőzve a legtöbb sacket gyűjtő Robert Mathist (11.5) valamint Earl Thomas (7.5). Mellettük még a 19 sacket jegyző Robert Quinn (6), Richard Sherman (4) és J. J. Watt (2) kapott legalább két szavazatot.

Az újonc védők között Sheldon Richardson diadalmaskodott. A New York Jets ellen hiába futottak 421 alkalommal, kísérletenként csak 3.4 yardot engedett az egység, ami az egész liga magasan legjobb mutatója. Ez nagyban köszönhető a szenzációsan bemutatkozó fiatal játékosnak, aki 78 szerelésével toronymagasan kiemelkedett az újonc védőfalemberek közül, de az egész ligában csak a New England duója (Rob Ninkovich – 91, Chandler Jones –79) és Watt (80) zárt jobban. A PFF-nél a 3–4-es védőfalemberek közül ráadásul csak Watt előzte meg Richadsont a futás megállításában, 3.5 sackjénél pedig csak négy újonc tudott többet felmutatni. Richardsont amúgy Rex Ryan a támadókhoz is felküldte néhány alkalommal, ezt pedig két futott TD-nal hálálta meg. Richardson az 50 szavazatból 23-at kaparintott meg, mögötte a Buffalo Bills linebackere, Kiko Alonso (19) és a New Orleans Saints söprögetője, Kenny Vaccaro (4) zárt.

A „passzmesterek" gyengélkedése megteremtette a lehetőségét, hogy egy másik poszton játszó diadalmaskodjon az év újonc támadói között, végül ez megtiszteltetés, az Aaron Rodgers sérülése során csapatát „meccsben" tartóEddie Lacyt érte, aki 1178 yardot és 11 TD-t futott az idényben. A 35 voksot begyűjtő fiatal futón kívül még a San Diegónál első évében nagyot dobbantó elkapóKeenan Allen (1046 yard, nyolc TD)kapott egynél több (12) szavazatot.

A SUPER BOWL GYŐZTESEI
6 – Pittsburgh Steelers
5 – Dallas Cowboys, San Francisco 49ers
4 – Green Bay Packers, New York Giants
3 – New England Patriots, Washington Redskins, Los Angeles/Oakland Raiders,
2Denver Broncos, Miami Dolphins, Baltimore/Indianapolis Colts, Baltimore Ravens
1 – St. Louis Rams, Kansas City Chiefs, Chicago Bears, New York Jets, Tampa Bay Buccaneers, New Orleans Saints

Az év visszatérő játékosa az elmúlt években csapatával együtt szenvedőPhilip Rivers lett,aki 69.5 százalékos pontossággal és 105.5-ös irányítómutatóval zárt.A San Diego Chargers irányítója 13 voksot kapott, mögötte a Denver futója, Knowson Moreno és a Philadelphia Eagles támadófalembere, Jason Peters (8-8) zárt a képzeletbeli dobogón.

Az év edzőjeként újabb Carolina-sikert jegyezhettünk fel, Ron Riverával hihetetlen nagyot fordult a Panters szekere az elmúlt bő egy évben. Az előző szezon közepén 2–8-as mérleg után a legtöbben elküldték volna a csapattól, de a vezetőség még kitartott, a szezont pedig 5–1-gyel fejezték be a Párducok. A mostani idényre összeért a védelem, és bár az első négy fordulóban ezúttal sem állt jól a csapat (1–3), az azt követő 12 meccsből csupán egyet vesztett el, és megnyerte az NFC Déli divízióját (12–4). A Carolina mestere (21.5) mögött az 1/1-es Kansas City Chiefst rájátszásba vezető Andy Reid (13.5) és a fél keretét elvesztő, de így is simán 12–4-gyel záró New Englandet irányító Bill Belichick (7) fért fel a dobogóra. Chip Kelly (4), Pete Carroll (3) és Bruce Arians (2) is legalább két szavazatos gyűjtött be.

Az év játékának Calvin Johnson három Bengals-védő között megszerzett TD-jét választották. A videót itt tekintheti meg a további döntősökkel együtt!

Beválasztották az új „halhatatlanokat" is, idén Michael Strahan, Andre Reed, Walter Jones, Derrick Brooks, Aeneas Williams, Claude Humphrey és Ray Guy került be a Hírességek Csarnokába.

A 48. Super Bowlról élő, szöveges tudósítással jelentkezünk!

FAGYPONT – LEGYŐZI-E MANNINGÉKET AZ IDŐJÁRÁS?

NFL 2013, RÁJÁTSZÁS
SUPER BOWL XLVIII
Denver Broncos (15–3)–Seattle Seahawks (15–3) 2014. 02. 03., 0.30
STATISZTIKÁK
A KATEGÓRIÁK SZEZONBELI LEGJOBBJAI
A legtöbb passzolt yard: 5477* Peyton Manning (Denver)
A legtöbb futott yard: 1607 LeSean McCoy (Philadelphia)
A legtöbb elkapott yard: 1646 Josh Gordon (Cleveland)
A legtöbb szerelés: 171 Vontaze Burfict (Cincinnati)
A legtöbb sack: 19.5 Robert Mathis (Indianapolis)
A legtöbb interception: 8 Richard Sherman (Seattle)
*NFL-rekord

A KONFERENCIADÖNTŐK LEGJEI
A legtöbb passzolt yard: Peyton Manning (Denver) –New England 400
A legtöbb futott yard: Colin Kaepernick (San Francisco) –Seattle 130
A legtöbb elkapott yard: Demaryius Thomas (Denver) –New England 134
A KATEGÓRIÁK RÁJÁTSZÁSBELI LEGJOBBJAI
A legtöbb passzolt yard: 774 Andrew Luck (Indianapolis)
A legtöbb futott yard: 249 Marshawn Lynch (Seattle)
A legtöbb elkapott yard: 327 T. Y. Hilton (Indianapolis)
A legtöbb szerelés: 35 NaVorro Bowman (San Francisco)
A legtöbb sack: 4.5 Ahmad Brooks (San Francisco)
A legtöbb interception: 2 Husain Abdullah (Kansas City), Alfonzo Dennard (New England)
NFL 2013, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD-MÉRKŐZÉSEK (2014. 01. 04.–01. 05.)
AFC
Cincinnati Bengals(3.)–San Diego Chargers(6.)10–27
Indianapolis Colts(4.)–Kansas City Chiefs(5.)45–44
NFC
Philadelphia Eagles(3.)–New Orleans Saints(6.)24–26
Green Bay Packers(4.)–San Francisco 49ers(5.)20–23
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2014. 01. 11.–01. 12.)
AFC
Denver Broncos(1.)–San Diego Chargers(6.)24–17
New England Patriots(2.)–Indianapolis Colts(4.)43–22
NFC
Seattle Seahawks(1.)–New Orleans Saints(6.)23–15
Carolina Panthers(2.)–San Francisco 49ers(5.)
10–23
KONFERENCIADÖNTŐK (2014. 01. 19.–01. 20.)
AFC
Denver Broncos(1.)–New England Patriots(2.)26–16
NFC
Seattle Seahawks(1.)–San Francisco 49ers(5.)23–17
SUPER BOWL XLVIII (2014. 02. 03.)

Denver BroncosSeattle Seahawks

2014. 02. 03., 0.30 (Tv: Sport2)
*MetLife Stadium (New Jersey)
A SUPER BOWLOK LEGJOBBJAI
Legtöbb MVP-cím: 3 (4) Joe Montana San Francisco 49ers
Legtöbb passzolt touchdown: 11 (4) Joe Montana San Francisco 49ers
Legtöbb passzolt yard: 1 277 (5) Tom Brady New England Patriots
Legtöbb passzolt yard egy mérkőzésen: 414 Kurt Warner St. Louis Rams
Legjobb irányító mutató: 127.8 (4) Joe Montana San Francisco 49ers
Legtöbb futott touchdown: 5 (3) Emmitt Smith Dallas Cowboys
Legtöbb futott yard: 354 (4) Franco Harris Pittsburgh Steelers
Legtöbb futott yard egy mérkőzésen: 204 Timmy Smith Washington Redskins
Legtöbb elkapott touchdown: 8 (4) Jerry Rice San Francisco 49ers
Legtöbb elkapott yard: 589 (4) Jerry Rice San Francisco 49ers
Legtöbb elkapott yard egy mérkőzésen: 215 Jerry Rice San Francisco 49ers
Legtöbb interception egy mérkőzésen: 3 Rod Martin Oakland Raiders
Legtöbb sack egy mérkőzésen: 3 Reggie White
Darnell Dockett
Green Bay Packers
Arizona Cardinals
zárójelben a mérkőzések száma
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik