Mi a közös a csapatát Super Bowlba juttató Pete Carrollban és John Foxban?

BUDAY ZOLTÁNBUDAY ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2014.01.31. 20:10
null
Pete Carroll (az álló sorban balról az első) és Jim Williams az Iowa State-nél (az álló sorban balról a negyedik) <br />(Fotó: cyclones.com)
75 év, ebből 45 az NFL-ben. Ennyi edzői tapasztalattal rendelkezik összesen Pete Carroll és John Fox, a Seattle Seahawks és a Denver Broncos edzője. A két mester együtt 29 csapatnál fordult meg, de pályafutásuknak csak egy közös állomása volt. Ugyan nem egy időben, de Carroll és Fox is dolgozott egy szezonon át az Iowa State egyetemi csapatánál, ráadásul mindketten ugyanazon poszton játszó játékosokat, a hátvédeket (defensive backeket) edzették. Carroll és Fox Iowában töltött szezonja között két edzőváltás és 6 év is eltelt, de egy személy mégis dolgozott mindkettőjükkel. A Super Bowl előtt Jim Williamsszel beszélgettem.

 

Minden nap folyamatosan frissülő felvezetőcikkünket ide kattintva érheti el!

AJÁNLÓ
További tartalmakat, érdekes interjúkat az Inside Handoff blogon olvashat!

Buday Zoltán: – Milyen edzőknek ismerte meg Carrollt és Foxot, amikor az Iowa Statehez kerültek?
Jim Williams:
– Pete az egyik legenergetikusabb, legpozitívabb edző, akivel valaha együtt dolgoztam. Még a karrierje elején volt, de könnyű volt észrevennem, hogy még sokra viszi, főleg a személyisége és a kitűzött céljai miatt. Ami leginkább lenyűgözött vele kapcsolatban az az, hogy ugyan megvoltak a céljai, hogy koordinátor és vezetőedző legyen, nem hagyta, hogy ezek a célok eltereljék a figyelmét a mindennapos feladatairól. Nagyon lelkiismeretesen, figyelmesen dolgozott, mert tudta, hogy abban a helyzetben ez volt a legjobb, amit a karrierje érdekében tehetett. Ez igazán lenyűgöző volt.
John Fox is egy okos, remek edző volt már akkor is. Ő is nagyon fiatalon, 29 évesen került hozzánk. Ugyan nem lepett meg, hogy hova jutottak, de ahhoz, hogy az ember odakerüljön, ahol most ők tartanak, mindenképpen kell a szerencse is. Az biztos, hogy nagyon megérdemlik mindketten.


Johh Fox és Pete Carroll az Iowa State-en (Fotó: cyclones.com)
Johh Fox és Pete Carroll az Iowa State-en (Fotó: cyclones.com)

– Nagyon fiatalok voltak ekkor még mindketten. Mennyire voltak már meg a saját taktikai elképzeléseik és mennyire próbálták még átvenni a többi edző metódusait?
Ugyan pozíciós edzők voltak, de mindketten aktívan részt vettek az egész védelem stratégiájának kidolgozásában. Biztosan megvoltak a saját elképzeléseik, de nagyon okosak voltak, mert tanultak a körülöttük lévő remek edzőktől is és a tanultakat átültették a saját ötleteikbe. Tehát míg biztosan volt egy tervük a saját tapasztalataik alapján, addig ügyesen szívták magukba az információt és az elképzeléseket azoktól a kiváló edzőktől, akikkel együtt dolgoztak.

– Mindkét edzőt bocsátották már el NFL-csapattól, most mégis mindkét edző itt van újra a csúcs közelében. Minek köszönhető ez a szívósság bennük?
Nagyon tehetséges és nagyon okos edzőknek tartom őket, de olyan helyzetekbe kerültek, amik egyszerűen nem működtek. Meg vagyok róla győződve, hogy nem az ő hibájuk legfőképp, hogy idáig fajultak a dolgok. Szimplán rosszkor voltak a rossz helyen. A lényeg az volt, hogy nem adták fel. Pete például továbbállt és a USC vezetőedzője lett és egy kiváló egyetemi edző vált belőle. Nagyon értett a középiskolás játékosok kiválasztásához. Végül leginkább az egyetemi sikere miatt kapott még egy esélyt a Seattle-től, hogy visszamenjen az NFL-be. Igazából én magam nem is voltam biztos abban, hogy vágyott erre az esélyre, annyira jól megvolt a 18-22 éves srácokkal és annyira tipikus egyetemi edző volt.
John Fox valamelyest más személyiség, de hasonló volt nagyon a helyzete. Nagyon jó abban, hogy különböző dolgokat és csapatrészeket összerakjon. Kapott ő is még egy lehetőséget és valljuk be, nem rossz, hogy Peyton Manninggel kapta ezt meg. Végső soron örülök, hogy mindketten kaptak még egy esélyt és a korábbi hibáikból tanulva juthatnak még előrébb a céljaik felé. A most következő vasárnap biztos komoly szerepet játszik a terveik között és valóban a sors érdekessége, hogy mindketten dolgoztak az Iowa State-nél.

– Mi az, amiben a leginkább különbözik a játékhoz való megközelítésük?
John a soraiban tudhatja minden idők egyik legjobb irányítóját, aki már tulajdonképpen már olyan, mint egy edző a pályán. Biztos vagyok benne, hogy Manning és a támadókoordinátor megoldják a támadóstratégia kidolgozását. Így Johnnak marad ideje a védelem taktikájának alapos kialakítására. Pete Carroll ellenben nagyon jó munkát végez az edzői csapat kiválasztásánál. Mindig úgy tekintettem rá inkább, mint egy csapat vezérigazgatójára. Ő főleg egy motivátor és meglehetősen nagy felelősséggel ruházza fel a segédedzőit. Nem hiszem, hogy nagyon belemenne a részletekbe, azt meghagyja a többieknek.

– Mit vár a vasárnapi találkozótól?

– Én szerintem csak hátradőlök majd és élvezem a mérkőzést a játék szépségéért. Mint Chicago Bears-drukker, ezen a döntőn nem fogok senkinek sem szurkolni. Úgy vélem ez a Super Bowl mindenképpen fel fog nőni az ezt övező felhajtáshoz. Szoros találkozóra számítok. Talán a Denvert a támadósora miatt egy kicsit esélyesebbnek tartják, de ameddig olyan védelmed, és futód van Marshawn Lynch személyében, mint a Seahawksnak addig végig van esélyed. Az a védelem meccsben tart majd téged. Nem hiszem, hogy sok pont születik majd, de az biztos, hogy a Denvernek sokat segítene, ha el tudna húzni az első félidőben. A Seattlenek nem fekszik igazán az, hogy hátrányban játsszanak, mert nem tudnak gyorsan pontokat szerezni. Azt mindenképp tegyük hozzá, hogy a Seattle nem egy olyan csapat, amely ellen könnyű nagy előnyt szerezni.

Jim Williams jelenleg egy iowai középiskolánál segédedző (Fotó: sportsspotlight.com)
Jim Williams jelenleg egy iowai középiskolánál segédedző (Fotó: sportsspotlight.com)
A KONFERENCIADÖNTŐK LEGJEI
A legtöbb passzolt yard: Peyton Manning (Denver) –New England 400
A legtöbb futott yard: Colin Kaepernick (San Francisco) –Seattle 130
A legtöbb elkapott yard: Demaryius Thomas (Denver) –New England 134
A KATEGÓRIÁK RÁJÁTSZÁSBELI LEGJOBBJAI
A legtöbb passzolt yard: 774 Andrew Luck (Indianapolis)
A legtöbb futott yard: 249 Marshawn Lynch (Seattle)
A legtöbb elkapott yard: 327 T. Y. Hilton (Indianapolis)
A legtöbb szerelés: 35 NaVorro Bowman (San Francisco)
A legtöbb sack: 4.5 Ahmad Brooks (San Francisco)
A legtöbb interception: 2 Husain Abdullah (Kansas City), Alfonzo Dennard (New England)
NFL 2013, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD-MÉRKŐZÉSEK (2014. 1. 4.–1. 5.)
AFC
Cincinnati Bengals(3.)–San Diego Chargers(6.)10–27
Indianapolis Colts(4.)–Kansas City Chiefs(5.)45–44
NFC
Philadelphia Eagles(3.)–New Orleans Saints(6.)24–26
Green Bay Packers(4.)–San Francisco 49ers(5.)20–23
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2014. 1. 11.–1. 12.)
AFC
Denver Broncos(1.)–San Diego Chargers(6.)24–17
New England Patriots(2.)–Indianapolis Colts(4.)43–22
NFC
Seattle Seahawks(1.)–New Orleans Saints(6.)23–15
Carolina Panthers(2.)–San Francisco 49ers(5.)
10–23
KONFERENCIADÖNTŐK (2014. 1. 19.–1. 20.)
AFC
Denver Broncos(1.)–New England Patriots(2.)26–16
NFC
Seattle Seahawks(1.)–San Francisco 49ers(5.)23–17
SUPER BOWL XLVIII (2014. 2. 3.)

Denver BroncosSeattle Seahawks

2014. 2. 3., 0.30 (Tv: Sport2)
*MetLife Stadium (New Jersey)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik