Fehér Hollók a Super Bowlban, a 49ers társrekorder lehet

Vágólapra másolva!
2013.01.30. 17:56
null
Ray Lewis (balra) vagy Randy Moss örülhet a Super Bowl után (Fotó: Action Images)
Szezon közben vezetett sorozatunk különkiadásával jelentkezünk a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) szezonjának utolsó mérkőzése, a 47. Super Bowl felvezetésének második részeként. Szokásunkhoz híven ismét húsz érdekességet tárunk az olvasóink elé, a vörös zóna határától egészen a célzóna határáig, majd egy merész tippel át is lépjük azt. Tartsanak velünk, mert mi biztosan eljutunk a touchdownig!

 

20 YARD – 15 ÉVE NEM LÁTOTT VENDÉGSIKEREK, BRUTÁLIS MÁSODIK FÉLIDŐKKEL

A Baltimore Ravens és a San Francisco 49ers egyaránt idegenben diadalmaskodott a konferenciadöntőben, előbbi a New England Patriots otthonában 28–13-ra, utóbbi az Atlanta Falcons vendégekén 28–24-re győzött. Legutóbb az 1997-es szezon rájátszásában fordult elő, hogy mindkét alacsonyabban rangsorolt, ezért idegenbe kényszerülő csapat nyert, és akkor is ugyanezek voltak a kiemelések. Igaz, a 49ers akkor a Nemzeti Főcsoport elsőjeként ezt akkor kevésbé élvezte, a második legjobb alapszakaszmérleggel záró Green Bay Packers viszont annál inkább, mint ahogy a negyedik kiemelést begyűjtő Denver Broncos is a 2. (Pittsburgh) otthonában ment tovább. Akkor a Denver végül 24–21-re megnyerte a döntőt...

Érdekesség, hogy kifejezetten jó ómen negyedik kiemeltként konferenciadöntőt vívni, eddig 7–1 a mérlege ezeknek a csapatoknak az utolsó előtti lépcsőn.

Érdekesség, hogy a Super Bowl érában Tom Brady és Matt Ryan kezdte legjobban a pályafutását hazai pályán, előbbi 85.1, utóbbi 85 százalékban diadalmaskodott saját stadionjában, ehhez képest a konferenciadöntőben pár óra leforgása alatt mindketten vesztesen hagyták el saját szentélyüket!

Persze, úgy nem könnyű, ha a csapat támadó a második félidőben csak a yardokat szerzik, a két hazai csapat ugyanis a konferenciadöntőkön a szünet után nem szerzett pontot. Nem úgy a vendégek! Az Atlanta Falcons 24–14 után 0–14-gyel, a New England Patriots 13–7 után 0–21-gyel hozta le a második félidőt. Ja igen, Brady hazai mérlege korábban a rájátszásmérkőzéseket is belevéve 67–0 volt félidei vezetés után.

A 47. Super Bowl a második olyan finálé lesz, amelyben két olyan csapat méri össze erejét, amely egy évvel korábban egyaránt az utolsó előtti akadályban (konferenciadöntő) hasalt el.

19 YARD –VERNON DAVIS, AKIBŐL A BUKOTT EDZŐ CSINÁLT TOPJÁTÉKOST

Tavaly nem Vernon Davisen múlt, hogy a San Francisco lemaradt a Super Bowlról, s a 49ers 85-öse az idén is tartja kiváló formáját. A főcsoportdöntőben megszerzett 106 yardjával az első négy playoffmeccsén 442 elkapott yardot jegyzett, többet, mint bármelyik tight end az NFL történetében. S az Atlanta legyőzése után sem felejtette el, kinek köszönheti a játék iránti alázatát, sokadszor mondott köszönetet Mike Singletarynek, a 49ers korábbi vezetőedzőjének.

A korábbi remek linebacker kinevezése utáni első mérkőzésén, 2008-ban az öltözőbe zavarta a buta szabálytalanságot elkövető Davist, majd a meccs utáni sajtótájékoztatón magából kikelve magyarázta el, hogy nem tűri, ha bárki saját érdekeit a csapaté elé helyezi. Singletary 2010-ben megbukott vezetőedzőkként, de Davis nem felejtette el.

„Amikor idejöttem, úgy éreztem, én vagyok a világ közepe, nem érdekelt a csapat, csak saját magam. Köszönöm istennek, hogy ideküldte Singletary edzőt, aki helyre tett, és sok mindenre megtanított. Neki köszönhetem, hogy amikor felnőtté váltam, jó irányba kerültem. Most már tudom, hogy a csapat az első" – mondta Davis.

Vernon Davis amúgy finoman szólva sem tartozott Kaepernick kedvenc célpontjai közé: a konferenciadöntőt megelőző hét mérkőzésen összesen 7 elkapást és 105 yardot tudott felmutatni. A Falcons elleni NFC-fináléban 5/106-tal zárt.

18 YARD – DÖNTŐ A TELEVÍZIÓBAN: TÖBB MINT 800 MILLIÓ FORINT 30 MÁSOPERCNYI REKLÁMÉRT

A Super Bowlt az idén a CBS közvetíti az Egyesült Államokban, a csatorna a Foxszal és az NBC-vel váltja egymást a nagydöntőkön. A csatorna megkéri a reklámok árát, a tavalyi 3.5 millió dollárról 3.8 millióra (közel 815 millió forintra) emelkedett egy 30 másodperces hirdetés ára. A General Motors azonnal jelezte, hogy nem fog hirdetni, de azért így is elkeltek az erre szánt percek, amelyekből bőven adódik majd a játékmegszakítások során.

Más országokba, így hazánkba is az NFL Network közvetítése ér majd el, a Sport1 azt veszi át. A 0.30-kor kezdődő mérkőzést Faragó Richard Udvardi Gyula nemzetközi vizsgával rendelkező játékvezetővel közösen közvetíti. A felvezető műsor 22 órakor kezdődik, de aki nem bír addig várni, az ESPN Americán 16 órától követheti az amerikai csatorna négyórás élő felvezető műsorát.

17 YARD – IDEGENBEN FÉLELMETES A HOLLÓ-BANDA – A 49ERS MÁR JÓVAL KEVÉSBÉ

A Ravens kilencedik sikerét aratta már a rájátszásban idegenben, ezzel már csak a Green Bay Packers (10) előzi meg az 1996-os alapítású marylandi együttest a vonatkozó ranglistán. A Baltimore mellett még a Dallas Cowboys is kilenc vendégként aratott playoff-sikernek örülhetett eddig.

A „lilák" másodszor jutottak be a Super Bowlba (a 2000-es szezonban meg is nyerték), a második olyan csapat lettek a történelemben, amely ugyanabban a rájátszásban Peyton Manninget és Tom Bradyt is kiejtette (a 2010-es idényben ez a New York Jetsnek sikerült), 13–7-re állnak a playoffban, ez a 65 százalékos győzelmi mutató pedig a legjobb az NFL históriájában.

A kaliforniai együttes a Ravensszel ellentétben nem brillírozott eddig idegenben az utószezonban, a mostani győzelemmel immár 9 vereség mellett 3 siker szerepel az örökmérlegben.

16 YARD – A RAVENS MÁSIK MECCSE: BEKERÜL-E ART MODELL A HÍRESSÉGEK CSARNOKÁBA?

A Baltimore Ravens, azon túl, hogy megnyerje a Super Bowlt önmagának, Ray Lewisnak, John Harbaugh-nak és a szurkolóinak, még egy fontos aspektusa van a vasárnapi mérkőzésnek. A klubalapító Art Modell előtti tisztelgés. A tulajdonos 1996-ban a Cleveland Brownst költöztette át Baltimore-ba, ahol a Colts 1983-as Indianapolisba költözése óta vágytak NFL-csapatra.

Clevelandben persze a nép ellenségévé vált Modell, aki nem győzte hangsúlyozni, hogy nem volt más választása ahhoz, hogy életben tartsa az egyesületet. Korábbi városában szeptemberi haláláig gyűlölték a sportvezetőt, aki nagyrészt az ohiói sajtó rosszindulatú cikkei miatt nem került be ezidáig a Hírességek Csarnokába. 2002-ben felterjesztették a tagságra, de a voksolók leszavazták. Az idén ismét a jelöltek között van, szombaton New Orleansban körülbelül nyolcórás procedúra során fogja 46 szakíró eldönteni, hogy azok közé kerül-e, akiknek az emlékét a cantoni (Ohióban van, akárcsak Cleveland...) csarnokban megörökítik.

15 YARD – TOM BRADY(ÉK) RÉMÁLMA

Még egy adalék a New England elleni sikerhez: Tom Brady 8 kezdő mérkőzésén 8 TD-passzt adott csak a Hollók ellen, ezzel szemben 10-szer is eladta a labdát interception formájában, ennél rosszabb mérlege pedig egy csapat ellen sincs az irányítónak.

A védelem sem kedveli éppen a Baltimore-i támadókat, ebben a szezonban négy olyan TD-t engedtek Joe Flaccóéknak, amely során legalább 87 yardot kellett megtennie a hat pontért az ellenfél offense-ének. A többi 16 mérkőzésen összesen három ilyen TD-t kapott ezeken kívül az együttes.

14 YARD – A VETERÁN AKERS VAGY AZ ÚJONC TUCKER LEHET A NYERŐEMBER – VAGY ÉPPEN A BŰNBAK

Ha rendesen teszik a dolgukat, legfeljebb akkor vesszük észre őket, ha a meccs végén nekik kell eldönteniük a mérkőzést. Ekkor válhatnak hőssé vagy bűnbakká a rúgók, akik között ezen a nagydöntőn nem is lehetne nagyobb különbség. A San Franciscó-i oldalon a rutinos, karrierje vége felé járó David Akers, a baltimore-in az első éves Justin Tucker áll majd a labda mögé.

A ligában 1998-ban bemutatkozó, 38 éves Akers fizetése több mint három és fél millió dollár (közel 800 millió forint). Az első NFL-idényét taposó, 23 éves Tucker 390 ezret (85 millió forintot, ez volt a 2012-es minimálbér az NFL-ben) keresett ebben a szezonban, nagyjából a tizedét. Mégis, sokan inkább utóbbira bíznák csapatuk sorsát New Orleansban, hiszen sokkal kiegyensúlyozottabb idénye volt, mint a 29/42-es mérleggel záró Akersnek (aki pedig NFL-rekordot jelentő 63 yardos mezőnygóllal kezdte a szezont).

Akers a Philadelphiával járt már a Super Bowlon, de ott egy mezőnygól-kísérlete sem adódott, az Eagles pedig kikapott a New Englandtől. A Patriotsban a négyszeres bajnok Adam Vinatieri volt a rúgó – Tucker minden edzés végén az ő 11 évvel ezelőtti 48 yardos, SB-t eldöntő rúgását játssza el.

13 YARD – FEHÉR HOLLÓK NEW ORLEANS-BAN, A FRISCO A KLASSZIKUS PIROS-ARANY KOMBINÁCIÓT VISELI

New Orleansban, akárcsak a Ravens eddigi egyetlen Super Bowl-szereplésekor, fehér mezben fog játszani a Baltimore. Ray Lewis a 12 évvel ezelőtti, New York Giants elleni meccsen fehér nadrágot is viselt társaival, ám ezúttal – ahogy az idei playoff legutóbbi két meccsén, fekete nadrágot vesznek majd fel.

A San Francisco piros felsőben és arany nadrágban fut majd ki a pályára. Az eddigi öt SB-fellépésből (és egyben győzelemből) hármat jegyzett ebben a kombinációban – ezen tehát biztosan nem fog múlni.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg a 47. Super Bowlt, a „HarBowlt”?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

12 YARD – BELTERJES AFC, ELKÉPESZTŐEN VÁLTOZATOS NFC

A 49ers döntőbe jutása azt jelenti, hogy a Nemzeti konferencia oldaláról az elmúlt 12 szezonban már a 11. különböző csapat jutott be a Super Bowlba – az egyetlen duplázó a New York Giants. Ugyanez a szám az Amerikai főcsoport esetében a Ravens döntőjével ötre emelkedett. Ennek köszönhetően öt év után először fordult elő, hogy mindkét csapatot Super Bowl-tapasztalattal nem rendelkező irányító vezet majd a döntőben. Az elmúlt 12 szezonban az AFC-ből a Patriots 5, a Steelers 3, a Colts 2, a Raiders és a Ravens pedig egy alkalommal jutott a Super Bowlba. Ráadásul a Ravens a 12 évvel ezelőtti fináléban is érdekelt volt, hogyhogy nem, pont a New York Giants ellen.

11 YARD – MÉG A SZAKIK IS BAJBAN VANNAK – ÚJABB SZOROS DÖNTŐ A LÁTHATÁRON

Az AccuScore nevű sportelőrejelzésekkel foglalkozó cég 10 000 Super Bowl-szimulaciót végzett el, és ezek alapján a Ravens 51.1 százalékban nyerte meg a mérkőzéseket. Mindkét csapat 22 pontot átlagolt ezeken a szimulációkon.

10 YARD – TIZEDSZER NEW ORLEANSBAN – 5–4-RE VEZET AZ NFC AZ AFC ELLEN

Ez lesz a 10., New Orleansban megrendezendő Super Bowl, s a 7., amelyet Mercedes-Benz Superdome-ban (korábbi nevén Louisiana Superdome) játszanak. Az eddigi kilenc New Orleans-i nagydöntőből ötöt a Nemzeti főcsoport képviselője nyert meg (az 1985-től 1997-ig tartó időszakban, amikor az NFC mindent besöpört, három Super Bowl volt a fesztiváljairól híres városban), de a legutóbb a New England révén (az eddigi legszorosabb itteni döntőben) az AFC-s csapat örülhetett.

 

AZ EDDIGI NEW ORLEANS-I DÖNTŐK
1969–1970 Kansas City Chiefs–Minnesota Vikings 23–7 AFC
1971–1972 Dallas Cowboys–Miami Dolphins 24–3 NFC
1974–1975 Pittsburgh Steelers–Minnesota Vikings 16–6 AFC
1977–1978 Dallas Cowboys–Denver Broncos 27–10 NFC
1980–1981 Oakland Raiders–Philadelphia Eagles 27–10 AFC
1985–1986 Chicago Bears–New England Patriots 46–10 NFC
1989–1990 San Francisco 49ers–Denver Broncos 55–10 NFC
1996–1997 Green Bay Packers–New England Patriots 35–21 NFC
2001–2002 New England Patriots–St. Louis Rams 20–17 AFC

A 47. Super Bowl a második mérkőzése lesz csupán a Baltimore-nak a Superdome-ban, az előjelek ugyanakkor nem rosszak, 2006-ban a Ravens 35–22-re legyőzte a házigazda New Orleans Saints gárdáját.

9 YARD – RANDY MOSS: ÉN VAGYOK MINDEN IDŐK LEGJOBB ELKAPÓJA – A BAJNOKI GYŰRŰ AZONBAN MÉG HIÁNYZIK

„Nem szeretem a statisztikákat, a számok nem mindent árulnak el. Számomra az a fontos, ki milyen hatással van a csapatára és a játékra, mire képes a pályán. Ebben a tekintetben valóban úgy gondolom, hogy én vagyok minden idők legjobb elkapója. Elég rutinos vagyok már ahhoz, hogy átlássam ezeket a dolgokat" – a mondatokat a héten New Orleansban halálos komolysággal fűző Randy Mossnak nem kell a szomszédba mennie önbizalomért. A karrierjéből valóban már csak a Super Bowl-gyűrű hiányzik, azt még a 2007–2008-as idényben egészen a döntőig hibátlanul menetelő New Englanddel sem tudta megszerezni. Talán most sikerül, de a minden idők legjobbjának járó, nem létező címre szintén esélyes, háromszoros bajnok Jerry Rice-nak vannak kétségei.

„Azt hiszem, nekem nagyobb szerep jutott néhány megnyert Super Bowlon. Randy még mindig az elsőt próbálja megnyerni, amihez szurkolok is, de meglep a kijelentése. Szerintem hagyjuk a szurkolókra, hogy eldöntsék, ki a legnagyobb" – mondta az ESPN szakértőjeként dolgozó Rice.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

8 YARD – A FUTÓKIRÁLY, BETONVÉDELMŰ FRISCÓNAK JÓ ÓMEN AZ AFC EAST NULLÁZÁSA

A 49ers a rájátszás eddigi két mérkőzésén 236 yardot futott – átlagban! Ennél jobb mutatót csak az 1941-es szezonban a Chicago Bears volt képes felmutatni legalább két mérkőzésen (242).

A Friscónak az alapszakaszban 17.1 pontot engedélyezett csak átlagban az ellenfeleknek, ezzel pedig a második helyen végzett a rangsorban. A második legkevesebb pontot kapó csapatok mérlege a Super Bowlban nem top5-ös védelmű ellenféllel szemben (a Ravens csak a 12.) 16 siker és mindössze 5 vereség. Mondjuk a Ravenst a számok a szezon során nem annyira érdekelték, a szerzett yardokat tekintve csak a 16., engedetteket tekintve csak a 17. legjobb csapat volt a Baltimore az alapszakaszban. Legutóbb arra példa, hogy egy csapat mindkét kategóriában top10-en kívülre szoruljon és Super Bowlba jusson a Patriots volt képes (a 2001-s idényben).

Ha a 49ers nyer, sorozatban negyedik alkalommal diadalmaskodik az NFC képviselője. Eddig csak három alkalommal fordult elő, hogy az egyik konferencia ekkora dominanciát érjen el, az NFC az 1984–1996-as szezonok mindegyikét megnyerte (13), az AFC pedig egy ötös (1972–1976-os bajnokságok) és egy négyes győzelmi szériát (2003–2006-os idények) tud felmutatni.

Jó ómen a 49ers számára, hogy 2005 óta az a csapat, amelyik az AFC keleti csoportját lenullázta (Patriots, Jets, Dolphins, Bills), minden esetben megnyerte a bajnoki címet (a 2006-os idény végén az Indianapolis Colts, a 2009-es szezon során a New Orleans Saints, az előző bajnokságban pedig a New York Giants nyerte a Super Bowlt).

7 YARD – „KOPERNIKUSZ" EGOCENTRIKUS VILÁGKÉPE

Túlzás lenne azt állítani, hogy minden Colin Kaepernick körül forog a Super Bowl kapcsán, dehogy őt is kitüntetett figyelem övezi, az biztos. A szezont még csereirányítóként kezdő játékos a 2003-as idény óta az első, aki az idénynyitón még tartlék volt, a nagydöntőn pedig kezdőként lép pályára, akkor ez a Carolina Panthers irányító Jake Delhomme-nak sikerült – igaz, a végső győzelem neki nem jött össze a két évvel korábban hasonló utat bejáró Tom Brady vezette Patriots ellen.

Colin Kaepernick ráadásul mindössze a hatodik olyan passzmester, aki a szezon első öt mérkőzésén nem volt kezdett az együttesében, később mégis Super Bowlig vezette együttesét, ez korábban rajta kívül Terry Bradshaw-nak (Pittsburgh Steelers – 1974), Vince Ferragamónak (Los Angeles Rams –1979), Jim Plunkettnek (Oakland Raiders –1980), Jeff Hostetlernek (New York Giants – 1990) és Trent Dilfernek (Baltimore Ravens –2000) sikerült, ezek közül pedig csak Hostetlernek és Ferragamónak volt kevesebb kezdő mérkőzése első Super Bowl-szerepléséig, mint Kaepernicknek – neki kilenc van eddig.

A San Francisco fiatal játékosa az ötödik, legfeljebb másodéves irányító, aki kezdhet a Super Bowlon. Előtte Dan Marinónak, Kurt Warnernek, Tom Bradynek és Ben Roethlisbergernek adatott meg, hogy harmadik szezonja előtt már nagydöntős kezdőtapasztalatot szerezzen. Kaepernick a hatodik legfiatalabb irányítóként kezdhet a Super Bowlban, és a harmadik legfiatalabbként nyerhet Big Ben és Brady után.

Kaepernick lesz a negyedik irányító, aki az első olyan szezonjában kezdőként lép pályára a Super Bowlban, amelyben karrierje első kezdő mérkőzését jegyeze – Brady, Warner és Ferragamo után.

A San Francisco játékosa a hatodik QB-ként kelt el a 2011-es drafton, rajta kívül viszont senkinek nincs rájátszásbeli győzelme ebből az „osztályból", és egyedül Andy Dalton tud pozitív győzelem-vereség mérleget felmutatni.

6 YARD – FLACCO ELI(T) MANNING NYOMÁBAN

Joe Flacco pályafutása során már hatodik idegenbeli sikerét aratta a rájátszásban, ezzel pedig egyedül áll a vonatkozó rangsor első helyén, megelőzve a kétszeres bajnok Eli Manninget. Ha a Super Bowlban diadalmaskodni tudna együttesével, akkor a New York Giants irányítójával holtversenyben héttel állna az élen a playoff során idegenben vagy semleges pályán aratott sikerek tekintetében.

Flacco az ötödik irányító lett, aki három TD-passzt adott a Patriots ellen rájátszásmérkőzésen Pastorini, Delhomme, McNabb és Sanchez után.

Ha megnyeri a Super Bowlt a Ravens, Flacco csatlakozik Bradyhez, akinek eddig a Super Bowl-érában egyedüliként sikerült 9 rájátszásbeli mérkőzést nyernie az első öt szezonjában.

Joe Flacco a legutóbbi két playoffban eddig 12 TD-passz mellett csak egy interceptiont dobott. Ha csak az idei mérlegét nézzük, akkor ez a két szám még lenyűgözőbb, 8–0. Eddig Mind az öt irányító, aki a rájátszásban legalább 8 TD-átadást jegyzett nulla interception mellett, megnyerte a Super Bowlt. Két irányító adott legalább 9 TD-passzt 0 interception mellett eddig, Joe Montana és Steve Young – a 49ers két korszakos legendája...

5 YARD – A HIBÁTLAN SAN FRANCISCO BEÉRHETI A PITTSBURGHÖT AZ ÉLEN

Azt mondjuk nem lehet állítani, hogy a 49ers ritkán látott vendég lenne a konferenciadöntőben, az Atlanta Falcons elleni ütközet már a 14. mérkőzése volt az utolsó előtti szakaszban, ez pedig holtversenyben a második legtöbb (Dallas Cowboys), és csak eggyel van lemaradva a ranglistát vezető Pittsburgh Steelerstől (15). Ezek után annyira nem is meglepő, hogy a végső sikereket tekintve is teljesen hasonló a helyzet, a Steelers 6 SB-sikere után a Cowboys és a 49ers érte el a legtöbbet (5-5).

Ha viszont a Super Bowl-szerepléseket nézzük, már csak a negyedik helyen áll a gárda, miután a 21. században a New England Patriots öt nagydöntős szereplést is fel tudott mutatni, más kérdés, hogy összességében 7 alkalomból csak háromszor nyert. A Steelers és a Cowboys 8-8 esetben jutott be a döntőbe (az 1975-ös, az 1978-as és az 1995-ös szezon utolsó mérkőzésén is egymás ellen játszottak), míg a 49ersnek ez csak a hatodik Super Bowl-fellépése lesz, ez viszont egyben azt is jelenti, hogy eddig hibátlanul szerepeltek a sportág csúcsmérkőzésén (5/5 győzelem). Hogy ez mekkora teljesítmény? A 49ersön kívül még olyan csapat sincs, amely legalább 2 döntő esetén hibátlan teljesítménnyel állna.

2001 óta a playoffmérkőzések is beleszámítva, a 49ers csak a 2011-es Philadelphia Eagles elleni mérkőzést tudta megnyerni azt követően, hogy az első félidőben legalább 17 pontos hátrányba kerültek. Az Atlanta elleni fordítással már kettőre emelkedett a sikerek száma a jelzett időszakban – 27 vereség mellett.

Ez a siker a harmadik legnagyobb hátrányból történő fordítás volt idegenbeli csapattól a rájátszás történetében, a rekord szintén a 49ershöz fűződik még az 1957-es idényből, amikor 20 pontos előnyből kapott ki otthon a Detroit Lionstól.

A BOWL.HU AJÁNÁLJA – POSZTONKÉNTI ÖSSZEHASONLÍTÁS
A speciális egységek és a secondary
A linebackerek és a védőfal
A támadófalak és a tight endek
Naponta frissül!

4 YARD – AZ ÖRÖKMÉRLEG A RAVENS MELLETT SZÓL, LEGUTÓB IS A RAVENS NYERT

A két együttes eddig négyszer találkozott, és eddig a Ravens felé billen az örökmérleg nyelve (3–1). A Hollók ráadásul a legutóbbi három mérkőzésen összesítve 69–19-et értek el a 49ers ellen.

Legutóbb 2011 novemberében, a hálaadásnapi játéknapon csaptak össze, akkor már a Harbaugh fivérek álltak a csapatok élén. Baltimore-ban a Ravens szinte megsemmisítette Alex Smitht, a 49ers akkori kezdő irányítóját (aki helyett már Colin Kaepernick fog játszani): kilencszer sackelték, miközben a kaliforniai védőegységnek egyszer sem sikerült ez Joe Flaccóval szemben. A meccset a negyedik negyedig a védők és a rúgók uralták, nem esett touchdown, viszont Billy Cundiff és David Akers két-két mezőnygól-kísérlete célba ért.

A záró 15 percben aztán Flacco Dennis Pittának adott nyolcyardos TD-passza, majd Cundiff újabb mezőnygólja eldöntötte a meccset. 16–6-ra nyert a Baltimore – vajon mennyivel lesznek hatékonyabbak most a támadóegységek?

3 YARD – OHER ÉS KRUGER: OSCAR-DÍJ, ILLETVE ÉLETMENTŐ MŰTÉTEK A RAVENS-HŐSÖK MÚLTJÁBAN

A Baltimore Ravens két játékosa is megjárta a poklot, mielőtt eljutott a ligába. Michael Oher támadó falember és Paul Kruger linebacker életében is volt olyan szakasz, amikor fikarcnyi esély sem mutatkozott arra, hogy az NFL-ben játsszanak, nemhogy a Super Bowlig jussanak.

A gettó kilátástalanságából egy család segítségével kitörő Oher története jól dokumentált, a róla szóló, Sandra Bullock (többek között) Oscar- és Golden Globe-díjas alakításával sikerfilmmé vált Blind Side (A szív bajnokai) minden NFL-rajongó számára alapfilmnek mondható.

Kruger kétszer került a halál torkába: 13 éves korában bácsikájával autóbalesetet szenvedett, életveszélyes sérülésekkel került kórházba, a lépét és az egyik veséjét is elveszítette. 2008 januárjában Salt Lake Cityben (a utah-i egyetemen játszott) őt és a fivérét megtámadta egy 12 fős banda, késsel 16 centiméteres vágást hasítottak a mellkasába. A tüdeje összeomlott, négyórás életmentő műtétre volt szüksége. Az orvosok megdöbbentek, amikor két héttel később már a saját lábán hagyta el a kórházat.

Meg sem állt a Super Bowlig, amelyen Ray Lewis és Terrell Suggs mellett sokat tehet a Ravens sikeréért.

2 YARD – A KORSZAKOS ZSENI, RAY LEWIS AZ UTOLSÓ TÁNCÁRA KÉSZÜL

A szezon végén visszavonuló Ray Lewis a harmadik játékos, akinek két Super Bowl-szereplése között legalább 12 évet kellett várnia, ezzel csatlakozott a Junior Seau, Darren Sharper kettőshöz. Ha a Ravens nyer magyar idő szerint hétfő hajnalban, akkor 12 év után ismét felér a csúcsra, ez pedig a legnagyobb időkülönbség lenne két Super Bowl-győzelem között.

S, hogy mennyire nem rossz az öreg a háznál? A rájátszásban eddig 44 szerelést mutatott be, ez Dan Morgan 2003-as 45-je óta a legtöbb, amelyet egy játékos egy playoff alatt bemutatott – és neki még hátra van a Super Bowl...

A linebackerlegenda emellett az egyetlen olyan játékos, aki karrierje során legalább 40 sacket és legalább 30 interceptiont elért (41.5, 31). Hogy ki ellen volt pályafutása első sackje? Jim Harbaugh, a jelenlegi elleni mestere ellen...

Ray Lewis egyébként még egyike annak a nyolc játékosnak is, aki védőként kaparintotta meg a nagydöntő legjobbjának járó MVP-címet. A játékosról bővebb portréval hétfőn jelentkezünk!

1 YARD – A TESTVÉRHÁBORÚ

A Harbaugh-fivérek eddig egyszer találkoztak, a 2011-es alapszakasz 12. fordulójában a John Harbaugh vezette Ravens nem túl pontgazdag mérkőzésen 16–6-ra legyőzte Jim együttesét, a 49erst.

Mindkét testvérnek kifejezetten jó a mérlege azokon a mérkőzéseken, amelyet legalább kéthetes felkészülés előzött meg, John Harbaugh együttese 6–0-val hozta le a pihenőhét utáni mérkőzéseket – ebbe beletartozik a rájátszás is –, de Jimé sem kapott ki, három sikere mellett a Rams elleni döntetlen rontja a mérleget (3–0–1).

Jim Harbaugh lehet a harmadik vezetőedző, aki első két NFL-szezonjában (a rájátszásmérkőzéseket is beleértve) legalább 28 győzelmet ért el. Az élen ebben a kategóriában a korábban szintén a 49erst irányító George Seifert áll, aki első két évében 32 győzelmet aratott csapatával – közte a 24. Super Bowl megnyerésével –, míg a második a Dallas Cowboysszal 28 sikert (közte a 30. SB) elérő Barry Switzer. Jim Harbaugh az első szezonjában az alapszakasz során 13, a rájátszásban egy sikert aratott, a mostaniban pedig 11 reguláris győzelem után már kettőt a playoffban.

John és Jim Harbaugh csatája lesz az NFL rájátszásnak történetében az első, amelyen két testvér vezetőedzőként csap össze. De továbbmegyünk. Az első, úgynevezett major sportok rájátszásban, ugyanis korábban az NBA-ben (kosárlabda), az NHL-ben (jégkorong) és a MLB-ben (baseball) sem csapat össze vezetőedző testvérpár a rájátszásban, nem hogy mindjárt a nagydöntőben!

John Harbaugh az egyetlen vezetőedző a liga krónikájában, aki első öt éve mindegyikében nyert mérkőzést a rájátszásban. A fivérekről vasárnap külön portréval jelentkezünk!

TD – BÁTOR JÓSKA

Utolsó, szezonbeli jóslatunk inkább kívánság, de merésznek merész. Először is szoros mérkőzésben reménykedünk, amelynek olyan amerikai vége lesz, mint a csuda. Nem mondjuk meg, ki fog nyerni, de felvázolunk néhány opciót: ha a Ravens nyer, az utolsó negyed döntő jelenete Ed Reed intercepitionből visszahordott touchdownja lesz. A 49ersnek David Akers legalább 45 yardos mezőnygólja jelenti majd a győzelmet, vagy Randy Moss TD-elkapása, amellyel az utolsó pillanatokban fordít a San Francisco.

STATISZTIKÁK
A KONFERENCIADÖNTŐK LEGJEI
A legtöbb passzolt yard:
Matt Ryan (Atlanta Falcons)
–San Francisco 49ers
396
A legtöbb futott yard: Frank Gore (San Francisco 49ers)
–Atlanta Falcons 90
A legtöbb elkapott yard: Julio Jones (Atlanta Falcons) –San Francisco 49ers 182
A KATEGÓRIÁK RÁJÁTSZÁSBELI LEGJOBBJAI
A legtöbb passzolt yard: 853 Joe Flacco (Baltimore Ravens)
A legtöbb futott yard: 247
Ray Rice (Baltimore Ravens)
A legtöbb elkapott yard: 276 Anquan Boldin (Baltimore Ravens)
A legtöbb szerelés: 44 Ray Lewis (Baltimore Ravens)
A legtöbb sack: 3
Clay Matthews (Green Bay Packers)
A legtöbb interception: 2
Sam Shields (Green Bay Packers), Earl Thomas (Seattle Sehawks), Corey Graham (Baltimore Ravens), Cary Williams (Baltimore Ravens)
NFL 2012, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD-MÉRKŐZÉSEK (2013.01.05–06.)
AFC
Houston Texans (3.)–Cincinnati Bengals (6.)
19–13
Baltimore Ravens (4.)–Indianapolis Colts (5.) 24–9
NFC
Green Bay Packers (3.)–Minnesota Vikings (6.) 24–10
Washington Redskins (4.)–Seattle Seahawks (5.) 14–24
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2013.01.12–13.)
AFC
Denver Broncos (1.)–Baltimore Ravens (4.)
35–38 – kétszeri hosszabbítás után
New England Patriots (2.)–Houston Texans (3.) 41–28
NFC
Atlanta Falcons (1.)–Seattle Seahawks (5.) 30–28
San Francisco 49ers (2.)–Green Bay Packers (3.) 45–31
KONFERENCIADÖNTŐK (2013.01.20–21.)
AFC
New England Patriots (2.)–Baltimore Ravens (4.) 13–28
NFC
Atlanta Falcons (1.)–San Francisco 49ers (2.) 24–28
SUPER BOWL (XLVII), 2013.02.04.
Baltimore RavensSan Francisco 49ers* 2013.02.04. 0.30
* Mercedes-Benz Superdome (New Orleans)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik