A Ravens simán, a Seahawks nagy hátrányból jutott tovább

Vágólapra másolva!
2013.01.06. 22:30
null
Jerrell Freeman próbálja megállítani Ray Rice-t (Fotó: Action Images)
A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) rájátszásának harmadik meccsén a Baltimore Ravens még csak touchdownt sem engedélyezett az Indianapolis Coltsnak, és végül 24–9-re győzött. A wild card kör utolsó mérkőzésén a Seattle Seahawks 14 pontos hátrányból fordítva 24–14-re legyőzte idegenben a találkozó hajrájára kezdő irányítóját, Robert Griffin III-t elveszítő Washington Redskinst.

 

BALTIMORE RAVENS (4.)–INDIANAPOLIS COLTS (5.)

A Baltimore Ravens–Indianapolis Colts rájátszásmérkőzés amellett, hogy két ősi ellenfél találkozója (a Colts korábbi székhelye Baltimore volt), a nagy visszatérők meccse is volt.

Chuck Pagano négy évig dolgozott Baltimore-ban, tavaly már a teljes védelem koordinálásáért ő volt a felelős, innen szerződött egy éve a Coltshoz főedzőnek. Szeptemberben azonban leukémiával diagnosztizálták a szakembert, ebből a franchise óriási támogatásával felépült, a vasárnapi meccsen pedig már az ő irányította az Indianapolist.

A másik oldal nagy visszatérője a legendás védőjátékos, Ray Lewis volt, aki nem mellesleg a héten bejelentette, hogy az idény végén visszavonul, tehát az is benne volt a pakliban, hogy ez lesz az utolsó NFL-mérkőzése, illetve az biztos volt, hogy ez lesz az utolsó baltimore-i meccse.

A Baltimore rögtön az első támadásából touchdown-közelbe jutott, de Ray Rice kezéből kiütötték a labdát a vendégek. A Colts azonban nem tudott élni a lehetőséggel, mert a másik oldalon Andrew Luck kezéből is kiütötték a labdát. Luck egyébként már a pályára lépése előtt történelmet írt: a Coltsot újoncként a rájátszásba juttató tehetség lett az első 1/1-es irányító, aki playoff-meccsen kezdőként léphet pályára az 1967-ben bevezetett draftrendszer óta.

Az első két játékrész azonban nem elsősorban az irányítókról, hanem a kiválóan működő védelmekről szólt, az első negyedben nem is született pont. A másodikban Justin Tucker 23 yardos mezőnygóljával megszerezte a vezetést a Baltimore, amire Adam Vinatieri válaszolt 47 yardról (3–3).

A második negyedben már kissé bizonytalannak tűnt a Colts, ennek jele volt, amikor Ray Lewis kis híján leszedte Luck passzát, de elejtette a labdát, így nem lett belőle interception.

Az volt a fő kérdés ekkor, melyik védelem fog először hibázni, melyik csapaté lesz az első igazi nagy játék. Már-már úgy tűnt, két játékrész alatt sem láthatunk TD-t, amikor a második negyed hajrájában a Ravens-irányító, Joe Flacco jó passzának, illetve Rice nagy menetelésének köszönhetően 47 yardos játékot produkáltak a hazaiak és a félpálya közeléből a kétyardos vonalig jutottak. Onnan pedig Vonta Leach már áttuszkolta a labdát a célvonalon. A nagy szünet előtt Adam Vinatieri éppen, hogy csak beeső, de 52 yardról így is bravúrosnak mondható mezőnygóljával szépített a Colts, de 10–6-ra így is a Baltimore vezetett.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

A Colts támadójátéka a folytatásban sem változott, Lucktól hiányoztak az igazán nagy játékok – ehhez mondjuk nem ártott volna az sem, hogy az elkapók ne ejtsenek könnyű labdákat –, miközben a másik oldalon Flacco egyre többet vállalkozott, és a harmadik negyedben 126 yardot passzolt, miközben az első kettőben csak 108-at. Főképp a Flacco-Anquan Boldin kapcsolat működött jól, de a Ravens második TD-jét Dennis Pitta jegyezte egy 20 yardosként elkönyvelt Flacco-passz után. Az Indianapolis a harmadik negyedben is csak mezőnygóllal szerzett pontot, Vinatieri ezúttal 26 yardról volt eredményes.

A negyedik negyedben fordulópontot jelenthetett volna, hogy a Ravens-futó Rice a meccsen már másodszor veszítette el a labdát – a teljes alapszakaszban csak egyszer tette meg ugyanezt – csapata 17–9-es vezetésénél. A fordulat azonban elmaradt.

Vinatieri a negyedik, ezúttal 40 yardos mezőnygólkísérletét már elrontotta, a Baltimore viszont a következő támadásból, Boldin 18 yardos elkapásával megszerezte harmadik TD-jét. A Colts a folytatásban sem tudott áthaladni a célvonalon, többek között azért sem, mert Luck eladott egy labdát (Cary Williams szerezte meg). A Ravens végül 24–9-re győzött, és készülhet a Denver Broncos elleni folytatásra.

A hazaiaknál Flacco 282 yarddal és két TD-passzal zárt. A másik oldalon Luck hiába passzolt hat yarddal többet, nem volt TD-átadása, ugyanakkor volt egy eladott labdája. A Ravensből ki kell még emelni a 145 yarddal záró elkapót, Boldint.

A washingtoni Seattle nagy hátrányból nyert Washingtonban (Fotó: Action Images)
A washingtoni Seattle nagy hátrányból nyert Washingtonban (Fotó: Action Images)



WASHINGTON REDSKINS (4.)–SEATTLE SEAHAWKS (5.)

A wild card kör utolsó mérkőzésén két újonc irányító vezette csapat nézett egymással farkasszemet, ráadásul mindkettő az év újonca címért is komoly harcban volt a már említett Andrew Luckkal.

A találkozót a hazaiak kezdték jobban, Robert Griffin III Evan Roysternek adott TD-passzával szerezte meg a vezetést a Redskins (7–0).

Telt ház, több mint 90 ezer néző köszöntötte 1999 óta első hazai rájátszás-mérkőzésén a Washingtont, a kezdeti lendületet pedig London Fletcher használta ki, sackje állította meg az első vendégakciót.

RGIII nagyszerű védelmet kapott a támadófaltól, így ismét jól haladt előre a Redskins, de három perccel a játékrész vége előtt kisebb sérülést szenvedett a hazai irányító. Ennek ellenére Logan Paulsennek így is adott egy TD-passzt (14–0).

Perry Riley sackje utána úgy tűnt, hogy ismét véget ér a vendégek támadása, de a következő kísérletre megvolt az első kísérlet lehetősége, ekkora pedig megváltozott a mérkőzés összképe – és innentől pontos sem szereztek a hazaiak.

Az első negyed mindössze négypercnyi támadójátéka után Russell Wilson hosszú futásával közeledett a Seattle, Sidney Rice nagy elkapásával már láthatáron volt az újabb TD, de egy szabálytalanság miatt csak mezőnygóllal szépítettek a vendégek (14–3).

A gyorsan megállított támadás után egy elejtett labdát Lynch vitt át a térfélen, majd a célzona közelében Michael Robinson használta ki a hazai védelem bealvását, és TD-jével 14–10-re módosította az állást.

3:41-gyel a félidő előtt a láthatóan sérült RG III átadását Earl Thomas kaparintotta meg, az interception után egy kritikus 3. és 5-öt is megoldva haladt a Seahawks, majd Doug Baldwin hosszú elkapásával a célzóna közelébe értek a vendégek, de Golden Tate-et 11 yarddal a TD-határ előtt megállították. A szintén kisebb sérülést összeszedő Steven Hauschka 29 yardról a lécek közé lőtt, így egypontos hazai előnnyel vonultak pihenőre a csapatok (14–13). Griffin 68 yarddal állt a félidőben, de már 2 TD-átadással.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2012-es szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A második félidőt a vendégek kezdték, Marshawn Lynch 26 yardos futásával és Robert Turbin megiramodásaival jött előre a Seahawks, és már az end zone közelében jártak, amikor Jarvis Jenkins kiverte a „szörnyeteg" Lynch kezéből a labdát, így megakadályozva a vendégek vezetését.

Az első negyedben 129 yardot haladó Washington a 3. negyed közepéig csak újabb 34 egységet tudott felmutatni, a Seattle pedig Russell Wilson 28 yardos futásával közeledett.

Josh Wilson sackjével hosszú idő után ismét puntra kényszerültek a vendégek, de egyből jött a hazaiak elrúgása is. Reed Dougthy két sackkel keserítette a vendégek életét, de az ő kimagasló játéka sem bizonyult elegendőnek.

A záró játékrész eleji puntháború után Lynch 27 yardos futásával, és a sikeres Zach Miller felé szálló kétpontos kísérlettel egy hétpontos előnyre tett szert a vendégcsapat (14–21), majd nem sokkal később Griffin térde borzalmasan kifordult, az elejtett labda után pedig 5 yardról jöhetett a Seahawks, a hazai kezdőirányító pedig nem tudta már folytatni a játékot.

A hazai védelem erőn felül teljesítve megálljt parancsolt a vendég offenzívának, így csak Hauschka 22 yardos mezőnygóljával növelte előnyét a Seahawks (14–24), de egy egyértelmű szabálytalanság ellenére nem jött a zászló Kirk Cousins passza után, így előbb harmadik, majd negyedik kísérletre kényszerült a vendéglátó, és ismét saját célzónája közelében vesztette el így a labdát.

A Seattle egy negyedik kísérletet is megoldva pörgette le az órát, és bár az utolsó másfél percre visszaszerezte a labdát a hazai csapat, újabb pont már nem született, így végül a Seahawks 14 pontos hátrányból kiharcolta a továbbjutást. Russell Wilsonék a következő körben az első kiemelt Atlanta Falcons otthonában folytatják.

STATISZTIKÁK
A WILD CARD KÖR LEGJEI
A legtöbb passzolt yard:
Andrew Luck (Indianapolis Colts) –Baltimore Ravens
288
A legtöbb futott yard: Arian Foster (Houston Texans)
–Cincinnati Bengals
140
A legtöbb elkapott yard: Anquan Boldin (Baltimore Ravens)
–Indianapolis Colts
145
A KATEGÓRIÁK RÁJÁTSZÁSBELI LEGJOBBJAI
A legtöbb passzolt yard: 288 Andrew Luck (Indianapolis Colts)
A legtöbb futott yard: 140
Arian Foster (Houston Texans)
A legtöbb elkapott yard: 145 Anquan Boldin (Baltimore Ravens)
A legtöbb szerelés: 15 London Fletcher (Washington Redskins)
A legtöbb sack: 2.5 Paul Kruger (Baltimore Ravens)
A legtöbb interception: 1 Leon Hall (Cincinnati Bengals), Johnathan Joseph (Houston Texans), Sam Shields (Green Bay Packers), Earl Thomas (Seattle Sehawks), Cary Williams (Baltimore Ravens)
NFL 2012, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD-MÉRKŐZÉSEK (2013.01.05–06.)
AFC
Houston Texans (3.)–Cincinnati Bengals (6.)
19–13
Baltimore Ravens (4.)–Indianapolis Colts (5.) 24–9
NFC
Green Bay Packers (3.)–Minnesota Vikings (6.) 24–10
Washington Redskins (4.)–Seattle Seahawks (5.) 14–24
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2013.01.12–13.)
AFC
Denver Broncos (1.)–Baltimore Ravens (4.)
2013.01.12. 22.30
New England Patriots (2.)–Houston Texans (3.) 2013.01.13. 22.30
NFC
Atlanta Falcons (1.)Seattle Seahawks (5.) 2013.01.13. 19.00
San Francisco 49ers (2.)Green Bay Packers (3.) 2013.01.13. 2.00
KONFERENCIADÖNTŐK (2012.01.20–21.)
AFC
Az AFC konferencia-elődöntőből továbbjutó magasabban rangsorolt csapat (1./2./3.)–Az AFC konferencia-elődöntőből továbbjutó alacsonyabban rangsorolt csapat (2./3./4.) 2013.01.21. 0.30
NFC
Az NFC konferencia-elődöntőből továbbjutó magasabban rangsorolt csapat (1./2./3.)–Az NFC konferencia-elődöntőből továbbjutó alacsonyabban rangsorolt csapat (2./3./5.) 2013.01.20. 21.00
SUPER BOWL (XLVI), 2012.02.04.
Az AFC győztese–Az NFC győztese* 2012.02.04. 0.30
* Mercedes-Benz Superdome (New Orleans)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik