Esterházy Mátyás: Ritka, amikor a klub és a játékos mentalitása ennyire egybecseng

Vágólapra másolva!
2022.01.22. 15:31
null
Esterházy Mátyás (balra) elmondta, Schäfer András iránt több topligás klub is érdeklődött (Fotó: EM Sports)
Schäfer András menedzsere, Esterházy Mátyás úgy véli, a téli klubváltásnál a futballista nyugodtabb körülmények között ismerkedhet új csapatával.

 

–Készen áll Schäfer András a Bundesligára?
–A mostani klubváltása azt sugallja, hogy igen – felelte a Nemzeti Sportnak Esterházy Mátyás. – Több topligás egyesület komolyan érdeklődött iránta, és önmagáéért beszél, hogy a mostani nehéz gazdasági helyzetben az Union Berlin hajlandó volt ekkora összeget mozgósítani, hogy megszerezze. Emellett ott vannak a szakmai érvek is: Szlovákiában őt választották az ősz legjobbjának, a Magyar Aranylabdát is ő kapta, vagyis nem véletlen, hogy a Bundesliga ötödik helyezettje meg akarta szerezni.

–Biztos volt, hogy a futballista télen klubot vált?
–Hosszabb ideje tárgyalásban voltunk a berliniekkel, és már az elején látszott, hogy a klub tényleg mindent megtesz a futballista megszerzéséért. Az összképhez hozzátartozik, ahogy azt az elmúlt hetekben a CMG menedzserirodával közösen kiadott közleményünkben is írtuk, hogy egy a hazai piacon eddig ismeretlen együttműködés keretén belül jöhetett létre ez az üzlet. Ezúton is köszönöm Pataky Tibor és Kövesdi Viktor hozzáállását és profizmusát.

–A szlovák élvonal elegendő felkészítést ad a német élvonalhoz?
–A liga helyett inkább a DAC-ra fókuszálnék, ott ugyanis szakmai és infrastrukturális szempontból is minden adott, hogy a tehetséges és elhivatott játékosokat felkészítsék a következő lépcsőfokra. Andrást ennél a klubnál úgy építették fel, hogy stabil kezdőjátékossá vált a magyar válogatottban, és több topligás klub érdeklődését is felkeltette. Bízom benne, hogy Berlinben is megállja a helyét.

–Miért akarta az Union Berlin a magyar középpályást?
–Nagyon ritka, amikor a klub és a játékos mentalitása ennyire egybecseng, mint ennél az üzletnél. A berlini klubnál a kemény munkában, a szisztematikus építkezésben, az egységben, és a szervezettségben hisznek, és Andris is – a tehetsége mellett – a futballba fektetett munkájának és energiájának köszönheti, hogy most aláírhatta a szerződését. Nem véletlen, hogy amikor bejelentették a középpályás érkezését, a sportigazgató is kitért a játékos mentalitására. A fizikai terhelhetősége, a futómennyisége, a technikai képzettsége, az agresszivitása egyaránt segíteni fogja őt, hogy minél előbb felvegye a tempót, és a következő években tovább fejlődjön.

–Kemény, vagy simulékony partner volt a tárgyalásoknál a berlini egyesület?
–A pontos átigazolási összeg üzleti titok, de annyit elárulhatok, hogy nem egy nap alatt egyeztek meg a felek. A DAC érthetően nem akarta áron alul értékesíteni az egyik legnagyobb értékét, ezzel együtt köszönet illeti a klubot, amiért hozzátett Andris fejlődéséhez, és amiért elfogadta az álláspontját, miszerint eljött az idő a váltásra. Nélkülük ma biztosan nem tartana itt.

–Mikorra lehet reális elvárás, hogy rendszeresen lehetőséghez jusson?
–A fiatal játékosoknál azért támogatjuk a téli átigazolásokat, mert ilyenkor – hosszútávú projektről lévén szó – a futballistára nem nehezedik akkora nyomás, nyugodtabb körülmények között illeszkedhet be az új csapatába. Ilyenkor több ideje van megismerni a várost, a klubot, a szurkolókat, az új csapattársakat, és fokozatosan felveheti a ritmust. Az első fél évnek a beilleszkedésről kell szólnia, de érzésem szerint nagyon hamar megkapja majd a lehetőséget a bizonyításra.

–Hogyan kell most elképzelni a huszonkét éves, válogatott magyar játékos helyzetét a nemzetközi piacon?
–Általánosságban nem tudok beszélni a magyar játékosokról, csak azokról, akik a mi ügynökségünkhöz kötődnek. Ami Andrist illeti, Európa több országából keresték, neki viszont kimondott célja volt, hogy a Bundesligába szerződjön. Hetek óta körvonalazódott az, ami péntek délelőtt hivatalossá vált.

–Schäfer András teljesítménye, vagy a játékosügynök kapcsolatrendszere számít többet az átigazolásoknál?
–A futballista képességei számítanak. Andris az utóbbi években mutatott fejlődésének köszönhetően olyan helyzetbe hozta saját magát, hogy most választhatott az ajánlatok közül. Jó döntést hozott, a klub részéről is érzi bizalmat, az ügynökségek szerepe pedig ilyenkor sokadlagos. Arra viszont büszke vagyok, hogy a CMG-vel való együttműködésnek köszönhetően újabb futballistánk tud stabil Bundesliga klubnál fejlődni, ez nekünk is jó visszaigazolás. Megtisztelő, hogy az olyan futballisták, mint Schäfer András bíznak bennünk, ez az egész stábunknak pozitív visszajelzés.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik