BABJÁK BENCE
2022.01.21 10:05 Frissítve: 2022.01.21 11:02

Union Berlin: Most kell megugranom ezt az akadályt – Schäfer

A 22 éves Schäfer András szép emlékekkel búcsúzott Dunaszerdahelyről, és bízik benne, hogy az Union Berlinnél sem okoz csalódást.

 

Schäfer András (középen) menedzserével, Esterházy Mátyással (balról), testvérével, Schäfer Péterrel (jobbról) és az új, 13-as számú mezével (Fotó: EM Sports)


 SCHÄFER ANDRÁS
Született: 1999. április 13., Szombathely
Posztja: középpályás
 Válogatottság/gól: 15/3
Klubjai: Grundball PFC (2008–2010), Szombathelyi Haladás-Illés Akadémia (2010–2016), MTK Budapest (2016–2019), Genoa (Olaszország, 2019–2020), Chievo (Olaszország, kölcsönben, 2019), FC DAC 1904 (Szlovákia, 2020–2022), Union Berlin (Németország, 2022–)
Kiemelkedő eredményei: szlovák bajnoki ezüst­érmes (2021), szlovák bajnoki bronzérmes (2020), Európa-bajnoki résztvevő (2021), NB II-es bajnoki cím (2018), az év labdarúgója Magyarországon (2021)

– Beszél németül?
– Alapszinten megértetem magam, a gimnáziumban tanultam a nyelvet, csak aztán később bejött az olasz, azután pedig az angolra fektettem nagyobb hangsúlyt – mondta lapunknak Schäfer András, akinek a szerződtetését pénteken jelentette be az Union Berlin, amellyel hosszú távú megállapodást kötött. – Szerencsére az alapok a németből is megmaradtak, bízom benne, hogy ez segít a beilleszkedésben, a következő években pedig bőven lesz lehetőségem, hogy csiszoljam a nyelvtudásomat.

– Ha valaki tavaly januárban azt mondja, hogy előbb az Európa-bajnokságon szerepel, majd a Bundesligába szerződik, mi lett volna a reakciója?
– Biztosan megmosolyogtam volna az illetőt. Talán túlzás nélkül mondhatom, hogy a lehető legjobb forgatókönyv szerint alakult az elmúlt egy évem. Az Európa-bajnoki szerepléssel nagy álmom vált valóra, arra pedig még a torna előtti napokban sem gondoltam, hogy mind a három csoportmeccsen kezdőként számol velem Marco Rossi szövetségi kapitány. Ezek a sikerek mind kellettek ahhoz, hogy most összejöjjön a berlini szerződés, boldog vagyok, hogy így alakult.

– Mikor hallott először az Union Berlin érdeklődéséről?
– Tavaly nyáron, az átigazolási időszak utolsó napjaiban már érdeklődött irántam a klub. Úgy tudom, meg is tette az ajánlatát, de akkor nem jött össze az üzlet. Az ügynökömtől az utóbbi hetekben hallottam, hogy a berlini szál továbbra is él, de igazából az utóbbi napokban gyorsultak fel az események, akkor éreztem igazán, hogy valóban van esély a klubváltásra. A menedzserem mellett a testvéremnek is hálás vagyok, nemcsak azért, mert most is mindenben számíthattam rá, hanem mert az Európa-bajnokság után is sokat segített abban, hogy a helyén kezeljem a felhajtást. Nem éreztem magamon, hogy elszaladt volna velem a ló, de ha mégis így lett volna, ő biztosan helyre tesz.

– Mi volt az első reakciója, amikor megszületett az egyezség?
– A Bundesliga jelenlegi ötödik helyezettjéről beszélünk, mindenki el tudja képzelni… Tudni kell, hogy az Union Berlin költségvetését nem lehet összehasonlítani a leggazdagabb német klubokéval, ennek tükrében különösen megtisztelő, hogy a vezetők hosszú távon is lehetőséget láttak bennem és a szerződtetésem mellett döntöttek. Bízom benne, hogy megtalálom a számításaimat a klubnál, és nem okozok csalódást.

– Az ötödik hely azt mutatja, hogy fut a szekér a berlini klubnál. Ilyenkor nem könnyű bekerülni a csapatba…
– Valóban nem, de ahogy említettem, a klub és én is hosszú távú projektben gondolkozunk. Természetesen szeretnék minél előbb bekerülni a kezdőcsapatba, szeretnék minél több lehetőséget kapni, de az első fél évnek a beilleszkedésről kell szólnia. Lépésről lépésre kell haladni. A keret nem olyan mély, mint a Bayern Münchennél vagy a Dortmundnál, a sok meccs miatt bizonyára odafigyelnek majd a játékosok pihentetésére, úgyhogy előbb-utóbb biztosan megkapom a lehetőséget. Utána pedig csak rajtam múlik.

– Mennyiben más a mostani helyzet, mint amikor három évvel ezelőtt a Serie A-ban szereplő Genoához szerződött?
– Szinte mindenben. Három és fél évvel idősebb vagyok, immár van mögöttem tizenöt válogatott mérkőzés, egy Európa-bajnoki szereplés, illetve három évnyi légióskodás – még akkor is, ha a DAC tulajdonképpen magyar csapatnak számít. Sokkal érettebb lettem az utóbbi években, sokat fejlődtem, és azt éreztem, hogy most kell megugranom a következő akadályt, most van a legnagyobb esélyem a váltásra.

– Volt alkalma elköszönni a dunaszerdahelyi csapattársaktól?
– Igen, szerdán elköszöntem a társaktól és a vezetőktől, valamennyien örültek a fejleményeknek. Nem annak, hogy végre elmegyek, hanem annak, hogy Bundesliga-klubban bizonyíthatok. Sok barátot szereztem a DAC-nál, és hálás vagyok, amiért megadták a lehetőséget, hogy felépítsem magam. Szép emlékekkel távoztam, és bízom benne, hogy a sportigazgatóval, valamint a tulajdonossal, Világi Oszkárral a napokban lesz alkalmunk hosszabban is beszélgetni. Szeretném nekik megköszönni mindazt, amit tőlük kaptam. A klub, a szurkolók, a játékostársak mind közrejátszottak abban, hogy most az Union Berlin játékosaként nyilatkozhatok.

– Mit vár saját magától a következő fél évben?
– Nem akarok plusz terheket rakni magamra, a célom, hogy a lehető legtöbb percet töltsem a pályán. Nagyon várom az előttem álló fél évet, de mivel még csak most írtam alá a szerződést, nem szeretnék ígérgetni. Előbb szeretném feltérképezni az itteni viszonyokat, megismerni a keretet, a taktikát, és egyáltalán, beilleszkedni a csapatba. Minden más csak ezután következik.

– Mikor nevezhetik először a meccskeretbe?
– Szerdán pakoltam össze a bőröndjeimet, pénteken volt a hivatalos bejelentés, úgyhogy a következő két-három nap vélhetően arról szól, hogy felfogjam, hová is kerültem. Ezzel együtt a játékengedélyemmel minden rendben van, ha most azt mondanák, hogy hétvégén már pályára küldenek, készen állnék a bevetésre, de Urs Fischer vezetőedző döntése, hogy mikor számít rám először a keretben.

– Újabb egy év múlva miről beszélgetne szívesen?
– Nem szeretnék ennyire előreszaladni, éppen az utóbbi egy év mutatta meg, hogy célszerűbb rövid távon gondolkozni. Felesleges arról beszélni, mi történhet egy vagy két év múlva, a következő edzésre és a következő meccsre kell felkészülni. Ebben hiszek, eddig is ezt a mintát követtem. Ha tavaly januárban megkérdeznek a Bundesliga-szerződésről, semmi esélyt sem láttam volna rá, ez is azt mutatja, hogy a labdarúgásban rendkívül gyorsan változik a helyzet. Ugyanakkor bízom benne, hogy jó döntést hoztam, és hogy jó irányba halad a karrierem.

2023.03.25 21:03:55

Német labdarúgás nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Az lehet csak sikeres, aki megfelelő munkatársakkal veszi körbe magát.

2023.03.18 04:56:29

Német labdarúgás nemzetisport.hu

A Bajnokok Ligája után a bajnokságban is vereséget szenvedett a lipcsei csapat.

2023.03.12 17:06:26

Német labdarúgás nemzetisport.hu

A remekbe szabott gólok mellett kellett egy kis szerencse a leverkuseniek brémai sikeréhez.

2023.03.11 14:38:48

Német labdarúgás nemzetisport.hu

A vendégek a második félidőben kihagytak egy büntetőt, a lipcseiek ezt háromszor is megbüntették.

2023.03.05 14:57:46

Német labdarúgás nemzetisport.hu

Több is lehetett volna, annyira jók voltak a hazaiak, a berliniek azonban megúszták a nagyobb verést.