Vive la flanc? Megindult az exodus Franciaországból

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.07.31. 15:00
null
Geoffrey Kondogbia – nem olcsó mulatság (Fotó: Action Images)
Végre itt a nyár, és transzfer az idő – menetrendszerűen elindítjuk átigazolási ámokfutásunkat, hogy nyitókapával csapást vágjunk a nemzetközi labdarúgás őrült költekezésének dzsungelében, sorolóval utat nyissunk az érdeklődések és bejelentkezések vad össztáncában, táblázatba fojtsuk a jöttek-mentek és jöttmentek szülte őskáoszt. Ezen a héten is Angliában kezdtük transzferológiai körsétánkat, majd Olaszországban és Németországban folytattuk, hogy elérkezzünk Franciaországba. Sajnos ismét csak virtuálisan.

Megszokhattuk már, hogy a PSG kivételével a francia egyesületek a nagy topligák, az angol, a spanyol, a német és az olasz élvonal kincsesbányáinak számítanak. A legutóbbi években felerősödött a még az 1990-es években elkezdődött folyamat, miszerint a legtehetségesebb ifjakat elszipkázzák a Premier League sokkal-sokkal gazdagabb egyesületei, néhány galliai csillagot pedig a La Liga és a Serie A is leakaszt – és általában egy szavuk sem lehet az eladóknak, ugyanis kemény eurómilliókat fizetnek olykor még be sem futott játékosokért, akik forintban mérve milliárdosokká válnak.

Nézzünk egy szubjektív 10-es listát a nyáron jelentősebb átigazolási összeg ellenében vándorbotot ragadókról!

10. Franck Tabanou

Nem túl közismert felénk a 26 éves bal oldali védő, de elmond valamit tudásáról, ha a Swansea City képes volt 4.9 millió eurót fizetni érte a St.-Étienne-nek – amely két éve szinte ugyanennyiért vette meg a Toulouse-tól (egyébként Tabanou a Le Havre neveltje). A francia legényke megállt az U20-as válogatottnál, de ha folytatja elmúlt idénybeli remeklését, hamarosan ugrik egy szintet.

9. Simon Kjaer

Még csak 26 éves a viharvert dán bekk, de veretes múlt áll mögötte, játszott a Wolfsburgban, az AS Romában, a Palermóban és a Midtjyllandban, és klubjai mindösszesen 29.15 millió eurót áldoztak játékjogáért. A legújabb befizető a török Fenerbahce, amely 7.65 milliót utalt a Lille-nek. Tavaly még a Milan és a Manchester United is érdeklődött iránta, de Törökországban sem kereshet rosszul. Rómában és Wolfsburgban ugyan nem remekelt, de a Ligue 1-ben magára talált az ott töltött két év alatt.

8. Idrissa Gueye

Az a nagyszerű a Ligue 1-ben, hogy időről időre kitermel magából egy olyan játékost, mint Gueye, akiért most 9 millió eurót adott az Aston Villa. A 25 éves szenegáli középső középpályás hét éve került a hazai Diambarstól a Lille-hez, 2011-ben futott be, most meg majdnem a Marseille-hez igazolt, mert a két klub már is megegyezett egymással a nyolcmilliós vételárban, a játékos pedig részt vett Marseille-ben az orvosi vizsgálaton, de aztán jött a Villa-ajánlat. Ára még másfél millió euróval emelkedhet bizonyos feltételek bekövetkeztekor. Egyébként 160.000 ezer oka volt, hogy Angliát válassza Dél-Franciaország helyett: a tengeren túl havi 250.000 eurót keres majd a marseille-i 90.000 helyett. A Southampton, a West Ham és a Crystal Palace is vevő lett volna rá, a „szentek” például nyolcmilliót (6+2) ígértek érte.

7. Jordan Amavi

Az elmúlt idényben egy internetes lap osztályzatai alapján a Ligue 1 második legjobb játékosa lett a togói származású Amavi, a 21 éves balhátvéd, akit az Aston Villa 11 millió euróért vitt el nevelőegyesületétől, a Nice-től. A francia U21-es válogatott erőssége néha azt sem tudta az elmúlt idényben, hol is tartózkodik éppen, de remekül teljesített, négy gólt lőtt, ezért is figyelt fel rá többek között az Arsenal is.

6. Dimitri Payet

Payet 2011 legelején robbant be a labdarúgás nemzetközi köztudatába, amikor a Chelsea ajánlatot tett érte a St.-Étienne-nek. Akkor nem született egyezség, pedig csak tízmillió eurót kértek a franciák a már válogatott szélsőért, akinek ügyében nem sokkal azelőtt a PSG is kosarat kapott (pedig a játékos már el is utazott Párizsba, hogy aláírja szerződését). A réunioni születésű játékos jól fogadta a hírt: sztrájkot hirdetett, amiért a tartalékok közé száműzték (hogy ott ne lépjen pályára). 2007-ben a Nantes-tól négymillióért megvették, végül jobb híján 9-ért eladták még 2011-ben a Lille-nek, amelytől 8.7-ért elvitte két idény múlva az Olympique Marseille.

Payet Lille-ben utolsó szezonjában 12 gólt szerzett 18 gólpassz mellett, az OM-ben két idényében 44 kanadai pontot hozott össze. Payet most 28 éves, és öt plusz egy éves szerződést ajánlott neki a West Ham évi nettó 2.5 milliós bérrel (Franciaországban jó feleennyit keresett), mérkőzésenkénti 14 ezer eurós pályára lépési bónusszal, az OM pedig 15 milliós „kárpótlást” kapott.

Angliából talán a válogatottba is könnyebben befér.

5. Yohan Cabaye

A 29 éves Cabaye a 2010-es idényben futott be nevelőegyesületében, a Lille-ben, és alig ötmillió euróért vitte el a francia vonalat mostanában igen preferáló Newcastle United. A Ligue 1-nek 13 góllal és 9 gólpasszal intett adieu-t, a Premier League-ben 2/9-cel nyitott a karmester, majd 4/8-cal és 6/2-vel folytatta. Sokkal hasznosabban futballozott, mint azt a számok mutatják, hívta az Arsenal és a Manchester United is, lille-i mestere, Rudi Garcia csábította az AS Romához, végül 2014 januárjában a PSG vette meg, nagy reményekkel és negyedszázmillió euróért.

Az időközben a válogatottban is alaptaggá váló középpályás azonban nem találta a helyét Párizsban, nem tudta beverekedni magát Laurent Blanc kezdőcsapatába. A legutóbbi idényben 1635 percet játszott a 3240-ből, a 17. embernek érezhette magát a csapatban, és a 2016-os Európa-bajnokságot szem előtt tartva váltani akart. A télen hívta az Arsenal, MU kettős ismét, de meglepő módon volt NU-s menedzsere, Alan Pardew elvitte a Crystal Palace-hoz.

Cabaye párizsi sikereiről sokat elmond, hogy már csak 14 millióért (de ez is klubrekord a vevőnél) adták el a fazonszabászt, aki az elmúlt idényben 36 mérkőzésen kerek egy gólpasszt adott évi 5.5 millió eurós fizetés fejében. Londonban heti 140 ezer euró körül keres, tehát még jobban, mint korábban, ezért is utasíthatta el az AS Romát és az Atlético Madridot.

Az egyik, számunkra felfoghatatlan összeg helyett a másik felfoghatatlant választotta…

4. Giannelli Imbula

Nem akármilyen csillaghullásban van része ezen a nyáron a Marseille öltözőjének: a 22 éves, U21-es válogatott szűrőért, Imbuláért húszmilliót áldozott az FC Porto, és az üzlet egyik érdekessége, hogy a Chelsea, a West Ham, a Tottenham, a Juventus, a Valencia, a Milan, az Inter és az Arsenal tusakodott korábban a kemény középpályásért, akit Patrick Vieirához és Claude Makéléléhez szoktak hasonlítani. Egyelőre csak U21-es francia válogatott a futballista, de mivel Kongói DK-beli szülők gyermekeként Belgiumban született, mindhárom ország felnőttválogatottjában jogosult játszani. Az Inter és a Milan az ő ügyében is egyezséget kötött egymással, és úgy vélték, maximum 19 millió eurót fizetnek érte.

A középső középpályás 2013-ban a Ligue 2 legjobb játékosaként 7.5 millióért érkezett Marseille-be a Guingamptól, serdülőként egyébként a PSG-ben is megfordult. A Porto a transfermarkt.de szerint még senkiért sem fizetett többet nála, Hulk 19 millióért, Danilo 13-ért érkezett, és a gall szűrő kivásárlási ára is portói léptékű: 50 millió euró. Az Inter és a Valencia kerek évi négymilliós bért kínált számára, gondoljuk, új egyesületében sem kereshet sokkal rosszabbul, mert ott a keret legjobban dotált játékosa, ebben is rekorder. Megdöbbentő módon ő már teljesen a Porto tulajdona, az új rendelkezések szerint már cégeket, ügynököket, edénybemutató klubokat és egyéb szabadidős szervezeteket nem lehet bevenni társtulajdonosnak. Ügynöke egyébként édesapja (ez ritkán vezet jóra), aki elmondta, hogy a Chelsea egymilliót adott volna neki, ha oda ír alá fiacskája, de a londoniak kölcsönadták volna „Törökországba vagy hová”, és a derék szülő üzent az Internek is, hogy valósággal megundorodott attól, mennyire nem vették őket komolyan.

Hogy mennyit kapott a papa a Portótól? Kétmillió eurót…

3. Jordan Ayew és André Ayew

Hogy ne keltsünk testvérviszályt, nem bontottuk meg a párost (bár utóbbiért nem fizettek kimondott átigazolási díjat, így ő a kakukktojás a listán; bár az sem igaz éppen, hogy ingyen távozott volna, lásd a későbbieket), és azt sem tudjuk eldönteni, melyikükkel járt jobban a PL – maradjunk annyiban, hogy egyikük sem lesz olyan legendás játékos, mint édesapjuk, Abedi Pelé. Az 1991-es születésű Jordan az ismeretlenebb, pedig akárcsak nála két évvel idősebb bátyja, ő is hamar beverekedte magát a profik közé Marseille-ben. Őt a Sochaux-nak, testvérét korábban az Arlesnek és a Lorient-nak adták kölcsön – csak amíg a támadó mindenes Jordant tavaly négymillióért eladták a Lorient-nak, a középső középpályás, balszélső André utolsó megtérte, 2010 óta végig alapember volt az OM-ben, azóta 60 gólt lőtt és adott 25 gólpasszt, mellette a ghánai nemzeti csapatnak is erőssége lett a korábbi francia U18-as válogatott támadó.

Jordan sem tétlenkedett éppen, első idényét új csapatában 13 góllal és hét gólpasszal zárta, ezért aztán elvitte az Aston Villa Christian Benteke-utódnak 12 millió euróért. A nagyobbik Ayew ingyen írt alá a Swansea Cityhez (ez is mélyütés azért az OM-nek, akárhonnan is nézzük), és nem aprózta el: szignójáért 8.15 millió eurót kért, és heti 85.7 ezer eurót keres (körülbelül ennyit kapott a Ligue 1-ben is). Nemcsak gazdag, hanem sportos család is az övék, nagybátyjuk, Kwame Ayew a Metz, a Lecce és a Sporting CP profija volt, testvérük, a zömök Ibrahim szintén válogatott, sőt 2010-es világbajnoki résztvevő, a Lierse és a Zamalek után mostanság az Asante Kotokóban játszik.

2. Yannick Ferreira Carrasco

Csak miatta nem Kondogbia a nyár meglepetése, ugyanis a 21 éves belga támadó mindenesért 20 milliót fizetett az Atlético Madrid a Monacónak. Az ASM őt nem vette, hanem még öt éve a Genk utánpótlásából szúrták ki a francia megfigyelők, és potom 600 ezer eurós nevelési költséget számlázhattak érte a belgák. Egy kis bónusz leeshet még a Monacónak a támadóért, akit tavaly az AS Roma hatmillióért vitt volna, de Ferreira-Carrasco inkább négy évvel meghosszabbította monacói kontraktusát. Az elmúlt idényt 22 kanadai ponttal fejezte be, mérkőzéseken átlagosan 70 percet szerepelve, előtte hét kanadai pontig jutott, míg korábban, még a Ligue 2-ben hat gólt és hat asszisztot ért el. Egyébként egyik szülője portugál, a másik spanyol, azaz két országban is bánhatják, hogy a belgákat választotta. Nehéz hónapok állnak előtte, ha Diego Simeone tényleg új Arda Turant akar faragni belőle.

1. Geoffrey Kondogbia

Furcsa világ az, amelyben egy erőközéppályásért 30 millió eurót fizetnek, márpedig az Inter éppen ezt tette a 22 éves francia játékos kapcsán. Igaz, az U20-as világbajnok védekező középpályásért már a Monaco is 20 milliót áldozott két éve, amikor megvette a Sevillától (ennyi volt a kivásárlási ár). A spanyolok igen jól jártak vele, egy idénnyel előtte 3 millióért engedte el a Lens. Érdekes, hogy akkor a Real Madrid is vitte-vette volna, de Kondogbia félt attól, hogy ott kevés játéklehetőséghez jut.

A mostani 30 millióhoz a jövőbeli szerepléstől függően még ötmilliót (más források szerint nyolcmilliót, de az is kiderült, hogy plusz négymillió jár az ASM-nek, ha továbbadják a labdarúgót) kell fizetni érte, és a jól megtermett játékosnak fényes jövőt jósolnak Milánóban, ahol azt várják tőle, hogy minden értelemben véve megerősítse a gárda gerincét. Megbecsültségét mutatja, hogy Kondogbia évi 4.5-5 milliót keres majd a fekete-kékeknél (annyit, mint a hercegségben, ahol érkeztekor övé lett a topbér), ezzel a csapat legjobban fizetett alkalmazottjává válik.

A transzferben külön csavar, hogy hősünk csábítgatása közben az Inter és a Milan megnemtámadási egyezményt kötött a Ligue 1-re vonatkozóan.

Kondogbiának máris nagy szava van az Interben, mert hogy, hogy nem, de testvérét, a 26 éves Evanst is megvette az olasz klub, az Arlestől (ahol a legutóbbi évadban egy bajnokin lépett pályára 16 perc erejéig), de kölcsön is adta a csatárt a Renatének. Evans Kondogbia amúgy a Közép-afrikai Köztársaság válogatottját választotta.

A Milan-kisfőnök Adriano Galliani szerint az Inter 40 milliót költött megvételére – legalább sejtjük, mennyi lehetett az aláírási és az ügynökpénz.

Pénz, pénz és pénz, cikkünk leggyakrabban használt szava a millió és az euró. Vajon még mindig a sport iránti szenvedély mozgatja a futballt? Belülről már biztosan nem...

A LIGUE 1 ÁTIGAZOLÁSAI, 2015 NYARA
AFC AJACCIO
Érkezett: Alassane Touré (Tours), Jérome Le Moigne (Lens, ingyen), Damjan Djokovic (Bologna, i.)
Távozott: Yoann Andreu (Angers, i.), Cyriaque Rivieyran (Clermont Foot, i.), Florian Fabre (Nimes, i.), Matar Fall (Toulon, i.)
SCO ANGERS
Érkezett: Ismaël Traoré (Stade Brest, i.), Billy Ketkeophomphone (FC Tours, i.), Slimane Sissoko (Vendée), Gilles Sunu (Évian), Pierrick Capelle (Clermont Foot, i.), Cheikh Ndoye (Créteil-Lusitanos, i.), Nicolas Pepe (Angers B), Mathias Serin (Romorantin, i.), Fabien Boyer (Chateauroux, kv.), Ludovic Ajorque (Le Poiré-sur-Vie, kölcsönből vissza), Jérémy Blayac (Racing Strasbourg, kv.), Yoann Andreu (Ajaccio, i.), Thomas Mangani (Chievo Verona), Romain Saiss (Le Havre, i.)
Távozott: Sacha Clémence (Créteil-Lusitanos), Rayan Frikeche (Ajaccio, i.), Nicolas Pepe (US Orléans, kölcsönbe), Jérémy Blayac (Racing Strasbourg, i.), Khalid Ajari (szerződése lejárt), Thomas Mangani (Chievo Verona, kv.), Jean-Jacques Pierre (Caen, kv.), Axel Ngando (Stade Rennes, kölcsönből vissza), Fabien Boyer (Kortrijk), Loic Guillon (szl.), Fabien Boyer (Kortrijk), Jonathan Kodjia (Bristol City, 3.000.000)
SC BASTIA
Érkezett: Sadio Diallo (Lorient), Adama Ba (Chamois Niort, kv.), Joseph Barbato (Colomiers, kv.), Jasszin Dzsebbur (Montpellier, k.), Alexander Djiku (Bastia B), Sadio Diallo (Stade Rennes)
Távozott: Djibril Cissé (Saint-Pierroise, i.), Christophe Vincent (Ajaccio, i.), Rjad Budebuz (Montpellier, 1.700.000), Gadji Tallo (AS Roma, kv.), Alphonse Aréola (PSG, kv.), Guillaume Gillet (RSC Anderlecht, kv.), El-Hadji Ba (Sunderland, kv.), Giovanni Sio (FC Basel, kv.), Hervin Ongenda (PSG, kv.), Romain Achilli (szl.), Drissa Diakité (szl.)
FC GIRONDINS BORDEAUX
Érkezett: Frédéric Guilbert (Girondins Bordeaux B), Gaëtan Laborde (Stade Brest, kv.), Emiliano Sala (Caen, kv.), Clément Badin (Real Avilés, kv.), Kévin Soni (Bordeaux U19), Milan Gajics (OFK Beograd)
Távozott: Marc Planus (szl.), Azbe Jug (Sporting CP, i.), Julien Faubert (szl.), Clément Badin (szl.), Tiago Ilori (Liverpool, kv.), Rodrigo Castro (szl.), Younés Kaabouni (Red Star 93, k.), David Djigla (Niort, i.), Mariano (Sevilla, 3.500.000), Emiliano Sala (Nantes)
SM CAEN
Érkezett: Vincent Bessat (Nantes, i.), Jordan N’Kololo (Clermont Foot, i.), Florian Le Joncour (Concarneau, i.), Sziam Ben Jusszef (Astra Giurgiu, i.), Florian Raspentino (Dijon, kv.), Mathieu Duhamel (Évian, kv.), Jean-Jacques Pierre (SCO Angers, kv.), Jonathan Delaplace (Lille, 600.000), Andy Delort (Wigan Athletic, 1.400.000), Cheik Traoré (Caen B), Jordan Leborgne (Caen B), Jeff Louis (Standard Liege)
Távozott: José Saez (szl.), Felipe Saad (szl.), Bengali-Fodé Koita (Blackburn Rovers, i.), Yrondu Musavu-King (szl.), Thomas Lemar (AS Monaco, 4.000.000), Emiliano Sala (Girondins Bordeaux, kv.), Nicolas Benezet (Évian, kv.), Sloan Privat (Gent, kv.), Jean-Jacques Pierre (Tours, i.), Cheik Traoré (US Avranches, k.), Damien Perquis (Valenciennes)
EA GUINGAMP
Érkezett: Sloan Privat (Gent, k.), Nill de Pauw (Lokeren, 750.000), Tiécoro Keita (Paris FC, kv.), Mana Dembélé (Nancy, kv.), Julien Begue (US Boulogne, kv.), Théo Guivarch (Lorient B), Nicolas Benezet (Évian, 1.200.000)
Távozott: Ladislas Douniama (szl.), Hugo Guichard (szl.), Rasid Aliui (Stade Laval, k.), Claudio Beauvue (Olympique Lyon, 5.000.000), Sylvain Marveaux (Newcastle United, kv.), Jérémy Pied (Nice, kv.), Sambou Yatabaré (Olympiakosz, kv.), Christophe Mandanne (Dibba al-Fudzsairah, i.), Baissama Sankoh (Stade Brest, k.), Ronnie Schwartz (Bröndby, k.)
OSC LILLE
Érkezett: Romain Jamrozik (Lille B), Benjamin Pavard (Lille B), Renato Civelli (Bursaspor, i.), Eric Bauthéac (Nice, 2.400.000), Wilfried Kanon (Den Haag, 500.000), John Jairo Ruiz (Oostende, kv.), Julian Jeanvier (Royal Mouscron-Péruwelz, kv.), Maki Tall (Red Star 93, kv.), Ronny Rodelin (Royal Mouscron-Péruwelz, kv.), Sehrou Guirassy (Stade Laval), Munir Obbadi (AS Monaco, i.), Gadji Tallo (AS Roma, 1.000.000), Baptiste Guillaume (Lens, 4.000.000), Ibrahim Amadou (Nancy, 2.000.000), Stoppila Sunzu (Senhua, k.)
Távozott: Abdoulaye Diaby (FC Bruges, 2.000.000), David Rozehnal (Oostende, i.), Simon Kjaer (Fenerbahce, 7.650.000), Rony Lopes (Manchester City, kv.), Divock Origi (Liverpool, kv.), Jonathan Delaplace (Caen, 600.000), Adama Traoré (AS Monaco, 14.000.000), Idrissa Gueye (Aston Villa, 9.000.000), Nolan Roux (St.-Étienne, 2.000.000), Kevin Koubemba (Stade Brest, k.)
LORIENT
Érkezett: Pape Paye (Dijon, i.), Maxence Derrien (Avranches, kv.), Rémi Mulumba (Auxerre, kv.), Enzo Réale (Arles-Avignon, kv.), Alain Traoré (AS Monaco, kv.), Louis Nganioni (Lyon B), Moryké Fofana (Lilleström, 400.000)
Távozott: Fabien Audard (visszavonult), Pedrinho (Rio Ave, i.), Cheick Touré (szl.), Fabien Robert (szl.), Mathieu Coutadeur (szl.), Sadio Diallo (FC Stade Rennes (Stade Rennes, kv.), Gianni Bruno (Évian, kv.), Pierre Lavenant (Sedan, k.), Mathias Autret (Lens), Jordan Ayew (Aston Villa, 12.000.000)
OLYMPIQUE LYON
Érkezett: Jérémy Morel (Olympique Marseille, i.), Claudio Beauvue (Guingamp, 5.000.000), Jérémy Frick (Servette, kv.), Louis Nganioni (Lyon B)
Távozott: Yoann Gourcuff (szl.), Mouhamadou Dabo (szl.), Jérémy Frick (Biel-Bienne), Fares Bahlouli (AS Monaco, 3.500.000), Sidy Koné (szl.), Louis Nganioni (Utrecht, k.), Mohamed Yattara (Standard Liege, 2.200.000)
OLYMPIQUE MARSEILLE
Érkezett: Yohann Pelé (Sochaux, i.), Georges-Kevin N’Koudou (Nantes, 1.500.000), Gaël Andonian (Olympique Marseille B), Karim Rekik (Manchester City, 5.000.000), Laurent Abergel (Ajaccio, kv.), Modou Sougou (Évian, kv.), Fued Kadir (Real Betis, kv.), Dória (Sao Paulo, kv.), Lucas Ocampos (AS Monaco, 7.000.000), Szaber Khalifa (Club Africain, kv.), Bouna Sarr (Metz, 1.500.000), Bill Tuiloma (Marseille B), Stéphane Sparagna (Marseille B), Abou Diaby (Arsenal, i.), Javier Manquillo (Atlético Madrid, k.), Lassana Diarra (egyesület nélküli)
Távozott: André Ayew (Swansea City, i.), Jérémy Morel (Olympique Lyon, i.), Fued Kadir (Real Betis, 600.000), Rod Fanni (al-Arabi, i.), Momar Bangoura (szl.), André-Pierre Gignac (Tigres, i.), Dimitri Payet (West Ham United, 15.000.000), Giannelli Imbula (Porto, 20.000.000), Lucas Ocampos (AS Monaco, kv.), Szaber Khalifa (Club Africain, 1.000.000), Brice Samba (Nancy, k.), Julien Fabri (Bourg-Péronnas, i.)
AS MONACO
Érkezett: Fabinho (Rio Ave, 6.000.000), Guido Carrillo (Estudiantes, 8.800.000), Thomas Lemar (Caen, 4.000.000), Paul Nardi (Nancy, kv.), Jessy Pi (Troyes, kv.), Marcel Tisserand (Toulouse, kv.), Delvin N’Dinga (Olympiakosz, kv.), Munir Obbadi (Hellas Verona, kv.), Gaetano Monachello (Virtus Lanciano, kv.), Nicolas Isimat-Mirin (PSV, kv.), Falcao (Manchester United, kv.), Edgar Salli (Académica Coimbra, kv.), Borja López (Deportivo La Coruna, kv.), Lucas Ocampos (Olympique Marseille, kv.), Quentin N’Gakoutou (Lausanne, kv.), Fares Bahlouli (Lyon, 3.500.000), Mario Pasalic (Chelsea, k.), Corentin Jean (Troyes, 4.000.000), Yarouba Cissako (Monaco B), Corentin Tirard (Monaco B), Ivan Cavaleiro (Benfica, 15.000.000), Adama Traoré (Lille, 14.000.000), Hélder Costa (Benfica B, k.), Stephan El Shaarawy (AC Milan, k., 2.000.000), Raphaël Diarra (Monaco B)
Távozott: Dimitar Berbatov (szl.), Abdou Diallo (Zulte Waregem, k.), Geoffrey Kondogbia (Inter, 30.000.000), Nicolas Isimat-Mirin (PSV, 2.400.000), Fabinho (Rio Ave, kv.), Maarten Stekelenburg (Fulham, kv.), Matheus Carvalho (Fluminense, kv.), Alain Traoré (Lorient, kv.), Lucas Ocampos (Marseille, 7.000.000), Wallace (Sporting Braga, kv.), Aboubakar Kamara (Kortrijk, i.), Borja López (FC Arouca, i.), Falcao (Chelsea, k., 5.700.000), Corentin Jean (Troyes, k.), Valere Germain (Nice, k.), Yannick Ferreira Carrasco (Atlético Madrid, 20.000.000), Munir Obbadi (Lille, i.), Delvin N'Dinga (Lokomotiv Moszkva, k.), Dylan Bahamboula (Paris FC, k.), Quentin N’Gakoutou (Évian, k.), Gaetano Monachello (Atalanta, 500.000)
HSC MONTPELLIER
Érkezett: William Rémy (Dijon, i.), Rami Benszebaini (Paradou, k.), Riad Budebuz (Bastia, 1.700.000), Jérome Roussillon (Sochaux, kv.), Jasszin Dzsebbur (Varese, kv.), Mamadou N'Diaye (Montpellier B), Ellyes Skhiri (Montpellier B)
Távozott: Lucas Barrios (Szpartak Moszkva, kv.), Jasszin Dzsebbur (Bastia, k.), Siaka Tiéné (szl.), Karim Ait-Fana (szl.), Abdelhamid el-Kautari (Palermo, 2.000.000)
NANTES
Érkezett: Adrien Thomasson (Évian, 800.000), Wilfried Moimbé (Stade Brest, i.), Adryan (Flamengo, k.), Birama Touré (Stade Brest, kv.), Abdoulaye Touré (Le Poiré-sur-Vie, kv.), Amin Udriri (Arles-Avignon, kv.), Fernando Aristeguieta (Philadelphia Union, kv.), Kolbeinn Sigthórsson (Ajax, 3.000.000), Emiliano Sala (Bordeaux)
Távozott: Serge Gakpé (Genoa, i.), Kian Hansen (Midtjylland, 1.500.000), Vincent Bessat (Caen, i.), Erwin Zelazny (Rodez Aveyron Football, i.), Georges-Kevin N’Koudou (Olympique Marseille, 1.500.000), Nassim Badri (szl.), Issa Cissokho (Genoa, 500.000)
OGC NICE
Érkezett: Jean Michaël Seri (Pacos de Ferreira, 1.000.000), Hatem Ben Arfa (egyesület nélkül), Maxime Le Marchand (Le Havre), Albert Rafetraniaina (Nice B), Said Benrahma (Nice B), Jordan Astier (Fréjus-Saint-Raphaël, kv.), Stéphane Bahoken (Racing Strasbourg, kv.), Lucas Rougeaux (Fréjus-Saint-Raphaël, kv.), Jérémy Pied (Guingamp, kv.), Said Benrahma (Nice B), Valere Germain (Monaco, k.)
Távozott: Didier Digard (Real Betis, i.), Eric Bauthéac (Lille, 2.400.000), Carlos Eduardo (Porto, kv.), Joris Delle (Lens), Souleymane Diawara (szl.), Xavier Pentecote (szl.), Lloyd Palun (Red Star 93, i.), Moussa M'Bow (szl.), Jordan Astier (szl.), Fabien Dao Castellana (szl.), Didier Digard (Real Betis, i.), Alexy Bosetti (Tours, k.), Jordan Amavi (Aston Villa, 11.000.000)
PARIS SAINT-GERMAIN
Érkezett: Presnel Kimpembe (PSG B), Serge Aurier (Toulouse, 10.000.000), Alphonse Aréola (Bastia, kv.), Jordan Ikoko (Le Havre, kv.), Youssouf Sabaly (Évian, kv.), Hervin Ongenda (PSG, kv.), Lorenzo Callegari (PSG B), Alec Georgen (PSG U18), Antoine Conte (Stade Reims, kv.), Kevin Trapp (Eintracht Frankfurt, 9.500.000), Benjamin Stambouli (Tottenham Hotspur, 8.600.000)
Távozott: Zoumana Camara (visszavonult), Alphonse Aréola (Villarreal, k.), Mory Diaw (szl.), Serge Aurier (Toulouse, kv.), Antoine Conte (Stade Reims, i.), Yohan Cabaye (Crystal Palace, 13.900.000)
STADE REIMS
Érkezett: Atila Turan (Kasimpasa, kv.), Gaëtan Courtet (Stade Brest, kv.), Antoine Conte (PSG, i.), Frédéric Bulot (Standard Liege), Hamari Traoré (Lierse)
Távozott: Chris Mavinga (Rubin Kazany, kv.), Valentin Roberge (Sunderland, kv.), Antoine Conte (PSG, kv.), Gaëtan Courtet (Auxerre), Sacha Bastien (szl.), Christopher Glombard (Paris FC, k.), Yann Benedick (US Sarre-Union, i.)
FC STADE RENNES
Érkezett: Ludovic Baal (Lens, i.), Yacouba Sylla (Aston Villa, 1.500.000), Pedro Mendes (Parma, i.), Giovanni Sio (FC Basel), Sadio Diallo (Lorient, kv.), Abdoulaye Diallo (Le Havre, kv.), Cédric Hountondji (Chateauroux, kv.), Wesley Said (Stade Laval, kv.), Adrien Hunou (Clermont Foot, kv.), Edvinas Gertmonas (Atlantas Klaipeda, kv.), Dimitri Kevin Cavaré (Lens, kv.),
Axel Ngando (Angers, kölcsönből vissza)

Távozott: Vincent Pajot (Saint-Étienne, i.), Philipp Hosiner (1.FC Köln, k.), Christopher Dilo (Dijon, i.), Jean II Makoun (szl.), Sadio Diallo (Bastia)

AS SAINT-ÉTIENNE
Érkezett: Vincent Pajot (Stade Rennes, i.), Kévin Théophile-Catherine (Cardiff City, 2.000.000), Pierre-Yves Polomat (Stade Laval, kv.), Benoit Assou-Ekotto (egyesület nélküli), Nolan Roux (Lille, 2.000.000)
Távozott: Franck Tabanou (Swansea City, 4.900.000), Baptiste Valette (Royal Excelsior Virton), Ricky van Wolfswinkel (Norwich City, kv.), Kévin Théophile-Catherine (Cardiff City, kv.), Landry N'Guemo (szl.), Mevlüt Erdinc (Hannover, 3.300.000)
FC TOULOUSE
Érkezett: Yann Bodiger (Toulouse B), Serge Aurier (PSG, kv.), Mauro Goicoechea (Arouca)
Távozott: Serge Aurier (PSG, 10.000.000), Zacharie Boucher (Auxerre, 500.000), Dragos Grigore (al-Szailija, k.), Marcel Tisserand (Monaco, kv.), Amadou Soukouna (szl.), Lionel M'Pasi (szl.), Florian David (szl.)
AC ES TROYES
Érkezett: Lossémy Karaboué (Nancy, i.), Christian Bekamenga (Stade Laval), Georges Gope-Fenepej (US Boulogne, kv.), Mickaël Barreto (US Avranches, kv.), Khassa Camara (US Boulogne, kv.), Corentin Jean (Monaco, k.), Fabien Camus (Genk)
Távozott: Florian Jarjat (visszavonult), Stéphen Drouin (szl.), Salimo Sylla (Auxerre, i.), Mickaël Barreto (US Orléans, i.), Jessy Pi (AS Monaco, kv.), Christian Bekamenga (Stade Laval, kv.), Corentin Jean (Monaco, 4.000.000), Khassa Camara (szl.), Lionel Carole (Galatasaray, 1.500.000), Christian Bekamenga (Karabükspor, 300.000)
Vastaggal az elmúlt hét igazolásai, lezárva csütörtök délben
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik