Film: Bölöni László dél-franciaországi otthonában forgattak

Munkatársunktól MunkatársunktólMunkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2023.08.09. 14:21
null
Forgatás Dél-Franciaországban (Fotó: Nyirkos Zsófia)
Magyarország, Románia, Belgium, Luxemburg, Nagy-Britannia, Görögország, Spanyolország, Svédország, Csehország és Franciaország számos városa és helyszíne után ezúttal a Nizza feletti otthonában fogadta a róla készülő filmet forgató stábot Bölöni László.

A festői kilátású Bölöni-ház a Földközi-tenger és a francia Riviéra feletti hegyekben a volt francia miniszterelnök Valéry Giscard d'Estaing családi birtokai és a volt Rolling Stones-villa közeli szomszédságában található. Bölöni László a Monaco csapatának volt az edzője, amikor jobban és közelebbről megismerte és megszerette a Marc Chagallt is megihlető a környéket, de azt mindig kiemeli, hogy „Marosvásárhely az otthon, miközben Budapestre is hazamegyek”.

A filmesek célja, hogy a nézők ne csak a futball-legendát, hanem a családapát, nagypapát és férjet is megismerjék, így a kétnapos forgatáson a Bölöni család több tagjával készítettek interjúkat, többek között feleségével, Bölöni Klára színésznővel és a családi hagyományt folytató lányával, a fogorvos-szájsebész Bölöni Eszterrel is – tájékoztatta az NSO-t a készülő film stábja.

Bölöni László elmondta, „nagyobb munkára kényszerítenek filmes barátaim, mint gondoltam, a több órás interjúk és forgatások, sokszor egy edzésnek is beillenek”.

„Számunkra, erdélyi magyarok számára Bölöni ugyanolyan, mint Puskás Ferenc az anyaországiaknak, az egyetlen igazi legenda, akivel már a kommunista diktatúra idején is azonosulni tudtunk, minden fiúgyermek igazi példaképe” – mondta el Szabó Attila, a film erdélyi társrendezője, aki szerint azonban Bölöni nagyívű nemzetközi karrierje, karaktere, meseszerű sorsa a világ minden szegletében érthetővé és érdekessé teszi majd a filmet.

Balról:  Kiss Sándor és Kiss Soma operatőrök, Paulme Gaëtan (Bölöni veje),  Bölöni Eszter, Emma és Robin (az unokák), Bölöni Klára, Bölöni László,  Kollarik Tamás és Szabó Attila (Fotó: Nyirkos Zsófia)
Balról: Kiss Sándor és Kiss Soma operatőrök, Paulme Gaëtan (Bölöni veje), Bölöni Eszter, Emma és Robin (az unokák), Bölöni Klára, Bölöni László, Kollarik Tamás és Szabó Attila (Fotó: Nyirkos Zsófia)

Kollarik Tamás, a film ötletgazdája és rendezője elmondta, hosszú előkészület előzte meg kiutazásukat, s hozzátette, „hatalmas élmény a mostani forgatás is, kincseket találtunk a franciaországi családi archívumban és László labdarúgással kapcsolatos tárgyi emlékeinek filmes feldolgozása során is. Szívet melengető volt hallani, hogy unokái, akik Franciaországban születtek, milyen gyönyörűen beszélnek magyarul. Nem csupán sportfilmet készítünk, és nem csak a focirajongók a célközönségünk. Társadalom- és korrajzra is törekszünk, korszakokon, csodálatos tájakon és országokon átívelő igazi utazás vár majd a nézőkre. A legenda életét meghatározó személyiségek is megszólalnak, mint például az egykori román kommunista diktátor fia, Valenitin Ceausescu, a futballsztárok közül Peter Cech, Axel Witsel, Raphaël Varane, Marius Lacatus, Helmuth Duckadam mellett a Barcelona legendái, vagy a magyar labdarúgás nagy alakjai, mint Nyilasi Tibor vagy a fantasztikus franciaországi karriert befutó kispesti csillag, Kovács Kálmán.”

Lapunk kérdésére dr. Novák Tamás producer elmondta, jelenleg a portugáliai forgatás, valamint a Gheorghe Hagi- és Cristiano Ronado-interjú előkészítése zajlik. Kollarik kiemelte, „a több éve zajló anyaggyűjtés, az évek óta tartó forgatási folyamat lassacskán a végére ér, sőt már párhuzamosan a stúdiómunkát is elkezdtük, ha tehát minden a tervek szerint halad, a jövő évben mozivászonra kerül a film."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik