Labdarúgás: dokumentumfilm készül Bölöni László életéről

I. SZ., MTII. SZ., MTI
Vágólapra másolva!
2022.05.20. 14:13
null
Bölöni László (Fotó: Tumbász Hédi)
Bölöni Lászlóról, a nagyszerű romániai magyar labdarúgóról forgat dokumentumfilmet Szabó Attila a Nemzeti Filmintézet támogatásával.

Minden idők legsikeresebb romániai magyar labdarúgójáról, Bölöni Lászlóról a még nem publikált önéletrajzát felhasználva a Filmintézet 96.1 millió forintos gyártási támogatásával forog júliustól a Bölöni László – Egy legenda története című dokumentumfilm.

A Bölöni-film a labdarúgás univerzális nyelve segítségével egyrészt egy európai történetet mesél el, másrészt egy összetett közép-európai sorsot is bemutat. A film Kollarik Tamás ötlete, Szabó Attila rendező és Kollarik Tamás forgatókönyve alapján készül, Szöllősi György szakértővel, lapunk főszerkesztőjével együttműködésben, producere Novák Tamás.

A nehéz sorsú székely fiú a román kirakatcsapat, a bukaresti Steaua és a román válogatott csapatkapitánya, majd szövetségi kapitánya lesz. Az alkotók bemutatják Bölöni László életútját, amely Székelyföldről Bukarestbe, a kommunista Romániából Nyugat-Európába és a falusi pályáról a Bajnokcsapatok Európa-kupájának döntőjébe vezet.

Bölöni László mellett megszólalnak a román futball csillagai, magyar pályatársak és európai legendák. Cristiano Ronaldo és Jenei Imre mellett Valentin Ceausescu, a román kommunista diktátor, Nicolae Ceausescu fia is megjelenik a sok archív anyaggal dolgozó, korábban nem publikált anyagokat is bemutató dokumentumfilmben.

„Nem klasszikus sportfilmet készítünk. Ugyan a film Bölöni László életén vezet végig, de közben az éppen aktuális társadalmi, politikai tér is kirajzolódik. Karrierje lenyűgöző, labdarúgóként, majd edzőként több európai klubot, várost, országot járt meg. Bölöni László ugyanakkor emberként is példaértékű, hiszen úgy vált Románia egyik legnagyobb labdarúgójává, hogy közben mindvégig megmaradt magyarnak” – fogalmazott Szabó Attila.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik