CS. M.
2023.03.10 20:07 Frissítve: 2023.03.10 20:55

Hírességek sora szólal meg a Bölöni Lászlóról készülő dokumentumfilmben

Hónapok óta forog Kollarik Tamás ötlete alapján, Novák Tamás producer, valamint Kollarik Tamás és Szabó Attila rendezők életrajzi sport-dokumentumfilmje a szombaton 70 éves Bölöni Lászlóról – áll a film készítőinek pénteki közleményében. 

A film ötletgazdája, Kollarik Tamás és Bölöni László (Fotó: Nyirkos Zsófia)

 

ÍME, A TELJES KÖZLEMÉNY:

Bölöni László, aki erdélyi magyar futballistaként előbb Románia – és a magyar kisebbség – nemzeti hőse lett, majd edzőként Franciaországban, Romániában, Belgiumban, a Közel-Keleten és Portugáliában nagy sikereket ért el. Utóbbi állomáshelyén is hallatlanul népszerű a Sporting bajnok és kupagyőztes szakvezetőjeként, aki felfedezte és elsőként állította a felnőttcsapatba Cristiano Ronaldót. Két nemzet példaképe, aki egy kis erdélyi településről, Dicsőszentmártonból indulva tudott kitörni a diktatúrából, és meg sem állt a világhírnévig.

Bölöni László családját szinte kettétörte a kommunista terror, neki mégis sikerült kiemelkednie, és kitartásának, szorgalmának, intelligenciájának köszönhetően a futballvilág elitjébe került, útja, Marosvásárhelyre, majd Bukarestbe vezetett. Egyszerre a román és az egyetemes magyar sport egyik legsikeresebb, legnépszerűbb alakja. Puskás Ferenc mellett az egyetlen magyar játékos, aki megnyerte a legrangosabb klubtrófeát, a Bajnokcsapatok Európa-kupáját (a mai Bajnokok Ligája elődjét) és egyben az első 100-szoros román válogatott labdarúgó. Két nemzet világsztárja.

Fogorvosi diplomájára és gyakorlatára is büszke, de a futballvilág egyik szakmai központjává váló Franciaországban edzőként kezdett új életet, a mai napig aktív és sikeres egyénisége a nemzetközi labdarúgásnak. Nevéhez fűződik több európai nagycsapat irányítása, Cristiano Ronaldo felfedezése mellett több, ma is aktív világsztár edzője is volt. A film Bölöni László hallatlanul inspiráló élettörténetét meséli el a futballvilág számos ismert alakja, csapattársak és tanítványok, továbbá barátok, tisztelők, szakértők megszólaltatásával és persze a főszereplő szavaival. Bölöni László mellett megszólal a filmben többek között több hajdani csapattárs (Tudorel Stoica, Victor Piturca, Gheorghe Hagi, Miodrag Belodedici, Helmuth Duckadam, Gavril Balint – a BEK-győztes Steaua Bucuresti és a román  válogatott játékosai), Valentin Ceausescu – a Steaua egykori patrónusa, a néhai diktátor fia, korábbi magyar válogatott labdarúgók (Kovács Kálmán, Martos Győző, Nyilasi Tibor) és számos világsztár futballista a volt tanítványok közül (Petr Čech, Axel Witsel, Raphaël Varane).  

Helmuth Duckadam a stábbal

 

A Nemzeti Filmintézet és a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásával készülő dokumentumfilmet Magyarországon és Romániában is bemutatják és vetítik majd a mozik, de további országokkal is folynak tárgyalások a forgalmazásról.  A film alkotói: Kollarik Tamás, Szabó Attila (rendezők), Szöllősi György (tanácsadó), Antal Szabolcs, Simó Csaba (operatőrök), Koch Simon (hangmérnök) és Novák Tamás (producer).

A film hivatalos Facebook-oldala ITT!

2023.09.30 20:10:46

Minden más foci nemzetisport.hu

Kevés volt Stefanescu bombagólja Hagiék ellen, csereként állt be a kis Rivaldo, illetve Kecskés Ákos és Varga Roland is.

2023.09.30 14:44:48

Minden más foci nemzetisport.hu

Az észak-bácskaiak csütörtökön a görög Olympiakoszt fogadják a TSC Arénában.

2023.09.27 23:23:44

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az angolok például az egyik világbajnokságon odáig mentek a tradicionális maori harci tánc, a haka »tompító célzatú megelőzésében«, hogy nyitott V-alakban sorakoztak fel – mintegy elnyelendő a fekete mezeseket –, vállalva a több ezer font sterlinges bírságot is, amelyet a félpálya átlépéséért rótt ki rájuk a nemzetközi szövetség.

2023.09.26 19:55:51

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az Illés együttes először az 1968-as táncdalfesztiválon hallott dalával – Amikor én még kissrác voltam – megidézem az ifjúságomat, már ami a labdarúgás szeretetét illeti. Ezt azért írom le, mert noha Lionel Messit és Cristiano Ronaldót kiváló futballistának tartom, mindig feszengtem, amikor gyerekek tucatjait láttam a mezükbe bújva. Miért nem lehet honi játékoshoz kötődni? A válasz korszakoktól függően más és más volt.