Csillagok háborúja – Lionel Messi és Cristiano Ronaldo korszakos rivalizálása

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2023.05.18. 14:27
null
Lionel Messi és Cristiano Ronaldo szurkolók millióinak mutatta meg, milyen csodás játék a futball (Fotók: AFP, Getty Images, Imago Images)
Lionel Messit pályafutása nagy részében egy másik korszakos futballistához, Cristiano Ronaldóhoz hasonlították. Az argentin és a portugál zseni viszonyát csak a sajtó láttatta viharosnak, a valóságban jobbnál jobb teljesítményre sarkallták egymást.

 

 

Ki a jobb: Cristiano Ronaldo vagy Lionel Messi? A kérdést szurkolók és futballisták, edzők és szakértők milliói vitatták már meg, és adtak rá szimpátiájuknak megfelelő választ. Ha az Aranylabdák számát nézzük, egyértelműen a világbajnok argentin van előnyben portugál vetélytársához képest (7–5), Bajnokok Ligája-győzelmek számában Cristiano Ronaldo 5–4-re vezet, ahogyan azt sem lehet tőle elvitatni, hogy több országban és klubcsapatban teljesített kiemelkedően. Messi ösztönös zseni, aki álmából felkeltve is átcselezi magát a fél pályán mielőtt gólt szerez, Ronaldo tehetségéhez viszont példátlan maximalizmus párosul, így jutott fel a futballpiramis csúcsára. A két klasszis a La Ligában kilenc éven át vetélkedett egymással, érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy viszonyuk sokkal kevésbé ellenséges, mint ahogyan azt a média láttatni próbálja.

Lionel Messi és Cristiano Ronaldo első nagyobb sajtófigyelmet kapó találkozójának a 2007-es Aranylabda-gála adott helyet, mindketten bekerültek a legjobb három közé, a díjról viszont lemaradtak, az AC Milan brazil középpályása, Kaká vitte haza. A pályán a Bajnokok Ligája 2007–2008-as idényének elődöntőjében futottak össze először, igaz, a mérkőzésen Paul Scholesra irányult a reflektorfény, miután a Barcelonában játszott 0–0-t követően Manchesterben az ő bombagóljával nyert 1–0-ra a United. Messi egy évvel később revansot vett, a BL római döntőjében 2–0-s győzelemre vezette csapatát, az argentin ráadásul Xavi jobb oldali beívelését követően fejjel (!) talált a kapuba. A „leszámolás” 2011-ben folytatódott, az újabb Manchester United elleni BL-döntőben a katalánok 3–1-re diadalmaskodtak – Messi ismét gólt szerzett, igaz, Cristiano Ronaldo ekkor már a Real Madrid tagja volt.

2008. április 23.: először egymás ellen, harcban a BL-döntőbe kerülésért
2008. április 23.: először egymás ellen, harcban a BL-döntőbe kerülésért


„Lionel Messi egyértelműen Diego Maradona, Johan Cruyff, Pelé és Alfredo Di Stéfano kategóriájába tartozik      – nyilatkozta a 2011-es Aranylabda-gálán Sir Alex Ferguson, a Manchester United menedzsere az FC Barcelona klasszisáról. – A kritikusok mindig megkérdőjelezik, hogy a régmúlt legendás játékosai képesek lennének-e manapság ugyanolyan teljesítményre. A válaszom egyértelműen igen, azok a futballisták minden generációból kiemelkednének. Sőt, ahogyan Di Stéfano, Maradona és Pelé felvenné a versenyt a mai mezőnnyel, Lionel Messi is beillene az évtizedekkel korábbiba. Ugyanabba az elit kategóriába tartozik.”

2009: Messi a cipőjét fogja, pedig fejjel vette be Edwin van der Sar kapuját a BL-fináléban
2009: Messi a cipőjét fogja, pedig fejjel vette be Edwin van der Sar kapuját a BL-fináléban


Miután Cristiano Ronaldo 2009-ben aláírta a szerződését a Real Madridhoz, a két korszakos klasszis vetélkedése Spanyolországban folytatódott. A legelső mérkőzés, amelyen mindketten gólt szereztek, mégis válogatott színekben jött el, 2011 februárjában Argentína felkészülési találkozón 2–1-re legyőzte Portugáliát. Lionel Messi először gólpasszt adott Ángel Di Mariának, majd a 90. percben büntetőből állította be a végeredményt. Két hónappal később aztán a Spanyol Kupa döntőjét Cristiano Ronaldo góljával a Real Madrid nyerte meg az FC Barcelona ellen, a spanyol Szuperkupa oda-visszavágós rendszerében viszont Lionel Messi szerzett három gólt az összesítésben 5–4-re diadalmaskodó csapatában. Az adok-kapok a páros egész spanyolországi időszakára jellemző volt, az egyik legemlékezetesebb csatát 2014. március 23-án a spanyol élvonalban láthatták a nézők: a Barca a bajnokságban idegenben 4–3-ra győzte le a Real Madridot úgy, hogy Lionel Messi mesterhármast ért el, és Cristiano Ronaldo is a hálóba talált egyszer. A legutolsó trófea, amelyet egymás ellen döntöttek el, a 2017-es spanyol Szuperkupa. A kétmérkőzéses párharc barcelonai felvonásán Cristiano Ronaldo duplájával 3–1-re nyert a Real, és bár a portugál kiállítása miatt a visszavágón nem vehetett részt, csapata 2–0-ra nyert, és 5–1-es összesítéssel vitte el a trófeát.



„Néhányan azt mondják, én vagyok a jobb, néhányan azt, hogy Lionel Messi, hogy őszinte legyek, kissé fáraszt az állandó méricskélés  
– nyilatkozta a CNN-nek adott exkluzív interjújában a Real Madrid játékosaként Cristiano Ronaldo.Nem lehet egy Ferrarit egy Porschéval összehasonlítani, amikor teljesen más motor hajtja őket. Ő a Barcelonába illeszkedett be, és tesz meg mindent a sikerért, én pedig a Real Madridba. A versenyhelyzet mindkettőnket jobb teljesítményre sarkall, de ez nemcsak ránk igaz, hanem a csapat többi játékosára is.”

Közös spanyolországi regnálásuk alatt új szintre emelték az el Clásicót
Közös spanyolországi regnálásuk alatt új szintre emelték az el Clásicót


Cristiano Ronaldo a Marcának is beszélt argentin vetélytársáról. Elmondta, hogy kollegiális kapcsolat van közöttük, és szó nincs arról, hogy rosszban lennének. A pályán kívül pedig – ahogyan megannyi más futballistával – vele sem ápolja különösebben a viszonyt. A média ennek ellenére igyekezett minél több hasznot húzni kettejük vetélkedéséből, a Barcelona-érzelmű sportújságíró, Guillem Balague például egyik könyvében azt állította, hogy Cristiano Ronaldo rendre trágár jelzőkkel illeti Lionel Messit. A portugál sietett cáfolni a feltételezést, és perrel fenyegette meg a szerzőt. Harag végül ebből sem lett, és azóta sincs a két világsztár között, sőt Lionel Messi sajnálatát fejezte ki, amikor Cristiano Ronaldo 2018 nyarán elhagyta a Real Madridot, és a Juventushoz igazolt.

„Hiányzik Cristiano. Igaz, kicsit rossz érzés volt látni, hogy trófeákat nyert, de a La Ligának hatalmas presztízst adott a jelenléte”
– idézte a goal.com az argentint.

Jobb teljesítményre sarkallta őket a rivalizálás
Jobb teljesítményre sarkallta őket a rivalizálás


Ha a pályán ezt követően nem is találkoztak gyakran, különböző gálákon összefutottak, a FIFA év játékosa díjátadóján 2019-ben például a szervezők egymás mellé ültették őket, sőt rövid páros interjút készítettek velük. Cristiano Ronaldo kiemelte, 15 évet töltöttek egymás mellett a csúcson, és a világfutballban ritka az ilyen szintű vetélkedés, valamint kijelentette, hogy egyáltalán nincs ellene, hogy egyszer együtt vacsorázzanak, amit látszólag Lionel Messi is örömmel fogadott. Hogy a nagy találkozás azóta létrejött-e, nem lehet tudni, valószínűbb, hogy inkább arra az időszakra marad, miután mindketten befejezték labdarúgó-pályafutásukat. Amíg ez nem történik meg, addig nem marad más hátra, mint elgondolkodni a kiváló francia edző, Arsene Wenger szavain.

„Amikor ők ketten már nem lesznek a pályán, akkor fogunk ráeszmélni, hogy mennyi mindent adtak nekünk. Ami engem illet, sohasem tudtam hierarchiát felállítani közöttük, mivel két teljesen más típusú játékosról van szó. A maguk módján formálták át a sportágat az elmúlt másfél évtizedben, szurkolók millióinak mutatták meg, milyen nagyszerű játék a futball.”

2011: az első csörte válogatott mezben
2011: az első csörte válogatott mezben
2023: eddigi utolsó közös mérkőzésükön Rijádban (Al-Naszr–PSG 4–5)
2023: eddigi utolsó közös mérkőzésükön Rijádban (Al-Naszr–PSG 4–5)


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. május 13-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik