Arannyal kikövezett út a dicsőséghez – Lionel Messi, a hétszeres aranylabdás

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2023.05.08. 15:23
null
Minden egy képen: Lionel Messi a hét Aranylabdájával, és nagyon is elképzelhető, hogy októberben tovább bővül a gyűjtemény (Fotók: AFP, Imago Images, Getty Images)
Lionel Messi 22 évesen kapta meg az első Aranylabdáját, és világklasszis teljesítményével további hatot érdemelt ki. Volt, hogy vitatták, megérdemelte-e, volt, hogy egyértelmű volt a döntés. Nem valószínű, hogy megáll hétnél, egyet még októberre is tartogathat neki a sors...

 

 

A világon egyetlen labdarúgó sem nyerte el többször a France Football magazin 1956-ban alapított, 2020 kivételével évente kiosztott díját, az Aranylabdát, mint Lionel Messi. Az argentin klasszisnak hétszer ítélték oda a sportág legrangosabb egyéni elismerését, és bár többször felvetődött, hogy más jobban megérdemelte volna, legkevésbé az ő hibája, hogy a szavazatok túlnyomó többségét rá adták le.

A Barcelona akadémiájára 13 évesen kerülő futballista 2004 októberében játszotta első bajnoki mérkőzését a felnőttcsapatban, és a 2005–2006-os idény közepére már alapemberré vált. Hogy kisebb sérülései ellenére is milyen gyorsan robbant be a világfutballba, jól mutatja, hogy a 2007-es Aranylabda-szavazáson élete során először került be a legjobb háromba, csak Cristiano Ronaldo és a díjat elnyerő, az AC Milant többek között Bajnokok Ligája-győzelemhez segítő Kaká végzett előtte. Egy évvel később Cristiano Ronaldo ünnepelhetett, az argentin lett a második, 2009-ben pedig elérkezett a történelmi pillanat. A Barcelonával triplázó, a bajnokság és a Spanyol Kupa mellett a Bajnokok Ligáját is megnyerő, a menetelésből 51 tétmérkőzésen 38 góllal és 19 gólpasszal a részét kivevő Messi boldogan emelte magasba az Aranylabdát, és mosolygott le a pódiumról meghatódva a közönségre.

Azon lesz, hogy sikerüljön még egyszer – mondta első, 2009-es köszönőbeszédében…
Azon lesz, hogy sikerüljön még egyszer – mondta első, 2009-es köszönőbeszédében…


„Hatalmas megtiszteltetés, hogy itt lehetek, és az, hogy első argentin játékosként vehetem át a díjat, még különlegesebbé teszi az élményt
  – mondta köszönőbeszédében. – Az Aranylabda sokat jelent nekem, mindenki, aki korábban elnyerte, fantasztikus futballista. Elsősorban a családtagjaimnak szeretném megköszönni a támogatást, mindig mellettem álltak, amikor szükségem volt rájuk. Nehéz lesz még egy olyan évet magam mögött tudni, mint a kétezerkilences, azon leszek, hogy sikerüljön.”

A Barcelona a következő években is Európa elitjébe tartozott. Bár csapatszinten nem sikerült minden idény olyan jól, mint a 2008–2009-es, Messi fantasztikusan teljesített, és egymás után további három alkalommal kapta meg az Aranylabdát. A 2009–2010-es idényben 53 tétmérkőzésen 47 gól és 12 gólpassz volt a mérlege, a spanyol élvonalban nem is volt kérdéses a Barcelona újabb diadala, a Bajnokok Ligájában a José Mourinho vezette Internazionale viszont az elődöntőben sikeresen semlegesítette őt, és kiejtette a katalán együttest. Emlékezetes pillanatok persze így is akadtak, a negyeddöntőben az Arsenalt például úgy ütötte ki a Barcelona, hogy előbb idegenben 2–2-es döntetlent játszott, majd hazai pályán Messi négy góljával 4–1-re nyert.

„Messi a világ legjobb futballistája, nem is lehet kérdés. Úgy szlalomozott át a védelmünkön, mintha valaki PlayStation-kontrollerrel a kezében irányította volna. Minden egyes hibát kihasznált, amit elkövettünk...” – idézte a The Guardian a vesztes csapat mesterét, Arsene Wengert.

Amikor Cristiano Ronaldo nyert (2008, 2013, 2014, 2016, 2017), Messi volt a második
Amikor Cristiano Ronaldo nyert (2008, 2013, 2014, 2016, 2017), Messi volt a második


A 2010-es Aranylabda-szavazáson Messit két klubtársa, Andrés Iniesta és Xavi követte a rangsorban, és az argentin támadó sikerének jogosságát egyedül azért lehetett megkérdőjelezni, mert mindkét középpályás vezéregyénisége volt a 2010-ben világbajnoki címet nyerő spanyol válogatottnak, ráadásul Iniesta szerezte a Hollandia elleni döntőben a győztes gólt.

A következő évben már senki sem vitatta, megérdemelte-e, a Barcelona ismét bajnoki címet és BL-győzelmet ünnepelhetett, a triplázás csak azért nem jött össze, mert a Spanyol Kupa döntőjében az ősi rivális Real Madrid Cristiano Ronaldo hosszabbításban lőtt góljával 1–0-ra jobbnak bizonyult. A portugál az Aranylabda-átadón viszont nem tudott borsot törni legnagyobb korszakos vetélytársa orra alá, a szavazatok 21.6 százalékát szerezte csak meg, szemben a voksok 47.88 százalékát magáénak tudó argentinnal. A párost Xavi és Andrés Iniesta követte, az ötödik a Manchester United csatára, Wayne Rooney lett.

A 2012-es év négy esztendő alatt a negyedik Aranylabdát hozta meg Messinek, és bár a Barcelona nem nyert bajnokságot, sem Bajnokok Ligáját, az argentin csatár a spanyol élvonalban 50 gólig és 19 gólpasszig jutott, a Bajnokok Ligájában 14 gólnál és 5 gólpassznál állt meg, minden sorozatot figyelembe véve pedig 60 tétmérkőzésen 73 gólt és 32 gólpasszt mutatott a mérlege. Az elképesztő statisztikát a Real Madridot bajnoki címig vezető Cristiano Ronaldo is megközelítette (55 tétmérkőzés, 60 gól, 15 gólpassz), sőt mivel a briliáns Barcelonát megelőzve bajnoki címig vezette csapatát, sokan azt hitték, az Aranylabda is a portugálé lesz. Még José Mourinho, a madridiak akkori vezetőedzője is méltatlankodott egy sort.

Lionel Messi és az Aranylabda (balról jobbra): 2009, 2010, 2011, 2012, 2015, 2019, 2021
Lionel Messi és az Aranylabda (balról jobbra): 2009, 2010, 2011, 2012, 2015, 2019, 2021


„Messi együtt nőtt fel a Barcelonával, és már több éve egy sikert sikerre halmozó keret tagja, míg Cristiano Ronaldo alig két éve érkezett egy küszködő, önmagát kereső csapathoz, amelyet a csúcsra vezetett. Messi csatárként folyamatosan a kapu közvetlen közelében helyezkedik, és minimális védőfeladatot lát el, Ronaldo ellenben szélsőként futballozik világszínvonalon. Miért várjuk egy szélsőtől, hogy ugyanannyi gólt szerezzen, mint egy csatár?” – nyilatkozta a 2012-es Aranylabda-gála után honfitársa mellett kiállva José Mourinho az A Bola hasábjain.

Hogy a portugál mesternek mennyi szerepe volt abban, hogy a szavazás iránya megváltozzon, nem tudni, mindenesetre 2013-ban már valóban Cristiano Ronaldo nyert, maga mögé utasítva az argentint és a Bayern Münchennel triplázó Franck Ribéryt – a sorrendet különösen a francia vette nehezen tudomásul. Messi 2015-ben került vissza a nyeregbe, ötödik Aranylabdáját azzal érdemelte ki, hogy a 2014–2015-ös idényben megismételte, amit az első díjátadó gáláján megígért: a Barcelonával a bajnokság, és a Spanyol Kupa mellett a Bajnokok Ligája trófeáját is elnyerte. Huszon­nyolc évesen, ereje teljében a világ a lábai előtt hevert, a teljes boldogsághoz már csak az hiányzott, hogy az argentin válogatottal is révbe érjen. Erre azonban még éveket kellett várnia, és mivel idővel Xavi és Andrés Iniesta, a Barcelona két korszakos futballistája is elhagyta a klubot, a legfontosabb színtéren, a BL-ben nem termett babér a csapatnak. Aranylabda-szemszögből nézve a Real Madrid évei következtek, Zinédine Zidane irányításával a királyiak sorozatban háromszor nyerték meg a legrangosabb európai kupasorozatot, és a világ legjobb játékosának járó díjat kétszer Cristiano Ronaldo, egyszer Luka Modric vehette át.

Míg a Barcelona újjáépítette magát, Messi kevesebbszer került előtérbe, de cseppnyivel sem lett rosszabb futballista. A 2018–2019-es idény végén tizedszer ünnepelhetett bajnoki címet, és hatodszor lett a liga gólkirálya, valamint európai aranycipős. A képbe a Valencia ellen elveszített Spanyol Kupa-döntő és a Liverpool ellen nyert helyzetből kiengedett (hazai pályán 3–0-ra győzött a katalán csapat, majd idegenben 4–0-ra kikapott) Bajnokok Ligája-elődöntő csúfított bele, az Aranylabda-szavazók viszont így is az argentint látták a legjobbnak. Ahogyan a 2020–2021-es idényt követően is, amikor pályafutása során hetedszer vehette át a nagy presztízsű díjat, megelőzve a toronymagas esélyesnek tartott, az előző évben a koronavírus-járvány miatt az Aranylabdától „megfosztott” Robert Lewandowskit (a pandémia tépázta évad végén nem hirdettek győztest). Messit akkor az Argentínával régóta vágyott Copa América-diadal repítette valószínűleg a csúcsra, és mivel 2022 decemberében világbajnoki címre vezette nemzeti együttesét, nem lenne meglepő, ha – a rekordját tovább srófolva – októberben nyolcadik alkalommal is őt szólítanák nyertesként a színpadra a díjátadón.

Feleségével és három kisfiával
Feleségével és három kisfiával


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. május 6-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik