Válogatott: Nem szeretem a kifogásokat, a megoldást keresem! – Marco Rossi

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2023.11.02. 09:08
null
A hétvégi bajnoki mérkőzéseken nyújtott játék is befolyásolhatja a kerethirdetést (Fotó: Dömötör Csaba)
Van gondja mostanában a szövetségi kapitánynak: Willi Orbán sérülése után a közelmúltban a bomba formában lévő Varga Barnabás és Sallai Roland is kidőlt a sorból, a november 16-i, Bulgária és a három nappal későbbi, Mon­tenegró elleni Eb-selejtezőn sem számíthat rájuk.


– Hogy alszik mostanában?
– Hozzászoktam a nehézségekhez... – vette a lapot szerda délután Marco Rossi, a válogatott 59 esztendős olasz szövetségi kapitánya, aki néhány hete tette le a magyar állampolgársági esküt, így a Szerbia elleni 2–1-s győzelem, majd a litvánok elleni 2–2-s döntetlen alkalmával már félig magyarként ült a kispadon. – Igazából nem is emlékszem olyan kerethirdetésre, amikor ne lettek volna gondjaink. Különösen a 2020 szeptembere óta tartó időszakban. Úgy néz ki, nekünk ezzel együtt kell élnünk Azonban nem szeretek siránkozni. A hiányzók ellenére eddig is mindig megoldottuk a ránk váró feladatokat, ezúttal sincs más választásunk.

Varga Barnabás combizomszakadása van, hetekig harcképtelen lesz: hogyan, kivel lehet őt pótolni?
– Láttam, amikor megsérült, de nála ugye nem lehetett tudni, megúszta-e kisebb sérüléssel, vagy nagyobb a baj. Rengeteg mérkőzést játszott az elmúlt időszakban, a válogatottban márciusban mutatkozott be, azóta hét meccsen négy gólt szerzett, és amióta a Ferencváros futballistája, egyszerűen megtáltosodott. Nem csupán a góljai miatt mondom ezt, a játéka is elképesztő. Sorra játszotta a nemzetközi kupamérkőzéseket, bajnokikat, válogatott meccseket, az izomzata talán nem volt felkészülve ekkora megterhelésre. Ugyanakkor nem szeretek arról beszélni, ki hiányzik, ki miért nincs velünk. Nem szeretem a kifogásokat, nálam azok az edzők, akik a játékvezetőre vagy éppen a pálya talajára fogják a vereséget, egyszerűen alibiznek, kifogásokat keresnek – én a megoldást keresem!

– Sallai Roland a Topolya ellen sérült meg, azonnal látni lehetett, nagy a baj.
– Varga Barnabáshoz hasonlóan ő is kitűnő formában volt, a válogatottban és a Freiburgban is gólokat szerzett. A rossz mozdulatot követően azonnal érezhette, hogy a sérülése súlyos, egy időre most biztosan kiszáll a harcból. Tudom, neki is mennyire fontos a válogatott, szinte biztos vagyok benne, az öltöző felé ballagva átfutott az agyán, hogy Bulgária és Monte­negró ellen sem lehet velünk a pályán.

– Willi Orbánról mit lehet tudni?
– A sérülése szerencsére gyorsabban gyógyul a vártnál, ha minden igaz, a hónap végén ismét pályára léphet, de vele most még biztosan nem számolhatok. Mint ahogyan Fiola Attilával sem, aki nagyszerűen helytállt a legutóbbi meccseken, ám a sérülése miatt róla is le kellett mondanom. Schäfer András már kifelé jön a gödörből, hamarosan számításba vehetem, de ilyen hosszú kihagyás után több időre lesz szüksége, amíg az Union Berlinben formába lendül.

– Dibusz Dénes vasárnap kihagyta az Újpest elleni derbit, ám úgy hírlik, nem olyan nagy a gond. Ön mit tud a kapusról?
– Beszéltem vele, sőt Botka Endrével is, szerencsére mindkettőjükkel számolhatok. Kisebb sérülésük van, a biztonság kedvéért pihentek, nehogy hosszabb időre kidőljenek. Szóval, ha a jövő hét keddi kerethirdetésig nem történik semmi, ott lesznek a listán.

– Neveket nem mond, kiket szeretne meghívni a sok hiányzó helyére, de annyit áruljon el: összeállt a fejében a névsor, vagy vannak még kérdőjelek?
– Segítőimmel több Magyar Kupa-találkozót megnéztünk, és a hétvégi bajnoki mérkőzéseken nyújtott játék is befolyásolhatja a kerethirdetést. Elképzelhető, hogy olyan futballistát, futballistákat is be kell hívnom, akik korábban egyszer sem voltak még velünk.

– November közepén a csoportban mindössze két pontot szerző Bulgáriában lépünk pályára, s egy pont is elég az Európa-bajnoki részvételhez. Valóban ennyire gyengék a bolgárok?
– Nem jött jól, hogy a közelmúltban megköszönték Mladen Krsztajics szövetségi kapitány munkáját, és friss hír, hogy a válogatott irányítását a tapasztalt Ilian Iliev veszi át. A bolgároknak még szerencséjük sem volt a csoportban, elég csak a szerbek elleni találkozóra gondolni, amikor a kilencvenhatodik percben kaptak gólt, és azzal lett döntetlen a végeredmény. Bár nem topcsapat, nem szabad lebecsülni. Szófiában észnél kell lennünk, már csak azért is, mert legutóbb Litvániában a saját bőrünkön tapasztalhattuk meg, milyen, ha nem koncentrálunk megfelelően.

– Egy pont kell az Eb-részvételhez: el tud képzelni olyan forgatókönyvet, amely alapján végül pórul járunk, és lemaradunk a tornáról?
– Az egyik legjobb olasz tréner, Giovanni Trapattoni mondogatta, hiába van a macska a zsákban, ha a zsák szája nincs bekötve. Csak akkor lehetünk nyugodtak, ha elvarrtunk minden szálat. Amíg nem szerezzük meg azt az egy pontot, bármi előfordulhat. Persze a legjobb az lenne, ha Szófiában sikerül, és Mon­tenegrót már felszabadultan várhatnánk idehaza.

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG 6 4 2 11–4 +7 14
2. Szerbia 7 4 1 2 13–7 +6 13
3. Montenegró 6 2 2 2 6–8 –2 8
4. Litvánia 7 1 3 3 8–12 –4 6
5. Bulgária 6 2 4 3–10 –7 2

A program

G-CSOPORT
Március 24., péntek

Bulgária–Montenegró 0–1 (0–0)
Razgrad. G: Krsztovics (70.)
Szerbia–Litvánia 2–0 (1–0)
Belgrád. G:Tadics (16.), Vlahovics (53.)
Szabadnapos: Magyarország

Március 27., hétfő
Magyarország–Bulgária 3–0
(3–0)
Budapest. G:Vécsei (7.), Szoboszlai D. (26.), Ádám M. (40.)
Montenegró–Szerbia 0–2 (0–0)
Podgorica. G:Vlahovics (78., 90+6.)
Szabadnapos: Litvánia

Június 17., szombat
Litvánia–Bulgária 1–1 (1–1)
Kaunas. G: Girdvainis (15.), ill. M. Petkov (27.)
Montenegró–Magyarország 0–0
Podgorica
Szabadnapos: Szerbia

Június 20., kedd
Magyarország–Litvánia 2–0 (1–0)
Budapest,
Puskás Aréna. G: Varga Barnabás (32.), Sallai R. (83.)
Bulgária–Szerbia 1–1 (0–0)
Razgrad. G: Deszpodov (47.), ill. Lazovics (90+6.)
Szabadnapos: Montenegró

Szeptember 7., csütörtök
Szerbia–Magyarország 1–2 (1–2)
Belgrád. G: Szalai Attila (10. – öngól), ill. Varga Barnabás (34.), W. Orbán (36.)
Litvánia–Montenegró 2–2 (0–0)
Kaunas. G: Paulauskas (71.), Cernych (90+4.), ill. Krsztovics (78.), Szavics (89.)
Szabadnapos: Bulgária

Szeptember 10., vasárnap
Montenegró–Bulgária 2–1 (1–0)
Podgorica. G: Szavics (45+1.), Jovetics (90+6.), ill. Borukov (79.)
Litvánia–Szerbia 1–3 (1–3)
Vilnius. G:
Paulauskas (45.), ill. A. Mitrovics (21., 32., 43.)
Szabadnapos: Magyarország

Október 14., szombat
Bulgária–Litvánia 0–2 (0–1)
Szófia. G: Sirvys (45., 55.)
Magyarország–Szerbia 2–1 (2–1)
Budapest. G: Varga B. (20.), Sallai (34.), ill. Pavlovics (33.)
Szabadnapos: Montenegró

Október 17., kedd
Szerbia–Montenegró 3–1 (1–1)
Belgrád. G: A. Mitrovics (9., 73.), Tadics (77.), ill. Jovetics (36.)
Litvánia–Magyarország 2–2
(2–0)
Kaunas. G: Cernych (20.), Sirvys (36.), ill. Szoboszlai (67. – 11-esből), Varga Barnabás (82.)
Szabadnapos: Bulgária

November 16., csütörtök
Montenegró–Litvánia
Bulgária–Magyarország
Szabadnapos: Szerbia

November 19., vasárnap
Szerbia–Bulgária
Magyarország–Montenegró
Szabadnapos: Litvánia

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik