Címlapsztori: Sérültek minden poszton – éppen a legfontosabb meccs előtt!

Vágólapra másolva!
2023.11.02. 09:32
null
Botka Endre (balra) és Dibusz Dénes (kékben) sérülése nem súlyos, mindkét FTC-játékos bevethető, ellenben a gólkirály, Varga Barnabás izomszakadást szenvedett (FOTÓ: ÁRVAI KÁROLY)
Sok a sérült, gondban van Marco Rossi szövetségi kapitány, akinek keretet kell hirdetnie a Bulgária és a Montenegró elleni Európa-bajnoki selejtező előtt. Nagy a tét, hiszen karnyújtásnyira az Eb-kijutás, így nem mindegy, kik kerülnek a hiányzó labdarúgók helyére – erről készítettünk elemzést.

 

KÉT HÉT MÚLVA, november 16-án Bulgáriában játszik Európa-bajnoki selejtezőt a válogatott, és a képlet világos: ha legalább egy pontot szerez, sorozatban harmadszor is ott lesz a kontinenstornán! Aki ránéz a G-csoport tabellájára, látja, Magyarország öt fordulót követően négy győzelemmel és két döntetlennel veretlenül áll az első helyen, Bulgária ugyanakkor még egy meccset sem nyert meg (két döntetlen mellett négy veresége van), vagyis minden azt mutatja, nem lehetetlen feladat legalább döntetlent játszani Szófiában. Csakhogy...

Marco Rossi szövetségi kapitány nincs egyszerű helyzetben, ugyanis az elmúlt napok, hetek másról sem szóltak, mint arról, hogy ki sérült meg. De érdemes egészen 2022-ig visszamenni, hiszen tavaly novemberben történt, hogy Schäfer András, a középpálya motorja megsérült az Union Berlin–Union Saint-Gilloise Európa-liga-mérkőzésen. Megműtötték (jobb lába sajkacsontjában alakult ki fáradásos törés), januárban visszatért, majd megint kidőlt a sorból, aztán áprilisban újra számíthatott rá klubja – csakhogy három bajnoki után újra meg kellett operálni... A 24 esztendős, 22-szeres válogatott középpályás sajnos még nincs bevethető állapotban, ellentétben Gulácsi Péterrel, akinek még tavaly októberben, a Celtic elleni Bajnokok Ligája-találkozón szakadt el a térdszalagja. A 33 éves, 51-szeres válogatott kapus felépülése majdnem egy évig tartott, s bár az RB Leipzig már két Német Kupa-meccsén is bevetette, klubjában egyelőre csak a második számú kapus. Mondhatjuk, az ő kiesése nem rengette meg a válogatottat, mert bár alapember volt, helyettese, Dibusz Dénes valamennyi mérkőzésen bizonyította, nemzetközi szintű teljesítményre képes, s bár kisebb sérülés miatt kihagyta a hétvégi FTC–Újpest derbit (valamint szerdán a Puskás Akadémia elleni Mol Magyar Kupa-találkozót is), úgy tudni, csak óvatosságból pihent, és nem lesz akadálya, hogy Bulgáriában a gólvonal elé álljon.

A nagyobb méretért kattintson a képre!
A nagyobb méretért kattintson a képre!

 

Sokan bíztak benne, hogy szeptember 10-én, a Csehország elleni felkészülési mérkőzésen megsérülő Willi Orbán visszatérhet a novemberi két Eb-selejtezőre, ám hiába javul a térde, jó eséllyel csak a hónap végén térhet vissza – egyelőre a klubjában. A védő kiesése hatalmas veszteség, sokan tartottak tőle, hogy helyettesítése egyenesen megoldhatatlan feladat, ám Marco Rossi nem kesergett: Lang Ádám és Szalai Attila mellett a rutinos Fiola Attilának adott lehetőséget belső védőként Szerbia (2–1) és Litvánia (2–2) ellen, és a Fehérvár játékosa nem is okozott csalódást. A probléma az, hogy az 56-szoros válogatott Fiola Attilának Litvániában megsérült a bokája, és idén már biztosan nem léphet pályára. Helyettese szintén a sok nagy csatát megélt, rutinos hátvéd, Botka Endre lehet, aki kezdett az Újpest elleni derbin, ám a szünetben sérülés miatt lecserélték. Szerencsére úgy tűnik, nincs nagy probléma a lábával, ha nem jön közbe semmi, a válogatott szakmai stábja számíthat a futballjára. A meghívott középpályások közül hiányozni fog Kleinheisler László: a 47-szeres válogatott labdarúgónak a nyáron volt izomsérülése, rendszeres játéklehetőségre lenne szüksége, ám egy bajnokin sem lépett pályára az idényben.

Akik nagyon hiányozhatnak a válogatott kezdőcsapatából: Willi Orbán (balra), Sallai Roland és Varga Barnabás sem játszhat az Eb-selejtező hátralévő két mérkőzésén (FOTÓ: KONCZ MÁRTON)
Akik nagyon hiányozhatnak a válogatott kezdőcsapatából: Willi Orbán (balra), Sallai Roland és Varga Barnabás sem játszhat az Eb-selejtező hátralévő két mérkőzésén (FOTÓ: KONCZ MÁRTON)

 

Jóval nagyobb a probléma a támadósorban. A Ferencvárosban és a válogatottban is fantasztikus formát mutató Varga Barnabás október 22-én, a DVTK elleni bajnokin szenvedett combizomszakadást, és hónapokat kell kihagynia. A nemzeti együttesben hét mérkőzésen négyszer betaláló támadónak nem csak a góljai, de a személyisége, a futballja is nagyon hiányzik majd, és ugyanez elmondható Sallai Rolandról is, aki a Freiburg Európa-liga-találkozóján sérült meg múlt csütörtökön Topolyán, még az első félidőben. Azóta kiderült, a szélső is izomszakadást szenvedett, hetekig nem lesz bevethető. Aki bekerül Marco Rossi keretébe, nem véletlenül van ott, ám a 46-szoros válogatott futballista helyettesítése embert próbáló feladat. Mindenesetre lehet bízni Marco Rossiban, aki évek óta bizonyít a válogatott élén, és tökéletesen tisztában van vele, a kiesőket kikkel lehet pótolni. Nincs kizárva, hogy az olasz szakember újra meghívja Sallói Dánielt, aki remek formába lendült a Kansas Cityben, de az is lehet, hogy Szófiában olyasvalaki lesz a nyerőember, akire előzetesen kevesen gondolnának. Mondjuk, Csoboth Kevin az Újpestből, esetleg Horváth Krisztofer az KTE-ből…

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG 6 4 2 11–4 +7 14
2. Szerbia 7 4 1 2 13–7 +6 13
3. Montenegró 6 2 2 2 6–8 –2 8
4. Litvánia 7 1 3 3 8–12 –4 6
5. Bulgária 6 2 4 3–10 –7 2

A program

G-CSOPORT
Március 24., péntek

Bulgária–Montenegró 0–1 (0–0)
Razgrad. G: Krsztovics (70.)
Szerbia–Litvánia 2–0 (1–0)
Belgrád. G:Tadics (16.), Vlahovics (53.)
Szabadnapos: Magyarország

Március 27., hétfő
Magyarország–Bulgária 3–0
(3–0)
Budapest. G:Vécsei (7.), Szoboszlai D. (26.), Ádám M. (40.)
Montenegró–Szerbia 0–2 (0–0)
Podgorica. G:Vlahovics (78., 90+6.)
Szabadnapos: Litvánia

Június 17., szombat
Litvánia–Bulgária 1–1 (1–1)
Kaunas. G: Girdvainis (15.), ill. M. Petkov (27.)
Montenegró–Magyarország 0–0
Podgorica
Szabadnapos: Szerbia

Június 20., kedd
Magyarország–Litvánia 2–0 (1–0)
Budapest,
Puskás Aréna. G: Varga Barnabás (32.), Sallai R. (83.)
Bulgária–Szerbia 1–1 (0–0)
Razgrad. G: Deszpodov (47.), ill. Lazovics (90+6.)
Szabadnapos: Montenegró

Szeptember 7., csütörtök
Szerbia–Magyarország 1–2 (1–2)
Belgrád. G: Szalai Attila (10. – öngól), ill. Varga Barnabás (34.), W. Orbán (36.)
Litvánia–Montenegró 2–2 (0–0)
Kaunas. G: Paulauskas (71.), Cernych (90+4.), ill. Krsztovics (78.), Szavics (89.)
Szabadnapos: Bulgária

Szeptember 10., vasárnap
Montenegró–Bulgária 2–1 (1–0)
Podgorica. G: Szavics (45+1.), Jovetics (90+6.), ill. Borukov (79.)
Litvánia–Szerbia 1–3 (1–3)
Vilnius. G:
Paulauskas (45.), ill. A. Mitrovics (21., 32., 43.)
Szabadnapos: Magyarország

Október 14., szombat
Bulgária–Litvánia 0–2 (0–1)
Szófia. G: Sirvys (45., 55.)
Magyarország–Szerbia 2–1 (2–1)
Budapest. G: Varga B. (20.), Sallai (34.), ill. Pavlovics (33.)
Szabadnapos: Montenegró

Október 17., kedd
Szerbia–Montenegró 3–1 (1–1)
Belgrád. G: A. Mitrovics (9., 73.), Tadics (77.), ill. Jovetics (36.)
Litvánia–Magyarország 2–2
(2–0)
Kaunas. G: Cernych (20.), Sirvys (36.), ill. Szoboszlai (67. – 11-esből), Varga Barnabás (82.)
Szabadnapos: Bulgária

November 16., csütörtök
Montenegró–Litvánia
Bulgária–Magyarország
Szabadnapos: Szerbia

November 19., vasárnap
Szerbia–Bulgária
Magyarország–Montenegró
Szabadnapos: Litvánia

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik