Válogatott: lapunk megszerezte, Marco Rossi átvette az olasz taktikai elemzést

Vágólapra másolva!
2022.11.09. 09:02
null
Marco Rossi taktikai újításokra készül a novemberi felkészülési mérkőzéseken (Fotó: Török Attila)
Dzsudzsák Balázs csapatkapitányként búcsúzik a válogatottól, a Luxemburg és Görögország elleni felkészülési találkozón pedig taktikai újításokra is készül Marco Rossi, aki megkapta lapunktól az olaszok elemzését is.

– Lesz mit átböngészni…
– Nem vékony munkaanyag – felelte mosolyogva Marco Rossi szövetségi kapitány a szobájában, a telki edzőközpontban, amikor átnyújtottuk neki a korábbi Nemzetek Ligája-találkozó után az olaszok által Budapesten felejtett és lapunk birtokába jutó haditervet, benne a magyar válogatott és a játékosok részletes elemzésével. – Amint lehet, elolvasom, kifejezetten izgalmasnak ígérkezik, mit gondol rólunk egy olyan kaliberű ellenfél, mint az olasz válogatott, és hogy mennyire tart nagyra bennünket.

– Utólag is kérünk majd egy értékelést!
– Részemről semmi akadálya. Mindenesetre talán nem véletlenül kerültünk az Európa-bajnoki selejtező sorsolásakor az első kalapba, ezen a bizonyos olaszok elleni mérkőzésen is mindent beleadtunk és megmutattunk magunkból. Az elemzés ráadásul olaszul, azaz az anyanyelvemen íródott, így még könnyebb dolgom lesz.

– November tizenhetedikén Luxemburgban, három nappal később, huszadikán Görögország ellen a Puskás Arénában lép pályára a válogatott. Mit kér a futballistáktól a két mérkőzésen?
– Amit mindig is szoktam. Mindkét összecsapás hivatalosan „csak” felkészülési találkozó lesz – de nekem, illetve nekünk nem csupán az. Fejlődnünk kell, mert még mindig van miben fejlődnünk. Mikor lépjünk előre, ha nem ezen a két meccsen?! Ahogy az év elején Szerbia és Észak-Írország, ezúttal Luxemburg és Görögország ellen kell a következő tétmérkőzésekre készülni. Kétség sem férhet hozzá, az Európa-bajnoki selejtezőcsoportunkban más minőségű csapatok ellen kell bizonyítanunk, mint legutóbb a Nemzetek Ligájában. Szerbiát, Mon­tenegrót, Bulgáriát és Litvániát nem lehet egy lapon említeni Németországgal, Olaszországgal és Angliával.

– Más taktikával játszik majd a csapat?
– Nem titkolom, ezúttal más taktikai variációkat is szeretnék kipróbálni. Az előttünk álló selejtezőben alighanem többet kell birtokolnunk a labdát, ahogy most Luxemburg és Görögország, a selejtezőbeli ellenfeleink sem védekeznek majd „mélyen” ellenünk. Arra készülünk, hogy az ellenfelek nyíltan, bátran támadnak is, nemcsak a védekezésre összpontosítanak.

– Mégis milyen taktikai variációban gondolkodik?
– Két lehetőségünk van. A visszavonuló Szalai Ádámot Ádám Martin helyettesítheti, erős, gólerős játékos, a képességei megvannak ehhez a poszthoz. Csakhogy… Számtalan mérkőzését néztem meg a klubcsapatában is, és ahogy a válogatottban, Dél-Koreában is akkor volt igazán a csapat segítségére, amikor a kispadról szállt be. Az Ulszanban legtöbbször csereként beállva döntötte el a mérkőzést és a bajnoki címet.

– A másik variáció?
– Ha amolyan hamis kilencessel játszunk. Korábban Sallai Roland futballozott már ebben a pozícióban, Anglia ellen is bizonyította, rendkívül veszélyes játékra képes ezen a helyen. A fiatalokra is figyelünk: itt lesz a keretben Németh András, az ő szerepeltetése is opció. Kíváncsi vagyok, hogyan illeszkedik a közösségünkbe. Legutóbb Kerkez Milost bedobtuk a mély vízbe, és láthattuk, milyen jó húzás volt.

– Nehéz ezen a szinten hadra fogható magyar fiatalokat találni?

– Azért nehéz, mert rendkívül hullámzó a teljesítményük. Az NB I-ben három-négy mérkőzésen remekelnek, utána eltűnnek két-három találkozóra. Ez még az NB I-ben sem elég, nemhogy a válogatottban! Mindenesetre figyeljük az összes fiatalt, tudjuk, mi lehet a következő lépésünk.

– Hosszú idő után először készül a válogatott Szalai Ádám nélkül. Milyen lesz nélküle az összetartás?
– Különös. Amióta én vagyok a kapitány, szinte mindig a rendelkezésemre állt. Az öltözőben és a pályán is a meghosszabbított karom volt, bátorította a társait, hatvan-hetvenezer ember előtt pedig képtelenség taktikai utasításokat bekiabálni a játékosoknak, akik olyankor magukra vannak utalva a pályán – ilyenkor volt nagy segítségemre csapatkapitányként Szalai Ádám.

– A görögök ellen Dzsudzsák Balázs lesz a csapatkapitány?
– Terveim szerint igen. Dzsudzsák Balázs a kezdőcsapatban kap helyet, és ő vezetheti ki a pályára a válogatottat. Nem a rekord miatt hívtam meg, nem azért, mert egyedüli százkilencszeres válogatott lehet. Hanem azért, mert megérdemli! Tisztelem a karrierjét, azt, amit ezért a csapatért tett. Nem szívességből hívom meg, hanem olyan futballista előtt tisztelgek, aki szívét-lelkét kitette a válogatottért. Eddigi állomáshelyeim közül Magyarország az egyetlen hely, ahol az emberek tisztelik a múltat. Ide értve szülőhazámat, Olaszországot is… Éppen ezért nem értem, hogyan fordulhat elő, hogy valaki nem tisztelettel beszél Dzsudzsák Balázsról. Lehet őt nem szeretni, de amit elért, az nem a véletlen műve.

A görögök ellen Dzsudzsák Balázs lesz a csapatkapitány (Fotó: Szabó Miklós)
A görögök ellen Dzsudzsák Balázs lesz a csapatkapitány (Fotó: Szabó Miklós)

– A sérült Gulácsi Péter hiányában Tóth Balázst hívta meg a keretbe. Miért?
– Tóth Balázs korábban többször is itt volt velünk, a sérülése után újra jó állapotban van, itt a lehetőség, hogy újra meghívjuk. S igaz ez más sérülésből felépülő futballistára is: újra velünk lesz Nagy Zsolt, Sallai Roland és Kalmár Zsolt is.

– Sallai Roland játékra alkalmas állapotban lesz?
– Beszéltem vele, a hétvégén csereként beállt, előtte a Freiburg második csapatában játszott. Nem fél az ütközéstől, felépült, úgyhogy abban maradtunk, készen áll az újabb csatákra.

– Kalmár Zsolt?
– Rengeteg időt, több mint fél évet hagyott ki. Hihetetlenül sok idő. Nincs még csúcsformában, kilencven percet még biztosan nem tud végigjátszani, teljes mérkőzésre még nem elég az ereje, de egy félidőre, harminc percre igen. Neki most alighanem az a legfontosabb, hogy visszatérhet közénk, újra itt lehet velünk. Luxemburg és Görögország ellen is szeretnénk győzni, utána viszonylag hosszú téli pihenő vár a futballistákra, lesz idejük lazítani.

– A téli szünetben Olaszország felé veszi az irányt?
– A feleségemmel rendre megbeszéljük, hogy az utolsó mérkőzés után egy hétre elutazunk valahová kettesben, ám eddig ez mindig terv maradt. Szerintem ezúttal is Olaszországban kötünk ki. Év közben keveset találkozunk a gyerekeinkkel, ritkán van lehetőségünk összejönni. A decembert a családommal szeretném tölteni. Úgy gondolom, nem az a fontos, hova utazik az ember, hol van, hanem hogy kivel…

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE A NOVEMBERI FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEKRE
KAPUSOK: Dibusz Dénes
(Ferencvárosi TC), Szappanos Péter (Budapest Honvéd), Tóth Balázs (Puskás Akadémia)
VÉDŐK: Bolla Bendegúz (Grasshopper Club Zürich – Svájc), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Mocsi Attila (ZTE FC), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Fenerbahce FK – Törökország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Baráth Péter (Debreceni VSC), Kerkez Milos (AZ – Hollandia), Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország), Nagy Ádám (AC Pisa – Olaszország), Loic Nego (Mol Fehérvár FC), Callum Styles (Millwall FC – Anglia), Vécsei Bálint (Ferencvárosi TC), Dzsudzsák Balázs* (Debreceni VSC)
TÁMADÓK: Ádám Martin (Ulszan Hyundai – Dél-Korea), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Kalmár Zsolt (DAC 1904 – Szlovákia), Németh András (KRC Genk – Belgium), Sallai Roland (SC Freiburg – Németország), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig – Németország)

*Dzsudzsák Balázs a Luxemburg elleni mérkőzés után, a görögök elleni hazai mérkőzésre csatlakozik a kerethez.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
November 17., csütörtök
20.00:
Luxemburg–Magyarország
November 20., vasárnap
20.15:
Magyarország–Görögország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik