Egy nagyszerű időszak lezárása lehet Dzsudzsák búcsúmeccse

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2022.09.02. 08:23
null
Balázs Dzsudzsák could be the only record holder (Photo: Hédi Tumbász)
A válogatott korábbi csapatkapitánya, Dzsudzsák Balázs több mint három év után pályafutása utolsó, 109. válogatott mérkőzésére készülhet, pályára léphet a Görögország elleni november 20-ára tervezett összecsapáson, így a jelenleg holtversenyben éllovas Király Gábort megelőzve egyedüli csúcstartó lesz.


Két felkészülési mérkőzéssel zárja az évet a válogatott, erről tájékoztatott a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) hivatalos honlapján: a nemzeti csapat november 17-én Luxemburgban léphet pályára, majd három nappal később, november 20-án Görögország ellen hazai környezetben játszhatja idei utolsó mérkőzését. A Puskás Arénában rendezendő találkozó ugyan egybeesik a 2022-es katari világbajnokság első napjával, mégis lehet felkészülési mérkőzést rendezni a nyitány idején, mivel a FIFA utólag hozta egy nappal előbbre a torna első, Katar–Ecuador meccsét. A novemberi előkészületi találkozókra történő jegyértékesítés a szokásoknak megfelelően nagyjából egy hónappal a mérkőzések előtt veszi kezdetét, a Szurkolói Klub tagjainak ezúttal is kedvezményes elővásárlási lehetőségük lesz.

„Minden évben kevés időt tölthet együtt a keret, mivel roppant sűrű a klubcsapatok programja itthon és külföldön egyaránt, ezért minden egyes együtt töltött plusznap kiemelt jelentőségű – mondta az mlsz.hu-nak Marco Rossi.– Ebből a szempontból is fontos lesz a novemberi összetartás, illetve kitűnő lehetőséget nyújt arra is, hogy lehetőséget adjunk azoknak a fiataloknak, akik egy ideje már kopogtatnak a válogatott ajtaján, és ha továbbra is megfelelően dolgoznak és teljesítenek, hamarosan rendszeres kerettagok lehetnek. Szeretnénk lemérni, hogy mire képesek és hol tartanak nemzetközi szinten a felnőttválogatottak mezőnyében.”

Nem lenne meglepetés, ha fokozott érdeklődés kísérné a görögök elleni, tét nélküli összecsapást. Lapunk információja szerint – amelyet az MLSZ-hez közeli források is megerősítenek – a 108-szoros magyar válogatott Dzsudzsák Balázs pályára lép a novemberi felkészülési mérkőzésen, így a jelenleg holtversenyben éllovas Király Gábort megelőzve egyedüli válogatottsági rekorder lesz. Értesüléseink mellett árulkodó jel lehet, hogy a Debrecen 35 éves középpályása a 2007. június 2-án a görögök ellen mutatkozott be a magyar válogatottban, majd kilencedik fellépésén, 2008. május 24-én szintén ellenük szerezte meg első gólját a címeres mezben.

A válogatott egykori csapatkapitánya számos emlékezetes mérkőzés szereplője volt, feledhetetlen lehet a finneknek 94. percben Eb-selejtezőn lőtt győztes gólja, a Bukarestben szerzett pompás szabadrúgástalálata a románok ellen (2014, 1–1), vagy a 2016-os Európa-bajnokságon a portugálok ellen szerzett két találata (3–3). Legutóbb 2019. november 11-én, a Wales elleni rossz emlékű, 2–0-ra elbukott idegenbeli Eb-selejtezőn lépett pályára a nemzeti csapatban, azóta nem volt a keret tagja.

VÁLOGATOTTSÁGI ÖRÖKRANGLISTA
1. Dzsudzsák Balázs 108
és Király Gábor 108
3. Bozsik József 101
4. Gera Zoltán 97
5. Juhász Roland 95
6. Fazekas László 92
7. Grosics Gyula 86
8. Puskás Ferenc 85
9. Szalai Ádám 84
10. Garaba Imre 82

A cardiffi mérkőzés után Marco Rossi szövetségi kapitány kis híján lemondott, ám nem tette, helyette új alapokra helyezte az együttes játékát, s megváltoztatta válogatási elveit, aminek – persze mások mellett – az akkor még az emírségekbeli al-Ittihad Kalbában szereplő Dzsudzsák Balázs itta meg a levét. Az olasz mester döntése mindenesetre igazolást nyert, a válogatott ugyanis kijutott a kontinenstornára, sőt a 2020-as Európa-bajnokságon – amelynek csoportmeccseit Budapesten is rendezték – pontot szerzett Franciaország, valamint Németország ellen, a Nemzetek Ligája A-ligájában pedig vezeti csoportját, többek között annak köszönhetően, hogy oda-vissza legyőzte az Eb-döntős Angliát.

Miután Dzsudzsák Balázs 2020 szeptemberében visszatért az akkor még NB II-ben szereplő nevelőegyütteséhez, Debrecenbe, Marco Rossi kijelentette, megvannak azok az elvek, amelyek alapján összeállítja az aktuális keretet, ugyanakkor figyelemmel kíséri a játékos teljesítményét, már csak azért is, mert szeretné megadni neki a lehetőséget, hogy egyedüliként ő legyen a magyar válogatottsági rekorder. Talán e nyilatkozat miatt vetődött fel a szurkolókban minden egyes kerethirdetéskor annak a gondolata, hogy a kapitány beválogathatja a Loki sztárját (főleg azután, hogy csapata feljutott az élvonalba), ám ez nem történt meg.

„Dzsudzsák Balázs ezúttal sem kapott meghívót, ez tény, azt azonban szeretném leszögezni, hogy aki azt gyanítja, személyes problémám van vele, téved – válaszolta 2021 augusztusában Marco Rossi Dzsudzsák Balázsról az Anglia, Albánia, valamint Andorra elleni vb-selejtezőre való kerethirdetésén lapunk kérdésére. – Tisztelem, amit eddigi pályafutása során elért – a klubjaiban és a nemzeti együttesben egyaránt. Ugyanakkor mindenki tisztában van azzal, hogy amíg korábban leginkább szélsőként volt a csapatai hasznára, a Debrecenben már középső középpályásként játszik. A középpálya azon részén, ahol ő mostanság szerepel, nekem más típusú futballistákra van szükségem. Olyanokra, akik nemcsak sokat futnak, hanem a nemzetközi szinten megkövetelt sebesség is megvan bennük, miközben sok labdát szereznek. Megítélésem szerint ez a képesség már kissé hiányzik Balázsból. Annak tehát, hogy nem kalkulálok vele, ez az oka, semmi más. De rá is igaz, ami mindenki másra: senki előtt sem csukom be végleg azt a bizonyos kaput.”

Dzsudzsák Balázsról tudni lehet, hogy szívügye a válogatott. Többször is kijelentette, elfogadja, ha nem hívják többé, de mindent megtesz, hogy beválogassák. Az origo.hu oldalnak adott interjújában azonban elárulta, nem vevő az alamizsnára.

„Sohasem azért jöttem játszani a válogatottba, hogy egyszer elmondhassam: én vagyok a magyar futball történetének az a játékosa, aki a legtöbbször játszott a nemzeti együttesben. Nem azért élek, hogy egyedüli csúcstartó legyek. Sőt, ha valaki azt mondaná, hogy kegyelemből vagy szánalomból betesz még egyszer, hogy százkilencszeres válogatott legyek, akkor életemben először azt mondanám, hogy ebből nem kérek. A válogatottság nem ajándék.”

Lapunk azonban úgy tudja, búcsúmeccsen köszönhet el a válogatott egykori kapitányától.

Emlékezhetünk, nyáron nagy sajtóvisszhangja volt, amikor a DVSC szurkolói ankétján a Loki csapatkapitánya megpendítette, jó esély kínálkozik arra, hogy októberben ismét címeres mezben játsszon. A haon.hu oldalon megjelent cikkben az szerepelt, a játékos ígéretet kapott rá, hogy októberben 109. alkalommal is pályára léphet a válogatottban.

„Nem akartam semmiféle lavinát elindítani, túl vagyok már ezen a részen, a Debrecenre koncentrálok, a válogatott kiválóan teljesít, a szövetségi kapitányról nem is beszélve – mondta július végén az M4 Sportnak. – A szurkolói ankéton csak elejtettem, hogy egyszer reményeim szerint összejöhet az a búcsúmérkőzés, de abszolút nem ez motivál, hanem hogy maradandót alkossak és hű legyek Debrecenhez, a szurkolók pedig lássák rajtam, kapitányként küzdök, ez a minimum.”

A reménykedés nem tűnik hiábavalónak: két és fél hónap múlva Dzsudzsák Balázs búcsúmeccsen léphet ismét pályára a magyar válogatottban, ami egy nagyszerű időszak lezárása lehet.


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik