Négy magyar újonc és három orosz gól – sima vereséget szenvedtünk

Vágólapra másolva!
2017.06.05. 20:18
A magyar labdarúgó-válogatott felkészülési mérkőzésen 3–0-ra kikapott a Konföderációs Kupára készülő Oroszországtól a Groupama Arénában.

Eppel Mártonnak voltak jó megmozdulásai, de ezúttal nem az ellenfél kapujába talált be... (Fotó: Koncz György)
Eppel Mártonnak voltak jó megmozdulásai, de ezúttal nem az ellenfél kapujába talált be... (Fotó: Koncz György)
Eppel Mártonnak voltak jó megmozdulásai, de ezúttal nem az ellenfél kapujába talált be... (Fotó: Koncz György)
Eppel Mártonnak voltak jó megmozdulásai, de ezúttal nem az ellenfél kapujába talált be... (Fotó: Koncz György)
Eppel Mártonnak voltak jó megmozdulásai, de ezúttal nem az ellenfél kapujába talált be... (Fotó: Koncz György)

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
MAGYARORSZÁG–OROSZORSZÁG 0–3 (0–2)

Budapest, Groupama Aréna, 12 000 néző. Vezette: Dingert (német)
MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Bese, Lang, Kádár (Vinícius, a szünetben), Hangya (Kleisz, a szünetben) – Márkvárt, Nagy Á. – Dzsudzsák (Kleinheisler, 70.), Kalmár (Sallai, a szünetben), Stieber Z. (Gyurcsó, 75.) – Eppel (Balogh N., 70.). Szövetségi kapitány: Bernd Storck
OROSZORSZÁG: Akinfejev – Vaszin, Kudrjasov, Dzsikija (Siskin, 80.), Zsirkov (Taraszov, 88.) – Szamedov (Szmolnyikov, 76.), Zobnyin (Jerohin, 34.), Glusakov, Golovin – Szmolov (Mirancsuk , 84.), Buharov (Poloz, 62.). Szövetségi kapitány: Sztanyiszlav Csercseszov
Gólszerző: Szmolov (20.), Eppel (40. – öngól), Poloz (89.)

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

Az idei első hazai válogatott meccs előtt arról kérdeztük a Groupama Arénába kilátogató szurkolókat, hogy az Eb fényében hogyan értékelik a csapat eddigi, vb-selejtezős szereplését, és mi a véleményük a Bernd Storck által megkezdett fiatalításról.

Nos, a megkérdezettek többsége arról beszélt, hogy álmodozni ugyan lehet, de a csoportunkban, Svájc és Portugália mellett a 3. hely a realitás, ahol jelenleg, öt forduló elteltével áll is a magyar válogatott. A drukkerek tehát a portugáliai vereség után is kitartanak a csapat mellett, és ez az oroszok elleni meccsen a lelátón is érződött. Ezúttal nem volt ugyan telt ház, viszont a B-közép ezúttal is a szokott lelkesedéssel visszhangozta a rigmusokat, nótákat, és a korábbi meccseken nem megszokott hatalmas zászlókkal is színesítette a szurkolást.

Amikor pedig a meccs elején Dzsudzsák Balázs szabadrúgásból veszélyeztetett, vagy éppen Eppel Márton ollózni próbált, más szektorokban is talpra ugrottak a drukkerek.

Az persze nem tett jót a hangulatnak, hogy az oroszok Fjodor Szmolov révén a 20. percben megszerezték a vezetést (0–1). Bántó volt látni, hogy két magyart (Kádár Tamást és Márkvárt Dávidot) is becsapva, mennyire könnyedén szerzett gólt az FK Krasznodar csatára, az orosz élvonal aktuális gólkirálya.

A góllal ellentétben azt viszont jó volt látni, hogy nem estünk össze az oroszok találatától, próbáltuk irányítani a játékot, Hangya Szilveszter és Dzsudzsák Balázs révén egy-egy lövésig is eljutottunk, főképp utóbbi volt veszélyes, nem sokkal suhant el a bal alsó előtt.

Aztán viszont, amikor kicsit kezdtünk lendületbe jönni, megint kaptunk egy gólt, ráadásul kimondottan balszerencsés gólt, ugyanis Alekszandr Bukarov szöglet utáni fejese a válogatottban ezen a meccsen debütáló, NB I-es gólkirályról, Eppel Mártonról került a kapunkba. Öngól: 0–2!

Az eredmény miatt mindenképp csalódást keltő első félidő után pedig némileg átértékelődött a csapat fiatalítására vonatkozó kérdés is. A drukkerek többsége a meccs előtt ugyan támogatta törekvésében Storck szövetségi kapitányt, de volt, aki feltette a kérdést: vajon nem kockázatos-e egy orosz válogatott ellen több olyan játékost is csatasorba állítani, aki korábban még nem játszotta válogatottban, sőt egyáltalán nemzetközi meccsen sem szerepelt még a felnőttek között? Ebbe a kategóriába tartozik például – a nemzeti csapatban Eppelhez hasonlóan most debütáló – a 22 éves Márkvárt Dávid, aki a most befejeződő idényben az NB II-es Puskás Akadémiában edződött.

A második félidőre pedig, a szünetben beállt a szintén újonc, 18 éves Kleisz Márk is (rajta kívül Sallai Roland és Vinícius Paulo is pályára lépett), aki 20 meccsen játszott eddig az NB I-ben, a Vasasban, majd később egy negyedik újonc, a keretbe utólag, múlt pénteken behívott palermói légiós, Balogh Norbert is beállt.

A fiatalok mentek becsülettel, a 66. percben például az ugyancsak palermói légiós, Sallai Rolandtól jegyezhettünk fel bátor lövést 17-ről (kár, hogy a kaput nem találta el), de sajnos esetleges volt a támadójátékunk, és ezen a már említett Balogh sem tudott változtatni, még ha egyszer el is piszkálta a labdát az orosz kapus mellett, amelyet az egyik védő vágott ki a gólvonal elől.

Itt jön megint egy kérdés, amit szintén az egyik drukker fogalmazott meg a meccs előtt: ha már a klubokkal történt megállapodás értelmében több rutinos játékos szerepeltetésétől eltekintett a kapitány, akkor a horvát élvonal gólkirálya, a tavasszal bombaformában futballozó, 27 éves, háromszoros válogatott Futács Márkó miért nem kapott lehetőséget (főképp miután sérülés miatt Szalai Ádám játékától is el kellett tekintenie a szövetségi kapitánynak)?

Persze, ezekre a kérdésekre nem biztos, hogy létezik jó válasz, mert vereség után könnyű okosnak, lenni, pláne egy 3–0-s vereség után, a hajrában ugyanis a harmadikat is meglőtték a vendégek a csereként beálló Dmitrij Poloz révén. Így csak a tények konstatálása maradt: a magyar válogatott idei második mérkőzésén a második 3–0-s vereségét szenvedte el, sorozatban pedig már harmadszor kapott ki – jóllehet három erős csapattól, Svédországtól, Portugáliától és Oroszországtól –, és ezen a három meccsen nyolc gólt kapott, és egyet sem szerzett.

Folytatás pénteken Andorrában, vb-selejtezőn. Ami még biztos: a B-közép továbbra is kitart a csapat mellett, a lefújás után – akárcsak legutóbb Portugáliában – ismét elénekelték a csapatnak a Himnuszt.

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Megyeri Balázs (Greuther Fürth – Németország), Gróf Dávid (Budapest Honvéd)
Védők: Bese Barnabás (Le Havre AC – Franciaország), Hangya Szilveszter (Vasas FC), Kádár Tamás (Dinamo Kijev – Ukrajna), Kleisz Márk (Vasas FC), Kocsis Gergő (FC DAC 1904 Dunaszerdahely – Szlovákia), Lang Ádám (Dijon FCO – Franciaország), Tóth Bence (Puskás Akadémia FC), Vinícius Paulo (Videoton FC)
Középpályások: Dzsudzsák Balázs (al-Vahda – Arab Emírségek), Elek Ákos* (Kajrat Almati – Kazahsztán), Gyurcsó Ádám (Pogon Szczecin – Lengyelország), Kalmár Zsolt (Bröndby IF – Dánia), Kleinheisler László (Ferencváros), Márkvárt Dávid (Puskás Akadémia FC), Nagy Ádám (Bologna – Olaszország), Nagy Dominik* (Legia Warszawa – Lengyelország), Sallai Roland (Palermo – Olaszország), Stieber Zoltán (1. FC Kaiserslautern – Németország), Szoboszlai Dominik (Red Bull Salzburg – Ausztria)
Támadók: Eppel Márton (Budapest Honvéd), Szalai Ádám* (1899 Hoffenheim – Németország), Balogh Norbert (Palermo – Olaszország)

*Az MLSZ már a meccs előtt közölte, hogy a sérüléssel bajlódó Szalai Ádám, illetve Elek Ákos és a kerethez később csatlakozó Nagy Dominik az oroszok ellen nem lép pályára.

A MAGYARORSZÁG ELLENI OROSZ KERET
Kapusok:Igor Akinfejev (CSZKA), Alekszandr Belenov (Ufa), Marinato Guilherme (Lokomotiv), Vlagyimir Gabulov (Arszenal)
Védők: Viktor Vaszin (CSZKA), Georgij Dzsikija (Szpartak), Ruszlan Kambolov (Rubin), Fjodor Kudrjasov (Rosztov), Ilja Kutyepov (Szpartak), Roman Neustadter (Fenerbahce, Törökország), Andrej Szemjonov (Tyerek), Roman Siskin (Krasznodar)
Középpályások:
Jurij Gazinszkij (Krasznodar), Gyenisz Glusakov (Szpartak), Alekszandr Golovin (CSZKA), Alekszandr Jerohin (Rosztov), Jurij Zsirkov (Zenit), Roman Zobnyin (Szpartak), Dmitrij Kombarov (Szpartak), Alekszej Mirancsuk (Lokomotiv), Alekszandr Szamedov (Szpartak), Igor Szmolnyikov (Zenit), Dmitrij Taraszov (Lokomotiv)
Támadók:
Alekszandr Buharov (Rosztov), Makszim Kanunnyikov (Rubin), Dmitrij Poloz (Rosztov), Fjodor Szmolov (FK Krasznodar)

A MAGYAR VÁLOGATOTT VB-SELEJTEZŐI
2017
Portugália–Magyarország 3–0 (André Silva 32., C. Ronaldo 36., 65.)
Június 9. (péntek), 20:45: Andorra–Magyarország
Augusztus 31., (csütörtök), 20:45: Magyarország–Lettország
Szeptember 3. (vasárnap), 20:45: Magyarország–Portugália
Október 7. (szombat), 20:45: Svájc–Magyarország
2016
Feröer–Magyarország 0–0
Magyarország–Svájc 2–3
Lettország–Magyarország 0–2
Magyarország–Andorra 4–0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik