A portugálok megint hármat lőttek, de a válogatottunk nem volt lyoni formában

SOMOGYI ZSOLT (Lisszabon)SOMOGYI ZSOLT (Lisszabon)
Vágólapra másolva!
2017.03.25. 20:30
null
Cristiano Ronaldónak (balra) ismét elsült a lába a mieink ellen (Fotó: Szabó Miklós)
A magyar labdarúgó-válogatott 3–0-s vereséget szenvedett Portugáliában a 2018-as világbajnokság selejtezőjének ötödik fordulójában. A házigazda az első félidőben két gólt szerzett, a fordulás után egyet, Cristiano Ronaldo duplázott.


VB-SELEJTEZŐ, EURÓPAI ZÓNA
B-CSOPORT, 5. FORDULÓ

Portugália–Magyarország 3–0 (2–0)
Lisszabon,
Estádio da Luz, 57 816 néző. Vezette: Szimon Marciniak (lengyel)
PORTUGÁLIA: Rui Patrício – Cédric, Pepe, Fonte, R. Guerreiro – Quaresma, A. Gomes (Pizzi, 86.), W. Carvalho, J. Mário (Moutinho, 83.) – A. Silva (B. Silva, 67.), C. Ronaldo. Szövetségi kapitány: Fernando Santos
MAGYARORSZÁG:
Gulácsi – Bese, Lang (Lovrencsics, a szünetben), Vinícius, Kádár, Korhut – Dzsudzsák, Nagy Á., Gera Z. (Pintér Á., 86.), Gyurcsó (Kalmár, 69.) – Szalai Á. Szövetségi kapitány: Bernd Storck
Gólszerző: André Silva (32.), C. Ronaldo (36., 65.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!


Élvezzük a játékot! – adta ki az utasítást Bernd Storck szövetségi kapitány.

Ilyen időben?

A legendásan kellemes klímájú Lisszabonban szombaton sem sütött a nap, két órával a kezdés előtt pedig óriási eső lepte meg a stadionba (a Fény Stadionjába – na hiszen!) igyekvőket.

Amiről hallani lehetett, bejött: a magyarok német kapitánya a hiányzók és vélhetően az ellenfél technikai képzettségének tudatában korábban nem nagyon alkalmazott szisztémát talált ki. A három belső védő – közöttük az újonc Vinícius – stabilitást kellett, hogy adjon az egész csapatnak, mellettük a két szélső hátvéd feladata volt a szélek lezárása, így Dzsudzsák Balázs és Gyurcsó Ádám abban a tudatban futhatott fel, hogy bízhatott a mögötte lévő biztosításában. Középen Nagy Ádám és Gera Zoltán került a csapatba, elöl Szalai Ádám kapott szerepet.

Kíváncsiak voltunk, hogy üzemel ez a szerkezet, de a kérdés leginkább persze az volt: képesek lesznek-e a mieink élvezni a játékot? Ugyanis az elmúlt években számtalanszor előfordult, hogy az esélyesebb ellenfél, a félelmetes atmoszférájú stadion, a másik oldalon sorakozó világsztárok miatt játékosaink csak tudásuk töredékét hozták ki magukból.

Az első percekben nyoma sem volt megilletődöttségnek. A mieink a portugálok közelségében is átvették, próbálták pontosan továbbítani a labdát – ha elvesztettük, azonnal kirajzolódott az 5–4–1-es hadrend, amelyben a kapunk felé vezető utakat igyekeztük lezárni. Szervezettnek, fegyelmezettnek tűnt ekkor a magyar együttes, más kérdés, hogy a labdát az ellenfél térfelén nemigen tudtuk megtartani, helyzetről nem is álmodozhattunk.

Akkor pedig főleg nem, amikor Cristiano Ronaldo a jellegzetes terpeszállásban készült szabadrúgáshoz, de a sorfalban tornyosuló Szalai Ádámról szögletre pattant a labda.
Sok dolga Gulácsi Péternek sem volt, de a labdát a házigazdák birtokolták, úgy tűnt, a magyar játékosok tudják lassítani őket, mert nem volt észvesztően nagy a tempó. Dzsudzsák Balázs szerelt becsúszva a tizenhatoson belül, ez mutatta a magyarok elszántságát, hogy a következő pillanatban az ijedtségtől a lélegzet is bent ragadjon: Lang Ádám adott haza kockázatosan, de Gulácsi Péter egy hajszállal gyorsabb volt, mint a szembejövő portugál, s menteni tudott.

André Silva örül az első portugál gólnak (Fotó: Szabó Miklós)
André Silva örül az első portugál gólnak (Fotó: Szabó Miklós)

Játékosaink megtartották a labdát, de nem tudtak gyorsan megindulni, és néha már úgy tűnt, nekünk kedvező mederben zajlik a meccs, amikor Portugália lecsapott. Ekkor látszott csak igazán, nem annyira a mieink labdabirtoklásán volt a hangsúly, inkább a hazai csapat húzódott kissé vissza, hogy a szélvészgyors embereinek legyen területe. Egy hibára vártak, és a mieink megadták nekik: hiába volt hátul öt védő, a falból kilépő Vinícius nem tudott blokkolni (szabálytalankodni nem mert), és a Dortmund szélsője, Raphaël Guerreiro olyan egyedül érkezett a bal oldalon, mintha egy védőt sem küldött volna pályára a kapitány, egyszersmind elcsúszott a védekezésünk – André Silva a világ legkönnyebb gólját rúghatta Kádár Tamás mellől.


Ezt nem volt könnyű feldolgozni, s a portugálok egy iskolás trükköt bevetve azonnal kihasználták, hogy sokkos állapotba került az ellenfelük: egy indításnál Cristiano Ronaldo lesen volt, rá figyelve nem vették észre a védők André Silvát, aki mire utolérték volna, visszatette a labdát a világsztárnak, s ő ballal a jobb alsó sarokba bombázott.



Így lett a kiegyenlítettnek tűnő meccsből villámgyorsan 2–0, s néhány percre rá Joao Mário löbbölése, Cristiano Ronaldo ollózása, a védést követő nevetgélése könnyed edzőmeccs jelleget adott a világbajnoki selejtezőnek.

Ötvédős rendszer – élt negyvenöt percet.

A végig bizonytalan Lang Ádám helyett Lovrencsics Gergő állt be, és 4–4–1–1-re álltunk át. Csendesebb, lassúbb lett a játék, ettől úgy tűnt, feljavultunk, de az eredmény már egyáltalán nem sürgette a portugálokat. A szembeszökő technikai különbség persze várható volt, tudtuk, más minőséget képvisel az ellenfél, mint a magyar csapat, csak szembesülni ezzel bizony nem annyira kellemes.

Ez most Gyurcsó Ádámnak is fájt (Fotó: Szabó Miklós)
Ez most Gyurcsó Ádámnak is fájt (Fotó: Szabó Miklós)


Gyurcsó Ádám beadása után a labda elsuhant Szalai Ádám felett, így Rui Patrício továbbra is unalmasan számolta a perceket, egy óra nem volt elegendő, hogy gyors mozdulatra, vetődésre késztessük.

Ők élvezték a játékot, viszont – hogy keressünk valami kapaszkodót – a mieinknek volt tartása, nem esett össze a magyar csapat. Amíg az ellenfélnél az Eb-döntő gólszerzője, Éder vagy a Bayern München ifjú titánja, Renato Sanches csak kispados, nálunk az egyszerű passzoknál is bizonytalan védők is állandó kezdők tudnak lenni, ez pedig egyértelművé teszik a képességbeli különbséget – a második félidőben úgy nézett ki, hogy ez kiderül, ha a portugálok úgy akarják, ha nem, akkor sem történik semmi. Ami nekik megfelelt, hiszen két góllal vezettek.

Mint Lyonban: ott is kettőt szerzett CR7, egyet engedett másnak (ott Naninak, itt André Silvának), csak a mi három gólunk hiányzott a nosztalgiához.



A harmadik hazai gól ráadásul már nagyon rosszulesett minden magyarnak (mondanánk, a legrosszabb helyen pattant le az iszonyatos sebességgel érkező labda Gulácsi Péter keze alatt), és mert ekkorra világossá vált, nyolc pontra kerülünk Svájctól és ötre Portugáliától, el is kezdhetjük építeni a csapatot a 2018-as Eb selejtezőjére – talán ennek jegyében állt be Kalmár Zsolt.

Sajnos a különbség, ha fájó is, reális, ekkora differencia van a két válogatott között.

KORÁBBAN JÁTSZOTTÁK
Svájc–Lettország 1–0 (Drmic 66.)
Andorra–Feröer 0–0
Kiállítva: Edmundsson (74., Feröer)

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Svájc 5 5 10– 3 +7 15
2. Portugália 5 4 1 19– 3 +16 12
3. MAGYARORSZÁG 5 2 1 2 8– 6 +2 7
4. Feröer 5 1 2 2 2– 8 –6 5
5. Lettország 5 1 4 2– 9 –7 3
6. Andorra 5 1 4 1–13 –12 1


A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
KAPUSOK: 12 Dibusz Dénes
(Ferencváros), 1 Gulácsi Péter(RB Leipzig – Németország), 22 Megyeri Balázs(Greuther Fürth – Németország)
VÉDŐK: 21 Bese Barnabás(Le Havre – Franciaország), 23 Hangya Szilveszter(Vasas), 4 Kádár Tamás(Dinamo Kijev – Ukrajna), 3 Korhut Mihály(Hapoel Beer-Seva – Izrael), 2 Lang Ádám(Dijon – Franciaország), 16 Pintér Ádám(Greuther Fürth – Németország), 18 Vinícius(Videoton)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 10 Gera Zoltán(Ferencváros), 17 Holman Dávid(DVSC), 15 Kalmár Zsolt(Bröndby – Dánia), 14 Lovrencsics Gergő(Ferencváros), 8 Nagy Ádám(Bologna – Olaszország)
TÁMADÓK: 6 Adorján Krisztián(Novara – Olaszország), 7 Dzsudzsák Balázs(al-Vahda – Arab Emírségek), 13 Gyurcsó Ádám(Pogon Szczecin – Lengyelország), 11 Eppel Márton(Budapest Honvéd), 19 Priskin Tamás(Slovan Bratislava – Szlovákia), 20 Sallai Roland(Palermo – Olaszország), 9 Szalai Ádám(Hoffenheim – Németország)

A PORTUGÁL VÁLOGATOTT KERETE
KAPUSOK
: 1 Rui Patrício (Sporting CP), 12 Bruno Varela (Vitória Setúbal), 22 José Marafona (Braga)
VÉDŐK: 2 Bruno Alves (Cagliari – Olaszország), 3 Pepe (Real Madrid – Spanyolország), 5 Raphaël Guerreiro (Borussia Dortmund – Németország), 6 José Fonte (West Ham United – Anglia), 19 Eliseu (Benfica), 21 Cédric Soares (Southampton – Anglia)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 4 Nélson Semedo (Benfica), 8 Joao Moutinho (Monaco – Franciaország), 10 Joao Mário (Internazionale – Olaszország), 11 Bernardo Silva (AS Monaco – Franciaország), 13 Danilo Pereira (Porto), 14 William Carvalho (Sporting CP), 15 André Gomes (FC Barcelona – Spanyolország), 16 Renato Sanches (Bayern München – Németország), 17 Pizzi (Benfica), 20 Ricardo Quaresma (Besiktas – Törökország), 23 Gelson Martins (Sporting CP)
TÁMADÓK: 7 Cristiano Ronaldo (Real Madrid – Spanyolország), 9 Éder (Lille – Franciaország), 18 André Silva (Porto)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik