Lang-luft után Szalai kétszer is egyenlített, mégis kikaptunk Svájctól

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.10.07. 20:23
null
Szalai Ádám berobban, ez a második magyar gól (Fotó: Szabó Miklós)
A magyar labdarúgó-válogatott 3–2-es vereséget szenvedett Svájctól hazai pályán. A vendégek háromszor is előnybe kerültek, kétszer egyenlítettünk Szalai Ádám révén, a végén azonban már nem sikerült pontot menteni.

VB-SELEJTEZŐ
EURÓPAI ZÓNA
B-CSOPORT, 2. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–SVÁJC 2–3 (0–0)

Budapest, Üllői út, Groupama Aréna. Vezette: Kuipers (holland).
MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Fiola, Guzmics, Lang, Kádár – Gera Z., Nagy Á. – Dzsudzsák, Kleinheisler (Németh K., 76.), Stieber Z. – Szalai Á. (Nikolics, 86.) Szövetségi kapitány: Bernd Storck
SVÁJC: Sommer – Lichtsteiner,Schär, Elvedi, Rodríguez – Dzemaili, Behrami – Embolo, Shaqiri (Fernandes, 81.), Mehmedi (Stocker, 88.) – Seferovic (Derdiyok, 72.). Szövetségi kapitány: Vladimir Petkovic
Gólszerző: Szalai Á. (53., 71.), ill. Seferovic (51.), R. Rodríguez (67.), Stocker (89.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK STATISZTIKÁK ITT!

GERÁVAL SOKKAL JOBB

A feröerihez képest sokkal jobb volt a kezdés, már az elejétől a mieink irányították a találkozót. A középpályánkra visszatért Gera Zoltán, a játéka nagyon hiányzott az előző mérkőzésen, végre volt, aki kezébe vette a karmesteri pálcát.

Az első veszélyes helyzet Szalai Ádám előtt adódott, aki háttal a kapunak is jó megoldást választott, csúsztatása azonban kevéssel a kapu mellé ment. A 27. percben szívrohamot kapott egész Magyarország, amikor egy szögletet követően először Gulácsi Péter, majd Stieber Zoltán (!) mentett a gólvonalról.

Az első félidő végén a hazai tábor még megutálta Haris Seferovicot (aki Lang Ádámnak magyarázott éppen a kapu mögötti magyar szurkolók előtt), volt egy rossz szabadrúgás-kombinációnk, valamint Blerim Dzemaili három méterről nem találta el fejjel a kapunkat – és el is érkezett Björn Kuipers hármas sípszava.

KÉT GYORS GÓLRA ÚJABB KÉT GÓL

Kiváló Stieber-lövéssel kezdődött a második játékrész, majd jött a hideg zuhany. Lang Ádám hatalmasat hibázott a mieink kapuja előtt, a luftját követően Xherdan Shaqiri lövését még hatalmas bravúrral védte Gulácsi, az ismétlésnél azonban Seferovic kíméletlen volt, Gulácsi ebbe is beleért, de a labda a bal felső sarokban kötött ki (0–1).

Hála istennek azonnal jött a válasz! Nagy Ádám 40 méterre volt a svájci kaputól, de mint tudjuk, nem egy nagy lövő… Ez volt a szerencsénk, ugyanis Kleinheisler Lászlót hozta játékba, akinek lövése Szalai Ádámon megpattanva a kapufán kötött ki, a lecsorgó labdára a Hoffenheim csatára szemfülesen startolt és a kapuba lőtt (1–1)!

A 66. percben Dzsudzsák Balázs tette le a labdát a svájci kaputól 25 méterre, ez a szám pedig jót szokott jelenteni, nem is volt rossz a kísérlet, de fölé szállt. Az ellentámadás végén azonban már újra Svájcnál volt az előny, Ricardo Rodríguez (sajnos) kapásból parádés gólt lőtt a bal alsó sarokba, Gulácsi nem vetődött rá, de ha elindul, lehet, akkor is hiába teszi meg (1–2).

Megint nem kellett sokat várni a válaszra! Az ismét középre belépő Dzsudzsák Balázs parádés indítást adott Stieber felé, aki akrobatikus mozdulattal varázsolta középre a labdát, ahol ismét Szalai érkezett, mindenkit megelőzött és a kapuba fejelt (2–2).

A magyar center válogatott pályafutása során egyszer, 2010. október 8-án tudott egynél több gólt szerezni válogatott mezben, akkor San Marino kapujába háromszor talált be.Bővebben itt!

89. PERCES SOKK, VERESÉG

A duplázó Szalai annyira szárnyalt, hogy még mélységi irányítónak is visszalépett a 77. percben, amikor kiváló labdával indította a bal oldalon Stiebert, aki ismét középre lőtte a labdát, az érkező ezúttal a csereként beálló Németh Krisztián volt, ám a földre került, a játékvezető azonban nem ítélt büntetőt.

Legjobb formában lévő gólvágónk, Nikolics Nemanja öt percet kapott a bizonyításra, ám a harmadik magyar gól helyett a harmadik svájci jött. A 89. percben egy vitatható bedobás-szituációt követően Fiola Attila hibázott, és az éppen előtte beálló Valentin Stocker szerzett szemfüles gólt (2–3).

Három percünk maradt csodát tenni, voltak lehetőségeink, de nem tudtuk kihasználni őket. Kikaptunk Svájctól, így két meccs után egy ponttal állunk a vb-selejtezőn. Folytatás hétfőn, Lettországban.

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK STATISZTIKÁK ITT!

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Svájc 2 2 5–2 +3 6
2. Feröer 2 1 1 2–0 +2 4
3. Portugália 2 1 1 6–2 +4 3
4. Lettország 2 1 1 1–2 –1 3
5. MAGYARORSZÁG 2 1 1 2–3 –1 1
6. Andorra 2 2 0–7 –7 0

ELŐZMÉNYEK

A találkozó (egyik) különleges pikantériája, hogySzalai Ádámklubtársa, a német élvonalbeli Hoffenheimet erősítő Fabian Schär ellen küzdhet meg.

„Jól ismerjük egymást az edzésekről, de ez egyikünk számára sem jelent előnyt – kezdteSzalai.– Sokra tartom Fabiant, kiváló játékos. Rengetegszer elkéri a labdát, részt vesz a támadások felépítésében. Vigyáznunk kell vele!

Szalai egyben Bernd Storck kémje, hiszen jól tudja, Schär mennyire veszélyes a rögzített szituációknál. „Természetesen elmondtam, amit tudok Schärről” – vallotta be a 28 esztendős csatár.

„Izgatottan várjuk az első hazai meccsünket. Nem lesz könnyű dolgunk Svájc ellen, de készen állunk!” – tette hozzá Szalai Ádám.

***

Andreas Möller, a magyar labdarúgó-válogatott pályaedzője szerint a Werder Brementől kölcsönben a német élvonalbeli Darmstadtban futballozó Kleinheisler László meghatározó játékossá nőtte ki magát a nemzeti csapatban, s óriási potenciál rejtőzik a 22 esztendős középpályásban.

„Norbert Meier, a Darmstadt vezetőedzője számít rá, ez az időszak roppant meghatározó, de a pályán Lászlónak kell feltennie az i-re a pontot. Kleinheisler fiatal futballista, akiben óriási potenciál rejlik, szüksége van egy jó edzőre és csapatra, ahol fejlődhet. Az Eb-n meghatározó játékossá vált a válogatottban, ha jó formában van, tündökölni fog. Többet kell elkérnie a labdát, ám ebben nem lehet egyik napról a másikra fejlődni, ez egy hosszú folyamat.”

***

A magyar válogatott az Eb-menetelés után pontokat veszített Feröer ellen az első vb-selejtezőjén, nem csoda, hogy a közhangulat is megváltozott a franciaországi csoda után. De nincs okunk és időnk szomorkodni, péntek este ugyanis már a bombaerős Svájc ellen lép pályára Bernd Storck együttese, és minden segítségre szükség van a szurkolóktól.Ezért most egy perc alatt megpróbáljuk visszaadni az Eb-hangulatot, hogy este egy ország ordítsa újra teli torokból: hajrá, magyarok!


VB-SELEJTEZŐ
EURÓPAI ZÓNA , A B-CSOPORT MENETRENDJE

2016. szeptember 6., kedd
Feröer–Magyarország 00

Andorra–Lettország 0–1 (Sabala 48.)
Svájc–Portugália 2–0 (Embolo 24., Mehmedi 30.)

2016. október 7., péntek
20.45: Magyarország–Svájc

20.45: Lettország–Feröer
20.45: Portugália–Andorra
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik