H. T. 2016.06.12 20:49 Frissítve: 2016.06.17 17:46

„13:1, ez a mi Trianon-jelvényünk!”

Kéjes érzést okozott a magyar futballszerető közönség soraiban az a győzelem, amelynek évfordulóját üljük, és amelyről az alábbi összeállítással emlékezünk meg. Nyolcvankilenc évvel ezelőtt ezen a napon, június 12-én múlta fölül 13:1-re a magyar válogatott Franciaországot.

 

A magyar válogatott történetének legfölényesebb győzelme rekkenő hőségben született meg: a hőmérő higanyszála 38 Celsius-fokot mutatott 1927. június 12-én Budapesten. A mieink – noha erős nap és szél ellen kezdték a játékot délután hatkor – már fél tucatot berámoltak az első félidőben, a maradék hét egy ellenében pedig a némiképp hűvösebb második játékrészben érkezett meg.

A „szédületes magyar győzelem" kiharcolói az Üllői úti pályán (Fotó: huszadikszazad.hu)


AZ EMBER SZÍVE REPES

Braun József és a bemutatkozásra váró Turay József nélkül, de Takács II Józseffel és Orth Györggyel a soraiban lépett pályára válogatottunk, utóbbi kettős szenzációs formában futballozott.

„A kitűnő jobbösszekötőn ma már nyoma sem látszik őszi lábtörésének, gyors, intelligens (Orthot tökéletesen megértette), és lő minden helyzetből” – dicsérte lapunk a hat gólt szerző „kis” Takit, aki egy év után szerepelt ismét a válogatottban.

1927. június 14., Nemzeti Sport: „Orth a válogatott meccs fáradalmainak kipihenésére tegnap bevonult egynapi államfogházának kitöltésére, s ezzel az ügyes trükkel megszökött a gratulánsok százai elől, akiktől különben a nagy győzelem után egy szabad perce sem lett volna.”

A Sporthírlap már június 13-án beszámolt róla, hogy ezen a napon fogházba vonult, „hogy kitöltse egynapos büntetését, amit a bíróság párbajvétség miatt rótt ki reá”.

Az ezúttal centert játszó, két gólt és négy gólpasszt termelő Orth – akinek Hans Tandler két évvel korábban súlyos térdsérülést okozott Bécsben – újfent régi fényében csillogott.

„Tegnap végre ismét az igazi Orthban, az univerzális csatárzseniben volt részünk – írta tudósításában a Nemzeti Sport –, akit a futballközönség a legönfeledtebb lelkesedéssel fogadott vissza kegyeibe. (...) Természetes, hogy a fitt Orth volt a legjobb csatárunk. Az ő közreműködésétől minden csatár és minden akció színt kapott. Dirigenciája alatt helyenként oly szépen játszott a csatársor, hogy az embernek a szíve repesett örömében.”

Lapunk reményének adott hangot, miszerint bízik abban, a Hungária játékosa ezzel a teljesítménnyel végérvényesen visszatért az extraklasszisok táborába. De fájdalom, Orth tulajdonképpen ezen a mérkőzésen búcsúzott el a csúcsfutballtól...

MINDENKI A GYŐZELEM HATÁSA ALATT

Érthetően nemcsak a sajtó munkatársai repestek örömükben a magyarok játéka láttán, a hazai szakemberek, „kollégák” és szurkolók is.

Sőt a 13:1-es győzelem „hatása alatt áll(t) minden nyilatkozó: magyar, francia, (osztrák – a szerk.) bíró egyaránt”.

OPATA FÖL, LE ÉS FÖL – TAKÁCS A TAXIBAN

A mérkőzés egyik érdekessége, hogy a tartalékok közé benevezett Opata Zoltán csere gyanánt háromszor szelte át az oldalvonalat. Skvarek György az első gólja közben („arccal a földre bukva tudja fejelni a hálóba a labdát”) megsérült az arcán, Opata váltotta. Három percre rá Skvarek visszajöhetett, Opata lesétált.

A 87. perc történése: „Takács elhagyja a pályát (!), félős volt ugyanis, hogy lemarad az aradi vonatról (!), amely a Vasas után viszi. Ekkor Opata másodszor is bekocogott – fölöttébb szokatlan tettet végrehajtva.

Takács olyannyira nem késte le a vonatát (taxiját rendőri felvezetéssel vitték a pályaudvarra), hogy másnap is berámolt hármat a klubjában.

BARÁTSÁGOS MÉRKŐZÉS
Magyarország–Franciaország 13:1 (6:0)
1927. június 12., Budapest,
Üllői út, 20 000 néző
MAGYARORSZÁG:
Weinhardt Ferenc – Fogl II Károly, Fogl III József – Pesovnik László, Kvasz János, Rebró Béla – Schmidt János, Takács II József (Opata Zoltán, 87.), Orth György, Skvarek György (Opata, 30.; Skvarek, 33.), Kohut Vilmos. Szövetségi kapitány: Kiss Gyula
Gólszerző:
Takács II (17., 41., 60., 79., 83., 85.), Orth (25., 26.), Skvarek (30., 88.), Kohut (32., 62.), Devaquez (78. – öngól), ill. Devaquez (80.)

Pataki Mihály, a Ferencváros veterán, első világháborúban a harcmezőt is megjáró csatára így fogalmazott: „Valahogy olyan kéjes érzés ez, hogy a franciákat így kiporoltuk.”

Kiss Ferenc, a Nemzeti Színház művésze fejében is felsejlettek a pár évvel korábbi (világ)politikai események, miközben mámorosan ünnepelt: „Legjobb volt az én Gyuri barátom, mellette tetszett az eredményes Takács, Skvarek, az új Schmidt, na kit mondjak még! Az egész csapat! 13:1, ez a mi Trianoni-jelvényünk (sic)!”

MAGYAR VÁLOGATOTT GYŐZELMEK A HŐSKORBÓL
Frici, meg a futballválogatott első győzelme; édes búcsú a „magas őrtoronytól” (1903, Csehország)
A mieink 5:2-re nyertek, de amit a meccs a sajtótól kapott... (1907, Csehország)
Válogatott meccs január elsején? Igen! Ráadásul győzelem! (1911, Franciaország)
Hatalmas ünneplésben részesültek labdarúgóink Olaszországban (1911, Olaszország)
Rettenetes csapás az osztrák futballra, „kiheverni tán évek múlva sem tudja (1913, Ausztria)
Százéves kérdés: az MTK jobban lobbizott a Ferencvárosnál? (1915, Ausztria)
Mibe került? Csökkent a nézőszám, de nőtt a kiadás... (1917, Ausztria)
Történelmi csere a magyar–német összecsapáson (1921, Németország)
Magyar neveket a válogatott futballistáknak! Kiváló tisztelettel (1922, Lengyelország)
6:1-gyel búcsúzott válogatottunktól, majd a Barcelona legendája lett (1923, Svájc)
Akkora csapást mértünk az olasz válogatottra, mint soha senki (1924, Olaszország)
A magyar őserő el nem vész: futballválogatottunk kaput nyit (1926, Belgium)
„13:1, ez a mi Trianon-jelvényünk!” (1927, Franciaország)
Felavatásként ítélkeztek és ütöttek válogatottunk tagjai (1929, Svájc)
 
SOROZATUNK EDDIG MEGJELENT ÖSSZES EPIZÓDJA ITT!

 

2021.07.20 14:03:05

Magyar válogatott THURY GÁBOR

Noha a magyar futballválogatott gyengélkedett, a vezetők nem mondták le a brazilok riói meghívását.

2021.07.15 22:41:39

Magyar válogatott N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Mészöly Kálmánban mintha a tárt karú szeretet hajlamát, s a fékezhetetlen – nem rossz értelemben vett! – „dúvadságot” gyúrta volna össze a Teremtő, ami így egyben a lebírhatatlan életörömöt, életakaratot mutatja nekünk.

2021.07.15 22:14:35

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Örüljünk annak, hogy csakhamar kettő lesz az egyből.

2021.07.14 23:11:43

Magyar válogatott KAMLER JÁNOS

NS-VÉLEMÉNY. Tökéletesen behatárolható a profi labdarúgásban betöltött szerepe.