Felavatásként ítélkeztek és ütöttek válogatottunk tagjai – egy régi sztori

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2016.04.14. 19:12
null
Lapunk korabeli számának cikke
Kilencgólos Európa-kupa-mérkőzésen győzte le a magyar labdarúgó-válogatott Svájcot Bernben. A meccsnek évfordulója van, ezt kihasználva retrosorozatunk mai epizódjában a csapatépítés máig megkerülhetetlen rituáléjával, a felavatással/beavatással foglalkozunk. Hogyan zajlott az ilyesmi 1929-ben? Vagy legalábbis az a változata, amelyet meg lehetett írni?…

 

„Hogy is fest az a felavatás? A Nemzeti Sport súlyos indiszkréciót követ el s leleplezi a válogatott vészbíróság zártkörű főtárgyalását” – vezette be lapunk sokat ígérően az 1929. április 14-én lejátszott mérkőzésre visszatekintő összeállításának egyik cikkét. Máris átadjuk a szót korabeli kollégáinknak.

Akárhányszor válogatott vagy klubcsapat külföldi túrára megy, az első tudósításokban obligát módon megjelenik a felavatásról szóló rövid jelentés, amely diszkréten csak annyit mond, hogy az újoncokat „lovaggá ütötték. Milyen is lehet egy ilyen „avatás”? – gondolja a közönség, amely nem kísérheti el hosszú útjára a válogatott csapatot. Hát ilyen:

„BAL LÁBA BELEVÁG A LABDÁBA”

A vonatúton felavatott Toldi Géza első válogatottbeli gólja egy kipattanó Hirzer-bomba után született, mégpedig tudósítónk leírása szerint a következőképpen: „A labda előrepattan, a legfiatalabb novícius, Toldi lába elé. A fiatal csatár nem lepődik meg. A szíve a helyén. Mintha csak várta volna a váratlan »passzot«, bal lába belevág a labdába s külső rüszttel csodaszép lövést ereszt a kapu bal sarkába. A labda egyenes úton rohan s csak a háló fogja el. Gól! A meccs legszebb gólja! (2:3).

Az Európa-kupa keretében megrendezett mérkőzés érdekessége, hogy a játékvezető a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) későbbi elnöke, Stanley Rous volt. Ezt a pályamódosítást akkoriban még senki sem sejtette, Rous mégis igen elismerő kritikát kapott például a Nemzeti Sporttól.
„Rous az angol bíróiskola legjelesebb képviselője, bíráskodása a mérkőzés külön élménye volt. Minden ítélete gyors, biztos és helyes volt, mindkét csapat áradozó dicséretét érdemelte ki.”

Ami pedig az Európa-kupát illeti: az 1927 és 1930 között lezajló első kiírást Olaszország nyerte meg, Magyarország kétpontnyi lemaradással is csak a negyedik lett – Svájc pont nélkül végzett az utolsó helyen.

EURÓPA-KUPA-MÉRKŐZÉS
SVÁJC–MAGYARORSZÁG 4:5 (2:1)
1929. április 14., Bern,
Wankdorfstadion,
19 000 néző. V: Stanley Rous
MAGYARORSZÁG: Dénes József – Fogl II Károly, Emődi Rezső – Borsányi Ferenc, Kompóti-Kléber Gábor, Korányi I Lajos – Ströck Albert, Takács II József, Turay József, Toldi Géza, Hirzer Ferenc. Szövetségi kapitány: Földessy János
Gólszerző: Weiler I (2.), A. Abegglen III (26., 66.), M. Abegglen II (78.), ill. Widmer (8. – öngól), Takács II (51., 76.), Toldi (56.), Hirzer (73.)

Fogoly II, a szenior javaslatára a vészbíróságot megalakítják. Elnök: Fogoly II. Szavazóbírák: Ormos, Híres. Ügyész: Takács II. Védő: Kompóthy.

(Az utókor közbeszól: több játékos is a magyarosított nevén szerepel az írásban. Fogoly II nem más, mint Fogl II Károly – neki a berni volt az utolsó válogatott mérkőzése; Híres „igazi” neve Hirzer Ferenc; Ormos pedig a Patai néven is ismert Opata Zoltán. Sem Ormos, sem a tartalékkapus, Vermes, alias Weinhardt Ferenc nem lépett pályára Bernben.)

Színhely: a Salzburg felé robogó gyorsvonatnak egy II. osztályú fülkéje. Időpont: péntek este, vacsora előtt.

A bíróság megalakul. Vermes (Weinhardt) mint a legcsontosabb tenyérrel rendelkező, ítélet-végrehajtói minőségében elővezeti az első vádlottat: Toldit.

(Az utókor közbeszól: Toldi, született Tunigold Géza a Ferencváros balösszekötője-középcsatára lendületes, erős felépítésű, a kapura lábbal és fejjel is veszélyes labdarúgó volt. A válogatottban 1929 és 1940 között 46 mérkőzésen 25 gólt szerzett, ezzel ma a 15. helyen áll a mieink örök-góllövőlistáján. Ott volt az 1938-as vb-n ezüstérmet szerző csapatban – az összeesküvés-elméletek hívei máig nem hiszik el, hogy a döntőben sérülés miatt nem játszott. Felavatása után Bernben góllal kezdte válogatottbeli pályafutását.)

A vádlott az előző, egész napon át tartó célzásoktól megfélemlítve, már erősen sápadt.
Fogoly II., elnök: Toldi vádlott ügyében megnyitom a tárgyalást.
Takács II., ügyész: Nagyságos elnök úr, tekintetes vészbíróság. Súlyos vádakat vagyok kénytelen emelni ez ellen a megtévedt ifjú ellen. Álnév alatt becsempészte magát körünkbe…
Híres, bíró: Öt rossz pont!
Takács II., ügyész: A peronon nem vette ki a kapitány kezéből a táskát. Viszont el kell ismernem, hogy vádlott mellett szól fiatalsága, azonkívül közismerten gyenge fizikuma, amiért csupán tíz ütésre teszek indítványt.
Kompóthy, védő: Nagyságos elnök úr, tekintetes vészbíróság! Elismerem, hogy vádlott bűnös és büntetést érdemel, de tisztemhez hűen kérnem kell a tekintetes bíróságot, hogy ne sújtsa túl szigorú büntetéssel a vádlottat. Hiszen ha az álnevet vesszük, akkor miköztünk is van egynéhány, akik levetették tisztes családi nevüket…
(Elnök zavartan mosolyog…)
Kompóthy, védő: …de méltóztassék figyelembe venni azt a körülményt is, hogy vádlott önként jelentkezett.

A bíróság visszavonul, és tíz ütésben állapítja meg az ítéletet, amely tíz ütést nyomban feloszt a bakó és a bíróság tagjai közt. Az oroszlánrész Fogoly II.-nek és Vermesnek jut.

A vádlottat újra bevezetik, és tompa csattogások – pontosan megszámolva – árulják el, hogy Toldi is levetkőzte újonci mivoltát. A végrehajtás utolsó aktusaként a szövetségi kapitány egy soron kívüli – inkább jelképes – ütéssel avatja vitézzé a fiatal futballistát.

II.
A többi vádlottal is nagyban és egészben így folyik le az eljárás. Emődi ügyében a perbeszédek így hangzottak el:

(Az utókor közbeszól: Emődi Rezső, a Bástya balhátvédje számára a berni mérkőzés kínálta az egyetlen lehetőséget a válogatottbeli szereplésre.)

Takács II., ügyész: Megborzadva gondolok azokra a rettenetes bűnökre, amik ez ifjú lelkét nyomják. Ő is álnév alatt surrant közénk, de ami még súlyosabb, bejött a vagonba és nem köszönt senkinek. Elrettentő példa gyanánt a maximális 25 ütést javasolom.
Fogoly II., elnök: Van a bíró uraknak kérdésük a vádlotthoz?
Ormos, bíró: Hol játszik mostanában?
Emődi, vádlott: A Bástyában.
Ormos, bíró: Egy rossz pont! – Szokott tejet inni?
Emődi, vádlott: Igen, szeretem a tejet.
Ormos, bíró: Öt rossz pont!
Híres, bíró: Tud futballozni?
Emődi, vádlott (szerényen): Azt hiszem, egy kicsit.
Híres, bíró (felháborodva): Hallatlan, ezek a fiatalok mit be nem képzelnek már maguknak! – Öt rossz pont.
Kompóthy, védő: Nagyságos elnök úr, tekintetes vészbíróság! Sok szót ugyan nem érdemes vesztegetni erre a vádlottra, kérem azonban enyhítő körülmény gyanánt figyelembe venni, hogy vidéki, szegény. Honnan tudná hát, hogy mi a jó modor? (Harsány nevetés a folyosón szorongó közönség körében, mire elnök kiüríttetéssel fenyegeti meg a hallgatóságot.) – Ami a tejivást illeti, elhiszem, hogy Ormos bíró úr jobban szereti a cocktailt, de a bíró urak esküt tettek, hogy minden melléktekintet nélkül fogják tisztüket ellátni.

Emődi végül 20 ütést kap, utána boldogan távozik, mert a szövetségi kapitánytól megkapja a szövetségi jelvényt is.

III.

Kövesre csak Zürich és Bern között, szombaton reggel kerül a sor. Már fél órája hívogatta a bakó a delikvenst, de az csak nem jött. Végre kitalálták, hogy annyira fél, hogy megfelelő lelki előkészítésre van szüksége. Szükségből Borsányit kinevezték tábori lelkiatyának, akinek magasztos szavai erőt öntöttek a vádlott lelkébe. Végre is odaállt a bíróság elé.

(Az utókor közbeszól: Köves II, másként Kvasz János a svájci mérkőzésen végül nem lépett pályára, egyetlen válogatott meccsét korábban, 1927-ben játszotta – ezek szerint a felavatása akkor elmaradt. Korányi Lajosnak ellenben a berni volt az első válogatott mérkőzése a 40-ből, az ő felavatásáról a cikk csak annyit ír: megtörtént. Borsányi, a „lelkiatya” Borsányi Ferenc az Újpest fedezete volt.)

Takács II., ügyész: Vádlott egy megrögzött egyén. Budapesten is próbálkozott már kisded játékaival, de hamar vidékre kellett áttenni szereplésének színhelyét…
Ormos, bíró (halkan): Szegény Somogy…
Takács II., ügyész: Azt is fel kell rónom vádlottnak, hogy az őt méltán megillető Kuvasz név helyett az előkelő Köves nevet sajátította ki magának.
Kompóthy, védő: Nagy zavarban vagyok ebben az esetben, tekintetes vészbíróság. Tisztem szerint védenem kellene a vádlottat, de akárhogy töröm a fejemet, nem tudok semmiféle legcsekélyebb enyhítő körülményt sem találni erre a minden jótól elrugaszkodott emberre. Tessék ránézni, a szeméből sugárzik a gonoszság! Amellett jól fel van hizlalva, kibírja a legsúlyosabb büntetést is. Mentségére legfeljebb csekély intelligenciáját hozhatnám fel…
Ormos, bíró (némi éllel): Nemde centerhalfot játszik a vádlott?!
Kompóthy, védő (hévvel): Kérem a maximális büntetés százszázalékos felemelésével 50 ütést megállapítani!
Borsányi: Tudom, hogy a vádlott bűnös, de amikor irgalomért esedezem számára, rá kell mutatnom a védő úr érdekeltségére. Biztos fáj neki, hogy a vádlott sokszor jobban játszott, mint ő…

Elnök leinti a gyanúsítót, Kompóthy védő személyes kérdésben szólal fel, végül is meghozzák az ötven ütésre szóló ítéletet, amit nyomban végre is hajtanak. De talán több is volt, mint 50, mert Köves úgy értette, kész a végrehajtás, és fel lehet kelni a kínpadról. Ezt arra értették, hogy el akar szökni, mire záporeső módjára hullottak rá az ütések.

Ennek is vége lett azonban, mert a szövetségi kapitány vétót kiáltott be a fülkébe, mire befejeződött az utolsó avatás is.

Május 5-én Bécsbe utazik a válogatott csapat. Fiatalság! Lehet jelentkezni!

(Az utókor közbeszól: nem volt elég ijesztő a beszámoló, Prém Móric és Markos Imre személyében Bécsben is pályára lépett két újoncunk…)

SOROZATUNK EDDIG MEGJELENT RÉSZEI
1. Válogatott meccs január elsején? Igen! Ráadásul győzelem!
2. Hatalmas ünneplésben részesültek labdarúgóink Olaszországban
3. Négyökrös szekér sem tudta megállítani – csak Sebes Gusztáv
4. „Hej, Garaba, mekkora gól!” Megfélemlítettük a spanyolokat?!
5. Egy tragédia miatt utaztak legjobb futballistáink Hamburgba
6. Copacabana helyett a Balaton – 90 éve született Grosics Gyula
7. A magyar őserő el nem vész: futballválogatottunk kaput nyit
8. 6:1-gyel búcsúzott válogatottunktól, majd a Barcelona legendája lett
9. Lapunk nem kímélte Budapest egykori rendőrfőkapitányát
10. A magyarok istene vicces góllal büntette az időhúzó kapuscserét
11. A BLASZ I-ben kezdett fényleni Montpellier magyar csillaga
12. Király, a Hertha bohóca nem tréfált, a futballisten ráfizetett
13. Nyíl+Törő kétszer, Fazék+Nyíl négyszer, Fazék+Törő egyszer
14. Egy magyar nyíl is eltalálta Luis Suárezt, vérzik Hispánia
15. Ennyi – Torghelle a góljáról, amely lezárt egy Dárdai-korszakot
16. Így babonázott meg 50 000 fanatikust a magyar válogatott
17. Frici, meg a futballválogatott első győzelme; édes búcsú a „magas őrtoronytól”
18. Akkora csapást mértünk az olasz válogatottra, mint soha senki
19. A mieink 5:2-re nyertek, de amit a meccs a sajtótól kapott...
20. Miért feküdt Czibor percekig mozdulatlanul a padon?
21. Labdarúgóink megkapták: a babérlevelekből vetett ágyon nem lehet henyélni
22. Koponyarepedés után – Nyilasi megörvendeztette a kapitányt
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik