nemzetisport.hu 2017.11.06 10:18 Frissítve: 2017.11.06 10:53

NB I: ha akarna, sem tudna óvni a Kövesd Karakó hibája miatt

Vasárnap a Nemzeti Sport Online hívta fel a figyelmet Karakó Ferenc játékvezető hibájára a Videoton FC–Mezőkövesd (4–0) meccs kapcsán. A már a gól előtt lefújt, de aztán mégis megadott találattal záruló eset kapcsán több kommentelőnk is annak a véleményének adott hangot, hogy ez a hiba kimeríti a bírói műhiba fogalmát, és ezért óvhatna a Mezőkövesd – csakhogy utánajárva a szabályzatnak kiderül, ilyen fogalom már nem létezik, az ilyesfajta tévedés nem óvási alap.

Karakó Ferencnél hiába reklamáltak a mezőkövesdi játékosok (Fotó: Meder István)

 

Mint ismeretes, különös körülmények között esett a hazaiak második gólja az egyébként nagyon sima, 4–0-ra végződő Videoton FC–Mezőkövesd mérkőzésen.

A találkozó 16. percében Lazovics indította Hentyt, aki a leshatáron vette át a labdát. A partjelző nem jelzett lest, a mezőkövesdi védők azonban leálltak, mert Karakó Ferenc játékvezető belefújt a sípjába, és felemelt kezével jelezte, hogy a kövesdieknek jár közvetett szabadrúgás. A nigériai légiós a sípszó után még befejezte az akciót, s a kapuba lőtte a labdát, míg a Videoton néhány játékosa – látva, hogy Karakó már kifelé ítélt szabadrúgást – „megrohamozta” a játékvezetőt, reklamált, mutatta, hogy az asszisztens nem jelzett lest, s ezután Karakó saját döntését megváltoztatva mégis megadta a gólt.

Csakhogy. Felülbírálni joga van a játékvezetőnek a partjelzőt és önmagát is, ám akció közben sípolt, és a szabályok értelmében a sípszóval véget ér a játék. Ha úgy tetszik: abban a pillanatban „halottá” válik a labda.

 

Ön szerint szabályos volt a Videoton gólja?

Ha les volt, ha nem, mivel belefújt, érvénytelenítenie kellett volna   (8401)
Nem, mert les volt   (1496)
Igen, jó döntést hozott Karakó Ferenc   (1089)
Összes szavazat: 10986
Szavazás kezdete: 2017. 11. 05
 

Az eset után Karakó Ferenc csak két módon dönthetett volna szabályszerűen: ha kifelé ítél szabadrúgást les címén, vagy elismeri a hibáját, és játékvezetői labdával folytatódik a mérkőzés.

Információnk szerint emiatt a mezőkövesdiek a mérkőzés megóvásán gondolkodnak, ám amíg korábban a játékvezetői műhiba még óvási alap volt, ma már ez a kifejezés nem létezik a szaknyelvben.

A tíz évvel ezelőtti, 2006-ban jóváhagyott versenyszabályzatban – a VIII. fejezet 66. paragrafus d. pontjában – még az szerepelt, hogy a mérkőzés eredménye akkor is megtámadható óvással, „ha a játékvezető a mérkőzésen műhibát követ el” („műhibát akkor követ el a játékvezető, ha ítélete mást tartalmaz, mint amit a játékszabályok az adott esetre előírnak”). Az akkori versenyszabályzat arról is rendelkezett, hogy ha ez a műhiba „döntő befolyással volt a végeredmény kialakulására, akkor a mérkőzés eredményét meg kell semmisíteni, és a meccs újrajátszását kell elrendelni.”

A most érvényben lévő (2017. július 13-tól hatályos) – az MLSZ hivatalos dokumentumai között megtalálható, a lenti fotón olvasható – versenyszabályzatban viszont ez a kitétel már nem szerepel, a 45. paragrafusban felsorolt lehetséges óvási okok között (tíz ilyen okot sorol fel a szabály) nem található olyan pont, amely alapján óvást lehetne benyújtani abban az esetben, ha a játékvezető ítélete nincs összhangban az adott esetre előírt játékszabályokkal.

Ettől függetlenül a bíró tévedése rendkívül súlyos hiba – de ez a mezőkövesdieken már nem segít.

NB I, 2017–2018, 15. FORDULÓ 
NOVEMBER 4., SZOMBAT
 HELYSZÍN JÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Haladás–Paksi FC 1–2
Sopron, Városi Stadion
Erdős József 
1100
Ferencváros–Debreceni VSC 2–1
Budapest, Groupama Aréna
Andó-Szabó Sándor 
19 125
Videoton FC–Mezőkövesd 4–0
Felcsút, Pancho ArénaKarakó Ferenc
1347
Vasas FC–Újpest FC 0–1
Dunaújváros, Városi Stadion
Iványi Zoltán 
1200
Diósgyőri VTK–Balmazújváros 1–2
Debrecen, Nagyerdei Stadion
Farkas Ádám 
1963
Bp. Honvéd–Puskás AFC 4–3
Budapest, Bozsik József StadionPintér Csaba
2105
TABELLA • NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK • GÓLLÖVŐLISTA

 

2021.07.26 18:08:10

Labdarúgó NB I THURY GÁBOR

„A Ferencváros érettebb taktikai felkészültsége döntött. Sárosi egészen nagy, Lázár is kitűnő.”

2021.07.25 18:45:57

Labdarúgó NB I BACSKAI JÁNOS

Bátran kezdett a Loki Mourinho csapata ellen, de a védelmi hibák miatt vereség lett a vége a bajnoki főpróbának.

2021.07.23 22:35:17

Labdarúgó NB I L. PAP ISTVÁN

NS-VÉLEMÉNY. Újra kegyelmi állapotban vívta végig a férfi kard egyéni napját.

2021.07.24 17:56:09

Labdarúgó NB I PIETSCH TIBOR (összefoglaló), BALÁZS DÁVID (percről percre)

Hiába volt több helyzete a Honvédnak, gólt nem tudott szerezni a Bozsik Arénában.