NB I: debreceni nyerőember – ha Szécsi gólt lő, győz a Loki

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2023.04.25. 08:39
null
A csatársor mögött futballozva nyújtott kiemelkedő teljesítményt a ZTE ellen megnyert meccsen Szécsi Márk, a DVSC támadója (Fotó: Szabó Miklós)
A labdarúgó NB I 28. fordulóját követő visszapillantónkban megszólal a csatársor mögött kiváló teljesítményt nyújtó debreceni Szécsi Márk, a KTE két gólpasszt adó játékosa, Banó-Szabó Bence, valamint a Kisvárda ellen is két gólt szerző Varga Barnabás is. Mutatjuk emellett a legjobb tizenegyet és a legszebb gólt is!

A FORDULÓ MEGOLDÁSA – SZÉCSI MÁRK: GYORS GONDOLKODÁS, JÓ DÖNTÉS

Igaza van Szrdjan Blagojevicsnek. A Debreceni VSC vezetőedzője a ZTE ellen vasárnap idegenben 2–0-ra megnyert bajnokit követően kijelentette, csapata sokkal jobb teljesítményt nyújtott előzőleg odahaza a Puskás Akadémia ellen, mégis kikapott, ezúttal pedig visszafogottabb futballal három pontot szerzett. A mezőny legjobbja Szécsi Márk volt: a Loki támadója előbb ragyogó mozdulattal vezető gólt szerzett, majd a hajrában elvégzett szabadrúgása után a csereként beálló Bárány Donát beállította a végeredményt.

„Nem csupán az én érdemem a győzelem – mondta megkeresésünkre a hosszú utazás után hétfő hajnalban ágyba kerülő 28 éves labdarúgó. – Dzsudzsák Balázs és Ferenczi János egyaránt eltiltását töltötte, rajtuk kívül Sós Bencét, Varga Józsefet és Christian Manriquét is pótolnunk kellett, nagyszerű csapatmunkát végeztünk. A védekezésre fektettünk nagyobb hangsúlyt, s mint az eredmény jelzi, működött az általunk ritkábban alkalmazott három belső védős taktika. Ezúttal a két csatár mögött, nagyobb területen futballozhattam, amit élveztem, mert mindig is kedvemre volt a center mögötti játék. A gólom? Nagyszerű ütemben passzolt Antonio Mance, s miközben gurult felém a labda, felnéztem, gyorsan végiggondoltam, átvegyem-e vagy egyből ellőjem. A zalaiak kapuját védő Demjén Patrik helyezkedése miatt határoztam úgy, hogy egyből kapura rúgom – jól döntöttem.”

A dobogós helyezésért küzdő debreceni együttes céljairól nem szívesen beszélt, csupán annyit mondott, hogy jelenleg a következő bajnokira, a Mol Fehérvár ellenire összpontosítanak.

Szécsi a ZTE ellen az ötödik gólját szerezte ebben az idényben, és sorozatban harmadszor talált be győztes meccsen. Januárban szintén a zalaiak ellen 3–0-ra megnyert találkozón, előtte pedig a Vasas elleni 3–0-s siker alakalmával talált be. V. Gy.

Banó-Szabó Bence (jobbra) a Vidi ellen is megállíthatatlan volt, immár tizenkét gólpassza van (Fotó: Dömötör Csaba)
Banó-Szabó Bence (jobbra) a Vidi ellen is megállíthatatlan volt, immár tizenkét gólpassza van (Fotó: Dömötör Csaba)

A FORDULÓ GÓLPASSZAI – JÓ JEL, HA BANÓ-SZABÓ BENCE VILLAN

Nagy baj nem történhet a Kecskeméttel, ha Banó-Szabó Bence gólt szerez vagy gólpasszt ad. Amikor ugyanis a támadó középpályás az idényben villant, csapata rendre pontot vagy pontokat szerzett – így volt ez a Székesfehérváron is.

Nagybetűs csapatteljesítmény a Kecskeméti TE idénybeli, minden várakozást felülmúló produkciója, de nem lehet szó nélkül elmenni a tabella második helyén álló együttes egyik legjobbjának, Banó-Szabó Bencének a játéka mellett. A 23 éves támadó középpályás immár ötgólos az NB I-es évadban, a Mol Fehérvár ellen szombaton idegenben megnyert bajnokin pedig a 11. majd a 12. gólpasszát adta: előbb Nagy Krisztiánt, utána Horváth Krisztofert szolgálta ki jó labdával. Jó jel, ha a bajnokság legjobb előkészítője villan, hiszen az eddigiek alapján megállapítható: ha ebben az idényében gólt szerez vagy gólpasszt ad, csapata biztosan pontot vagy pontokat szerez. A székesfehérváriak otthonában nem volt sokat játékban, de ha nála volt a labda, valami mindig történt. Többek között az ő nagyszerű megmozdulásai is kellettek ahhoz, hogy a KTE játékba lendüljön, hiszen a Fehérvár kezdte aktívabban a találkozót – mindezt a lapunk által a meccs legjobbjának választott játékosa is elismerte kameránk előtt.

„Az első tizenöt-húsz percben jobb volt az ellenfelünk, kezdeményezőbben játszott, nem tudtunk reagálni a taktikájára, ám ezután rendeztük a sorokat, szép támadásokat vezettünk és két gólt szereztünk az első félidőben – nyilatkozta az NSO TV-nek Banó-Szabó Bence a Mol Fehérvár legyőzése után. – Hajtós mérkőzés volt, elfáradtam a végére, de csak az vezet sikerre, ha mindent kiadunk magunkból. A Ferencvárossal ugyanakkor nem kell minket egy lapon említeni, nem is ezzel foglalkozunk, hanem arra összpontosítunk, hogy meglegyen a biztos második hely, hétről hétre olyan teljesítménnyel rukkoljunk ki, mint a Fehérvár ellen, és ebben az esetben az idény végén arról beszélhetünk, hogy tökéletes és sikeres évadot tudunk zárni. Pénteken a Paks ellen biztosan száz százalékot adunk ki magunkból, meg akarjuk nyerni azt a mérkőzést is.” B. L.

Varga Barnabást (jobbra) a kisvárdaiak sem tudták féken tartani (Fotó: Koncz Márton)
Varga Barnabást (jobbra) a kisvárdaiak sem tudták féken tartani (Fotó: Koncz Márton)

A FORDULÓ DUPLÁZÓJA – VARGA BARNABÁS MEGÁLLÍTHATATLAN

Támadófutball, rengeteg gólhelyzet, sok gól – Varga Barnabással a paksiak, illetve az ő sikeres szerepléséről beszélgettünk.

Tripla dupla. A kosárlabdában gyakori ez a fogalom, de most Varga Barnabás, a Paks csatára esetében azt jelenti: egymás után harmadik bajnoki mérkőzésén szerzett két gólt (a bajnoki idényben összesen hatszor duplázott, egyszer triplázott). A Ferencváros és az Újpest elleni duplája után vasárnap a Kisvárda kapuját terhelte meg kettővel, egymaga alakítva ki a 2–0-s végeredményt. Előbb tizenegyesből talált be az első félidő végén, majd a 77. percben kilőtte a jobb alsó sarkot. Mivel senki más nem tudott egynél több gólt szerezni ebben az NB I-es fordulóban, újabb két találatának köszönhetően 23 góllal vezeti már a mesterlövészek listáját NB I-ben, és megint nagy lépést tett a gólkirályi cím felé, hiszen a második helyen álló Nenad Lukics (Budapest Honvéd) csak 12-nél jár.

„Nem volt egyszerű mérkőzés, tudtuk, a Kisvárda milyen játékerőt képvisel, a legjobb formánkat kellett hoznunk – mondta lapunk megkeresésére Varga Barnabás. – De úgy gondolom, a mi akaratunk érvényesült, irányítani tudtuk a mérkőzést, a szokásos játékstílusunkkal nyomás alá helyeztük az ellenfelet, és meggyőződésem, hogy megérdemelten nyertünk.”

Az előző fordulóban Újpesten is szerzett két gólt, az viszont nem hozott pontot a konyhára, mert 3–2-re nyertek a lila-fehérek a Megyeri úton, lezárva a Paks hatmeccses győzelmi szériáját. Vajon nehéz volt kilábalni az Újpest elleni vereségből?

„Hamar túltettük magunkat azon a kudarcon, máris az új feladatra fókuszáltunk, hogy a lehető legjobban felkészüljünk a Kisvárda elleni mérkőzésre, és azt hiszem, ez sikerült is – folytatta a 28 éves paksi középcsatár. – Egy vereség után mindig ez a legjobb, amit tehetünk. Újpesten sem játszottunk rosszul, így nem gyötörtük magunkat, hanem összpontosítottunk, hogy a következő meccsen javítsunk.”

Mivel az elmúlt években Hahn János és Ádám Martin is Bognár György paksi vezetőedzősége idején lett gólkirály, feltételezhető: nem véletlen, hogy ezúttal is paksi csatár tetszik befutónak.

„Nyilván nagyon fontos szerepe van a sok gólomban Bognár Györgynek, az általa kialakított rendszernek és a csapatra alkalmazott játékstílusnak, ez nem is vitás. A támadójátékra helyezzük a hangsúlyt, sok gólhelyzetet alakítunk ki, és minél több a helyzet, annál több lehetőség adódik betalálni.”

Ragyogó tavaszi szereplésének köszönhetően a Paks hetek óta harmadik a tabellán. Már kimondott cél a dobogós helyezés elérése? – kérdeztük Varga Barnabást.

„Abszolút!” – érkezett a rá jellemző rövid, velős és tartalmas válasz, amit aligha kell bővebben fejtegetni. B. Z.

A FORDULÓ GÓLJA: LISZTES KRISZTIÁN SZÓLÓJA A VASAS ELLEN

A szombati Vasas–FTC bajnoki 79. percében Lisztes Krisztián elhúzott Szilágyi Szabolcs, Berecz Zsombor és Holender Filip mellett, majd húsz méterről jobb lábbal a hazaiak kapujának jobb alsó sarkába lőtt, megnyerve ezzel a mérkőzést a Fradinak.

NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
NB I, 2022–2023, 28. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Április 21., péntek
Bp. Honvéd–Újpest FC 0–1Budapest,Bozsik ArénaBerke Balázs
6284
Április 22., szombat
Mol Fehérvár FC–Kecskeméti TE 1–2Székesfehérvár,Mol Aréna SóstóBogár Gergő
4258
Vasas–Ferencváros 0–1 Budapest,Illovszky Rudolf StadionErdős József
3718
Április 23., vasárnap
Paksi FC–Kisvárda 2–0Paks,Fehérvári úti Stadion
Káprály Mihály
2098
Puskás Akadémia–Mezőkövesd 2–1Felcsút,Pancho ArénaKarakó Ferenc1381
ZTE FC–DVSC 0–2Zalaegerszeg,ZTE ArénaZierkelbach Péter2075
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC28176555–25+3057
2. Kecskeméti TE281312343–25+1851
3. Paksi FC281351052–46+644
4. Debreceni VSC28127945–38+743
5. Puskás Akadémia281110739–36+343
6. Újpest FC281071136–47–1137
7. Kisvárda28812837–42–536
8. Mezőkövesd28881228–37–932
9. Zalaegerszegi TE28871331–36–531
10. Mol Fehérvár28791233–38–530
11. Budapest Honvéd28771428–44–1628
12. Vasas FC284101424–37–1322
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik