FTC, Várda, Puskás AFC: hamar kiderülhet, kinek „hosszabb” a kispadja

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2022.07.29. 10:51
null
A Ferencvárosnál „hosszú” a kispad, Csercseszovnak sok választási lehetősége van (Fotó:<a href="http://www.fradi.hu" target="_blank"> fradi.hu</a>)
Az NB I rajtját felvezető sorozatunk befejező, 4. részében az előző idény három dobogósával, a bajnok Ferencvárossal, a legutóbb ezüstérmes Kisvárdával és a bronzérmes, az FTC ellen kezdő Puskás Akadémiával foglalkozunk.

 

 

FERENCVÁROS: TOVÁBB A MEGKEZDETT ÚTON

A Ferencváros labdarúgócsapata a legutóbbi három idényben kivétel nélkül bejutott valamelyik európai kupasorozat csoportkörébe (kétszer az El-be, egyszer a BL-be), és a 2019-ben kezdődött széria egyik titka mindegyik alakalommal az volt, hogy nyáron nem távoztak kulcsemberek, és az új idény keretének kialakítása már a téli átigazolási időszakban megkezdődött. Ez idén is így volt, és ennek máris meglett az eredménye azzal, hogy a BL-selejtező 2. fordulója, a Slovan legyőzése után legrosszabb esetben is az Európa-koferencialiga főtábláján játszhat az ősszel.

Ehhez, illetve az ezzel járó dupla terheléshez kell egy olyan bő keret, ami a hazai mezőnyben talán csak a Ferencvárosnak van. Persze, hogy valójában mennyire bő ez a keret, a sorozatmeccsek alatt derül ki, az olyan sorozatok alatt, amilyen a mostani: szerdán Pozsonyban nyert 4–1-re a Ferencváros, vasárnap jön a Puskás Akadémia elleni hazai nyitány, jövő szerdán pedig már az azeri Qarabag vendége lesz az FTC. Gyanítható, hogy az NB I-ben, a nemzetközi meccsekhez képest több helyen változtat majd Sztanyiszlav Csercseszov a kezdőcsapaton.

A télen szerződtetett Carlos Auzqui, Fortune Bassey, Marquinhos trióra a fél éves beilleszkedés után ősszel már fontosabb szerep hárulhat az ilyen sorozatterhelés közben, utóbbi kettő a felkészülési időszakban gólt is szerzett. Viszont Marquinhos időközben kidőlt a BL-keretből is, Bassey viszont csereként beállva két góllal vette ki a részét a BL-selejtező 1. fodulójban a Tobol elleni sikerből.

Ők helyettesíthetik, pótolhatják például a támadósorból nyáron távozott Róbert Makot és Marko Marint, illetve a sérülése miatt egyelőre hiányzó Ryan Mmaeet. Továbbá jelentős erősítésnek számíthat elöl az első nyári szerzemény, a mali válogatott Adama Traoré, aki a BL-selejtező első két fordulójában már három gólt szerzett. A Ferencváros támadójátékának sokoldalúságáról egyébként mi sem árulkodik jobban, minthogy az öt nyári felkészülési meccsen szerzett 16 gólon kilenc játékos osztozott, nyolcat szereztek a támadók, ötöt a középpályások, hármat a védők. Úgy, hogy Tokmac Nguen – akinek a megtartása a legnagyobb fegyvertény a Ferencvárosnál a nyári átigazolási időszakban Traoré érkezése mellett – még nem is talált be.

Az egyetlen, kulcsembernek számító nyári távozó a szlovén válogatott Miha Blazic volt, helyette a védelem biztos pontja az új idényben a hazájából, a holland élvonalból érkező Mats Knoester lehet, aki az FTC mindegyik edzőmeccsén kezdő volt, a Shkëndija ellen szöglet utáni fejesből gólt is szerzett, a BL-ben pedig Pozsonyban kezdett először. Az új játékosok közül a Knoesterhez hasonlóan ingyen szerződtetett Rasmus Thelander vehető még számításba középső védőként, utóbbira Lasa Dvai nyári távozása miatt volt szükség, hogy sérülések és eltiltások esetén is legyen megfelelő számú választási lehetősége a szakmai stábnak. Ugyanezért jöhetett a középpályára szintén ingyen Xavier Mercier.

A Ferencváros az NB I-es csapatok közül elsőként, június 3-án kezdte a felkészülést a bajnokságra és a júliusi BL-selejtezőkre, kétszer járt ausztriai edzőtáborozáson, hat edzőmeccset tervezett, amiből ötöt játszott le, mert a román Arges Pitesti lemondta a találkozót. Az ötből hármat nyert meg, egy-egy döntetlen és vereség mellett.A Sepsi OSK elleni 3–0-s vereség rontja az összképet, de hozzá kell tenni, hogy a kulcsemberek közül csak hárman kezdtek azon a meccsen, többségében fiatalokkal felállva kapott ki az FTC. Viszont a felkészülés hajrájában, amikorra visszatértek az alapemberek, a bolgár bajnok Ludogorecet 3–0-ra, a német másodosztályú Karlsruhét 4–1-re verte meg az FTC. A jól sikerült felkészülés után az eddigi négy BL-meccséből kettőn, a Tobol ellen itthon és a Slovan ellen idegenben kifejezetten jól játszott a csapat, viszont a szlovák bajnok elleni hazai 2–1-es vereség a gyengébb pontjaira is rámutatott.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A FERENCVÁROSNÁL
Érkezők: Mats Knoester
(holland, Heracles – Hollandia, szabadon igazolhatóként), Xavier Mercier (francia, OH Leuven – Belgium, szabadon igazolhatóként),Rasmus Thelander (dán, Aalborg BK – Dánia, szabadon igazolhatóként), Adama Traoré (mali, Sheriff Tiraspol – Moldova)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérnek: Csontos Dominik (Soroksár), Gera Dániel (Puskás Akadémia),Katona Máté (Soroksár), Varga Ádám (Soroksár)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: –
Kiszemeltek: Andrian Kraev (bolgár, Levszki Szófia – Bulgária), Filip Krasztev (bolgár, Lommel – Belgium, legutóbb kölcsönben Levszki Szófia, Bulgária)
Távozók: Miha Blazic (szlovén, Angers SCO – Franciaország, szabadon igazolhatóként), Csonka András (Budafoki MTE, kölcsön után végleg), Lasa Dvali (grúz, szabadon igazolható), Róbert Mak (szlovák, Slovan? – Szlovákia, szabadon igazolható), Marko Marin (német, visszavonul), Somália (Wergiton do Rosário Calmon, brazil, szabadon igatolható), Szerető Krisztofer (soroksári kölcsön után Nyíregyháza Spartacus)
Kölcsönbe távozók: Roko Baturina (horvát, NK Maribor – Szlovénia), Iyinbor Patrick (Vasas, ismét kölcsönbe), Katona Bálint (Kecskeméti TE, ismét kölcsönbe), Katona Máté (soroksári kölcsön után Kecskeméti TE)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: Olekszandr Zubkov (ukrán, al-Ain – Arab Emírségek; Sahtar Doneck – Ukrajna)

A FERENCVÁROS FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Felkészülés kezdése:
június 3.
Edzőtábor: Bad Radkersburg (Ausztria), június 5–15. és 20–29.
Felkészülési mérkőzések
Június 8.:
Ferencváros–NK Carda Martjanci (szlovén IV.) 8–0 (Boli 2, Zachariassen 2, Baturina 2, Loncar – 11-esből, A. Traoré)
Június 12.: Ferencváros–FK Shkëndija (északmacedón) 1–1 (Knoester)
Június 14.: Ferencváros–FC Arges Pitesti (román) – elmaradt
Június 22.:
Ferencváros–Sepsi OSK (romániai) 0–3
Június 25.: Ferencváros–Ludogorec Razgrad (bolgár) 3–0 (Wingo 2, Marquinhos)
Június 28.: Ferencváros–Karlsruher SC (német, II.) 4–1 (Loncar 2, A. Traoré, Bassey)

A FERENCVÁROS BL-SLEJTEZŐI
Ferencváros–Slovan Bratislava (szlovák) 1–2
Slovan Bratislava (szlovák)–Ferencváros 1–4
Továbbjutó: a Ferencváros 5–3-as összesítéssel.
Ferencváros–Tobol (kazah) 5–1
Tobol (kazah)–Ferencváros 0–0
Továbbjutott: a Ferencváros 5–1-es összesítéssel

A Puskás Akadémián a nyáron szerződtetett Colley (kékben) sem tudott segíteni a Vitória ellen (Fotó: Puskás Akadémia)
A Puskás Akadémián a nyáron szerződtetett Colley (kékben) sem tudott segíteni a Vitória ellen (Fotó: Puskás Akadémia)

 

PUSKÁS AKADÉMIA: KORAI KUPABÚCSÚ UTÁN

A Puskás Akadémia számára hamar befejeződött a nemzetközi kupaszereplés, miután a portugáliai 3–0-s vereség után csütörtökön 0–0-s döntetlent játszott a Vitóriával, ezzel kiesett.

A felcsútiak esetében így folytatódó sorozatterhelésről kevésbé beszélhetünk, de az FTC elleni bajnoki rajt előtt kérdés, mennyire lesz elég két nap pihenő a csapat számára az Ekl-meccs után, melyen ráadásul két kulcsember,Nagy Zsolt és Szolnoki Roland is elsőre súlyosnak tűnő sérülést szenvedett, míg Luciano Slaagveer az első mérkőzésen sérült meg, a visszavágóra nem is nevezték. Érdekesség ugyanakkor, hogy a kulcsemberek közül Alexandru Baluta és Yoell van Nieff is csak csereként játszott csütörtökön – tehát van azért „tartalékja” a Puskás Akadémiának is.

Ráadásul amellett, hogy meghatározó játékosok nem távoztak, a rutinos lengyel belső védő, a 30 éves, egyszeres válogatott Wojciech Golla, a Szlovéniából érkezett gambiai csatár, Lamin Colley szerződtetésével, illetve a tavasszal Hollandiába kölcsönadott Kiss Tamás visszatérésével bővültek Hornyák Zsolt vezetőedző variációs lehetőségei. A Sankt Pölten ellen 4–0-ra megnyert edzőmeccsen például Kiss duplázott és Colley is betalált. A felcsútiak számára a legnagyobb „erősítést” inkább az jelentheti, hogy a tavaszi kölcsönszerződése lejártával is maradt a klubnál a tavasszal az NB I-ben nyolc meccsen négy gólt szerző iráni Sahab Zahedi – az osztrákok ellen ő szerezte a csapat negyedik gólját.

Viszont a másik két gyakorlómérkőzését, a cseh Slavia Praha (0–1) és a német Hoffenheim (0–2) ellen úgy veszítette el a felcsúti együttes, hogy nem szerzett gólt, miközben mind a kétszer a legjobbjaival állhatott fel. Ahogy a Guimaraes elleni Ekl-párharc két meccsén sem sikerült gólt szereznie, és 3–0-val búcsúzott a sorozattól.

Vasárnap a Ferencváros ellen, az Üllői úton bizonyíthatják a felcsútiak, hogy az Ekl-meccs már a múlt, aztán az Újpestet fogadják, majd a 3. fordulóban Kisvárdára mennek.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A PUSKÁS AKADÉMIÁNÁL
Érkezők:
Lamin Colley (gambiai, FC Koper – Szlovénia), Wojciech Golla (lengyel, Slask Wroclaw – Lengyelország)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérnek: Auerbach Martin (Csákvár), Ganbold Ganbajar (mongol, KFC Komárno – Szlovákia), Kiss Tamás (SC Cambuur – Hollandia), Major Gergő (Csákvár), Ominger Gergő (Csákvár), Papp Kristóf (Budaörs), Posztobányi Patrik (Zalaegerszegi TE FC)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:

Kiszemeltek: Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország)
Távozók: Bokros Szilárd (Diósgyőri VTK, kölcsön után végleg), Csirmaz István (Diósgyőri VTK, szabadon igazolhatóként), Deutsch László (Vasas), Hosszú Zétény (csákvári kölcsön után szabadon igazolható), Huszti András (Zalaegerszegi TE FC), Kiss Ágoston (NK Nafta Lendava – Szlovénia, szabadon igazolhatóként), Libor Kozák (cseh, Slovácko – Csehország, szabadon igazolható),Major Gergő (Siófok),Joao Nunes (portugál, Casa Pia – Portugália, szabadon igazolhatóként), Weslen Junior (brazil, lejárt a szerződése)
Kölcsönbe távozók: Mim Gergely (ZalaegerszegI TE FC), Kártik Bálint (továbbra is Csákvár), Nahirnij Artem (ukrán-magyar, Gyirmót FC Győr), Tamás Nándor (továbbra is Csákvár), Kiss Norbert (Tiszakécskei LC)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Gera Dániel (Ferencváros)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: Komáromi György
(Vasas)

A PUSKÁS AKADÉMIA FC FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdése: június 6.
Edzőtábor: Ausztria, július 3–14.
Felkészülési mérkőzések

Július 6.: Sankt Pölten (osztrák II.)–Puskás Akadémia 0–4 (Kiss T. 2, Colley, Zahedi)
Július 10.: Puskás Akadémia–Slavia Praha (cseh) 0–1
Július 13.: Puskás Akadémia–Hoffenheim (német) 0–2

A PUSKÁS AKADÉMIA EKL-SELEJTEZŐI
Puskás Akadémia FC–Vitória Guimaraes (portugál) 0–0
Vitória Guimaraes (portugál)–Puskás Akadémia 3–0
Továbbjutott: a Vitória Guimaraes, 3–0-s összesítéssel

 

Mesanovicék (pirosban) két győzelemmel jutottak tovább a Kajrat ellen (Fotó: Kisvárda FC)
Mesanovicék (pirosban) két győzelemmel jutottak tovább a Kajrat ellen (Fotó: Kisvárda FC)

 


KISVÁRDA: KÉT NEMZETKÖZI KUPAMECCS, KÉT GYŐZELEM

Kisvárdán folytatódik a csoda. Már az a csoda kategóriába tartozott ugyanis, hogy a csapat az NB I-ben a 2. helyen végezve története során először kiharcolta a nemzetközi kupaindulás jogát, majd az európai porondon jóval rutinosabb Kajrat Almatit két 1–0-s sikerrel búcsúztatta. A magyar kupacsapatok közül idén eddig egyedül a Kisvárdának sikerült két győzelemmel továbbjutnia egy párharcból.

Mindezt úgy, hogy a nyáron a kulcsemberek közül a kapus Dombó Dávid, a két védő,Lazar Csirkovics és Herdi Prenga, valamint a Kisvárdán három idény alatt, 84 bajnokin 18 gólt szerző és 13 gólpasszt adóClaudiu Bumba is távozott. A helyükre pedig főleg külföldről érkeztek kevésbé ismert játékosok: Hindrich Ottó, Mario Ilievszki, Dominik Kovacic, Széles Imre és Milos Vranjanin.

Viszont a nyári felkészülési időszak megmutatta, hogy a keretben vannak „rejtett” tartalékok. Gondolhatunk itt például a lengyel Rafal Makowskira, akit januárban szerződtetett a klub, tavasszal még csak 670 perc jutott neki az NB I-ben (14-szer lépett pályára, de többször csereként és csupán két mérkőzést játszott végig), viszont a nyári edzőmeccseken már stabil csapattaggá vált, Bumba helyett ő lett a támadójáték motorja, szervezője, az Ekl-ben is kezdett.

A nyári felkészülési mérkőzései során több nemzetközi kupainduló ellen pályára lépő Kisvárda a hat edzőmeccséből csak egyet veszített el, miközben a szintén Ekl-induló román Universitatea Craiovát és a tavasszal még az osztrák Bundesligában szereplő Admira Wackert is megverte.

Ezek után nem meglepő a Kajrat kiejtése, amely után a 3. fordulóban jöhet a Molde, de a norvégiai túra előtt még a Debreceni VSC elleni bajnoki vár a csapatra az NB I 1. fordulójában.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS KISVÁRDÁN
Érkezők:
Dominik Kovacic (horvát, Universitatea Craiova – Románia, szabadon igazolhatóként), Széles Imre (Gyirmót FC Győr), Milos Vranjanin (szerb, Riga FC – Lettország), Mario Ilievszki (északmacedón, PFK Szeptemvri – Bulgária)
Kölcsönbe érkezők: Hindrich Ottó (romániai, CFR – Románia)
Kölcsönből visszatérnek: Lucas (Lucas Marcolini Dantas Bertucci, brazil-magyar, Diósgyőri VTK)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: Králik Péter

Kiszemeltek:
Távozók: Gosztonyi András (Dunaújváros – szabadon igazolhatóként), Dombó Dávid (Vasas FC – szabadon igazolhatóként), Claudiu Bumba (román, Mol Fehérvár, szabadon igazolhatóként), Lazar Csirkovics (szerb, Budapest Honvéd, szabadon igazolhatóként), Herdi Prenga (albán, Budapest Honvéd, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

A KISVÁRDA NYÁRI FELKÉSZÜLÉSE
Felkészülés kezdete: június 14.
Edzőtábor: Vorau (Ausztria), június 30.–július 9.
Felkészülési mérkőzések
Június 25.: Vasas FC–Kisvárda Master Good 2–2
(Camaj, Makowski)
Július 2. : Kisvárda Master Good–Hajduk Split (horvát) 1–1 (Mesinovic)
Július 4.: Kisvárda Master Good–FC Universitatea Craoiva (román) 2–1 (Makowski, Camaj)
Július 5.: Kisvárda Master Good–AEK Larnaca (ciprusi) 2–2 (Mesanovic, Leoni)
Július 8.: Admira Wacker (osztrák II.)–Kisvárda Master Good 1–2 (Navrátil, Ilievszki)
Július 14.: Kisvárda Master Good–Diósgyőri VTK (NB II) 2–3 (Navrátil, Ilievszki)

A KISVÁRDA EKL-SELEJTEZŐI
Kisvárda Master Good–Kajrat Almati (kazah) 1–0
Kajrat Almati (kazah)–Kisvárda Master Good 0–1
Továbbjutott: a Kisvárda, 2–0-s összesítéssel

NB I, AZ 1. FORDULÓ PROGRAMJA
Július 29., péntek
20.00 óra:
Budapest Honvéd–Zalaegerszegi TE FC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Július 30., szombat
17.45: Kecskeméti TE–Vasas FC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.00: Újpest FC–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Július 31., vasárnap
15.45:
Kisvárda–Debreceni VSC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
18.00:
Paksi FC–Mol Fehérvár (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.30: Ferencváros–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik