Murányi Domonkos
2022.06.12 17:20 Frissítve: 2022.06.13 09:32

Az új igazolás szerezte az FTC gólját a második nyári edzőmérkőzésen

A Ferencváros labdarúgócsapata 1–1-es döntetlent játszott az északmacedón bajnokság bronzérmesével, a Shkëndijával a második nyári felkészülési mérkőzésén. A zöld-fehérek gólját a nemrégiben szerződtetett holland középhátvéd, Mats Knoester szerezte.

 

Mats Knoester (jobbra) védhetetlenül fejelt a Shkëndija kapujába (Fotó: fradi.hu)

 

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Ferencváros–KF Shkëndija (északmacedón) 1–1 (0–0)

Szlovénia, Gornja Radgona
Ferencváros: Varga Á. – Gera D. (Kaján, 76.), Csontos D., Knoester (Iyinbor, 60.), Katona M. – Esiti (Nagy O., 68.), Loncar (Auzqui, 55.) – Zachariassen (ifj. Lisztes, 87.), Mercier (Bassey, a szünetben), Marquinhos – A. Traoré (Baturina, a szünetben)
Gólszerző: Knoester (59.), ill. Ferhan Hasani (62.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Második nyári felkészülési meccsén a magyar bajnok és Magyar Kupa-győztes Ferencváros az északmacedón bajnokság bronzérmesével, az Európa-konferencialiga-induló Shkëndijával csapott össze. Sztanyiszlav Csercseszov, az FTC vezetőedzője a klub hivatalos honlapjának elmondta, a kőkemény alapozó edzések után ezen a találkozón a frissebb játékosok kaphattak több szerepet – ezért is fordulhatott elő, hogy ezúttal például Sigér Dávid, Pászka Lóránd és Franck Boli is kimaradt a meccskeretből. Bemutatkozott viszont a Belgiumból igazolt francia támadó középpályás, Xavier Mercier, és kezdőként kapott lehetőséget a szintén nyáron szerződtetett Mats Knoester, valamint az első nyári edzőmeccsen betaláló Adama Traoré is.

Az első félidőben nagyon fáradtan mozogtak a Fradi játékosai – ami a felkészülési időszak ezen részében érthető is –, egyszer a léc megmentette őket a góltól, de egyébként alacsony színvonalú meccset játszottak a csapatok a szünetig.

Ha ekkor lefújják a mérkőzést, nyugodt szívvel írhattuk volna, hogy a Bajnokok Ligája első selejtezőkörének kedden esedékes sorsolása – amelyen a Ferencváros is érdekelt – ennél biztosan több izgalmat tartogat majd, de a szünet után már azért valamennyivel több futballt láthattunk.

A zöld-fehérek az 59. percben Mats Knoester védhetetlen fejes góljával megszerezték a vezetést, ám az északmacedón együttes Ferhan Hasani révén szinte azonnal válaszolt. Két perccel a gyors „ütésváltás” után Fortune Bassey még lőtt egy kapufát, majd a ráadásban az akkor már csapatkapitányként játszó Csontos Dominik megeresztett egy távoli bombát, ezeken kívül azonban más említésre méltó esemény már nem történt, így maradt az 1–1-es döntetlen.

Knoester gólja

A Ferencváros két nap múlva ismét pályára lép, akkor a román első osztályú FC Arges Pitesti lesz az ellenfele. Nem biztos, hogy sokkal kipihentebben játszik majd Csercseszov legénysége, de az biztos, hogy a felkészülését jól szolgálja az a meccs is.

PERCRŐL PERCRE

2. FÉLIDŐ

90+2. perc: VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK, FERENCVÁROS–SHKËNDIJA 1–1!

90+2. perc: Auzqui szöglete után felszabadítottak.

90+2. perc: Csontos Dominik hatalmas erővel lőtt kapura a szabadrúgás után 25 méterről, a kapus bravúrral védett!

90+1. perc: Ramadani is besárgult, Lisztest állította meg szabálytalanul a Shkëndija térfelének közepén.

Letelt a rendes játékidő.

90. perc: Kaján kapott sárga lapot Nafiu lerántásáért.

90. perc: Kaján passza után Bassey lőhetett volna 14 méterről, kissé jobbról, ő azonban inkább Baturinához játszott, akinek a próbálkozását blokkolták.

87. perc: Zachariassen lement, ifjabb Lisztes Krisztián beállt az FTC-ben.

87. perc: Rakipi lőtt gondolkodás nélkül 25 méterről, jócskán mellé.

83. perc: Marquinhos végezte el a szabadrúgást jobbról, a kaputól 35 méterre, használhatatlan volt a beadása.

82. perc: Sabit Bilali kapott sárga lapot, amiért hátulról felrúgta Marquinhost. Semmi más szándéka nem volt az északmacedón játékosnak…

80. perc: Marquinhos ívelte át a labdát balról a hosszú oldalra szabadrúgásból, Csontos öt méterről pont a kapus kezébe fejelt.

78. perc: Ápolni kell Bashkin Veliját, sőt nem is tudja folytatni a játékot.

76. perc: Gera Dániel helyett Kaján Norbert folytatja.

73. perc: Újabb ivószünet, frissíthetnek a játékosok.

70. perc: Auzqui húszméteres, erőtlen lövését könnyedén „felszedte” a Shkëndija cserekapusa.

68. perc: Esiti átadja a csapatkapitány karszalagot Zachariassennek, Nagy Olivér állt be a helyére.

64. perc: KAPUFA! Basseynek nem volt szerencséje, körülbelül 12 méterről lőtt a bal oldalról, de a labda a kapufáról nem befelé, hanem kifelé pattant.

62. perc: GÓL, EGYENLÍTETT A SHKËNDIJA! Guria kapunak háttal állva lekészítette a labdát a második hullámban érkező Ferhan Hasaninak, aki 15 méterről, futtából a bal alsó sarokba tekert. Varga Ádám nem érhetett oda. 1–1

60. perc: Le is megy a gólszerző, Knoester helyett az elmúlt idényt a Vasasnál kölcsönben töltő Iyinbor Patrick a pályán.

59. perc: GÓL, VEZET A FERENCVÁROS! Marquinhos jobb oldali szögletére Knoester tökéletesen érkezett, és hat méterről, védhetetlenül a kapu jobb oldalába fejelt. 1–0

57. perc: Guri kapott sárga lapot Csontos kigáncsolásáért.

55. perc: Loncar helyére Auzqui áll be a Ferencvárosnál.

54. perc: Sikerült létszámfölényt kialakítania az FTC-nek a támadóharmadban, Katona Máté betört a labdával a tizenhatoson belülre a bal szélen, de a beadása után ki tudták vágni a labdát a védők.

52. perc: Loncar próbálta indítani Baturinát, kicsit hosszú lett a labda, így nem alakulhatott ki helyzet.

51. perc: Bassey lőtt 22-23 méterről, a labda fölé szállt.

48. perc: Szép támadást vezetett a Shkëndija, Guri lőtt a tizenhatosról, a labda elakadt az egyik védőben.

46. perc: Elkezdődött a második félidő!

A Ferencváros játékosai már a pályán. Bassey és Baturina érkezik a zöld-fehéreknél. Mercier és Adama Traoré ment le.

1. FÉLIDŐ

45+1. perc: VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK! A szünetben 0–0 az állás.

A rendes játékidő közben le is pergett az első félidőből…

Kis lökdösődés az első félidő végén Zachariassen belépője után, ferencvárosi részéről Marquinhos a főszereplő.

44. perc: Mercier lágyan ívelt a védők mögé beinduló Zachariassennek az ötöshöz, de a norvég játékos nem érte el a labdát fejjel.

42. perc: Marquinhos próbált akrobatikus mozdulattal kapura lőni, nem sikerült neki.

40. perc: Az eddigi legnagyobb ferencvárosi helyzet maradt ki! Rövid passzokkal jutott el a Fradi az északmacedón csapat tizenhatosán belülre, Mercier laposan lekészítette a labdát a lendületből érkező Loncarnak, aki tizenegy méterről, középről csúnyán fölé lőtt.

39. perc: Adama Traoré kapott sárga lapot lerántásért.

36. perc: KAPUFA! Flipperszerűen pattogott a labda a Fradi tizenhatosán belül, az utolsó érintés az egyik Shkëndija-játékosé volt, aki az egyik ferencvárosi védő szorításában kapura lőtt, de a léc megmentette a Fradit.

Érzékelhetően gyorsabban játszik a Ferencváros az elmúlt percekben, de a kapu előtt egyelőre hiányoznak a kulcspasszok és a jó megoldások.

33. perc: Mercier távoli, lapos, jobblábas kísérleténél Zahov szögletre tenyerelte a labdát.

33. perc: Murati jobb oldali beadását követően Guri fejelte kapura a labdát, Varga Ádám könnyedén lehúzta azt.

31. perc: Felgyorsította a játékát a Ferencváros, Gera Dániel jobb oldali beadása után Traoré középről, nyolc méterről mellé fejelt.

30. perc: Traoré ugratta ki Mercier-t, úgy tűnt, a francia játékos az alapvonal közeléből be tudja adni a labdát, de utolérték, s a labda végül kigurult a pályáról.

28. perc: Elaludt az FTC a pihenő után, a bedobást követően Doriev és Guri szépen kipasszolták a zöld-fehéreket, ám az utolsó átadás pontatlan volt a tizenhatoson belülre érve, így elhárult a veszély.

Ivószünetet rendelt el a játékvezető.

26. perc: Gera Dániel jobb oldali beadása mély volt a társaknak, a kapus probléma nélkül lehúzta a labdát.

21. perc: A bal oldali szabadrúgásnál veszélyesen kanyarodott középre a labda, Varga Ádám magasra felbokszolta azt, majd a lehulló labdát Cake a háló tetejére bólintotta.

20. perc: Gera Dániel buktatta ellenfelét a jobb oldalon, közvetlenül az oldalvonal mellett, villant a sárga.

Az első negyedórában a Ferencváros nem tudott nagy helyzetet kialakítani, de többet birtokolja a labdát ellenfelénél.

12. perc: Esiti kőkeményen odalépett Florent Ramadaninak, megúszta a sárgát.

9. perc: Marquinhos és Mercier játszott össze, a brazil támadó 18 méterről lőtt, a labda az egyik védő lábáról bedobásra perdült.

7. perc: Megint Vargának akadt dolga, jól mozdult ki a kapujából egy kiugratásnál.

5. perc: Katona Máté oldalán már másodszor vezetett támadást a Shkëndija, ezúttal sikerült is eljutni egy lapos beadásig, amely után Varga magához ölelte a labdát.

2. perc: Csontos Dominik hibázott a saját tizenhatosánál, Doriev nagy erővel lőtt kapura, de a középre tartó próbálkozását Varga Ádám megfogta.

1. perc: A Shkëndija kezdte a mérkőzést.

A csapatkapitányi karszalagot Anderson Esiti viseli az FTC-nél.

Megérkeztek a csapatok a pályára. A Ferencváros tiszta fehérben, az észak-macedóniai gárda piros-fekete mezben és fekete nadrágban játszik ma délután.

A Shkëndija vezetőedzője, Artim Sakiri annak idején csapattársa volt Gera Zoltánnak a West Bromwich Albionnál.

Köszöntjük kedves Olvasóinkat a Ferencváros labdarúgócsapata második nyári előkészületi mérkőzésének online közvetítésében! Ma délután az északmacedón élvonal bronzérmese, a KF Shkëndija lesz a zöld-fehérek ellenfele.

ELŐZMÉNYEK

„A labdarúgóim jól végzik a munkát, viszont már láthatóak a fáradtság jelei, de ez természetes, mivel edzőtáborban vagyunk. Olykor azért keményebben is rájuk kellett szólnom, de összességében minden nap elégedett voltam a játékosaimmal – mondta a meccs előtt Sztanyiszlav Csercseszov, az FTC vezetőedzője a fradi.hu-nak. Pénteken volt az első edzőtábor utolsó olyan napja, hogy két edzésen vettek részt a játékosok, mivel a folytatásban vasárnap és kedden is meccsünk lesz, muszáj regenerálódniuk. A vasárnapi ellenfelet már alaposan feltérképeztük. Keményebb meccs lesz, mint a szlovénok elleni volt, amelyen a csapatom tisztelte az ellenfelet, s kiadott magából mindent, ezért is volt többek között a nagy különbség. Mi vagyunk a Ferencváros, minden találkozón győzni akarunk. Vannak fáradtabb és frissebb játékosaink, a Shkëndija ellen utóbbiak kaphatnak több szerepet.”

Ezért is lehet, hogy Sigér Dávid, Pászka Lóránd és Franck Boli sem játszik ma azok közül, akik a szlovének ellen kezdőként kaptak szerepet. Tokmac Nguen és Bogdán Ádám ezúttal sincs ott a meccskeretben.

A FERENCVÁROS KERETE AZ ELSŐ NYÁRI EDZŐTÁBORRA (Bad Radkersburg)
Kapusok:
Bogdán Ádám, Kovács Marcell, Szécsi Gergő, Varga Ádám
Hátvédek: Botka Endre*, Csontos Dominik, Kaján Norbert, Mats Knoester, Nagy Olivér, Pászka Lóránd
Középpályások: Anderson Esiti, Gera Dániel, Giorgi Haraisvili, Katona Máté, ifj. Lisztes Krisztián, Stjepan Loncar, Sigér Dávid, Vén Áron, Kristoffer Zachariassen, Xavier Mercier
Támadók: Carlos Auzqui, Roko Baturina, Franck Boli, Fortune Bassey, Marquinhos, Ryan Mmaee*, Tokmac Nguen, Redzic Damir, Adama Traoré

* = Sérülés utáni rehabilitációját végzi.

A Shkëndija csapatbusza (Fotó: Polgár László)

A szerdai mérkőzésen góllal mutatkozott be a zöld-fehéreknél Adama Traoré. Ma a Belgiumból igazolt francia támadó középpályás, Xavier Mercier is debütál a Ferencváros színeiben. Ismét ott van a kezdőcsapatban a nyáron szerződtetett holland középhátvéd, Mats Knoester.

• A Ferencváros június 5. óta edzőtáborozik az ausztriai Bad Radkersburgban, s egy felkészülési mérkőzésen már túl van: e hét szerdán 8–0-ra győzött a szlovén negyedik ligás NK Carda Martjanci ellen.

2022.10.05 23:41:17

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

2022.10.05 09:40:12

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Az 1922-es bajnokin már a fogadási csalás is téma volt.

2022.10.02 13:50:46

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A Fehérvár továbbra se képes idegenben nyerni, ezúttal a Puskás Akadémiával ikszelt.

2022.10.02 13:35:11

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A jól játszó hazaiak még gólt sem engedtek a küszködő zöld-fehéreknek.