Hol van már 1992? Most a Ferencváros nyert 4–1-re Pozsonyban!

Vágólapra másolva!
2022.07.27. 20:15
A hazai vereség után 4–1-re nyert Pozsonyban a Ferencváros a Bajnokok Ligája selejtezőjének visszavágóján, a magyar bajnok következő ellenfele az azeri Qarabag lesz a 3. fordulóban. A mostani továbbjutással egyúttal az is biztossá vált, hogy az FTC csoportkörös lesz valamelyik nemzetközi kupában – sorozatban negyedszer.
A győztes csapat! (Fotó: Árvai Károly) A GALÉRIÁÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
A győztes csapat! (Fotó: Árvai Károly) A GALÉRIÁÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

BAJNOKOK LIGÁJA, SELEJTEZŐ
2. FORDULÓ, VISSZAVÁGÓ
SLOVAN BRATISLAVA (szlovák)–FERENCVÁROS 1–4 (0–2)
Pozsony,
Téglamezei Stadion, 21 500 néző. V: Di Bello (olasz)
SLOVAN: Chovan – Medvedev (A. Green, 11.), Kasia, Abena, De Marco, Pauschek (Weiss, 87.; Holman, 90+3.) – Barszegjan, Kankava (Agbo, 90+3.), Kucka, Csakvetadze – Saponjics (Csavrics, 87.). Vezetőedző: id. Vladimír Weiss
FERENCVÁROS: Dibusz – Botka, S. Mmaee, Knoester, Civic – Esiti, Laidouni – A. Traoré, Zachariassen, Nguen (Thelander, 90+3.) – Boli (Vécsei, 63.). Vezetőedző: Sztanyiszlav Csercseszov
Gólszerző: De Marco (70.), ill. F. Boli (20.), Zachariassen (31.), A. Traoré (89.), Laidouni (90+4.)
Továbbjutott: a Ferencváros, 5–3-as összesítéssel

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

 

A vasútállomásnál megállt az élet. A ferencvárosi ultrákat szállító különszerelvény délután öt óra után futott be Pozsonyba, a szlovák rendőrség pedig semmit nem bízott a véletlenre. Noha ekkor a belvárosban még nyugalom volt – a csepegő esőben útjukra siető helyieken kívül nemigen lehetett mást látni –, a vasútállomás környéke már inkább hasonlított csatatérre, mint normál városra. Vízágyús teherautó, több tucatnyi rendőrkisbusz, két-háromszáz bukósisakos rohamrendőr, civil ruhás nyomozók, lovas rendőrök lepték el a teret, a levegőben pedig helikopter cirkált megállás nélkül – a kerületben ezerkétszáz (!) rendőr volt csatasorba állítva. A szlovák rendőrség nem bízta a véletlenre, hogy a ferencvárosi ultrák épségben eljussanak a stadionig, a másfél kilométerre található létesítményig minden egyes utcasarkon egyenruhások posztoltak, és bár a mérkőzés napjára a kerületben alkoholfogyasztási tilalmat rendeltek el, a helyiek hideg sört kortyolgatva érkeztek a létesítményhez, sőt, a stadionon belül a büfékben is árultak habos sört, többen éltek is a lehetőséggel.

Sztanyiszlav Csercseszov a változtatás lehetőségével élt.

A Ferencváros vezetőedzője a múlt heti, 2–1-re elveszített első mérkőzéshez képest két helyen változtatott, a sérült Henry Wingo és Adnan Kovacevic helyett Botka Endre és a nyáron szerződtetett Mats Knoester került a csapatba. A Slovan szakvezetője, Vladimír Weiss egy helyen módosított, igaz, ő is kényszerből, hiszen fia, az együttes egyik legjobbja, ifjabb Vladimír Weiss izomsérüléssel bajlódott. Édesapja úgy volt vele, akkor küldi pályára, ha baj lesz, ha nagyon szükség lesz rá...

(Fotó: Árvai Károly)
(Fotó: Árvai Károly)



Harminc évvel ezelőtt a lelátón zajlottak szörnyű jelenetek, ezúttal a pályán kezdődött rémisztően az összecsapás: alig telt el néhány perc a találkozóból, amikor Jurij Medvedevet Eldar Civic a térdével fejen rúgta, a Slovan labdarúgója pedig a földön maradt. A társak riadtan integettek segítségért, hiszen a védő szilveszterkor saját ügyetlensége miatt kis híján megvakult, operációval tudták csak megmenteni a látását, míg most a fejének éppen azt a részét érte nagy ütés – mentő vitte kórházba a mozdulatlan futballistát.

Nem sokkal később még nagyobb csend lett a stadionban!

(Fotó: Árvai Károly)
(Fotó: Árvai Károly)


A Ferencváros ugyanis megszerezte a vezetést, a felfutó Eldar Civic harmadik beadása már nem tévesztett célt, és a középen érkező Franck Boli mesterien értékesítette a centerezést. A magyar bajnokcsapat játékosai felszabadultan ölelgették egymást, a találat azt jelentette, hogy a Fradi ledolgozta a Budapesten összeszedett egygólos hátrányát (ugyebár az idegenben lőtt gólnak már nincs jelentősége), és innentől teljesen nyílt lett a továbbjutás kérdése. S ha már megvolt az első gól, a Ferencváros nem állt meg. Tizenegy perccel később jött az újabb találat, az első mérkőzésen is a kapuba találó Kristoffer Zachariassen tette bele a fejét Samy Mmaee erőteljes lövése után a labdába – 31 perc játékot követően tehát továbbjutásra állt a Ferencváros. A zöld-fehérek helyzetkihasználására nem lehetett panasz, hiszen a kaput eltaláló lövés és fejes után 2–0-ra vezettek.


(Fotó: Árvai Károly)
(Fotó: Árvai Károly)

GÓLVIDEÓK ITT!

A második gól után a ferencvárosi kispadon ülők már ünnepeltek, egyedül Sztanyiszlav Csercseszov sétálgatott hátratett kezekkel, rezzenéstelen arccal az oldalvonal mellett. Nehéz helyzetbe került a Slovan, és a hazaiak sikeres meccsről szőtt álmát tovább foszlatta, hogy régen fordult elő a csapatukkal, hogy a BL-ben ilyen hátrányban futballozott, ugyanis a pozsonyiak legutóbb 2011 augusztusában veszítettek pályaválasztóként Bajnokok Ligája-selejtezőt, akkor a ciprusi APOEL győzött 2–0-ra.

A kétgólos előny tudatában a magyar bajnok is sokkal türelmesebben kezdett játszani, és amíg a lelátókról a hazai szurkolók hangos füttyszava hallatszott, addig a ferencvárosiak türelmesen passzolgattak egymáshoz a középpályán.

(Fotó: Árvai Károly)
(Fotó: Árvai Károly)

 

A fordulás után egyértelműen támadóbb szellemre váltott a Slovan, Vladimír Weiss megvariálta a hadrendet, az addigi ötvédős rendszert átalakította négy hátvédesre. Az eredetileg tervezett biztonsági futballt a kétgólos hátrány tudatában egyértelműen fel kellett adniuk, a mérkőzés előtt várt forgatókönyv ekkorra megváltozott: a szlovákoknak kellett előre jönniük, a Fradi pedig kontrázhatott. Akadt is néhány veszélyes ellentámadásuk a zöld-fehéreknek, a veszélyesen futballozó Franck Boli többször is jól alakított ki helyzetet, nem sokon múlott, hogy duplázzon és lezárja a továbbjutás kérdését. Nem sokkal később Sztanyiszlav Csercseszov meglepő cserét lépett meg, a csatár Franck Boli helyére a védekező középpályás Vécsei Bálintot küldte be, a tengelyben így egy sorral előrébb tolódott két labdarúgó, Aissa Laidouni támadó középpályás, Tokmac Nguen pedig csúcsék lett. Kristoffer Zachariassen és Adama Traoré is lezárhatta volna a meccset, a harmadik ferencvárosi gól helyett azonban jött az első slovanos...

A hazaiak szögletrúgást követően szépítettek, hiába tudták az első mérkőzés előtt is a zöld-fehérek, hogy rögzített helyzetekből rendkívül veszélyes a szlovák bajnok; ahogy Budapesten, ezúttal Pozsonyban is ilyen szituációt követően kaptak gólt. Vernon De Marco szépített.

(Fotó: Árvai Károly)
(Fotó: Árvai Károly)

 

A hazai szépítés után egészen megváltozott a stadionban a hangulat, a szlovák ultrák félmeztelenre vetkőzve hajtották, űzték előre kedvenceiket, a Ferencváros pedig mintha némileg megzavarodott volna a kapott találattól. Innentől egy dolog újra biztos volt: a továbbjutáshoz ismét gólt kellett szereznie a Fradinak.

Vladimír Weiss ismét jól alakította át az első félidőben vergődő együttesét, jó húzásnak bizonyult öt védőről átállnia négyre – félő volt, hogy a szárnyra kapó hazaiak lendületbe jönnek és az utolsó negyedórára kapujához szegezik a Ferencvárost.

Ehhez képest jött Adama Traoré!

A Ferencváros mali válogatottja egy perccel a rendes játékidő lejárta előtt közelről vágott a hálóba egy labdát, a társak alig érték utol a nagy ünneplésben.

A szélső egyenesen Sztanyiszlav Csercseszovhoz szaladt örömében, a nyakába ugrott, de ekkor már mindenki talpon volt, ünnepelt a kispad, a vendégszektorban pedig örömtüzek gyúltak. Ám itt még nem volt vége, jött Aissa Laidouni, aki elemi erővel vágott távolról egy labdát a kapuba, kiütve ezzel a Slovant. GÓLVIDEÓK ITT!

A harmadik és a negyedik vendéggól azt jelentette, hogy a Ferencváros kijavította az egy héttel ezelőtti hibáját, és idegenben győzte le a Slovant, 4–1-re!


(Fotó: Árvai Károly)
(Fotó: Árvai Károly)


A magyar bajnok a Bajnokok Ligája harmadik fordulójában a svájci Zürichet búcsúztató azeriekkel találkozik, az sem ígérkezik könnyű párharcnak. (A Qarabag–FTC párharc első meccsét augusztus 3-án szerdán játsszák Bakiban, a visszavágót egy héttel később Budapesten.)

A lényeg most azonban az, hogy a Slovan-szurkolók lehajtott fejjel indultak haza, a Ferencváros visszavágott a harminc esztendővel ezelőtt történtekért. A lefújást követően már csak azért kellett rimánkodni, hogy minden magyar szurkoló épségben hazaérjen Magyarországra...

Ami biztos: legalább az Európa-konferencialiga csoportköre biztos a magyar csapat számára.

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

(Fotó: Árvai Károly)
(Fotó: Árvai Károly)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik