Felkészülés: a Fenerbahce túl nagy falat volt a Vidinek

BABJÁK BENCE (Graz)BABJÁK BENCE (Graz)
Vágólapra másolva!
2022.07.05. 21:02
A török Fenerbahce 3–0-ra legyőzte a Mol Fehérvárt a két csapat keddi grazi felkészülési mérkőzésén.
A Fener Szalai Attilával a soraiban három góllal legyőzte a fehérváriakat (Fotó: Török Attila)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
A Fener Szalai Attilával a soraiban három góllal legyőzte a fehérváriakat (Fotó: Török Attila) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

„Attila! Attila!”

Hogy a törökök mennyire bolondulnak a futballért, az kedd délután Grazban is kiderült. Hiába köszöntött be a nyaralási főszezon, hiába rendezték a Fenerbahce és a Mol Fehérvár felkészülési mérkőzését Ausztriában, és hiába volt hátra még két óra (!) a kezdőrúgásig, a sárga-kék mezben érkező szurkolók már méteres sorokban várták, hogy bebocsátást nyerjenek a meccsnek otthont adó Merkur Arénába. Néhány szemfüles drukker azt is kifigyelte, hol gördül be a kedvenceket szállító busz, a bejárathoz felhúzott kordon mögött mintegy húsz-harminc fanatikus várta a járműről leszállingózó játékosokat.

A magyar válogatott középső védőjét, a török együttesben szereplő Szalai Attilát is igyekeztek közös képre vagy aláírásra odacsalni magukhoz, amikor pedig az egyik drukker nemes egyszerűséggel átugrotta a kordont, hogy szelfizhessen az egyik török labdarúgóval, néhány másodperc alatt a villámgyorsan eszmélő biztonságiak „ölelésében” találta magát. A magyar csapatból elsőként pályára kocogó kapusokat szórványos füttyszó, a BL-selejtezőre készülő török labdarúgókat hangos éljenzés és taps fogadta, a körítés pedig inkább hasonlított tétmeccsre, mint langyos nyári találkozóra.

A Vidinek viszont még odébb van az idei első megméretés, a Qabala elleni Európa-konferencialiga-selejtező második fordulójában az első meccsre július 21-én kerül sor, a vezetőség pedig javában alakítja a keretet. Az utóbbi napokban Stopira szerződéshosszabbítását, valamint Peter Pokorny kölcsönvételét jelentette be a klub, kedden pedig hivatalossá vált, amit lapunk már a múlt héten jelzett: Fiola Attila is marad, az új megállapodás értelmében a 48-szoros válogatott hátvéd további két évig erősíti a csapatot. Az örömteli hírek mellé némi keserűség is jutott: Alef Achilles-ín-szakadást szenvedett a vasárnap óta Ausztriában edzőtáborozó együttes hétfő délutáni edzésén, a 27 éves brazil középpályás várhatóan több hónapig nem léphet pályára.

A Real Sociedadtól kölcsönbe érkező Peter Pokorny a kezdőcsapatban kapott szerepet kedd délután (akárcsak Szalai Attila a másik oldalon), az első kapura lövés azonban nem a szlovák középpályás, hanem Ivan Petrjak nevéhez fűződött, igaz, az első ajtó-ablak helyzetet a török csapat hagyta ki, Irfan Kahveci néhány lépésről lőtt a kapu üresen tátongó bal sarka mellé. Ahogyan azt várni lehetett, az isztambuli együttes birtokolta többet a labdát, próbálta irányítani a játékot, a villámléptű Armindo Bruma többször is megbontotta a fehérvári védelem jobb oldalát, a portugál szélső sebességére és cseleire nehezen találta az ellenszert a Vidi. Ezt leszámítva viszont az első fél órában állta a sarat a magyar csapat, a labdaszerzések után időnként néhány érintőből, máskor hátulról építkezve próbált eljutni a török kapuig, Dárdai Pál és Budu Zivzivadze előtt is adódott lövőhelyzet, az első játékész végén viszont góllá érett a török mezőnyfölény, előbb Serdar Dursun, majd Diego Rossi talált a hálóba.

SZALAI ATTILÁÉRT GRAZBAN IS MEGŐRÜLNEK A TÖRÖK SZURKOLÓK


A fordulás után szépíthetett volna a szinte teljes sort cserélő Vidi, ám tetszetős akció végén Bohdan Lednev a bal alsó sarok mellé kanalazta a labdát. A kimaradt helyzetért megfizetett a magyar gárda, Kovács Dániel szinte még be sem állt a gólvonal elé, amikor közeli fejessel újabb gólt szerzett a Fenerbahce (3–0). A meccs érdemi része ezzel tulajdonképpen véget ért, a török együttes is sorra cserélte le a kezdőcsapatba nevezett játékosait, ám a labdát így is könnyedén tartotta ellenfele térfelén. Érezhető volt, nincs egy súlycsoportban a két együttes – a játékoskeretek összértéke alapján ez borítékolható volt –, a hátralévő időben a Fehérvár erejéből szinte már csak a védekezésre futotta.

Ám az igazsághoz hozzátartozik, hogy Michael Boris együttesének nem a július eleji felkészülési meccsen, és nem a Fenerbahce ellen kell nagyot dobnia – arra ott lesz az Európa-konferencialiga.

A mérkőzés góljai videón

Michael Boris és Budu Zivzivadze a mérkőzés után

NB I-ES CSAPATOK FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSE
FENERBAHCE (török)–MOL FEHÉRVÁR 3–0 (2–0)
Graz,
Merkur Aréna, 2000 néző
FENERBAHCE: Bayindir – Osayi-Samuel (Novak), Kim (Demir), Szalai A. (Kapacak), Kadioglu (Kurukalip) – Yüksek – Kahveci (Güler), Pelkas (Henrique) – Dursun (Zajc), Rossi (Mor), Bruma (Valencia)
MOL FEHÉRVÁR, 1. félidő: Rockov – Nego, Rus, Lüftner, Sabanov, Hangya – Dárdai, Pokorny, Pinto, Petrjak – Zivzivadze. 2. félidő: Rockov (Kovács D.) – Kojnok, Lüftner, Sabanov, Heister, Hangya (Babos) – Lednev, Makarenko, Bumba – Bamgboye, Kodro
G: Dursun, Rossi, Henrique

KISVÁRDAI IKSZ A CIPRUSIAK ELLEN

A ciprusiak Bajnokok Ligája-résztvevő ezüstérmese, az AEK Larnaca ellen játszott az NB I-ben legutóbb második helyezett Kisvárda.

Megadták a módját az ausztriai Kirchschlag in der Buckligen Weltben – ahogyan a plakát hirdette – a magyar és a ciprusi „vicebajnok” mérkőzésének, a szpíker a hangulatról is gondoskodott, és összesereglettek vagy kétszázan az amilyen hosszú nevű, olyan kis település takaros sporttelepének lelátóján.

Az AEK Larnaca bevetette Gyurcsó Ádámot, valamint az izraeli mellett magyar útlevéllel is rendelkező Omri Altmant, a Kisvárda színeiben pedig először futballozott a horvát Dominik Kovacic, akinek játékengedélyét végül az FC U. Craiova 1948 és a román szövetség is kiadta, így nincs akadálya, hogy a szabolcsiak átigazolják. A büki edzőtáborozását szerdán záró ciprusiak bajnoki ezüstérmesként két hét múlva csatlakoznak be a Bajnokok Ligája-selejtező második fordulójába, a magyar második helyezett Kisvárda Master Good pedig ugyanakkor kezd az Európa-konferencialigában.

A mérkőzésen az AEK Larnaca birtokolta többet a labdát, ám a Kisvárda jól állta a sarat, és az 57. percig kétgólos előnyre tett szert. A ciprusiak az utolsó fél órára sort cserélték, fokozták a nyomást, és a hajrában egyenlítettek, a második góljukat a meccs hosszabbításában szerezve.

A Kisvárda a horvát Hajduk Split (1–1) és a román FC U. Craiova 1948 (2–1) elleni meccsét tudta le korábban az ausztriai edzőtáborban, amelynek zárásaként pénteken még pályára lép az osztrák másodosztályba kiesett Admira Wacker otthonában.

A meccs szpíkere a lefújás után pedig már azt kürtölte világgá, hogy egy hét múlva a DVSC játszik ugyanitt.

KISVÁRDA MASTER GOOD–AEK LARNACA (ciprusi) 2–2 (1–0)
Kirchschlag in der Buckligen Welt, 200
néző
KISVÁRDA: Odincov – Peteleu, Vranjanin, D. Kovacic, Leoni – Melnik (Bíró R.), Karabeljov – Asani (Heles), Ötvös, Camaj (Czérna) – Mesanovic
G: Mesanovic, Leoni, ill. Faraj, Trikovszki

B. T.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik