Murányi Domonkos
2022.06.08 17:24 Frissítve: 2022.06.08 20:07

Nyolc ferencvárosi gól az első nyári edzőmérkőzésen

A Ferencváros 8–0-ra nyert a szlovén negyedik ligás NK Carda Martjanci ellen az első nyári felkészülési mérkőzésén. A zöld-fehéreknél Franck Boli, Kristoffer Zachariassen és Roko Baturina is duplázott, és betalált a nemrégiben szerződtetett Adama Traoré is.

Adama Traoré fejes góllal debütált a Ferencvárosban (Fotó: fradi.hu)

 

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Ferencváros–NK Carda Martjanci (Mártonhely, szlovén) 8–0 (5–0)

Szlovénia, Gornja Radgona
Ferencváros: Szécsi G. (Varga Á., a szünetben) – Gera D. (Kaján, 64.), Sigér, Knoester (Csontos D., a szünetben), Pászka (Katona M., 70.) – Esiti (Nagy O., 59.), Loncar – Auzqui (Marquinhos, a szünetben), Zachariassen (Vén Á., 70.), A. Traoré (Baturina, 59.) – Boli (Bassey, a szünetben)
Gólszerző: Boli (10., 17.), Zachariassen (19., 63.), Loncar (26. – 11-esből), A. Traoré (42.), Baturina (60., 71.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Első nyári felkészülési mérkőzését a magyar bajnok és Magyar Kupa-győztes Ferencváros a szlovén negyedik ligás NK Carda Martjanci (Mártonhely) együttesével vívta – de nem az ausztriai Bad Radkersburgban, ahol a zöld-fehérek edzőtáboroznak, hanem a nem messze fekvő szlovén kisvárosban, Gornja Radgonában.

Valószínűleg nem volt véletlen, hogy az FTC első ellenfélnek egy jóval gyengébb játékerőt képviselő kiscsapatot választott, mert így Sztanyiszlav Csercseszov futballistái a kőkemény alapozó edzések között futballozhattak egy jót, és élvezhették a játékot, anélkül, hogy közben túlságosan megerőltették volna magukat.

A zöld-fehérek kevesebb mint húsz perc elteltével 3–0-ra, a szünetben pedig már 5–0-ra vezettek: Franck Boli két gólt szerzett, és betalált a nyári nagy fogás, a Sheriff Tiraspoltól szerződtetett Adama Traoré is. A fordulás után Kristoffer Zachariassen is megszerezte a második találatát, valamint duplázott a csereként beálló Roko Baturina is.

Az eredménynél talán érdekesebb, hogy a szlovén csapat kapusának sérülése miatt az utolsó fél órában Szécsi Gergő, az FTC kapusa védte a mártonhelyiek kapuját – azt követően, hogy az első játékrészben még a magyar együttes kapujában állt. De ezen a meccsen megtörténhetett az is, hogy lecserélt szlovén játékosok később visszatértek a pályára, mert nem volt más, aki beállhatott volna az elfáradók helyett…

A Fradi az első ausztriai edzőtáborozása során még egy északmacedón (Shkendija, június 12.) és egy román (FC Arges Pitesti, június 14.) csapattal is megmérkőzik, azokból a meccsekből már inkább le lehet majd vonni következtetéseket. 8–0

PERCRŐL PERCRE

2. FÉLIDŐ

90. perc: Vége a mérkőzésnek, a Ferencváros 8–0-ra nyert az NK Carda Martjanci ellen!

88. perc: Két-három húzásból végigvitt ferencvárosi akció végén Marquinhos tekert fölé a tizenhatosról. A brazil futballista lent maradt a lövés után, a bokáját fájlalta, ápolni is kellett, de vissza tudott jönni a pályára.

87. perc: Erős lövés a jobb szélről az egyik szlovén játékos részéről, Varga Ádámnak kellett figyelnie.

85. perc: Bassey lőtt kapura ballal, éles szögből, ez is fölé ment.

83. perc: Kényelmes tempóban ért fel a Ferencváros a szlovén csapat kapuja elé, Loncar fölé szállt kísérletével ért véget az akció.

Sigér Dávid az egyedüli ferencvárosi, aki végigjátssza a mai meccset.

77. perc: Loncar tizenhatosról leadott lövése levágódott, Marquinhosé pedig megpattant egy szlovén lábon – Szécsi magabiztosan védett.

Visszajön a pályára az a szlovén védő, aki beállt a kapuba Szécsi „kölcsönvétele” előtt. Persze, nem 12. embernek, hanem egy csapattársa helyére…

75. perc: Úgy tűnt, hogy Katona Mátét buktatta az ellenfél védője a tizenhatoson belül, de a bíró ezúttal sem ítélt tizenegyest.

71. perc: NYOLC! Marquinhos kapott remek mélységi passzt Basseytól, a brazil támadó az alapvonal közeléből visszagurított a második hullámban érkező Baturina elé, aki tíz méterről, ballal a jobb alsó sarokba belsőzött.

70. perc: Újabb két változtatás a Ferencvárosnál, Pászka és Zachariassen helyett Katona Máté és a 16 esztendős Vén Áron a pályán.

Közben cseréltek a szlovénok is: olyan játékos állt be, akit korábban már lecseréltek…

66. perc: Marquinhos esett nagyot a tizenhatoson belül, a játékvezető szerint nem szabálytalankodtak a brazil támadóval szemben.

63. perc: MEGVAN A HETEDIK IS! Pászka bal oldali szögletét követően Zachariassen kapásból, belsővel lőtt a kapuba körülbelül hét méterről.

60. perc: OTT A HATODIK! Marquinhos robogott el a bal szélen, az alapvonal közeléből középre passzolt, az imént beállt Baturina pedig három lépésről a léc alá helyezett, felavatva ezzel Szécsi Gergőt. 6–0

59. perc: Adama Traoré és Esiti helyett Baturina és Nagy Olivér a pályán a Ferencvárosnál.

58. perc: Elképesztő jelenetek… A Carda Martjanci kapusa megsérült, nem tudja folytatni a játékot, de nincs cserekapus, ezért az egyik mezőnyjátékos állt be védeni néhány másodpercre. Aztán a Fradinál úgy döntöttek, hogy kölcsönadják Szécsi Gergőt a hátralévő harminc percre… Innentől ő védi a mártonhelyiek kapuját.

A második félidő kezdete óta Adama Traoré a jobb szélen játszik, Marquinhos pedig a bal oldalon.

55. perc: Pászka jobb oldali szabadrúgása után a kapus érdekes kézmozdulattal hárított.

54. perc: Sárga lapot kapott a Carda Martjanci kapusa, mert miután rosszul mozdult ki a kapujából, rácsúszott Gera Dániel lábára.

53. perc: Eljutottak egy szögletig a szlovének, a jobb oldali beadás után Varga Ádám lehúzta a labdát.

53. perc: Loncar távoli lövése nem jelentett veszélyt a mártonhelyiek kapujára.

49. perc: Esiti kapott sárga lapot.

48. perc: Bassey ordító helyzetben hibázott.

A szünetben négyet cseréltek a zöld-fehérek: Szécsi, Knoester, Auzqui és Boli helyett Varga Ádám, Csontos Dominik, Marquinhos és Bassey folytatja.

46. perc: Elkezdődött a második félidő!

1. FÉLIDŐ

45. perc: Vége az első félidőnek, a szünetben 5–0-ra vezet a Ferencváros!

45. perc: Centimétereken múlott a szlovénok szépítő találata, Szécsi szemmel verte csak a labdát.

44. perc: Egymást zavarta két szlovén védő, Loncar elcsente tőlük a labdát, majd megindult vele a kapu felé, le s passzolhatta volna Traorénak, de ő inkább lőtt egy igazítás után, a jobb felső sarokba tartó lövését a kapus kiütötte.

42. perc: MEGSZÜLETETT ADAMA TRAORÉ ELSŐ GÓLJA A FERENCVÁROSBAN! Zachariassen simította le a labdát Pászkának, aki a bal szélről, az ötössel egymagasságban lágyan középre emelte a labdát, amelyet Traoré felugorva a bal alsó sarokba fejelt. 5–0

40. perc: Boli törlesztett, miután nem fújtak le vele szemben egy szabálytalanságot. Nem volt szép jelenet.

Ilyen még nem volt, több mint tíz perce nincs már Fradi-gól…

38. perc: Loncar löbbölte be a labdát a védők mögé Zachariassennek, aki öt méterről a kapus kezébe csúsztatott.

Érdekesség Mártonhelyről: a falut a 2020-as népszámlálási adatok szerint alig több mint 500-an lakják, területe 4 négyzetkilométernél is kisebb (3.7).

A meccsnek otthont adó sportkomplexumban egyébként van teniszpálya, strandröplabdapálya, gördeszkapálya, sőt még egy játszótér, amelyen a szülők jelenleg is hintáztatják a gyermekeiket.

33. perc: Az első szlovén kaoura lövés, jócskán mellé ment a labda.

31. perc: Újabb kapufa! Pászka szöglete után Knoester megcsúsztatta a labdát, a hosszú oldalon érkező Zachariassen néhány lépésről a lécre fejelt, onnan a labda a gólvonal elé pattant.

30. perc: Pászka vállalkozott lövésre körülbelül 25 méterről, a kapus látványos vetődéssel oldalra tenyerelte a labdát.

A ferencvárosi cserék elindultak melegíteni.

Csaknem fél órát kellett várni arra, hogy a szlován csapat először meginduljon, de a támadóharmadhoz érve Sigér lefülelte az ellenfél játékosának indítását.

26. perc: LONCAR BELŐTTE A BÜNTETŐT! A bosnyák középpályás ballal a jobb felső sarokba emelte a labdát, ezt a lövést magasabban jegyzett kapusok sem védhették volna. 4–0

25. perc: TIZENEGYES A FERENCVÁROSNAK! Traoré tört be a tizenhatoson belülre a bal oldalon, már épp lerázta volna magáról a védőjét, amikor az hátulról felrúgta.

Nagyjából ez a realitás, mégiscsak egy negyedik ligás csapat az ellenfél…

19. perc: MEGVAN A HARMADIK IS! Gera Dániel ívelt át a bal oldalra a jobb szélről, Loncar visszafejelte a labdát középre, a lendületből érkező Zachariassen pedig felugrásból, négy méterről a kapuba bólintott a tehetetlen kapus mellett. 3–0

17. perc: OTT A MÁSODIK FERENCVÁROSI GÓL! Loncar szerzett labdát az ellenfél térfelének közepén, kicselezett egy védőt, majd a tizenhatoson belülre érve a bal oldalról középre gurított, Boli pedig nyolc méterről a kapu közepén passzolt. 2–0

15. perc: Auzqui vitte le a labdát a jobb oldalon az alapvonalig, középre gurított, a labda az egyik védőről a kapu felé pattant, de a kapus a gólvonalon védett.

13. perc: Esiti indítása után Traoré veszélyeztetett, de nem találta el a kaput.

A játék gyakorlatilag csak a szlovén csapat térfelén zajlik, hatalmas az FTC labdabirtoklási fölénye.

10. perc: VEZET A FERENCVÁROS! Knoester ívelte be a labdát a védők mögé Bolinak, aki szépen levette a labdát, átemelte védőjét, majd öt méterről, kissé balról a rövid alsó sarokba lőtt. 1–0

9. perc: Boli és Adama Traoré játszott össze a szlovének tizenhatosán belül, a mali támadó középre passzolt labdáját ki tudnák vágni a védők.

6. perc: Loncar lőtt 20 méterről, kissé balról, középre tartó lövését a kapus könnyedén védte.

4. perc: Kapufa! Mats Knoestert centiméterek választották el attól, hogy megszerezze első gólját az FTC játékosaként.

1. perc: Rögtön itt az első nagy ferencvárosi helyzet! Röviden adta haza a labdát a mártonhelyiek védője, Auzqui lecsapott rá, középre gurított Bolihoz, akinek az emelésébe a kapus épp annyira tudott belekapni, hogy a labda ne a kapuba, hanem mellé hulljon.

1. perc: A szlovén csapat kezdte a mérkőzést!

Az edzőpálya mellett egy palánkos kispályán fiatalok futballoznak.

Érkeznek a csapatok a pályára. A Ferencváros tiszta fehérben, a szlovén együttes lila nadrágban és lila mezben játszik ma délután.

Köszöntjük kedves Olvasóinkat a Ferencváros labdarúgócsapata első nyári előkészületi mérkőzésének online közvetítésében! A szlovén negyedik ligás NK Carda Martjanci lesz a zöld-fehérek ellenfele.

ELŐZMÉNYEK

• „A legfontosabb az edzőtáborban, hogy megnézzük a fiatal labdarúgóink tudását – mondta Sztanyiszlav Csercseszov a meccs előtt a FradiMédiának. Korábban volt néhány edzésünk a tinikkel, de mindenkinél izomprobléma jelentkezett egy-két foglalkozás után. Nem komoly, de mégiscsak gond, így nem állhatnak készen arra, hogy szintet lépjenek. Ezért is edzettek együtt többször is a felnőttekkel a tavasszal, mert a modern futball megköveteli, hogy ne csak kilencven percet, ha úgy alakul, száz percet is végig bírjanak futni. Célunk a térfogatot növelni, hogy felkészüljünk a következő lépésre. Például az elmúlt öt napban nem volt száz méternél több labda nélküli futása a fiúknak. Most a következő edzettségi szintre kell felkészülnünk, ha ugyanis nem állunk rá készen, a játékosoknak izomproblémái keletkeznek. Most senkinek sincs ilyen problémája. Folyamatosan készítjük fel a játékosokat a következő edzőtáborra.”

A FERENCVÁROS KERETE AZ ELSŐ NYÁRI EDZŐTÁBORRA (Bad Radkersburg)
Kapusok:
Bogdán Ádám, Kovács Marcell, Szécsi Gergő, Varga Ádám
Hátvédek: Botka Endre*, Csontos Dominik, Kaján Norbert, Mats Knoester, Nagy Olivér, Pászka Lóránd
Középpályások: Anderson Esiti, Gera Dániel, Giorgi Haraisvili, Katona Máté, ifj. Lisztes Krisztián, Stjepan Loncar, Sigér Dávid, Vén Áron, Kristoffer Zachariassen, Xavier Mercier
Támadók: Carlos Auzqui, Roko Baturina, Franck Boli, Fortune Bassey, Marquinhos, Ryan Mmaee*, Tokmac Nguen, Redzic Damir, Adama Traoré

* = Sérülés utáni rehabilitációját végzi.

• Nem játszik ma Tokmac Nguen és Bogdán Ádám sem, mindketten kimaradtak az FTC hivatalos Facebook-oldalán közzétett meccskeretből.

• Az FTC eddig három játékost igazolt a nyáron: a mali támadó, Adama Traoré és a holland középhátvéd, Mats Knoester kezdőként lép pályára a mai felkészülési meccsen, a francia középpályás, Xavier Mercier azonban ma még nem játszik, mert ő csak kedden – nem sokkal a szerződtetésének bejelentése után – csatlakozott a társakhoz, és szerda délelőtt vett részt az első edzésén.

• A magyar bajnok és Magyar Kupa-győztes Ferencváros június 3-án kezdte meg a felkészülést az előttünk álló idényre, két nappal később pedig már el is utazott az ausztriai Bad Radkersburgba, ahol június 15-ig edzőtáborozik, s ez idő alatt három felkészülési meccset vív – az NK Carda Martjanci után az északmacedón Shkendijával és a román FC Argessel is összecsap Sztanyiszlav Csercseszov együttese.

2022.10.01 08:57:06

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Holender találatát Lesjak egyenlítette ki • A piros-kékeknek több nagy helyzetük volt, de ezek kimaradtak.

2022.10.01 08:57:06

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Szrdjan Blagojevics vezetőedző hétgólos meccsen szerzett győzelemmel mutatkozott be a debrecenieknél.

2022.10.01 08:57:06

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Gouré duplázott, Simon is betalált, két piros lap a vendégeknek – sorozatban a harmadik bajnokiját bukta el a Kisvárda.

2022.09.30 19:26:03

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Kuttor Attila vereséggel tért vissza Kövesdre; fordítani tudott, és a harmadik helyre ugrott a Paks.