Minden kezdet nehéz – a Ferencváros döntetlent játszott Kazahsztánban

BORBOLA BENCE (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)BORBOLA BENCE (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)
Vágólapra másolva!
2022.07.06. 15:53
null
Traoré igyekezett rémisztgetni a Tobol védőit (Fotó: fradi.hu)
Kosztnajban kezdte meg BL-szereplését az FTC. A selejtező 1. fordulójának kazahsztáni fellépésén, bár esélyesebbnek számított a magyar csapat, az eredményben ez mégsem mutatkozott meg. A nem túl magas színvonalú mérkőzésen gól nélküli döntetlen született. A visszavágóra jövő szerdán kerül sor Budapesten.


BAJNOKOK LIGÁJA
SELEJTEZŐ, 1. FORDULÓ, ELSŐ MÉRKŐZÉS

TOBOL (kazah)–FERENCVÁROS 0–0
Kosztanaj, Központi Stadion, 8050 néző. Vezette:Bel (horvát)
TOBOL:Mokin – Kairov, Malij, Tomasevics, Amanovics – Tagibergen, Jovancsics, Zsarinbetov (Muzsikov, 68.) – Tosics, Zsakszilikov (Vukadinovics, 77.), Brígido (Sergeev, 64.).Vezetőedző:Milan Milanovics
FTC:Dibusz – Botka (Wingo, 77.), S. Mmaee, Kovacevic, Civic – Laidouni, Zachariassen (Marquinhos, 62.), Vécsei (Esiti, 51.) – Tokmac Nguen, Boli (Bassey, 62.), A. Traoré.Vezetőedző:Sztanyiszlav Csercseszov

A TALÁLKOZÓ ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA LEHET NYOMON KÖVETNI.

Hiába kezdődött helyi idő szerint este nyolckor a találkozó, a nap hét ágra sütött. A sajátos hangulatú stadion lelátóján jókedvű szurkolók sütkéreztek, sárga mezekbe öltözve lelkesen dalolásztak, a kapuk mögötti részeken méretes fenyőfák zöldelltek. A Tobol drukkerei zsúfolásig megtöltötték az arénát, a késői sötétedést pedig a Ferencváros játékosa sem bánták, hiszen magyar idő szerint délután 16 órakor kezdődött a találkozó.

Az első félidőben a Ferencváros pedig nem vállalt felesleges kockázatot.

Sztanyiszlav Csercseszov is a jól ismert futballistáinak szavazott bizalmat, a nyári igazolások közül egyedül Adama Traoré jutott szóhoz a kezdőcsapatban, a többiek az elmúlt idényben is a Ferencvárost erősítették. Mindkét csapat előtt adódtak gólszerzési lehetőségek, előbb Vécsei Bálintnak kellett nagyot mentenie a bal oldali kapufa elől, majd Adnan Kovacevic tette bele fejét egy életerős lövésbe, a bosnyák védőt ápolni is kellett. Feltűnő volt, ha a hazaiak labdához jutottak, lendületesebben próbálták szőni akcióikat, minél gyorsabban próbáltak eljutni Dibusz Dénes kapujáig. Az is pontosan kirajzolódott, hogy míg a Ferencváros számára ez volt az új idény első tétmérkőzése, addig a Kosztanaj játékosai lendületből érkeztek, hiszen a bajnokságban sorra játsszák a mérkőzéseket. A képzettebb, a jobb futballistái egyértelműen a magyar bajnoknak vannak, Franck Boli és Kristoffer Zachariassen előtt adódott később gólszerzési lehetőség, a hazaik önmagukhoz képest lelkesen futballoztak. A szünet előtt tömegjelenet alakult ki a pályán, mind a huszonkét futballista és a három játékvezető is a felezővonal közelében tömörült. A szünetre nulla nullával vonultak a felek, amit azért is érdemes kiemelni, mert az előző idény óta ugyebár már nem számít az idegenben szerzett több gól, azaz a továbbjutáshoz a Ferencvárosnak egyszer mindenképp le kell győznie a Tobolt (már ha két iksz után nem akarja a párharc kimenetelét tizenegyespárbajban eldönteni).

Méghozzá Budapesten!

Merthogy a fordulást követően sem esett gól, távoli lövések, szélről beadott labdák is akadtak, ám hol a kapusok védtek, hol a játékosok tévesztettek célt. Sztanyiszlav Csercseszov is érezte, a támadósorban elkél a frissítés, pályára küldte Fortune Basseyt és Marquinhost is, hátha összejön a hőn áhított vezető találat, de a játék képe nem sokat változott. A labdát ugyan többet birtokolta a Fradi, szögletet is többet végezhetett el, sőt kapura lövéssel is többet próbálkozott, de felesleges kockázatot ekkor sem vállalt – tegyük hozzá, érthetően. A zöld-fehérek nyilvánvalóan szerettek volna Kazahsztánban is nyerni, ám a fejekben ott lehetett, szerdán, a budapesti visszavágón, hazai szurkolók előtt talán könnyebb lesz eldönteni a továbbjutást, a lényeg, hogy ne kapjanak gólt.

A Ferencváros 100. BEK/BL góljára tehát egy hetet biztosan várni kell, a párharc első mérkőzésén senki sem talált a kapuba, és ahogy fogyott az idő, úgy volt egyre kisebb a lendület a csapatokban. A találkozó hajrájára némileg leült a mérkőzés, a kazahok fáradni látszottak, a magyar bajnok középpályája pedig megfelelően szűrt. A pálya közepén nehéz volt túljutni Aissa Laidounin és társain, a hazaiaknak nemigen maradt más választása, mint húsz, huszonöt méteres távoli lövésekkel kísérletezni, ám a próbálkozások közül több is a távoli fenyőfákon landolt.

A visszavágót július 13-án, szerdán 20 órától rendezik meg a Groupama Arénában, akkor a Tobol labdarúgóira vár négyórás időeltolódás. A Ferencvárosra kemény visszavágó vár, ám a több mint tízezer hazai szurkoló előtt kötelező kiharcolnia a továbbjutást. Siker esetén a zöld-fehérek a második selejtezőkörben a szlovák Slovan Bratislava és a grúz Dinamo Batumi párviadalának győztesével találkoznak, és bár odébb van még, rögzítsük: a BL-csoportkörbe való jutáshoz ebben az évben is négy párharcot kellene megnyerni. 0–0

A TALÁLKOZÓ ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA LEHET NYOMON KÖVETNI.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik