A Fradinál talán most okozta a legtöbb gondot a koronavírus

Vágólapra másolva!
2022.01.25. 12:44
null
A Ferencváros új vezetőedző, Sztanyiszlav Csercseszov irányításával kezdte el az évet (Fotó: Török Attila)
A rövid téli szünet után a héten folytatódik a labdarúgó NB I tavaszi szezonja. A rajt előtt ezúttal is jelentkezünk szokásos, négyrészes felvezető sorozatunkkal, melyben a csapatok felkészülését és a keretekben történt téli változásokat foglaljuk össze. Mivel a Ferencváros és a Puskás Akadémia már csütörtökön pályára lép az őszi szezonból elmaradt mérkőzésen, velük, illetve a meglepetésre 2. helyen telelő Kisvárdával kezdjük a sort.

 

FTC: CSERCSESZOV NEM ISMERI A PROBLÉMA SZÓT, DE AZÉRT VOLT GONDJA BŐVEN

Több szempontból is rendkívüli volt az idei téli szünet a labdarúgó NB I tavaszi rajtjára készülő csapatoknál. Említhetjük rögtön az egypontos előnnyel listavezető Ferencvárost, ugyanis nem emlékszünk olyan téli felkészülési időszakra, amikor a zöld-fehérek mindössze egyetlen edzőmeccsel a hátuk mögött hangoltak a tavaszi folytatásra. Másrészt arra sem volt példa az elmúlt években, hogy több NB I-es játékosnak is azért kellett kihagynia a téli felkészülési időszakot, mert az Afrika-kupán szerepelt hazája válogatottjával. Márpedig a Fradiból a tunéziai Aissa Laidouni, valamint a marokkói Samy Mmaee és Ryan Mmaee is emiatt hiányzott, s tovább is jutottak csapatukkal a csoportkörből, így januárban várhatóan már nem is számíthat rájuk a klubjuk.

De kezdjük azzal az Üllői út téli történéseinek összefoglalását, hogy a csapat januárban új vezetőedzővel, az osztrák Peter Stögert váltó, orosz Sztanyiszlav Csercseszov és stábja (melyben az NB I-ben nem szokványos módon öt külföldi szakember is helyet kapott) irányításával kezdte el a munkát. Ilyenre, mármint téli edzőváltásra 2013 decembere óta nem volt példa a klubnál, akkor a holland Ricardo Monizt váltotta a német Thomas Doll.

A magát demokratikus diktátornak valló szakvezető azzal indított a Fradinál, hogy innentől mindenki felejtse el a „probléma” szót, az ugyanis az ő szótárában nem szerepel. Majd nem sokkal később bejelentette a klub, hogy a koronavírusos megbetegedések miatt lemondták a tervezett spanyolországi edzőtábort, így a svájci St. Gallen, a Lugano és a kolozsvári CFR helyett végül csak a Dunaszerdahellyel mérkőztek meg a ferencvárosiak a felkészülés során, és múlt héten 2–0-s vereséget szenvedtek.

Alighanem túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a koronavírus a 2020-as megjelenése óta nem okozott annyi gondot a Fradinál, mint ezen a télen. Korábban beszámoltunk róla, hogy Myrto Uzuni, Franck Boli, Stjepan Loncar és Muhamed Besic is pozitív teszteredményt produkált, de ők azóta már visszatértek a csapatba, ám még a dunaszerdahelyi meccs után is arról beszélt Csercseszov, hogy tíz játékosa karanténba került, hárman pedig az Afrika-kupán szerepelnek. (Pontosan nem tudni, kik kapták még el a vírust a Fradiból, viszont a DAC ellen Bogdán Ádám, Adnan Kovacevic, Tokmac Nguen, Kristoffer Zachariassen, Vécsei Bálint, Somália és a régóta sérült Sigér Dávid sem szerepelt.) Ott volt ellenben a DAC ellen a cseh élvonalból igazolt nigériai csatár, az ősszel a Dynamo Ceské Budejovicében 19 bajnokin kilenc gólt szerző Fortune Bassey, és Csercseszov rögtön meg is jegyezte, jó konkurenciát jelent majd Franck Boli mellett a csatársorban (mivel a jelenleg az Afrika-kupán szereplő, de amúgy is sérüléssel is bajlódó Ryan Mmaee-val egyelőre nem számolhat).

Ezek után azért kérdéses, milyen formában várja a listavezető a rajtot. A Fradi csütörtökön a 4. fordulóból elhalasztott, Puskás Akadémia elleniidegenbeli meccsel kezdi a tavaszt, majd vasárnap az Újpest elleni derbivel folytatja.

A FERENCVÁROS TÉLI FELKÉSZÜLÉSE
Edzőtábor:
koronavírusos játékosok és stábtagok miatt lemondták a spanyolországi Marbellába tervezett edzőtábort.
Felkészülési mérkőzés
Január 19., 16.30: DAC (Dunaszerdahely, szlovákiai)–Ferencváros 2–0

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A FERENCVÁROSNÁL
Érkezők:
Fortune Bassey (nigériai, Dynamo Ceské Budejovice – Csehország)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők: Roko Baturina (horvát, Lech Poznan – Lengyelország)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:

Kiszemeltek:
Távozók:
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: –

 

Rafal Makowski Kisvárdán folytatja (Fotó: kisvardafc.hu)
Rafal Makowski Kisvárdán folytatja (Fotó: kisvardafc.hu)

 

KISVÁRDA: ERŐS MARADHAT A CSAPAT – BUMBÁVAL A SORBAN

Egy ideig kérdésesnek tűnt, ki irányítja majd tavasszal az őszi szezon meglepetéscsapatát, a 2. helyen álló Kisvárdát, miután Erős Gábort csak decemberig bízták meg a feladattal, amikor Joao Janeiro a DAC-hoz távozott. Sokáig Adrian Mutu tűnt befutnak, aki decemberben a helyszínen nézte meg a Fehérvár elleni bajnokit, ám december 24-én végül azt közölte a klub, hogy Erős Gábor tavasszal is folytathatja a munkát vezetőedzőként.

A Kisvárda azon kevés gárda közé tartozott, melyeknek nem húzta teljesen keresztbe a téli felkészülési tervét a koronavírus, Dombó Dávidék ugyanis el tudtak utazni a törökországi edzőtáborba, ahol három meccset játszottak, a koszovói KF Dukagjinit megverték, az azeri Neftci Bakival ikszeltek, a cseh Baník Ostravától pedig 1–0-s vereséget szenvedtek. A három mérkőzésen négy gólt szereztek, hármat kaptak.

A keretből a középpályás Lucas Diósgyőrbe került kölcsönbe, érkezett viszont a Slask Wroclawból az ugyancsak középpályás, 25 éves lengyel Rafal Makowski, valamint a távozó harmadik számú kapus, Németh Márk helyett az ukrán Mihajlo Hotra. Továbbá örülhetnek az együttes szurkolói, hogy Révész Attila korábbi fenyegetésével ellentétben a jelek szerint mégsem irányítja az NB III-as csapathoz a Fehérvár által megkeresett Claudiu Bumbát (a román középpályásnak a nyáron lejár a szerződése és nem hosszabbít Várdán), aki ott volt a téli felkészülési találkozókon, sőt gólt is szerzett.

A Kisvárda Debrecenben kezdi a tavaszi szezont, majd a Honvédot fogadja, utána pedig kétszer is Újpestre látogat, előbb a Magyar Kupában, aztán a bajnokságban is.

A KISVÁRDA MASTER GOOD FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Edzőtábor:
Side (Törökország), január 12–22.
Felkészülési mérkőzések
Törökországban
Január 14.: Kisvárda–Neftci Baki (azeri) 2–2 (Bumba, Camaj)
Január 18.: Kisvárda–Baník Ostrava (cseh) 0–1
Január 21.: Kisvárda–KF Dukagjini (koszovói) 2–0 (Melnik, Mesanovic)

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS KISVÁRDÁN
Érkezők:
Rafal Makowski (lengyel, Slask Wroclaw – Lengyelország), Mihajlo Hotra (ukrán, FK Uzshorod – Ukrajna)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:

Kiszemeltek:
Távozók: Jelena Richárd (FK Csíkszereda – Románia,
kölcsön után végleg), Németh Márk
Kölcsönbe távozók: Lucas
(brazil-magyar, Diósgyőri VTK)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: –


A Puskás Akadémia Spanyolországban készült a tavaszi szezonra (Fotó: pfla.hu)
A Puskás Akadémia Spanyolországban készült a tavaszi szezonra (Fotó: pfla.hu)

PUSKÁS AKADÉMIA: ERŐSÍTÉS A JOBB OLDALON

A 3. helyen telelő Puskás Akadémia a Ferencvárossal ellentétben el tudott utazni a spanyolországi Marbellába, viszont a tervezett három helyett végül csak két edzőmeccsen léphetett pályára. Hornyák Zsolt vezetőedző azonban így is értékes tapasztalatokat gyűjthetett a belga élvonalban 2. helyen álló FC Bruges és az ősszel az Európa-konferencialiga csoportkörében szerepelt gibraltári Lincoln Red Imps ellen.

Előbbi mérkőzést 1–0-ra elveszítették, utóbbi viszont 3–0-ra megnyerték a felcsútiak, akiknél mindkét alkalommal kezdőként szerepelt a téli egyetlen új szerzemény, a Honvédtól érkező, jobbhátvédként és jobb oldali középpályásként is bevethető, belga-algériai Mohamed Mezgrani.

Az InStat Sport statisztikái alapján a Puskás Akadémia az őszi idényben a jobb oldali támadásokban kevésbé volt hatékony, ugyanis a jobb szélről vezetett akcióknak csak a nyolc százaléka zárult lövéssel (a középső támadások esetében 13, a bal szélről pedig 11 volt ez a szám), ami a teljes NB I-es mezőnyben is nagyon alacsonynak számít (csak a Gyirmót, a DVSC és a ZTE produkált ennél is alacsonyabb mutatót). Így érhető, hogy ezen az oldalon kíván erősíteni a csapat. Ezt a célt szolgálhatja a zalaegerszegi kölcsönből visszatérő szélső, az ősszel 17 bajnokin két gólt és öt gólpasszt jegyző Skribek Alen is.

Tóth Balázs klubigazgató a napokban a Nemzeti Sportnak elmondta, mivel a nemzetközi kupaszereplés kiharcolása a céljuk, szükség van minőségi külföldi futballisták szerződtetésére. Ugyanakkor hosszú távon a magyar fiatalokkal is számolnak, decemberben és januárban hét tehetséggel is új szerződést kötöttek: Komáromi György, Skribek Alen, Corbu Marius, Kiss Norbert, Farkas Bendegúz, Mayer János és Gazdag Vajk is aláírt.

A Puskás Akadémia már csütörtökön, a Ferencváros ellen lemérheti, mennyit jelent a pályán a külföldi edzőtábor az itthon maradt fővárosiakkal szemben, majd vasárnap jön az újabb rangadó a Fehérvár ellen – ebben az idényben még egyik gárda ellen sem győztek a felcsútiak, mindkettővel döntetlent játszottak.

A PUSKÁS AKADÉMIA FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Edzőtábor:
Marbella (Spanyolország), január 4–15.
Január 8. Puskás Akadémia–FC Bruges (belga) 0–1
Január 11. Puskás Akadémia–Lincoln Red Imps (gibraltári) 3–0 (Komáromi 2, Favorov)

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A PUSKÁS AKADÉMIÁNÁL
Érkezők:
Mohamed Mezgrani (belga-algériai, Budapest Honvéd)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők: Skribek Alen (ZTE FC), Tamás Nándor (Sepsi OSK – Románia)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: Kiss Norbert, Farkas Bendegúz, Pécsi Ármin

Kiszemeltek:
Távozók:
Kölcsönbe távozók: Papp Kristóf (Budaörs), Posztobányi Patrik (ZTE FC)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Géresi Krisztián (Mol Fehérvár)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

AZ NB I JANUÁRI FOLYTATÁSA
A 4. FORDULÓBÓL ELMARADT MÉRKŐZÉS
Január 27., csütörtök
18.30:
Puskás Akadémia–Ferencváros

18. FORDULÓ
Január 29., szombat
14.30:
Paksi FC–Zalaegerszegi TE FC (Tv: M4 Sport)
17.00: Debreceni VSC–Kisvárda (Tv: M4 Sport)
19.30: Budapest Honvéd–Gyirmót FC Győr (Tv: M4 Sport)
Január 30., vasárnap
13.00:
Puskás Akadémia–Mol Fehérvár FC (Tv: M4 Sport)
15.15: Mezőkövesd–MTK Budapest (Tv: M4 Sport+)
20.00: Újpest FC–Ferencváros (Tv: M4 Sport)

 

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 16 11 2 3 32–12 +20 35
2. Kisvárda 17 10 4 3 31–17 +14 34
3. Puskás Akadémia 16 9 4 3 25–18 +7 31
4. Mol Fehérvár 17 8 5 4 23–18 +5 29
5. Zalaegerszegi TE 17 6 5 6 25–33 –8 23
6. Mezőkövesd 17 6 4 7 19–27 –8 22
7. Paksi FC 17 6 3 8 42–36 +6 21
8. Budapest Honvéd 17 6 2 9 30–32 –2 20
9. Debreceni VSC 17 4 6 7 30–29 +1 18
10. Újpest FC 17 4 5 8 24–30 –6 17
11. MTK Budapest 17 4 3 10 13–31 –18 15
12. Gyirmót FC Győr1735917–28–1114
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik