Mese a negyvennégy találatról – Karim Benzema 34 évesen a csúcsra ért

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2022.07.15. 14:53
null
Csillagos ötös – 2014, 2016, 2017, és 2018 után 2022-ben is elhódította a Real Madriddal a Bajnokok Ligája-trófeát <br />(Fotók: AFP)
Nem esett kétségbe Cristiano Ronaldo távozása miatt, inkább átvette a vezérszerepet, és a gyorsan változó csatársor minden tagjával megértette magát. A 2021–2022-es idényre végképp kiteljesedett a játéka. A Karim Benzema pályafutását bemutató sorozatunk utolsó epizódjában összegezzük, miért is számít a Real Madrid francia csatára idén a France Football Aranylabdája fő várományosának.

Sorozatunk második részét – mielőtt áttértünk volna Karim Benzema válogatottbeli szereplésére – ott fejeztük be, hogy a 2018-ban, a zsinórban elnyert három BL-serleg után Cristiano Ronaldo a Juventushoz távozott. Akkor sokan úgy gondolták, a portugál klasszis nélkül összeomolhat a királyiak támadójátéka, hiszen átlagban idényként 50 gólt kellett valahogy pótolni (kilenc év alatt 450-szer volt eredményes Ronaldo)! Ez már csak azért is lehetetlennek tűnt, mert a portugál helyére nem hozott – hogyan is hozhatott volna? – hasonló kaliberű játékost a Real Madrid. Igazából nem is nagyon erősített csatárposzton, visszarendelte a Deportivo La Corunának kölcsönadott saját nevelésű támadóját, a 19 éves Federico Valverdét, aki aztán gyakran inkább középpályásként kapott szerepet, megvásárolta a brazil Flamengótól a 18 éves Vinícius Júniort, aki tehetséges volt, de egyértelműen látszott rajta, hogy még nem kész játékos, és első idényében még biztosan nem lehet vele a kezdőcsapatban tervezni. Ott volt még Gareth Bale, akivel már akkor is inkább csereként számoltak, továbbá Lucas Vázquez és Marco Asensio. No meg a 30 éves Benzema. Úgy tűnt, nem a legütősebb felhozatal egy BL-címvédőnél. Nem lehet azt mondani, hogy a klub vezetősége nagyon megkönnyítette volna a három év után három BL-serleggel távozó Zinédine Zidane utódja, Julen Lopetegui dolgát.

Kevesen hitték, hogy ebben a csapatban Benzemára főszerep várhat. CR7 utolsó madridi idényében – valamennyi sorozatot figyelembe véve – 44 gólt termelt, míg Benzema 12-t (a bajnokságban például csak ötöt, 32 meccsen). Az azt megelőzőben sem sokkal többet, 19-et. Elmúlt 30 éves, és azt lehetett jövendölni, hogy a csillaga leáldozóban. Ronaldóval együtt érkezett a csapathoz még 2009-ben, és végig az ő árnyékában volt. Ideje elkezdeni keresni az ő utódját is? Benzema viszont úgy gondolta: ideje kilépni az árnyékból a napfényre.

A Ronaldo utáni első idényben (2018–2019) máris ő lett a csapat házi gólkirálya 30 találattal. Az előző idénybeli 12-höz képest 30 gól – markáns javulás. Ebből 21 a bajnokságban született. Noha csapatszinten ez az idény még nem hozott sok sikert, a La Ligában csak bronzérmes lett a Real Madrid, amely a BL-ben már a nyolcaddöntőben elvérzett a fiatal Ajax ellen. Benzemával azonban az történt, amire kevesen számítottak. Nemhogy hitehagyott lett Zidane és Ronaldo távozása után, éppen ellenkezőleg: felvillanyozta a lehetőség, tetterővel töltötte el a felelősség érzése, a vállára nehezedő nyomás pedig nem stresszelte, hanem inkább inspirálta.

És a következő idényben jött újabb 27 gól, és már klubrekordokat kezdett ostromolni. Ezek közül az egyikben már-már mágikusan ér egybe a dicső múlt és a dicső jelen: 2020. június 18-án, a Valencia elleni spanyol bajnokin – amelyen egyébként is pályafutása legszebb góljainak egyikét szerezte a francia center, a maga által felpörgetett labdát a jobb felső sarokba küldve –, az Alfredo Di Stéfano nevét viselő stadionban (a Santiago Bernabéu Stadion éppen felújítás alatt volt) érte utol a klub örök góllövőlistájának ötödik helyén Puskás Ferencet, 243. madridi gólját szerezve.

Ebben, a világjárvány miatt szétszakított 2019–2020-as idényben újra spanyol bajnok lett, immár ismét honfitársa, Zinédine Zidane vezetőedzői irányítása alatt, aki a Real Madrid klublegendájának nevezte Benzemát, és Cristiano Ronaldóhoz hasonlította.

BENZEMA 44 GÓLJA ÉS 15 GÓLPASSZA A 2021–2022-ES SZEZONBAN




Benzema pedig erre is rá tudott tenni még egy lapáttal, a 2020–2021-es bajnokságban hárommal megint több gólt szerzett, 30-at, és így sorozatban harmadszor lett a csapat házi gólkirálya – de ez semmi ahhoz képest, amit a legutóbbi, 2021–2022-es idényben művelt!

Talán jó hatással volt rá, hogy Sergio Ramos Párizsba szerződésével ő lett a helyettes csapatkapitány, és 33 éves kora ellenére 2023-ig szóló, újabb szerződést írhatott alá.

A 2015 után újra Carlo Ancelotti vezetőedző irányította madridiak az Alavés elleni idegenbeli sikerrel kezdték el a La Liga-idényt, ezzel rögtön a tabella élére álltak, és ott is maradtak végig. Szeptemberben Benzema viselte a csapatkapitányi karszalagot, amikor három gólt szerzett a Celta Vigo ellen, így Raúl González óta (2008) ő volt az első mesterhármast szerző Real Madrid-csapatkapitány. Noha a BL csoportkörében hazai pályán arcpirító vereséget szenvedett a spanyol együttes a sorozatban újonc moldovai Sheriff Tiraspoltól, az egyetlen gólt Benzema jegyezte, aki így a futballtörténelem első játékosa lett, aki egymást követő 17 BL-idényben betalált. Még ugyancsak a csoportkörben, a Sahtar Doneck ellen ő szerezte a Real Madrid történetének 1000. BEK-/BL-gólját is. Egyben megszerezte 291. és 292. madridi gólját, amivel már Santillanát is maga mögé utasította, és minden idők negyedik legeredményesebb Real Madrid-játékosa lett. Novemberben, a Sevilla elleni góljával pedig ő lett a tétmeccseken legtöbb gólt szerző francia futballista a világon, megelőzve Thierry Henryt.

A párizsi BL-döntőben többször megforgatta Trent Alexander-Arnoldot
A párizsi BL-döntőben többször megforgatta Trent Alexander-Arnoldot


Persze ezek a rekordok nem feltétlenül egy adott idényen belüli kiválóságát jelzik, hiszen mindnek előzménye volt – ettől függetlenül ebben az évadban tényleg extrát nyújtott. Noha már az ősszel is 15 gólt ért el a bajnokságban és ötöt a BL-ben, a tavasszal még nagyobb sebességre kapcsolt.
Különösen a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában parádézott. Miután Cristiano Ronaldo 2018-as távozása óta nem tudott döntőbe sem jutni a sorozat rekordgyőztese, és a nyolcaddöntő első mérkőzésén úgy kapott ki 1–0-ra Párizsban, hogy nem volt kaput eltaláló lövése, illetve a madridi visszavágón is vezetett a PSG, Benzema kezébe vette az irányítást. Ő hozott fordulatot a meccsbe azzal, hogy megzavarta Gianluigi Donnarumma kapust, és ebből a helyzetből a kapuba talált, aztán még kétszer mattolta a klasszis olaszt. Tizenhét (!) perc alatt szerzett mesterhármast, megfordítva a párharcot, és továbbjuttatva csapatát (34 évesen vagy idősebben még senki sem jegyzett mesterhármast a BL-ben). Ráadásul eljutott 309 gólig Real-mezben, így már Alfredo Di Stéfanót is megelőzte, s a harmadik helyre lépett fel a klub örökranglistáján.

A Chelsea elleni BL-negyeddöntőben folytatódott a Benzema-varázslat. Az első, londoni meccsen a francia mesterhármasával győzött 3–1-re a Real, tulajdonképpen valós helyzetek nélkül szerzett három gólt, óriási egyéni hozzáadott értékkel. A visszavágón pedig megint ő lépett elő, amikor baj volt, 1–3 után a hosszabbításban ő fejelte be a továbbjutást jelentő gólt. Négy meccsen hét gól az egyenes kieséses rendszerben – és még nem volt vége! Érkezett újabb két Benzema-találat a Manchester City elleni elődöntő első meccsén, a 4–3-as vereség során, majd hazai pályán, a rendes játékidő 2–1-e utáni hosszabbításban ismét ő döntötte el tizenegyesével a párharc sorsát. Az egyenes kieséses meccseken tíz góllal járult hozzá a döntőbe jutáshoz – erre sem volt még senki képes.

A madridi Plaza de Cibelesen volt mit ünnepelnie Benzemának és Ancelottina
A madridi Plaza de Cibelesen volt mit ünnepelnie Benzemának és Ancelottina


A Liverpool elleni párizsi döntőben ugyan már nem talált be, de megtette helyette Vinícius Júnior, így Benzema ötödször emelhette magasba a BL-serleget, és 15 góllal lett az elitliga gólkirálya. A bajnoki cím is meglett ebben az idényben, ott 27 gólt ért el, az is újra gólkirályi címet jelentett. Cristiano Ronaldo utolsó madridi idényében 44 gólt szerzett a tétmérkőzéseken, Bajnokok Ligáját nyert a Real Madriddal, és 15 góllal ő lett a BL gólkirálya. Négy évvel később korábbi csatártársa, Karim Benzema ért el ugyanúgy 44 gólt az idényben, a BL-győzelem mellett bajnoki címre is vezette a csapatot, és a BL gólkirálya lett, szintén 15 találattal.

Meg tudja valaki indokolni, hogy miért ne Karim Benzema kapja meg idén az Aranylabdát?

(VÉGE)

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. július 9-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik