Aranylabdások árnyékában – Mourinho lustának, Blanc túlsúlyosnak találta Benzemát

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2022.07.01. 15:13
null
Amikor Karim Benzemát 2009-ben bemutatták a Real Madridnál, még „csak” 9 BL-trófeája volt a klubnak – ma már 14… <br />(Fotók: AFP, Getty Images)
Együtt érkezett vele Cristiano Ronaldo és Kaká, a posztján pedig ott volt Gonzalo Higuaín. José Mourinho figyelmeztette, hogy a tehetség nem minden, Laurent Blanc pedig kövérnek minősítette. Ráébredt, hogy sokkal keményebben kell melóznia. Az immár szintén Aranylabda-aspiráns Karim Benzema életútját bemutató sorozatunk második részében madridi időszakának első évtizedét idézzük fel.


Amikor a Real Madrid hív valakit, a futballista általában jobb csapatba kerül, a klubváltása szakmai előrelépést jelent. Nem ez volt a helyzet 2009 nyarán, amikor a királyi gárda átcsábította Karim Benzemát az Olympique Lyontól. Akkor a Real Madrid sorozatban ötödször bukott el a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában az első akadályban, vagyis a legjobb tizenhat között, míg a fénykorát élő Lyon sorozatban hat éve volt ott legalább a nyolcaddöntőben, és kétszer túl is jutott rajta. Szakmai érv tehát nem szólt a váltás mellett – a 35 millió eurós (végül 41 millióra emelkedett a különböző bónuszok miatt) vételár annál inkább.

Ám ez az összeg, sőt maga az átigazolás sem rengette meg a világot. Merthogy Florentino Pérez madridi klubelnök is pontosan tisztában volt vele, csapata egymás után ötször maradt szégyenben a BL-nyolcaddöntőben, a nagy rivális Barcelona pedig négy év alatt másodszor nyerte meg a legrangosabb sorozat trófeáját, és a spanyol bajnokságban is trónra lépett. A presidente az asztalra csapott: azon a 2009-es nyáron szerződtette a Manchester Unitedtől 94 millió euróért a friss aranylabdás Cristiano Ronaldót, az AC Milantól pedig 67 millióért az előző aranylabdás Kakát. Mivel az új igazolásokat egyszerre mutatták be a Santiago Bernabéu Stadionban, finoman szólva sem Benzema volt a reflektorfényben.

Bár a nyári felkészülési mérkőzéseken Raúl Gonzálezzel holtversenyben ő lett a csapat házi gólkirálya, a kispadon töltötte az őszi szezon nagy részét, mivel Manuel Pellegrini vezetőedző a középcsatárposzton Gonzalo Higuaínt favorizálta. Nem indult diadalmasan a madridi történet Benzemának, a spanyol sajtó is sokat bírálta, mondván, nem akar beilleszkedni, nem barátkozik a csapattársaival, nem tanul spanyolul sem, idejét leginkább a lyoni sleppjével tölti. Hamar kikiáltották az „új Nicolas Anelkának”, aki meglehetősen viharos időszakot töltött Madridban. Honfitársának, Zinédine Zidane-nak kellett megvédenie: „Két hónapig engem is csak kritizáltak. Benzema tehetsége is érvényesülni fog.”

2009: az Olympique Lyontól került a Real Madridhoz, amelyben sztárok közé került
2009: az Olympique Lyontól került a Real Madridhoz, amelyben sztárok közé került

December 5-én Rafael van der Vaart cseréjeként lépett pályára, és ő szerezte a harmadik gólt az Almería ellen 6–0-ra megnyert bajnokin. A meccs után reagált a kritikára, kijelentve: „Mondhatom, hogy most már beilleszkedtem a csapatba, és igen, jobban kellett alkalmazkodnom is. Új otthonom van, és tanulok spanyolul, hogy jobban megértessem magam a csapattársaimmal.” De a kezdőcsapatba csak Higuaín január eleji sérülését követően került be, majd az argentin felépülését követően vissza kellett ülnie a padra. Így aztán nem meglepő, hogy a Madridban eltöltött eddigi 13 idénye közül az elsőben hozta a legvisszafogottabb számokat, akkor játszotta a legkevesebb meccset, mind­össze 33-at minden sorozatot figyelembe véve, és ez volt az egyetlen madridi évada, amelyben tíz gól alatt maradt, nyolcszor a La Ligában, egyszer a BL-ben volt eredményes. A BL nyolcaddöntőjében pedig talán el is gondolkodott, hogy érdemes volt-e váltania: éppen a Lyon volt a Real Madrid ellenfele, és 2–1-es összesítéssel a franciák jutottak tovább, akik aztán a legjobb négy közé is bejutottak (de ő szerezte az egyetlen madridi gólt, egy perccel azután, hogy beállt Emmanuel Adebayor helyére).

Úgy tűnt, második idényére kedvezőbb helyzetbe kerülhet, mivel a klubikon, Raúl González elhagyta Madridot, a Schalke játékosa lett, Kakának pedig ugyancsak csalódást keltő újoncidénye volt a Bernabéuban. Ám az edzőváltás utáni első sajtótájékoztatók egyike hideg zuhanyként érte a franciát, az új főnök, José Mourinho úgy fogalmazott: „Benzemának meg kell értenie, hogy a tehetség önmagában nem elég, a Real Madridnak olyan csatárra van szüksége, akiben ég a tűz, nem egy kedvetlenre.” Erre tett rá egy jó nagy lapáttal a francia válogatott szövetségi kapitánya, Laurent Blanc, aki azt mondta: „Benzema nem szeret melózni, és le is kellene kicsit fogynia, hogy kiaknázza a benne lévő lehetőségeket.”

EGY KIS BENZEMA-GÓLPARÁDÉ

Mourinho kétcsatáros rendszerében Cristiano Ronaldo és Higuaín volt a két ék, Benzema újfent a kispadra szorult. Ám az argentin novemberi súlyos hátsérülése miatt újra megkapta a lehetőséget – és ezt már megragadta. A BL-ben betalált az Ajax kapujába, majd az Auxerre ellen megszerezte első madridi mesterhármasát, nem sokkal később pedig a Király-kupában is triplázott a Levante kárára (8–0). A Király-kupában sokat tett a döntőbe jutásért, a Sevilla elleni elődöntő első meccsét az ő góljával nyerték meg 1–0-ra. Higuaín hosszú kiesése miatt februárban visszahozták kölcsönből Adebayort, de Benzema már nem volt hajlandó átadni a helyét, a bajnokságban nyolc forduló alatt tíz gólt szerzett, a BL-nyolcaddöntőben pedig eljött a revans ideje a Lyonnal szemben, ezúttal 4–1-es összesítéssel a Real Madrid jutott tovább, Benzema először szerzett gólt ellenfélként a Stade de Gerland-ban.

Megvetette a lábát a kezdőcsapatban, és elhódította első trófeáját is a Király-kupa megnyerésével (a Barca ellen hosszabbításban 1–0), és csaknem megháromszorozta első idényében szerzett góljai számát, 26-szor volt eredményes, az együttesből nála többször csak CR7. Ám a Barcelona sorozatban harmadszor is megnyerte a bajnokságot, és elvitte a BL-trófeát is Londonból, az elődöntőben éppen a Real Madridot búcsúztatva.

Mourinho kiadta a jelszót: bajnokságot kell nyerni! Sikerült is, és Benzema fantasztikus teljesítménnyel járult hozzá, immár stabil kezdőként: a La Ligában 34 meccsen 21 gólt szerzett, a BL-ben 11 mérkőzésen hetet, az idényben minden sorozatban összesen 32-szer volt eredményes, a legutóbbi, 2021–2022-es évadot leszámítva akkor volt a legtermékenyebb. Mindenki Mourinhót éltette, amiért „feltámasztotta” Benzemát, a portugál vezetőedző azonban maga cáfolta ezt, és az érdemet a csatárnak tulajdonította. Kiderült ugyanis, hogy Benzema megfogadta Blanc tanácsát, és a nyarat az olaszországi Meranóban, egy klinikán töltötte, amelyen súlycsökkentő kezelésen esett át, és az izomtömegét is növelte. Az idény rajtján nyolc kilóval könnyebb volt, mint az előző kiírás végén.

José Mourinho lustának tartotta, úgy vélte, nem elég elhivatott, nincs benne tűz
José Mourinho lustának tartotta, úgy vélte, nem elég elhivatott, nincs benne tűz


Ez, a 2011–2012-es évad hozta el az áttörést. Ettől fogva Benzemát nem lehetett tovább Higuaín cseréjének nevezni, egyenrangúvá vált. A következő idényben mindketten 19-szer voltak kezdők a bajnokságban, hatszor-hatszor a BL-ben, az argentin összesen 18, a francia 20 gólt ért el. És az idény végén Higuaín el is igazolt Nápolyba, Benzema megnyerte a csapaton belüli harcot a középcsatár pozíciójáért, továbbá a négy évvel korábban vele együtt érkező Kaká is jelentős presztízsveszteséggel ment vissza Milánóba, azóta akárkit is szerződtetett támadónak a Real Madrid, egy biztos: ő maradt a 9-es.

A 2012-es bajnoki cím után a következő lépés nem is lehetett más, mint a BL-győzelem, hiszen 2002 óta szomjazta már a klub a tizediket, vagyis a „La Décimát”. De már nem José Mourinhóval, hanem az olasz Carlo Ancelottival. A 2013–2014-es idényre összeállt a legendássá váló, BBC fantázianevű csatársor Gareth Bale-lel, Benzemával és Cristiano Ronaldóval, a Lisszabonig tartó nagy menetelésből a francia öt góllal vette ki a részét, az egyenes kieséses szakaszban a Galatasaray és a Borussia Dortmund ellen volt eredményes. Az Atlético Madriddal vívott döntőben ugyan nem, de kárpótolta érte az óriási serleg, amelyet klubja tizedszer, ő maga először emelhetett fel.

Zinédine Zidane mindig támogatta, kiállt mellette, amikor kritizálták
Zinédine Zidane mindig támogatta, kiállt mellette, amikor kritizálták


A finálé után újabb, ötéves szerződést adott neki a Madrid, és nem volt megállás. Zinédine Zidane-nal következtek az újabb BL-diadalok, 2016 és 2018 között három év alatt három, és láthattunk Benzema-gólt is a döntőben: 2018-ban, Kijevben ő törte meg a jeget az 51. percben, amikor Loris Karius Liverpool-kapus kidobásába szemfülesen belelépett, a spanyolok aztán 3–1-re nyertek.

Benzema úgy érezhette, a csúcson van 31 évesen, a Real Madridban töltött kilencedik éve után: két bajnoki cím és négy BL-trófea volt már a zsákban.

Egy szívfájdalma volt csak, de az sajgó: a kijevi BL-döntő után néhány héttel rajtolt a 2018-as világbajnokság Oroszországban. A legjobb francia csatár nélkül...

2014, Lisszabon: először csodálhatta meg a Bajnokok Ligája trófeáját
2014, Lisszabon: először csodálhatta meg a Bajnokok Ligája trófeáját


(A következő részben: Szexvideobotrány és válogatottság)

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. június 25-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik