Képes Sport
BODNÁR ZALÁN 2022.06.24 17:26 Frissítve: 2022.06.24 17:26

„Ne nevess, azért jöttem, hogy elvegyem a helyed!” – Karim Benzema és lyoni évek

Huszonnégy évvel Zinedine Zidane 1998-as megkoronázása után lehet újra „hazai” aranylabdás: a France Football 1956-ban életre hívott rangos egyéni díjának idei várományosa a Real Madrid fantasztikus tavaszi BL-menetelésének hőse, Karim Benzema. Az élete legjobb idényét maga mögött tudó 34 éves csatár pályájáról szóló új sorozatunk első részében lyoni időszakát idézzük fel.

Tehetséges volt és szorgalmas, de őszintén szólva senki sem gondolta, hogy ilyen sokra viszi majd” (Fotók: Imago Images)


A Bajnokok Ligája párizsi döntőjének Real Madrid–Liverpool párosítása igencsak megosztotta a semleges futballszurkolókat világszerte. Nem tudjuk, hány, de bizonyára nagyon kevés olyan város(rész) van a világon, ahol kivétel nélkül mindenki a Real Madridért szorított, természetesen Madrid sem tartozik közéjük. Egyről azonban biztosan tudunk: a Lyon melletti, a Métropole de Lyon különleges státusú nagyvároshoz tartozó Bron Terraillon település mind a 42 ezer lakosa a Real Madridnak szurkolt azon az estén, hiszen ott született 1987. december 19-én, és ott nőtt fel Karim Benzema, akit Bronban szinte szentként imádnak (holott minden ő, csak nem szent, de erről majd a harmadik részben...).

„Minden gyerek ő akar lenni, ő a mi hősünk – mondta Benzemáról első ifjúsági edzője, Frédéric Rigolet a brit SunSport 2022 áprilisi riportjában. – Amikor csak teheti, visszajön a városba, a családja továbbra is itt él, nem játssza meg magát, egy közülünk. Mindig hoz magával néhány tucat futballcipőt, és megkér minket, hogy osszuk szét azok között, akik a legjobban rászorulnak, dedikál néhány mezt, ott segít, ahol tud. A sógorának van egy falatozója, ott szokott velünk meccset nézni.”

A nagy kiterjedésű lyoni külvárosi területen Bron Terraillon is az 1960-as években népesült be, amikor ott jutottak letelepedési lehetőséghez a volt francia gyarmatokról érkező észak-afrikai menekültek, különösen az 1962-ben véget érő algériai háború után. A metróvonalakon túli elhanyagolt külváros azóta is a bűnözés melegágya, aki teheti, elkerüli, de – ilyen a szülőföld – Benzemának nincs kedvesebb hely sehol a világon. Karim édesanyja, Wahida Lyonban született és nőtt fel, de apja, Hafid Északkelet-Algériának abból a részéből emigrált Franciaországba, mint Zinédine Zidane szülei. A nyolcgyerekes családba négy fiú és négy lány született.

Kilencéveen került a Lyonhoz, 18 évesen kapott profi szerződést, 34 évesen pedig már vlágsztár


A házuktól alig ötven méterre található Benzema első klubja, a Bron Terraillon SC pályája, amelyhez nyolcévesen igazolt. Amíg a klubnál volt, barátai Cocónak becézték, és miután két gólt szerzett egy U10-es meccsen az Olympique Lyon akadémiája ellen, felkeltette a város legnagyobb klubjának figyelmét. Serge Santa Cruz elnök először elutasította az érte tett ajánlatot, de Benzema szüleinek kérésére mégis elengedte a tehetséges fiút az OL-hez. „Alacsony, sovány, csendes gyerek volt, a bátyjának sokkal jobb testi adottságai voltak  – idézte fel első edzője, a már említett Frédéric Rigolet. – Csak akkor szólalt meg, ha nagyon muszáj volt. Leginkább a labdával barátkozott. Amikor véget ért az edzés, vette a labdáját, és egy falnak rugdosva gyakorolt még órákig. Még tizennégy-tizenöt évesen, már a Lyon játékosaként is visszajött edzések után ahhoz a falhoz egyedül rugdosni a labdát. Tehetséges volt és szorgalmas, de őszintén szólva senki sem gondolta, hogy ilyen sokra viszi majd.”

A Lyon akadémiáján annak ellenére kollégiumi férőhelyet kapott, hogy azt csak a várostól messze lakó gyerekeknek szokták biztosítani, Karim szülei azonban kikönyörögték, mert így szerették volna megvédeni fiukat a Bron Terraillonban a tizenévesekre leselkedő veszélyektől, a bűnözéstől, az utcai bandáktól, a drogoktól.


A Lyon akadémiáján „diszkrét és tisztelettudó” diákként emlékeznek rá, aki a kezdetektől jól teljesített a pályán, labdaszedő lehetett a felnőttek meccsén, és gyakran magasabb korosztályban léphetett pályára. Miután az U16-os bajnokságban 38 góljával országos gólkirály lett, a 2004–2005-ös idényre felkerült az OL tartalékcsapatába, amely a francia negyedosztályban szerepelt. Úgy lett házi gólkirály tíz találatával az idény végén a második helyen végző csapatban, hogy csak az őszi szezonban lépett pályára. Merthogy a teljesítménye olyan meggyőző volt, hogy a tavaszt már az első csapatnál tölthette, a vezetőedző, a legendás Paul Le Guen nem várt tovább vele, hogy bedobja a mély vízbe. Már 2005. január 15-én bemutatkozhatott a Ligue 1-ben a Metz ellen, s csereként beállva gólpasszal járult hozzá a 2–0-s győzelemhez. Még abban a hónapban aláírta első profi szerződését. A Jean-Michel Aulas elnök vezette, aranykorát élő klub éppen sorozatban negyedik bajnoki címére hajtott, és Benzemának olyan csapattársai voltak, mint Michael Essien, Florent Malouda, Éric Abidal, Sylvain Wiltord. A 17 éves fiúnak a nagycsapathoz kerülve beavatási szertartáson is át kellett esnie, és miközben halk, motyogós előadásán harsányan nevettek társai, váratlanul elhallgatott, és határozottan, vészjóslóan azt mondta egyiküknek: „Ne nevess, azért jöttem, hogy elvegyem a helyed!”

Nem kellett sok idő hozzá, hogy a „fenyegetés” valósággá váljon. Abban a szezonban ugyan csak hatszor léphetett pályára, és gólt még nem szerzett, de máris francia bajnoknak mondhatta magát. A következő idényben – már Gérard Houllier irányítása alatt – vissza-vissza kellett még játszania a tartalékcsapatba, mivel a brazil Fred személyében sztárcsatárt szerződtetett a klub, de 13 meccs jutott neki a felnőttek között is. És megszerezte első élvonalbeli gólját is 2006. március 4-én az Ajaccio ellen 3–1-re megnyert bajnokin, előtte eredményes volt már a Bajnokok Ligájában, 2005 decembe­rében a norvég Rosenborg ellen (2–1), első dupláját pedig a Francia Kupában szerezte meg a Grenoble ellen (4–0).

KARIM BENZEMA LEGSZEBB LYONI GÓLJAI

Az Olympique Lyonnal négyszer lett bajnok s egyszeres kupagyőztes


Második idényében meglett a második bajnoki aranyérme is, a 2006-os francia Szuperkupa elhódításában pedig már fontos szerepe volt, mivel a PSG elleni meccsen értékesített egy tizenegyest, ezzel lett 1–1, a tizenegyespárbajt – amelyben Benzema ugyancsak a kapuba talált – pedig a Lyon nyerte meg 5–4-re.

Azzal, hogy a következő, 2006–2007-es idényt rögtön góllal kezdte a Nantes-tal szemben, majd három héttel később duplázott a Nice ellen, a BL csoportkörében pedig a Steaua Bucuresti és a Dinamo Kijev ellen is eredményes volt, jelezte, hogy a felnőtteknél töltött harmadik évadában már nem elégszik meg marginális szereppel. A bajnokságban 21 meccsen jutott szóhoz, öt gólt szerzett, és meglett a harmadik bajnoki címe is. Ráadásul 2007 márciusában a válogatottban is bemutatkozhatott, az Ausztria elleni 1–0-s meccsen rögtön győzelmet érő góllal.

Mindig tudja, mit akar (Fotó: Adidas)


Az igazi áttörést azonban – amely már nemzetközi hírnevet is hozott neki – a negyedik lyoni idénye hozta el. Florent Malouda, Sylvain Wiltord és John Carew is távozott Lyonból, Benzema megkapta a középcsatárposztot és a 10-es mezt, és rendkívül jó kapcsolatot alakított ki Alain Perrin vezetőedzővel. Kulcsjátékos lett, 36 bajnoki meccsel és 20 góllal, további hat találattal a Francia Kupában és néggyel a BL-ben. Mondani sem kell, újabb bajnoki arany lett a jutalma, és elhódította a Francia Kupát is, így pályafutása során először duplázott. (A bajnokságot és az országos kupát egyazon idényben azóta sem tudta többször elnyerni.) Ő lett a Ligue 1 gólkirálya és őt választották meg az idény legjobb játékosának is. Megkapta a 2008-as Bravo-díjat, amely az Európában játszó legjobb fiatal labdarúgónak járt, és először került fel a neve az Aranylabda-jelöltek listájára. Nem csoda, hogy a Lyont ostromolták érte a kérők, de az a klub, amely akkor már hosszú évek óta képviselte azt az üzleti szemléletet (amit ma is), hogy maga nevel ki, majd értékesít jó pénzért játékosokat, Benzemához igencsak ragaszkodott, és 2008. március 13-án 2013-ig meghosszabbította a szerződését, további egy év opciós joggal.

Ám az ajtón már kopogtatott egy mindenkinél rámenősebb és csábítóbb kérő.

A Real Madrid.

(A következő részben: A madridi évek)

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. június 18-i lapszámában jelent meg.)

2022.08.06 10:23:17

Francia labdarúgás BACSKAI JÁNOS

NYÁRI TRANSZFERSOROZAT A Nice-nél az angol milliárdos vidám, szerethető csapatot akar, de hogyan lesz ebből nagy durranás?

2022.07.20 08:33:07

Francia labdarúgás BACSKAI JÁNOS

NYÁRI TRANSZFERSOROZAT. Luis Suárez után Bakayoko, Kluivert és Mertens is kiköthet az OM-ben, és talán a Real Madrid legendája is.

2022.07.17 17:36:09

Francia labdarúgás K. Zs.

Húsz csapat, 38 forduló • Csökken a létszám, több lesz a kieső • A PSG indul címvédőként.

2022.07.15 11:58:03

Francia labdarúgás BODNÁR ZALÁN

Nem esett kétségbe Cristiano Ronaldo távozása miatt, inkább átvette a vezérszerepet.

2022.07.15 12:02:41

Francia labdarúgás BACSKAI JÁNOS

NYÁRI TRANSZFERSOROZAT Badiashile-ért sorban állnak a topklubok, a házi gólkirály mellett többen is Angliába kerülhetnek.